Ο “Γάτος Μαουρίτσιο” στο Παγκράτι

Τα μικρά βιβλιοπωλεία ξεφυτρώνουν, σε πείσμα των καιρών, στις γειτονιές της Αθήνας, κάτι που με κάνει χαρούμενο ως αναγνώστη. Η χαρά γίνεται διπλή όταν ένα βιβλιοπωλείo αποφασίζει ότι το κοινό του θα είναι τα παιδιά.

Ο “Γάτος Μαουρίτσιο”, το παιδικό βιβλιοπωλείο της Γόνης, της Μιμής και της Σοφίας, είναι ένας συνεσταλμένος γάτος. Βρίσκεται σχεδόν κρυμμένος στην οδό Ευφρονίου, στο Παγκράτι και δεν του πολυαρέσει να τον αποσπούν από τα διαβάσματά του. Προτιμά να μιλά μέσα από τις ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που κάθε τόσο οργανώνει. Ευτυχώς τον πείσαμε να μας πει δυο λόγια για τον εαυτό του. Μέσω των κηδεμόνων του φυσικά!

Ποιος είναι ο γάτος Μαουρίτσιο και πώς αποφάσισε να φωλιάσει στο Παγκράτι;

Ο γάτος Μαουρίτσιο είναι ήρωας ενός βιβλίου του Michael Ende. Είναι επίσης ο γάτος της Γόνης, της Μιμής και της Σοφίας που είναι “αμετανόητες” Παγκρατιώτισσες, οπότε δεν θα μπορούσε κι αυτός να βρίσκεται κάπου αλλού!

Ο πιο ισχυρός δεσμός των τριών μας είναι η αγάπη για τα βιβλία και την ανάγνωση. Πιστεύουμε πως η μεγαλόφωνη ανάγνωση που ξεκινά από τη βρεφική ηλικία συμβάλλει στη δημιουργία δια βίου αναγνωστών. Τι σημαίνει αυτό; Ένας αναγνώστης είναι ένας άνθρωπος βαθιά ωφελημένος. Μέσα από τα βιβλία έρχεται σ’ επαφή με τον εαυτό του και τον κόσμο. Αποκτά εμπειρίες, εξασκεί την φαντασία του και αναπτύσσει την κριτική του σκέψη.

Η ουσία της φύσης των παιδιών είναι συνυφασμένη με το παιχνίδι κι αυτό με την τέχνη. Η τέχνη συνδέεται άμεσα με την καλλιέργεια της δημιουργικότητας, την έκφραση και τη διαχείριση των συναισθημάτων. Τέλος, όλα αυτά στο σύνολό τους, συντελούν στην ανάπτυξη παιδιών που είναι έτοιμα να δημιουργήσουν στέρεες και ουσιαστικές σχέσεις με τον εαυτό τους και την κοινότητα. Συνεπώς, οι τρεις άξονες που ορίζουν τον τρόπο που στήσαμε τον χώρο και τις δράσεις του βιβλιοπωλείου μας είναι η ανάγνωση, το παιχνίδι και η τέχνη.

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε αποκλειστικά με το παιδικό βιβλίο;

Ο Γάτος Μαουρίτσιο προέκυψε μέσα από την κοινή μας αγάπη για το παιδικό βιβλίο. Ονειρευτήκαμε έναν χώρο που θα δίνει τη δυνατότητα σε γονείς και παιδιά να ταξιδεύουν με όλες τους τις αισθήσεις στον κόσμο του βιβλίου. Πρωταρχικός μας στόχος είναι να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά σε σχέση με το βιβλίο και την ανάγνωση μέσα από αφηγήσεις και διαδράσεις.

Στον Γάτο Μαουρίτσιο κάθε μέρα διαβάζουμε, ανακαλύπτουμε και μοιραζόμαστε καινούριες ιστορίες, δημιουργώντας ισχυρούς δεσμούς με τους μικρούς μας αναγνώστες.

Τι πρέπει να έχει ένα παιδικό βιβλίο για να εμφυσήσει τη φιλαναγνωσία στα παιδιά;

Αυτή είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση. Η εμπειρία μας και τα διαβάσματά μας σχετικά μ’ αυτό το θέμα μας έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα πως δεν είναι κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που έχει ένα βιβλίο. Είναι η απόλαυση και η καθημερινή πρακτική της ανάγνωσης που δημιουργούν την αγάπη για τα βιβλία, καθώς κι ένα περιβάλλον πλούσιο σε ερεθίσματα.

Ένας μικρός αναγνώστης θα διαβάσει με το ίδιο ενδιαφέρον που διαβάζει το βιβλίο του και την ταμπέλα ενός καταστήματος ή μια συνταγή μαγειρικής. Αυτό το ενδιαφέρον βέβαια πάντα το ενισχύει ένα βιβλίο υψηλής αισθητικής απόλαυσης. Η απόλαυση αυτή και η χαρά της επαφής με το βιβλίο-αντικείμενο αρχικά και το άκουσμα της ιστορίας που μεταφέρεται με παραστατικό τρόπο από τον ενήλικα στο παιδί από τη βρεφική ηλικία εξασφαλίζει μια θετική αρχική εμπειρία στην επαφή του με τα βιβλία.

Έχουμε παρατηρήσει στο βιβλιοπωλείο πως ακόμα κι ένα βρέφος απ’ το καροτσάκι θ’ απλώσει πολλές φορές το χέρι για να πάρει κάποιο βιβλίο που του δείχνουμε. Κάνει μια πρώτη επιλογή. Αυτό το στοιχείο της επιλογής είναι επίσης πολύ σημαντικό. Βοηθάει ένα παιδί να αγαπήσει το διάβασμα, όχι σαν κάτι που του επιβάλλεται, αλλά σαν κάτι δικό του. Οι γονείς πολλές φορές θέλουμε να διαλέξουμε βιβλία που θεωρούμε πως είναι ποιοτικά κι ενδιαφέροντα για εμάς και δεν αφήνουμε τα παιδιά να διαμορφώσουν τη δική τους προσωπική σχέση.

Πώς κρίνετε την εγχώρια παραγωγή παιδικού βιβλίου από άποψη συγγραφής και εικονογράφησης;

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία μεγάλη αύξηση στην παραγωγή του παιδικού βιβλίου, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Διαβάζουμε ενδιαφέροντα κείμενα με αφαιρετικό λόγο. Επίσης υπάρχουν αρκετές εικονογραφήσεις υψηλής αισθητικής. Στην εγχώρια παραγωγή δεν συναντάμε πολλά βιβλία Ελλήνων συγγραφέων που να απευθύνονται στις πολύ μικρές ηλικίες. Αντίθετα για τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες η επιλογή είναι μεγάλη.

Έχετε κάποιες προτάσεις για του μικρούς μας αναγνώστες;

Σας αναφέρουμε κάποια από τα αγαπημένα βιβλία του Γάτου που με μεγάλη δυσκολία επιλέξαμε γιατί η λίστα μας είναι μεγάλη. Ανάποδη Έκπληξη (εκδ. Πατάκης), Ένα Σπίτι Για Όλους και το Φίλοι Πάνω Κάτω (εκδ. Παπαδόπουλος), Βρισκόμαστε Εδώ (εκδ. Ίκαρος), Ο Φίλος μου ο Τζιμ και το Όταν ο Ήλιος Πάει για Ύπνο (εκδ. Μάρτης), Ιστορίες να Μου Λες Όπως Μου τις Είπες Χθες (εκδ. Ψυχογιός), Ο Αλυσοδεμένος Ελέφαντας και ο Τρομερός Εχθρός (εκδ. Όπερα), Μια Μεγάλη Μέρα του Τίποτα ( εκδ. Κόκκινο), Πετά Πετά η Μέλισσα (εκδ. Ποταμός), Παραμύθια από το Τηλέφωνο (εκδ. Μεταίχμιο), Τιμακιστάν (εκδ. Πατάκης), η σειρά Απρόσμενοι Φίλοι (εκδ. Καστανιώτη), τα κλασικά βιβλία Το Μικρό Φάντασμα και Η Μικρή Μάγισσα (εκδ. Κέδρος), τη σειρά των βιβλίων του Herve Tullet (εκδ. Νεφέλη), η τριλογία του David Litchfield με ήρωα τον Αρκούδο και το Πιάνο (εκδ. Μικρή Σελήνη) και οπωσδήποτε τα βιβλία του Eric Carl (εκδ. Καλειδοσκόπιο) και ένα σωρό άλλα πολύτιμα και αγαπημένα βιβλία.

Σε ποιο βαθμό έχει πλήξει η πανδημία του κορωνοϊού τα μικρά βιβλιοπωλεία;

Στην εποχή της πανδημίας και μέρα με τη μέρα συνειδητοποιούμε πως το βιβλιοπωλείο μας είναι ένας αγαπημένος προορισμός. Μας έχει συγκινήσει η σχέση εμπιστοσύνης που διατηρείται και εδραιώνεται αυτήν την δύσκολη περίοδο.

Η πανδημία σίγουρα έχει πλήξει την οικονομία. Όμως οι άνθρωποι που αγαπούν το βιβλίο, οι γονείς που επιλέγουν τα μικρά βιβλιοπωλεία δεν σταμάτησαν να τα στηρίζουν. Όταν ανοίξαμε και πάλι οι συχνές επισκέψεις των μικρών μας φίλων μας οδήγησαν στην σκέψη ότι ο Γάτος είναι μια σημαντική αναφορά στην καθημερινότητά τους.

Το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου είναι η Ημέρα των Μικρών Βιβλιοπωλείων. Τι καλό μας ετοιμάζετε;

Στις 26 Σεπτέμβρη που γιορτάζουμε την Ημέρα των Μικρών Βιβλιοπωλείων, αλλά και τα δεύτερα γενέθλια του Γάτου, θα φιλοξενήσουμε δύο Λέσχες Ανάγνωσης, μία για παιδιά και μία για ενήλικες που αγαπούν το παιδικό βιβλίο και διαβάζουν “σαν παιδιά”.

Η παιδική μας Λέσχη θα συνεχίσει την περσινή της πορεία “Γατάκια… στο διάβασμα” με τη ίδια συντονίστρια, τη φιλόλογο και συγγραφέα παιδικών βιβλίων Αγγελική Λάλου, και με βιβλίο αναφοράς τον Μικρό Πρίγκηπα (εκδόσεις Πατάκη).

Τη Λέσχη Ανάγνωσης για ενήλικες συντονίζει η εκπαιδευτικός και Δρ. Παιδικής Λογοτεχνίας Σίσσυ Τσιφλίδου, με βιβλίο αναφοράς το “Δέκα Κάλτσες (Τέσσερις Δεξιές και Έξι Αριστερές) σε Απίστευτες Περιπέτειες” (εκδόσεις Πατάκη).

Αναλυτικότερα,

  • 12:00 π.μ. | Δέκα Κάλτσες (Τέσσερις Δεξιές και Έξι Αριστερές) σε Απίστευτες Περιπέτειες, Γιουστίνα Μπεντνάρεκ, εικ. Ντάνιελ ντε Λατούρ, (εκδ. Πατάκη). Συντονίζει η Σίσσυ Τσιφλίδου | Για ενήλικες
  • 5:00 μ.μ. | Ο Μικρός Πρίγκιπας, Αντουάν ντε Σαίντ-Εξυπερύ (εκδ. Πατάκη). Συντονίζει η Αγγελική Λάλου. | Για παιδιά 8+

Περισσότερες πληροφορίες για το event, εδώ.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΥ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΥ

Ο Κωστής Φιλιππάκης είναι αρχιτέκτονας και γραφίστας. Αγαπά την ερευνητική εργασία αλλά νιώθει πιο δημιουργικός όταν ασχολείται με το σχέδιο. Ειναι ο υπεύθυνος δημιουργικού της αθηΝΕΑς. Του αρεσει το διάβασμα, η τεχνολογία και ο κινηματογράφος.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+