Η Μελίνα Δασκαλάκη έχει μακρά θητεία στην αυτοδιοίκηση. Έχοντας βιώσει τρεις εκλογικές αναμετρήσεις με επιτυχία και ασκώντας σε καθεμία από τις διοικήσεις (δύο με τον Γιώργο Καμίνη και μία με τον Κώστα Μπακογιάννη) έργο σε διαφορετικούς τομείς, είναι έτοιμη, αξιοποιώντας την πολύτιμη εμπειρία της, να αναμετρηθεί με νέες προκλήσεις.
Δικηγόρος στο επάγγελμα και με αγάπη για την πόλη της Αθήνας, ζει για να μπορεί να είναι χρήσιμη. Στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων με τον συνδυασμό «Αθήνα Ψηλά».
Στη διαδρομή της ενασχόλησής σου με τα κοινά έχετε αναλάβει διαφορετικούς ρόλους. Θα μας πείτε λίγα λόγια για αυτούς;
Εκλέχτηκα πρώτη φορά στις εκλογές του 2010, πρώτη σε σταυρούς στην 1η Δημοτική Κοινότητα. Σε εκείνη την πρώτη μου θητεία ως προέδρου της κοινότητας και συγχρόνως προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έμαθα πολλά και κυρίως πώς λειτουργεί ο δήμος και ποιες είναι οι προτεραιότητες των δημοτών.
Από την πρώτη θητεία κρατώ την αγάπη μου για τον Εθνικό Κήπο, του οποίου ήμουν μέλος της διοίκησης, ένα προστατευόμενο μνημείο και ένα σύμβολο της αθηναϊκής ζωής, μια όαση μέσα στην πόλη που σήμερα επιτέλους παραδίδεται ξανά στους Αθηναίους ανανεωμένος.
Στη δεύτερη θητεία μου διατέλεσα μέλος της Οικονομικής Επιτροπής και ανέλαβα επικεφαλής της προσπάθειας εξυγίανσης του Γηροκομείου Αθηνών. Η ανάμειξή μου στη σκοτεινή υπόθεση του Γηροκομείου μου έμαθε πολλά για το τι συμβαίνει όταν τα φιλανθρωπικά ιδρύματα δρουν ανεξέλεγκτα. Κατάλαβα ακόμα ως δικηγόρος τι μπορεί, αλλά και τι πρέπει να γίνει, ώστε η φιλανθρωπία και η κοινωνική προσφορά να μην πέφτει στα χέρια επιτήδειων. Στην ίδια εκείνη θητεία χρημάτισα πρόεδρος του ιστορικού σταθμού Αθήνα 9,84. Μεγάλη μου τιμή να υπηρετήσω την ενημέρωση των Αθηναίων!
Η τρίτη μου θητεία, που τελειώνει σε λίγο, ήταν με διαφορά η πιο παραγωγική και απαιτητική. Τόσο μέσα στην πανδημία ως πρόεδρος της Αναπτυξιακής και Τουριστικής Εταιρείας του Δήμου Αθηναίων, όσο και ως πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης, είχα την ευκαιρία να εργαστώ σε ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, από την προβολή της Αθήνας ως προορισμού στο εξωτερικό μέχρι την αντιμετώπιση της αστεγίας και των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων. Ανέλαβα, τέλος, και τον δύσκολο τομέα της ένταξης μεταναστών και προσφύγων, στον οποίο νιώθω σήμερα, έπειτα από 4,5 χρόνια, ότι, παρά τις δυσκολίες, κάναμε μεγάλη πρόοδο.
Στον Δήμο υπάρχουν πολλές θέσεις εργασίας για τους εκλεγμένους. Ποια θεωρείτε ότι θα θέλατε –ιδανικά– να είχατε για να κάνετε κάποια από τα σχέδιά σας πραγματικότητα;
Πρέπει να πω ότι –ίδιον του χαρακτήρα μου– βλέπω τα χαρτοφυλάκια που αναλαμβάνω ως πρόκληση. Δεν επιλέγω από πριν. Σε κάθε θέση υπάρχουν προκλήσεις και πεδίο δημιουργίας λαμπρό.
Πόσο δύσκολο είναι να λύνεις θέματα, να κάνεις διαχείριση της καθημερινότητας και ταυτόχρονα να ετοιμάζεις την πρωτεύουσα για το μέλλον;
Πάρα πολύ δύσκολο. Αυτή η διάσπαση ανάμεσα στην καθημερινότητα και τον σχεδιασμό, το αδιάκοπο zoom in και zoom out, είναι δύσκολη. Συχνά ασχολούμαστε με τα επείγοντα και αφήνουμε στην άκρη τα σημαντικά. Το θυμίζω αυτό συνέχεια στον εαυτό μου. Φροντίζω συνειδητά να κάνω χώρο στη μέρα μου, στην εβδομάδα μου, για να χωρέσουν ανάπαυλες σκέψης, brainstorming με τους συνεργάτες μου, ώστε να αναπτυχθούν καινούργιες ιδέες.
«Η Αθήνα σιγά σιγά αλλάζει πρόσωπο. Καθαρίζει, φρεσκάρεται, γειτονιές ολόκληρες που ζούσαν σε εγκατάλειψη ζωντανεύουν».
Υπάρχουν πολλά που πρέπει και μπορούν να γίνουν. Ποια θεωρείτε ότι είναι πιο εφικτά, τα οποία θα μπορέσουν οι δημότες να δουν στην επόμενη θητεία;
Η Αθήνα σιγά σιγά αλλάζει πρόσωπο. Καθαρίζει, φρεσκάρεται, γειτονιές ολόκληρες που ζούσαν σε εγκατάλειψη ζωντανεύουν. Αυτά δεν είναι λόγια, είναι έργο που υλοποιείται με πολλές μικρές σημειακές παρεμβάσεις, πάρκα, πλατείες, θεατράκια, σημεία που λειτουργούν ως community centers, όπως είναι, για παράδειγμα, οι λέσχες φιλίας ή τα πολιτιστικά κέντρα και οι κοινότητες, ή ακόμη τα σχολεία.
Με τα έργα και τις δράσεις μας σε κάθε γειτονιά, οι κάτοικοι βλέπουν και αυτοί την αλλαγή. Αυτή η πολιτική αποδίδει και θα συνεχιστεί με μεγαλύτερα σωρευτικά αποτελέσματα. Συγχρόνως, οι επεμβάσεις στους μεγάλους άξονες, όπως η Πανεπιστημίου, η ενίσχυση του εμπορίου στην Πατησίων, η αναβίωση των στοών που ερήμωσαν, επαναφέρουν ζωή και αισιοδοξία σε περιοχές που την τελευταία δεκαπενταετία υπέφεραν πολύ.
Αντέχει, τελικά, άλλους τουρίστες η Αθήνα και πόσο μπορεί να διαχειριστεί την ακρίβεια που συνδέεται με την αύξηση του τουρισμού;
Στην Ελλάδα έχουμε μια αλλεργία στα νούμερα. Δεν μας αρέσει να μετράμε. Δεν μας αρέσει επίσης η πραγματικότητα να διαψεύδει τις προκαταλήψεις μας. Λοιπόν, τα νούμερα δεν δείχνουν καθόλου υπερτουρισμό στην Αθήνα. Απέχουμε πολύ από αυτό, σε σύγκριση πάντα με άλλες πόλεις, όπως η Βαρκελώνη, για παράδειγμα, ή το Πόρτο. Ασφαλώς στην Αθήνα υπάρχει ανάγκη να βελτιωθούν οι υποδομές, και μια τέτοια βελτίωση είναι αναγκαία για τους κατοίκους πρωτίστως.
Οι συγκοινωνίες, για παράδειγμα, η επέκταση του μετρό, λιγότερο αυτοκίνητο στο κέντρο είναι πράγματα που πρέπει να γίνουν ανεξάρτητα από τον τουρισμό. Αυτό που έχουμε επιτύχει και δεν έγινε τυχαία, αλλά αποτέλεσμα στοχευμένων πολιτικών μας σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, είναι η τουριστική κίνηση να επεκταθεί σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο στους θερινούς μήνες.
Ο τουρισμός πράγματι επέφερε μεταβολές στην αγορά ακινήτων και στις τιμές των ενοικίων. Αλλά δεν έφερε μόνο ακρίβεια, έφερε και την ανακαίνιση των εντελώς παρατημένων από δεκαετίες ακινήτων που ρήμαζαν. Πιστεύω ότι ήπιες παρεμβάσεις ως προς τη φέρουσα ικανότητα συγκεκριμένων περιοχών θα βοηθήσει στην εξισορρόπηση της αγοράς.
«Πολλαπλασιάσαμε τη δύναμή μας στον δρόμο, με μονάδες street work, που φτάνουν σε κάθε άστεγο με ψυχοκοινωνική στήριξη, φαγητό, καθαρά ρούχα και ό,τι άλλο χρειάζεται».
Πώς αντιμετωπίζετε το πρόβλημα της αστεγίας στην πόλη; Πιστεύετε ότι είναι αποτελεσματική η αντιμετώπισή του;
Στη θητεία μας αυτή μπήκαμε πολύ δραστικά στην αντιμετώπιση της αστεγίας. Το φαινόμενο είχε ξεκινήσει ουσιαστικά μέσα στην κρίση και οι υποδομές δεν επαρκούσαν για την αντιμετώπισή του. Μέσα στην πανδημία ο δήμος άνοιξε τις πύλες του Πολυδύναμου Κέντρου Φιλοξενίας Αστέγων δυναμικού 400 κλινών. Επίσης ίδρυσε εξειδικευμένες δομές για χρήστες ουσιών ή και για άλλες ομάδες που απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα, όπως, για παράδειγμα, LGBT+ θύματα bullying που έχουν πρόβλημα στέγης λόγω ακριβώς της ταυτότητας φύλου τους.
Παράλληλα πολλαπλασιάσαμε τη δύναμή μας στον δρόμο, με μονάδες street work, που φτάνουν σε κάθε άστεγο με ψυχοκοινωνική στήριξη, φαγητό, καθαρά ρούχα και ό,τι άλλο χρειάζεται. Στα σχέδιά μας είναι η ενίσχυση της φροντίδας της ψυχικής υγείας και η δημιουργία job centers που θα συμβάλλουν στην επανένταξη των ανθρώπων που βρέθηκαν ανέστιοι, άνεργοι και στο κοινωνικό περιθώριο. Αυτή η ολιστική προσέγγιση, καθώς και η συνεργασία μας και ο συντονισμός με πολλούς φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών αλλά και της πολιτείας, που επίσης επιχειρούν στο πεδίο, αποδίδει καρπούς και βοηθά πολλούς ανθρώπους. Το δικό τους success story είναι η ανταμοιβή μας.
Μικρό Πορτρέτο
Η Μελπομένη (Μελίνα) Δασκαλάκη είναι δικηγόρος. Γεννήθηκε το 1963 στο Κουκάκι, όπου ζει μέχρι σήμερα. Έχει δυο μεγάλους γιους και είναι ήδη γιαγιά. Ασχολείται πολύ ενεργά με τα κοινά τα τελευταία 15 χρόνια. Εκλέγεται από το 2011 συνεχώς. Χρημάτισε πρόεδρος του ιστορικού ραδιοσταθμού Αθήνα 9,84 και πρωτοστάτησε στην προσπάθεια του δήμου για την εξυγίανση του Γηροκομείου Αθηνών.
Στη θητεία της δίπλα στον Κώστα Μπακογιάννη εργάστηκε για την επιτυχημένη τουριστική και εμπορική ανάπτυξη της πόλης από τη θέση της προέδρου της Αναπτυξιακής και Τουριστικής Εταιρείας του Δήμου Αθηναίων, συντόνισε τις πρωτοποριακές και βραβευμένες ενταξιακές δράσεις του δήμου για πολίτες τρίτων χωρών, πρόσφυγες και μετανάστες και πρόσφερε τις υπηρεσίες της ως πρόεδρος του ΚΥΑΔΑ, του εμβληματικού Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης για απόρους και αστέγους. Η δράση είναι το στοιχείο της.
Το «αυτό δεν γίνεται» της ανάβει τα λαμπάκια. Παραδέχεται τα λάθη της και εργάζεται σκληρά και επίμονα μέχρι να επιτύχει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Δεν εγκαταλείπει στα δύσκολα. Θέλει να συνεχίσει να προσφέρει στην πόλη και στους δημότες με τις γνώσεις, την εμπειρία και την κρίση της, για να πάει η Αθήνα ακόμα πιο Ψηλά.
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
Μαρία Λιάπη: «Στον Πυρήνα της Σκέψης μας η Βελτίωση της Ζωής των Συνανθρώπων μας»
Βαγγέλης Προβιάς: «Η Αθήνα Χρειάζεται τον Θαυμασμό και την Αγάπη μας!»
Βασίλης Καραμητσάνης | Όνειρό μου Είναι η Ανάδειξη της Αθήνας σε Βιώσιμο Τουριστικό Προορισμό