Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες την πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για την προεδρία της Δημοκρατίας, μια πρόταση που πληροί όλες τις προϋποθέσεις. Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι μια εξαίρετη νομικός και έμπειρη δικαστικός, η οποία αναδείχθηκε πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2018 με πρόταση του προηγούμενου πρωθυπουργού και με ομόφωνη απόφαση της κυβέρνησής του. Είναι μια ιδιαίτερα συναινετική υποψηφιότητα, την οποία θα δυσκολευτεί να μη στηρίξει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η επιλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου δεν θα έπρεπε να θεωρείται “υπερβατική”. Είναι μια πολίτης της χώρας μας που συγκεντρώνει όλα τα αντικειμενικά προσόντα για το ρόλο για τον οποίο προτείνεται.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μια επιλογή συνετή, ζυγισμένη, ασφαλή και πολιτικά επωφελή για την κυβέρνησή του. Το γεγονός ότι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου δεν αποτελεί πολιτικό πρόσωπο πιστεύω ότι είναι χρήσιμο στην παρούσα συγκυρία – μια συγκυρία κατά την οποία έχουμε ως χώρα πολλά ανοιχτά θέματα, λίγο χρόνο στη διάθεσή μας και ανάγκη να χτίσουμε γέφυρες, αντί να τροφοδοτούμε στείρες αντιπαραθέσεις.

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι, επίσης, η πρώτη γυναίκα που παίρνει το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, κάτι που ασφαλώς έχει το συμβολισμό του. Όμως, η επιλογή της δεν θα έπρεπε να θεωρείται “υπερβατική”. Είναι μια πολίτης της χώρας μας που συγκεντρώνει όλα τα αντικειμενικά προσόντα για το ρόλο για τον οποίο προτείνεται. Είναι αυτή η σειρά με βάση την οποία νιώθω ότι θα έπρεπε να αναφερόμαστε στην πρόταση της ΝΔ – πρώτα με σημείο αναφοράς την ποιότητα της εργασίας της στις θέσεις που έχει υπηρετήσει και δευτερευόντως το φύλο της.

Σε μια κοινωνία που φιλοδοξεί να ξεπεράσει τις διακρίσεις του παρελθόντος, αλλά που εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από ανισότητα σε βάρος των γυναικών, έχει πράγματι ο πρωθυπουργός λίγες μόνο “εμβληματικές ευκαιρίες […] να αφήσει το προσωπικό του αποτύπωμα για το μέλλον”, όπως ανέφερε κατά το διάγγελμά του. Με δεδομένο ότι στην πρώτη και ουσιαστική τέτοια ευκαιρία, αυτήν της στελέχωσης του υπουργικού του συμβουλίου τον περασμένο Ιούλιο, το ποσοστό εκπροσώπησης των γυναικών ήταν χαμηλό, έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία η συγκεκριμένη επιλογή του.

Αναμφίβολα έχει μεγάλη αξία η ανάληψη της κορυφαίας πολιτειακής θέσης από γυναίκα, όμως για να πάρουν οι γυναίκες στη χώρα μας τη θέση που δικαιούνται, πρέπει η αλλαγή να μην εξαντληθεί εκεί, αλλά να ακολουθηθεί από συγκεκριμένα βήματα προς την κατεύθυνση της έμφυλης ισότητας. Εύχομαι ο συμβολισμός της ιστορικής αυτής επιλογής του πρωθυπουργού να λειτουργήσει καταλυτικά.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Founder & Editor
Founder & Editor

Η Μαριάννα Σκυλακάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987. Σπούδασε Oικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Bristol και κατέχει μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση (MPA in Public Policy & Management) από τo London School of Economics. Ξεκίνησε την καριέρα της στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε ως αναλυτής στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της Goldman Sachs για 3 χρόνια. Επέστρεψε στην Αθήνα και ίδρυσε την καθημερινή ηλεκτρονική εφημερίδα αθηΝΕΑ το 2014. Αρθρογραφεί στον ελληνικό τύπο (Φιλελεύθερος, Huffington Post, Liberal, Free Sunday κ.ά.) και εμφανίζεται τακτικά στην τηλεόραση ως πολιτική και οικονομική αναλύτρια. Εργάζεται παράλληλα ως σύμβουλος σε θέματα οικονομικών και δημόσιας διοίκησης. Αγαπά το διάβασμα, τα κοντινά και μακρινά ταξίδια, και τις ζωηρές πολιτικές συζητήσεις.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER