Στο Μέγαρο Μουσικής τον Οκτώβριο

Μεγάλα αστέρια του βιολιού, του πιάνου, της όπερας και του χορού θα φιλοξενήσει φέτος το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, μέσα από ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει την κλασική μουσική, τη σύγχρονη δημιουργία, ακουμπά στην παράδοση με φρέσκια ματιά, συστήνει τη νέα γενιά δημιουργών, προκαλεί, «φυτεύει» σπόρους για το μέλλον, είναι ανοιχτό στον αυτοσχεδιασμό, αναδεικνύει τη γυναικεία παρουσία και ευαισθητοποιείται για τη φύση και το περιβάλλον.

Horizons… Tαξίδι στις Μουσικές του Κόσμου με την Alexandra Gravas

Κυριακή 9 Οκτωβρίου | 20:30 | Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Σε ένα πολυπολιτισμικό ταξίδι στις μουσικές του κόσμου, με τίτλο «Horizons», θα μας οδηγήσει η διεθνής μεσόφωνος Alexandra Gravas, που εμφανίζεται την Κυριακή 9 Οκτωβρίου στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, στο πλαίσιο του κύκλου Γέφυρες.

Θα ερμηνεύσει τραγούδια που στολίζουν την ψυχή μας σαν μικρά πολύτιμα πετράδια, μας ταξιδεύουν στα πέρατα της Γης και μας κάνουν να ονειρευόμαστε, σε οκτώ διαφορετικές γλώσσες: ισπανικά, ελληνικά, κινεζικά, αραβικά, γερμανικά, πορτογαλικά, τουρκικά και γαλλικά. Μια βραδιά με σταθμούς από τα μουσικά ταξίδια της διακεκριμένης μετζοσοπράνο σε διάφορα σημεία του πλανήτη, αλλά και με τραγούδια από το καινούργιο της άλμπουμ «Songbook 3, El Amor es Vida». Στο πλευρό της Alexandra Gravas θα βρίσκονται οι μουσικοί: Πέτρος Μπούρας (πιάνο), Δημήτρης Κουζής (βιολί), Γιάννης Γιοβάννος (βιολοντσέλο) και Αντώνης Μυτακίδης (κιθάρα).

Μουσική Δωματίου Τρίο με Πιάνο

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου | 20:30 | Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Ο κύκλος Έλληνες Σολίστ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά, συστήνοντάς μας τη νέα, ανερχόμενη γενιά Ελλήνων μουσικών και παρουσιάζοντάς μας καταξιωμένους σολίστ.

Η πρώτη συναυλία του φετινού κύκλου είναι αφιερωμένη σε έργα για τρίο με πιάνο, που υπογράφουν ο μεγάλος κλασικιστής Joseph Haydn, οι κορυφαίοι εκπρόσωποι του ευρωπαϊκού Ρομαντισμού Franz Schubert και Felix Mendelssohn, αλλά και ο βασιλιάς του nuevo tango, Astor Piazzolla. Ερμηνεύουν η βιολονίστα Édua Zádory, ο τσελίστας Aare Tammesalu και η πιανίστα Αλεξάνδρα Νομίδου.

Tην Πέμπτη 13 Οκτωβρίου  θα ακουστούν το Νυχτερινό για πιάνο, βιολί και βιολοντσέλο σε μι ύφεση μείζονα, έργο 148 του Schubert, το Τρίο με πιάνο αρ. 2 σε ντο ελάσσονα, έργο 66 του Mendelssohn, το Τρίο με πιάνο αρ. 43 σε ντο μείζονα του Haydn. Στο δεύτερο μέρος θα ακουστούν τρία δημοφιλέστατα έργα του Piazzolla στην εκδοχή τους για τρίο με πιάνο. Πρόκειται για τις συνθέσεις «Oblivion» και «Ιnvierno Porteño», καθώς και για το κοσμαγάπητο «Libertango».

Γκαλά Όπερας – Lise Davidsen

Σάββατο 15 Οκτωβρίου | 20:30 | Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Το άστρο της Lise Davidsen, το οποίο μεσουρανεί ήδη στη διεθνή μουσική σκηνή, θα λάμψει για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών το Σάββατο 15 Οκτωβρίου. Η νεαρή Νορβηγίδα σοπράνο, που έχει σαρώσει τα βραβεία σε τρεις διεθνείς διαγωνισμούς, θα εμφανιστεί στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης σε ένα γκαλά όπερας με άριες υψηλών ερμηνευτικών απαιτήσεων από ρόλους που έχει τραγουδήσει στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του κόσμου αφήνοντας άριστες εντυπώσεις.

Αμέλια από τον «Χορό Μεταμφιεσμένων», Ελισάβετ από τον «Ντον Κάρλο» και Δυσδαιμόνα από τον «Οθέλλο» του Giuseppe Verdi, Αγάθη από τον «Ελεύθερο Σκοπευτή» του Carl Maria von Weber και Ελίζαμπετ από τον «Ταγχόιζερ» του Richard Wagner. Θα την πλαισιώσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Orchestra in Residence του Μεγάρου, που θα διευθύνει ο Κορνήλιος Μιχαηλίδης.

Γαλλική Μουσική για Έξι – Δανάη Καρά και Κουιντέτο Πνευστών Αίολος

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου | 20:30 | Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Ο κύκλος Έλληνες σολίστ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος φέρνει κοντά μας την πιανίστα Δανάη Καρά και το Κουιντέτο Πνευστών Αίολος, που παρουσιάζουν τη συναυλία «Γαλλική μουσική για έξι», με έργα Louise Farrenc, Darius Milhaud, Francis Poulenc και Jean Françaix. Το Κουιντέτο Πνευστών Αίολος απαρτίζεται από τους μουσικούς: Βαγγέλη Σταθουλόπουλο (φλάουτο), Γιάννη Τσελίκα (όμποε), Άγγελο Πολίτη (κλαρινέτο), Σπύρο Κάκο (κόρνο) και Γιώργο Φαρούγγια (φαγκότο).

H Mικρασία της Κυρα-Δόμνας, Αφιέρωμα στα 10 Χρόνια από τον Θάνατο της Δόμνας Σαμίου

Σάββατο 22 Οκτωβρίου | 20:30 | Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη

Η Μικρασιάτισσα Δόμνα Σαμίου (1928-2012) έκανε γνωστή τη μουσική του τόπου της στο πανελλήνιο. Στη συναυλία «Η Μικρασία της Κυρα-Δόμνας» το Σάββατο 22 Οκτωβρίου στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, η ζωή και το έργο της, αλλά και η ιστορία του μικρασιατικού ελληνισμού, εξιστορούνται παράλληλα πάνω σε δύο αφηγηματικά νήματα, τα οποία πλέκονται διαρκώς για να δημιουργήσουν ηχητικά τοπία ανακαλώντας μνήμες και προκαλώντας συγκινήσεις.

Η συναυλία αποτυπώνει ανάγλυφα τη συνέχεια της μικρασιατικής μουσικής και την εξέλιξη των τρόπων ερμηνείας της από τις ιστορικές τοπικές παραδόσεις μέχρι τη σύγχρονη μουσική πραγματικότητα.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια αναλαμβάνουν δύο στενοί συνεργάτες της Δόμνας Σαμίου και συνεχιστές του έργου της, ο Σωκράτης Σινόπουλος και η Κατερίνα Παπαδοπούλου. Συμμετέχουν ο επίσης στενός συνεργάτης της Ζαχαρίας Καρούνης και η Χορωδία Δόμνα Σαμίου σε διδασκαλία και διεύθυνση της Κατερίνας Παπαδοπούλου. Η παρουσία χορευτικής ομάδας σε επιμέλεια του Χαρίτωνα Χαριτωνίδη υπογραμμίζει τα δρώμενα με εικαστικό τρόπο.

Δύο Κορυφαίοι Σολίστ στο Μέγαρο: Viktoria Mullova, Βιολί – Alasdair Beatson, Πιάνο

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου | 20:30 | Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

H Viktoria Mullova, η αγαπημένη βιολονίστα του ελληνικού κοινού, επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου για ένα και μοναδικό ρεσιτάλ στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, με τον Σκωτσέζο βιρτουόζο πιανίστα Alasdair Beatson, που διαπρέπει εδώ και χρόνια στη διεθνή μουσική τόσο ως σολίστ όσο και ως μέλος σχημάτων μουσικής δωματίου, ερμηνεύοντας κλασικό ρεπερτόριο, αλλά και δημιουργίες της ιμπρεσιονιστικής και σύγχρονης εργογραφίας, με τόλμη και φαντασία.

Στο ταξίδι της Viktoria Mullova και του Alasdair Beatson από τον Κλασικισμό μέχρι τη μουσική του σήμερα, βασικοί σταθμοί αποτελούν δύο αριστουργηματικές σονάτες για βιολί και πιάνο του Ludwig van Beethoven, η Τέταρτη και η Έβδομη, αλλά και το λαμπερό Ροντό σε σι ελάσσονα του Franz Schubert.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Ο «Επιτάφιος» και η «Ρωμιοσύνη» του Γιάννη Ρίτσου

Ψυχές που δεν Βρήκαν Καταφύγιο: Frances Farmer – Kurt Cobain

Νίκος Χαλιάσας: «Η Μουσική Είναι μια Γλώσσα που Ενώνει τους Λαούς»

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
EX LIBRIS
EX LIBRIS

Ο Άρης Γαβριελάτος είναι κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδες στον Κοινωνικό Αποκλεισμό και το Φύλο.

DEI

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+