Βασίλης Καραμητσάνης | Όνειρό μου Είναι η Ανάδειξη της Αθήνας σε Βιώσιμο Τουριστικό Προορισμό

Vassilis Karamitsanis

Έχει συνδέσει το όνομα του με το Animasyros*, το φεστιβάλ animation που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, αλλά και με πολλές δράσεις πολιτισμού. Δικηγόρος στο επάγγελμα, ο Βασίλης Καραμητσάνης μετεωρίζεται ανάμεσα στην τέχνη και τη νομική επιστήμη, έχοντας παράλληλα μια διαδρομή πολύ σημαντική ως ενεργός πολίτης, δραστήριος σε πολλά και διαφορετικά πεδία.

Θεωρεί σημαντική την «ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της ελεύθερης έκφρασης στην πόλη», μέσα από τον «εμπλουτισμό των δράσεων στον τομέα του πολιτισμού και την κοινωνική ενεργοποίηση στις γειτονιές που ήδη υλοποιεί ο Δήμος Αθηναίων», αναφέρει στη συνέντευξή του, που έγινε με την αφορμή, αυτή τη φορά, της καθόδου του στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές με τον συνδυασμό «Αθήνα Ψηλά».

Συνδέεσαι με την τέχνη της κινούμενης εικόνας και το φεστιβάλ Animasyros πολλά χρόνια. Τι κρατάς από όλη αυτή τη διαδρομή;

Είναι αλήθεια ότι η ζωή μου στον ορατό της πρόσφατο ορίζοντα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την τέχνη του animation και βεβαίως με το Animasyros, το μεγαλύτερο φεστιβάλ του είδους αυτού στη Μεσόγειο, που συνιδρύσαμε με τη Μαρία Ανεστοπούλου πριν από 15 χρόνια.

Η εμπειρία του να ξεκινάς από το μηδέν για να δημιουργηθεί ένας πολιτιστικός θεσμός στην καρδιά του ελληνικού αρχιπελάγους αποτέλεσε τεράστια δημιουργική και οργανωτική πρόκληση. Οι εναλλαγές θετικών και αρνητικών στιγμών, ο εμπλουτισμός των προσωπικών σου εμπειριών όταν καλείσαι να αντιμετωπίσεις τις εκάστοτε συνθήκες, αλλά και η πολυκύμαντη περίοδος στη χώρα που όλοι βιώσαμε την προηγούμενη δεκαετία έκαναν αυτή τη μοναδική περιπέτεια δομικό στοιχείο αυτού που είμαι σήμερα.

Ποιες δυσκολίες αντιμετώπιζες ως διοργανωτής πολιτιστικού γεγονότος στην Ελλάδα τη δεκαετία της οικονομικής κρίσης;

Η διοργάνωση πολιτιστικών γεγονότων στη χώρα μας ποτέ δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Απαιτούσε πάντα πολλή δουλειά, αισιοδοξία παρά τις ατυχίες και τις απογοητεύσεις, διαρκές κυνήγι ευκαιριών και χρηματοδοτικών εργαλείων και, βεβαίως, πολλή δημιουργικότητα. Στην πραγματικότητα, το Animasyros είναι παιδί της κρίσης.

Ξεκινήσαμε το 2008 και διατρέξαμε όλη τη δεκαετία της κρίσης με αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα. Τα capital controls, οι πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις, το δημοψήφισμα και η γενική διεθνής απαξίωση της χώρας μας υπήρξαν μεγάλες προκλήσεις για το φεστιβάλ. Σε πείσμα αυτών, όμως, μεγαλώσαμε και καθιερωθήκαμε ως ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ animation παγκοσμίως.

Ήδη από το ξεκίνημα, επιδιώξαμε με το Animasyros να συνδεθούμε οργανικά με την τοπική κοινωνία και όχι απλώς να διοργανώνουμε έναν ετήσιο πολιτιστικό θεσμό στο πανέμορφο κυκλαδικό περιβάλλον.

Ποιο είναι το αποτύπωμα του φεστιβάλ στη Σύρο έπειτα από όλα αυτά τα χρόνια;

Έπειτα από 15 χρόνια, τολμώ να πω ότι το Animasyros έχει κάνει πολλαπλά αισθητή την ύπαρξή του στο νησί. Η αύξηση επισκεπτών και η ορατότητα που εξασφαλίζει για το νησί, η ανάδειξη τοπικών θεματικών και η διεθνής πολιτιστική δικτύωση για όλες τις Κυκλάδες υπήρξαν σταθεροί στόχοι μας. Στρατηγικά, ήδη από το ξεκίνημα, επιδιώξαμε να συνδεθούμε οργανικά με την τοπική κοινωνία και όχι απλώς να διοργανώνουμε έναν ετήσιο πολιτιστικό θεσμό στο πανέμορφο κυκλαδικό περιβάλλον.

Έτσι, σήμερα υλοποιούμε δράσεις όλο τον χρόνο στη Σύρο, όπως τα εργαστήρια για παιδιά και όχι μόνο, η καρναβαλική ομάδα, αλλά και η συμμετοχή μας σε πλήθος άλλων δράσεων του νησιού. Και βεβαίως, την περίοδο του ετήσιου φεστιβάλ, κάθε Σεπτέμβριο, αξιοποιείται και εντάσσεται στις δράσεις μας όλη η κοινωνία της Σύρου. Ηλικιωμένοι από το ΚΑΠΗ του νησιού δημιουργούν τη δική τους ταινία animation, ενώ η ομάδα AMEA του φεστιβάλ είναι σταθερός συντελεστής κάθε χρόνο. Φέτος, έχουμε επιπλέον τη χαρά να διοργανώνουμε και τα επίσημα εγκαίνια της ψηφιακής έκθεσης για το έργο του μεγάλου Συριανού μουσικού Μάρκου Βαμβακάρη.

Νομίζω ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε το εθελοντικό δυναμικό της Αθήνας, που έχει αποδείξει ότι είναι πολύ δυνατό και πραγματικά μπορεί να συμβάλλει σε πολλές δράσεις του δήμου.

Ο εθελοντισμός είναι στο DNA σου. Πώς κατάφερες να εμπνεύσεις τόσους ανθρώπους γύρω σου όλα αυτά τα χρόνια ώστε να συνδεθούν σε έναν σκοπό;

Νομίζω είναι μεγάλη κουβέντα να πούμε ότι εμπνέω εγώ όλους αυτούς τους ανθρώπους που συμβάλλουν εθελοντικά στο φεστιβάλ. Θα σας πω όμως για το πώς εγώ εμπνεύστηκα από άλλους και εντάχθηκα από μικρός στις τάξεις του εθελοντισμού.

Είχα την ευκαιρία να σπουδάσω νομικά στη μεγαλύτερη φοιτητούπολη της χώρας, τη Θεσσαλονίκη. Εκεί, για πρώτη φορά ως πρωτοετής φοιτητής, έγινα εθελοντής σε ένα πρόγραμμα για την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού των Ρομά στο Δενδροπόταμο, που διοργάνωνε η Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Μετά έγινα εθελοντής στο σπουδαίο διεθνώς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όπου και κόλλησα το μικρόβιο των κινηματογραφικών φεστιβάλ.

Ο εθελοντισμός είναι για μένα μια υγιής διαγενεακή στάση ζωής, μια μορφή πρακτικής κοινωνικής εκπαίδευσης, μια ευχάριστη προσωπική και συλλογική προσπάθεια με μεγάλη κοινωνική συμβολή. Νομίζω ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε το εθελοντικό δυναμικό της Αθήνας, που έχει αποδείξει ότι είναι πολύ δυνατό και πραγματικά μπορεί να συμβάλλει σε πολλές δράσεις του δήμου.

Vassilis KaramitsanisΗ δικηγορία είναι επαγγελματική δραστηριότητα, αλλά έχει και εκείνη την τέχνη της. Πώς βλέπεις τον εαυτό σου έπειτα από 20 χρόνια διαδρομής;

Γεννήθηκα σε μια οικογένεια που αποτελείται από τρεις γενιές δικηγόρων, συνεπώς για μένα, μετά την εισαγωγή μου στη Νομική, η δικηγορία αποτέλεσε επιβεβλημένη επαγγελματική επιλογή.

Σήμερα, έχοντας 20 χρόνια στο επάγγελμα, παρ’ όλες τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουμε στον κλάδο, οι οποίες είναι λίγο πολύ γνωστές σε όλους, ως δικηγόρος Αθηνών αισθάνομαι ικανοποιημένος, γιατί αυτό το επάγγελμα με αξιοπρεπή και όχι σπάνια δημιουργικό τρόπο μου εξασφαλίζει έναν επαρκή βιοπορισμό.

Τα τελευταία χρόνια, πιστεύω, έπειτα από μια περίοδο πολύ μεγάλης καμπής, η Αθήνα αναπτύσσεται σε πολλούς τομείς.

Η ενασχόληση με τα κοινά δεν είναι καινούργια για σένα. Τι όραμα έχεις για την Αθήνα σε περίπτωση που εκλεγείς και επιλεγείς να δραστηριοποιηθείς σε κάποιον τομέα;

Έχω υπάρξει ενεργός πολίτης ήδη από τα μαθητικά μου χρόνια και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που συνδέεται με όλους όσους πιστεύουμε στην αξία της δημοκρατίας. Καθώς γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα, όπως κάθε Αθηναίος, έχω συγκεκριμένες προσδοκίες από αυτή τη μοναδική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Όνειρό μου είναι η ανάδειξη της Αθήνας σε βιώσιμο τουριστικό προορισμό για επισκέπτες από όλο τον κόσμο, αλλά και σε θετικό σύμβολο. Τα τελευταία χρόνια, πιστεύω, έπειτα από μια περίοδο πολύ μεγάλης καμπής, η Αθήνα αναπτύσσεται σε πολλούς τομείς. Ξεκινώντας από τον τομέα της κοινωνικής δράσης, με στήριξη ατόμων στην πόλη που αντιμετωπίζουν αποκλεισμό ή βιώνουν κάποιου είδους κατάσταση ανάγκης, ο Δήμος Αθηναίων καλείται να αποτελέσει πρότυπο δικτύου κοινωνικής συνοχής.

Επιπλέον, ο γερασμένος αστικός εξοπλισμός και οι κουρασμένες υποδομές της πρωτεύουσας απαιτούν άμεσες ενέργειες εκσυγχρονισμού, βελτιώσεων και αναπλάσεων. Νομίζω στον πολιτιστικό κλάδο έχουν γίνει σημαντικά βήματα με πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων και αυτά πρέπει να συνεχιστούν και να ενταθούν.

Τέλος, σπουδαίος πρέπει να είναι ο μελλοντικός ρόλος της Αθήνας ως περιφερειακής μητρόπολης σε μια χώρα που αποτελεί πόλο σταθερότητας και διαλόγου στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Εκτός από τα αναγνωρίσιμα τουριστικού ενδιαφέροντος σημεία, η Αθήνα έχει και πολλά κρυμμένα μυστικά, που και αυτά θα μπορούσαν να την καταστήσουν ελκυστική τουριστικά τα επόμενα χρόνια. Μπορεί η διοίκηση του δήμου να βοηθήσει ώστε να γίνουν οι σωστές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση;

Η δημοτική αρχή μπορεί να μην έχει τις αρμοδιότητες εκείνες που ορίζουν το πλαίσιο της τουριστικής αγοράς, αλλά διαθέτει και πρέπει να διευρύνει θεσμικά τον μητροπολιτικό της ρόλο στη διαμόρφωση ενός συνολικά πιο φιλικού πλαισίου υποδοχής των επισκεπτών της πόλης.

Αυτός ο ρόλος εκτείνεται τόσο σε επίπεδο αστικού περιβάλλοντος, με βελτιώσεις στην προσβασιμότητα, στην επισκεψιμότητα και στη σήμανση, όσο και στις δράσεις που αναπτύσσονται σε όλο το εύρος του δήμου και καθιστούν την Αθήνα πλήρη τουριστικό και πολιτικό προορισμό.

Η σύμπραξη της κεντρικής διοίκησης με την τοπική αυτοδιοίκηση και των δύο βαθμών μπορεί να ευδοκιμήσει μακροπρόθεσμα μόνο σε συναρμογή με την κοινωνία των πολιτών, αλλά και με κάθε δημότη χωριστά. Για τον λόγο αυτό, είναι απαραίτητη η επίτευξη των μέγιστων δυνατών συναινέσεων.

Γνωρίζεις την πόλη καλά. Έχεις μεγάλο κύκλο επαφών και έτσι γίνεσαι και αποδέκτης προτάσεων και σκέψεων από πολλούς. Πώς λειτουργεί στη σύγχρονη εποχή η διοίκηση ενός φορέα του δημοσίου;

Ο Δήμος Αθηναίων είναι κομβικός φορέας στη διοίκηση του κοινωνικού συνόλου που ζει και περιηγείται στην πρωτεύουσα, ακόμα κι αν δεν έχει όλες τις αρμοδιότητες για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση όσων οφείλει να κάνει το κράτος για τους δημότες. Γνωρίζοντας καλά την πόλη που αποτελεί την αρχαιότερη δημοκρατία στον κόσμο νομίζω η σύμπραξη της κεντρικής διοίκησης με την τοπική αυτοδιοίκηση και των δύο βαθμών μπορεί να ευδοκιμήσει μακροπρόθεσμα μόνο σε συναρμογή με την κοινωνία των πολιτών, αλλά και με κάθε δημότη χωριστά.

Για τον λόγο αυτό, είναι απαραίτητη η επίτευξη των μέγιστων δυνατών συναινέσεων. Για μένα, ο διάλογος για τα κρίσιμα ζητήματα του δήμου είναι ο πιο ουσιαστικός δημόσιος διάλογος και είναι απολύτως επιβεβλημένος.

Vassilis Karamitsanis

Photo by Jim Niakaris on Unsplash

Πες μου τρία σχέδιά σου που στη μικροκλίμακα των δυνατοτήτων του δήμου θεωρείς ότι είναι εφικτά.

Μιλώντας πιο προσωπικά, τρία σημεία της πόλης είναι σε φάση αναβάθμισης που πρέπει να ενταθεί και θεωρώ ότι θα μπορούσαν να ενισχύσουν τον γενικότερο στόχο για μια καλύτερη πόλη, την πόλη μου.

Πλήρης ανάπλαση και ανάδειξη των παραδοσιακών χρήσεων στην πλατεία Καρύτση, που είναι ένας πόλος πρωινής επαγγελματικής δραστηριότητας αλλά και διασκέδασης το βράδυ. Ο αρχιτεκτονικός πλούτος της περιοχής αλλά και η αστική ιστορία της πρέπει να αναδειχθούν μέσα από παρεμβάσεις απελευθέρωσης περισσότερου δημόσιου χώρου και εξωραϊσμού των όψεων των κτιρίων.

Ο εμπλουτισμός των δράσεων στον τομέα του πολιτισμού και της κοινωνικής ενεργοποίησης στις γειτονιές που ήδη υλοποιεί ο Δήμος Αθηναίων μπορούν να είναι το εργαλείο για την επόμενη μέρα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και της ελεύθερης έκφρασης στην πόλη.

Τρίτον, η ακόμα εναργέστερη υποδοχή του τουριστικού ρεύματος της Αθήνας χρειάζεται ποιοτική αναβάθμιση, συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων και ενιαίο στίγμα. Η δουλειά που έχουν κάνει οι δημοτικές υπηρεσίες σε συνεργασία με τον ΕΟΤ και τους συναρμόδιους φορείς είναι πολύ σημαντική και μπορεί να αποτελέσει τη βάση ώστε ο βιώσιμος τουρισμός της Αθήνας να είναι μία από τις βασικές οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες της πόλης.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Σπύρος Πέγκας: «Όραμά μου μια Καθαρή, Πράσινη Θεσσαλονίκη, σε Διαρκή Εξωστρέφεια»

Λάρισα: Η Πόλη που Μαθαίνει και Αλλάζει

48 Ώρες στη Βαρκελώνη | Τροφή για Σκέψη Επιστρέφοντας στις Πόλεις μας

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής

Δημοσιογράφος και Εμπορικός Διευθυντής στην αθηΝΕΑ. Tannins Addicted. Travel Writer & Passionate Traveller-Check on Amazon my travel book "Destination Greece: Experience the Country like a Local". Content Creator. Διευθυντής του περιοδικού Athletics Magazine, συνεπιμελητής και συνδιοργανωτής της Cheap Art στη Θεσσαλονίκη, παρουσιαστής του ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ PEDAL, καλλιτέχνης φωτογράφος, σύμβουλος δημοσίων σχέσεων σε εταιρείες, μαραθωνοδρόμος, αστικός αναβάτης ποδηλάτου, κολυμβητής ανοιχτής θάλασσας, ταξιδιώτης, Θεσσαλονικιός που ζει στην Αθήνα. Αναζητά το Θ όπου και αν βρίσκεται.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+