Πολλοί γνωρίζουν την Πάτμο ως τόπο προσκυνήματος. Το μέρος όπου εξορίστηκε ο μαθητής του Ιησού Ιωάννης ο Θεολόγος και έγραψε την «Αποκάλυψη» και το φερώνυμο αυτού «Ευαγγέλιο».
Αλλά η Πάτμος δεν είναι μόνο αυτό. Τα σοκάκια και τα σπίτια στη Χώρα είναι κουκλίστικα. Οι εικόνες μαγικές. Η θέα των γειτονικών νησιών απολαυστική. Οι μπουτίκ και τα καταστήματα εστίασης καλόγουστα.
Είναι και η όμορφη ενδοχώρα της, λίγα χιλιόμετρα από τις παραλίες. Εκεί όπου δεν περιμένεις ότι θα βρεις οικισμούς και ότι θα αντικρίσεις τόσο ωραίες εικόνες.
Ela να Γνωρίσεις τα Φυσικά Κρασιά
Μέσα στον Κάμπο είναι και το éla. Ο οινικός προορισμός του φετινού καλοκαιριού και φθινοπώρου, πίσω από τον οποίο βρίσκεται ο Καναδός Will Sapp και η Αμερικανίδα δημοσιογράφος Tess Gruenberg. Και οι δύο περνούν πολύ χρόνο στην Ελλάδα και ταξιδεύουν από την Αθήνα στην Πάτμο, αλλά και σε άλλους ενδιαφέροντες οινικούς προορισμούς στη χώρα. Ο Will ανακάλυψε μαζί με την Ελλάδα και τα φυσικά της κρασιά, αλλά δεν έμεινε μόνο σε αυτά. Αποφάσισε να τα παρουσιάσει με μια διαφορετική γαστρονομική προσέγγιση, την οποία μας περιγράφει ως εξής:
«Ήθελα το project μου να συνδυάσει την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής με την υποστήριξη της φυσικής οινοποιίας. Έφτιαξα κάτι λιτό και λειτουργικό. Χτίσαμε και μια ψησταριά από ξυλάνθρακα. Προμηθευόμαστε το καλύτερο τυρί, μέλι, ψωμί και κρέας από τοπικούς παραγωγούς από όλη την Ελλάδα. Όλα τα λαχανικά προέρχονται από τους βιολογικούς μας κήπους, όπου έχουμε φυτέψει πάνω από δύο χιλιάδες φυτά. Έχουμε κάθε μέρα κοντοσούβλι ή ψητό κοτόπουλο, σουβλάκια, φρέσκες σαλάτες, ψητά λαχανικά και ποικιλίες τυριών. Φτιάξαμε και ένα μπακάλικο ώστε οι επισκέπτες και οι ντόπιοι να αγοράζουν τα προϊόντα μας».
Με σπουδές Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, μεταπτυχιακό στην Ιστορία των Διεθνών Σχέσεων στο London School of Economics και διδακτορικό στα Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα, ο Will Sapp έχει αλλάξει πολλές δουλειές σε διαφορετικά σημεία σε όλο τον πλανήτη. Συνδέθηκε με τα φυσικά κρασιά όταν δούλευε στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης στη Νέα Υόρκη.
«Πάντα μου άρεσαν τα κρασιά, αλλά τα τελευταία χρόνια απέφευγα το κόκκινο εξαιτίας των πρόσθετων. Όταν δοκίμασα τα φυσικά κρασιά στο Μόντρεαλ, μπόρεσα να απολαύσω ξανά το κρασί. Τα επόμενα χρόνια, και ενόσω ζούσα στο Μεξικό, αφιερώθηκα στην έρευνα της ιστορίας των φυσικών κρασιών και των πολιτισμικών τους διαστάσεων», αναφέρει ο Will.
Η περιπέτειά του στην Ελλάδα ξεκίνησε όταν βρέθηκε στους Λειψούς, για να συναντήσει έναν παραγωγό φυσικών κρασιών προκειμένου να του δώσει την ευκαιρία να φτιάξει κρασί σε αμφορέα. Εκεί έμαθε την ιστορία της γεωργικής παραγωγής στα Δωδεκάνησα και το πώς αυτή έδωσε τη θέση της στον τουρισμό.
«Είχα εντυπωσιαστεί που σε ένα τόσο ενεργειακό και πνευματικό νησί όπως η Πάτμος δεν μπορούσες να βρεις φυσικά κρασιά. Ούτε καν τα κρασιά της γειτονικής Ικαρίας δεν πωλούνταν στο νησί. Όταν πήγα στη Γεωργία για να ερευνήσω την ιστορία των κρασιών, εκτός από τις αρχαίες ποικιλίες που ξαναζούν πλέον, ανακάλυψα ότι υπάρχει μια βαθιά μοναστική παράδοση παραγωγής κρασιού. Για μένα, η σύνδεση ανάμεσα στην Πάτμο και την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία με τη Γεωργιανή δεν είχε χαθεί, γι’ αυτό και έφερα στο νησί μοναστηριακό κρασί από τη Γεωργία, επαναφέροντας ξανά τους δεσμούς του παρελθόντος».
Ο Will πιστεύει ότι υπάρχουν πολλοί εξαιρετικοί παραγωγοί φυσικών κρασιών στην Ελλάδα και ότι η διεθνής αναγνώρισή τους είναι ζήτημα χρόνου, αν βέβαια στηριχθεί η μικρή τοπική παραγωγή. «Στην Ελλάδα παράγεται ένα μεγάλο ποσοστό από πολύ ενδιαφέροντα φυσικά κρασιά, το οποίο εξάγεται στις πιο αναπτυγμένες αγορές που αναζητούν φυσικό κρασί».
Η λίστα με τα κρασιά στο éla είναι εντυπωσιακή. Πολλά προέρχονται από τον ελληνικό αμπελώνα, αλλά και από την Ιταλία, τη Γαλλία, τον Νέο Κόσμο. Τα προτείνει και τα παρουσιάζει στην κάβα ο Νίκος Μπαϊρακτάρης, συνεργάτης του Will, σε ένα πολυεθνικό κοινό, επισκέπτες που καταφθάνουν στην Πάτμο από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, τον Καναδά, τις ΗΠΑ και άλλα μέρη του κόσμου.
Από την Πολυσύχναστη Σκάλα στην Παρεΐστικη Καντίνα
Ένα άλλο ενδιαφέρον σημείο, που θυμίζει μιαν άλλη Ελλάδα, είναι μια… καντίνα. Σε ένα δυσπρόσιτο σημείο, σε μια παραλία χωρίς πολύ κόσμο, με ωραία ατμόσφαιρα. Η καντίνα προσφέρει λίγα πράγματα αλλά νόστιμα. Και το κυριότερο, την αίσθηση της παρέας. Όσοι φτάνουν μέχρι εκεί τρελαίνονται για το απλό και λιτό μενού, αλλά περισσότερο με το σημείο και τη χαλαρότητα που αποπνέει. Απέχει λίγα μόλις χιλιόμετρα από την κοσμική ατμόσφαιρα του νησιού.
Η Πάτμος έχει ονομαστεί «Ιερά Νήσος» και, ως τέτοια, έχει πράγματι περιφρουρήσει πολλά και πολύτιμα της ιστορίας της.
Στη Σκάλα, τον οικισμό που έχει αναπτυχθεί στο Λιμάνι, θα βρείτε τα πάντα. Ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπουτίκ και μαγαζιά με είδη δώρων, ουζερί και καφενεία – και ότι άλλο χρειάζονται τα σκάφη που δένουν στη μαρίνα.
Το Μοναστήρι και το Κάστρο: 1.000 Χρόνια Ιστορίας
Εκείνο που πάντα έχει ενδιαφέρον είναι οι επισκέπτες που έρχονται με τα ημερόπλοια για προσκύνημα. Κατεβαίνουν δεκάδες, γυναίκες ως επί το πλείστον, που έλκονται κατεξοχήν από την ιστορία και την ιερότητα του τόπου. Τις λίγες ώρες που μένουν στην Πάτμο, μπορούν να χαρούν ένα μέρος από τις ομορφιές του νησιού, αλλά και να απολαύσουν αυτά που έχει να τους προσφέρει η γαστρονομία και η αγορά του.
Η Πάτμος έγινε γνωστή ήδη από τον 1ο αιώνα, όταν εξορίστηκε εκεί για δύο χρόνια ο Ιωάννης ο Θεολόγος, μαθητής του Ιησού. Στη σπηλιά της Αγίας Άννας, ο Ιωάννης φέρεται ότι συνέγραψε το «Ευαγγέλιο» και την «Αποκάλυψη». Στη Σκάλα σώζονται δύο εκκλησάκια αφιερωμένα το μεν ένα στον Ιωάννη τον Ευαγγελιστή και το άλλο στους μαθητές του Πολύκαρπο και Πρόχορο.
Η μονή χτίστηκε σε μορφή μεσαιωνικού κάστρου. Έχει επάλξεις και τείχη, καθολικό στο κέντρο, υψηλής τέχνης, καθώς και άλλα κτίσματα, κελιά και δεξαμενές. Στην πορεία του χρόνου, άρχισαν να εγκαθίστανται γύρω από τη μονή και κοσμικοί μαζί με τις οικογένειές τους, να φτιάχνουν εκεί τα σπίτια τους ώστε να τους παρέχεται ασφάλεια κατά τις επιδρομές των πειρατών. Έτσι η μονή συνδέθηκε με την ιστορία και την ανάπτυξη του νησιού.
Η θέα από τη μονή είναι μοναδική, αλλά και η ίδια η μονή είναι πολύ επιβλητική, όταν τη βλέπεις από απόσταση να στέκει ψηλά, σαν να προστατεύει όλο το νησί. Τριγυρνώντας στα στενά σοκάκια και στις επάλξεις της, βλέπεις από εκεί όλο το νησί και όλο το Αιγαίο.
Η Πάτμος έχει ονομαστεί «Ιερά Νήσος» και, ως τέτοια, έχει πράγματι περιφρουρήσει πολλά και πολύτιμα της ιστορίας της, αναπτύσσοντας παράλληλα έναν τουρισμό πιο πνευματικό, πέραν του προσκυνηματικού, λιγότερο κοσμικό, που αναζητά ποιοτικές επιλογές. Οι επισκέπτες, χάρη σε αυτό, θα ανακαλύψουν στο νησί όμορφες αντιθέσεις, που θα εγγραφούν, εκτός από τον φωτογραφικό φακό, στη μνήμη και στην καρδιά τους.
Με την Let’s Ferry θα ταξιδέψετε σε ένα νησί που έχει επισκέπτες όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά και το φθινόπωρο και την άνοιξη, και παράλληλα πολλούς μόνιμους και φιλόξενους κατοίκους.
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
Με τη Let’s Ferry στη Ρόδο: Το Φθινόπωρο την Ανακαλύπτουμε Αλλιώς
Με τη Let’s Ferry στους Αρκιούς: Μια Φορά δεν Αρκεί
Με τη Let’s Ferry στην Τήνο για 48 Ώρες