Μελίνα Ταπραντζή: Για Εμάς Πρωταρχικό Ρόλο Παίζει ο Άνθρωπος Πίσω από το Προϊόν

Η Μελίνα Ταπραντζή, ιδρύτρια της Wise Greece, μας μιλά για την κοινωνική επιχειρηματικότητα που μπορεί να λύσει μια σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία με οικονομικά βιώσιμο τρόπο, για το πώς μπορείς να φέρεις κοντά περισσότερους από 100 παραγωγούς τροφίμων για καλό σκοπό, καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο ο Covid-19 επηρέασε την αλυσίδα τροφής σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ποια είναι η ιδέα πίσω από τη Wise Greece και ποιος ο στόχος της;

Η Wise Greece είναι μια μη κερδοσκοπική Κίνηση που προωθεί τα ελληνικά προϊόντα σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ αφού καλυφθούν τα λειτουργικά της έξοδα, χρησιμοποιεί όλα τα κέρδη της από τις πωλήσεις τους για να αγοράσει τρόφιμα και να τα διαθέσει σε άστεγους, ηλικιωμένους και παιδιά που έχουν πραγματική ανάγκη. Έτσι, ο σκοπός είναι διπλός! Από τη μία πλευρά, ενισχύονται οι πωλήσεις των μικρών Ελλήνων παραγωγών, άρα και η ελληνική οικονομία, ενώ ταυτόχρονα επιτελείται ένα σημαντικό κοινωνικό έργο, αφού εξασφαλίζουμε το πιο βασικό αγαθό για τους συνανθρώπους μας: τη διατροφή υψηλής ποιότητας! Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Wise Greece δεν αποδίδει ποτέ χρήματα, παρά μόνο τρόφιμα σε εκείνους που έχουν μεγάλη ανάγκη.

Πώς δουλεύει πρακτικά η Wise Greece;

Περισσότερα από 2.500 προϊόντα και 100 Έλληνες παραγωγούς συμμετέχουν αυτή τη στιγμή στην Κίνηση Wise Greece! Τα προϊόντα με το μπλε σήμα Wise Greece, τοποθετούνται σε διάφορα καταστήματα (παντοπωλεία, delicatessen, εστιατόρια, mini market, ακόμα και αλυσίδες εστίασης) τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε 8 χώρες στο εξωτερικό, όπου οι καταναλωτές μπορούν να αγοράσουν ένα ποιοτικό ελληνικό προϊόν για την καθημερινή τους μαγειρική και να γνωρίζουν παράλληλα ότι με αυτή τους την κίνηση, βοήθησαν έναν άνθρωπο να έχει απόψε το βράδυ ένα αξιοπρεπές φαγητό. Τόσο απλό και όμως τόσο ουσιαστικό!

Τι είδους προϊόντα συμμετέχουν στη Wise Greece;

Όλα τα βασικά προϊόντα που χρειάζεται κανείς για να μαγειρέψει! Ελαιόλαδο, όσπρια και ρύζι, χειροποίητα ζυμαρικά και γλυκά, μαρμελάδες και βότανα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, μέλι, αρτοσκευάσματα, ελιές, κρασί και πολλά ακόμα. Στη Wise Greece, μπορεί να βρει κανείς πλέον ακόμα και καλλυντικά, καθώς και αντικείμενα.

Πού αποδίδονται τα κέρδη;

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα πραγματοποιούμε διανομές τροφίμων πρώτης ανάγκης (όσπρια, ελαιόλαδο, ρύζι, μακαρόνια κ.ά.) σε ιδρύματα, ορφανοτροφεία, κοινωνικά παντοπωλεία και συσσίτια. Ήδη, έχουν διανεμηθεί περισσότεροι από 40 τόνοι τροφίμων σε ευπαθείς ομάδες, τα οποία έχουν αγοραστεί από τα κέρδη μας από τις πωλήσεις των προϊόντων Wise Greece! Σε όλη αυτή την προσπάθεια, έχουμε τη βοήθεια των εθελοντών, των παραγωγών και φυσικά όλων των ανθρώπων που ευαισθητοποιούνται από τον σκοπό της Wise Greece και προτιμούν για την καθημερινή τους μαγειρική τα προϊόντα που συμμετέχουν στην όλη προσπάθεια!

Πώς επιλέγετε τα προϊόντα που συμμετέχουν στην κίνηση της Wise Greece;

Όσο κι αν ακουστεί περίεργο, για εμάς πρωταρχικό ρόλο παίζει ο άνθρωπος πίσω από το προϊόν και σε δεύτερη φάση το ίδιο το προϊόν! Οι παραγωγοί που συμμετέχουν στην Κίνηση Wise Greece είναι νέοι άνθρωποι, φιλόδοξοι, με μεράκι και αγάπη για τα προϊόντα που παράγουν. Οπότε, συνήθως από εξαιρετικούς ανθρώπους… βγαίνουν και εξαιρετικά προϊόντα! Βέβαια, τα προϊόντα πληρούν και τις απαραίτητες προδιαγραφές ποιότητας, που απαιτούνται για την αγορά της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού.

Πόσο επηρέασε ο Covid-19 τους Έλληνες παραγωγούς, αλλά και γενικότερα τη διατροφική αλυσίδα;

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Covid-19 επηρέασε σημαντικά τους μικρούς παραγωγούς τροφίμων της χώρας μας. Συμφωνίες ακυρώθηκαν, οι προμηθευτές ζήτησαν επαναδιαπραγμάτευση όρων, τα σημεία πώλησης μείωσαν τις παραγγελίες, ενώ η μειωμένη τουριστική σεζόν θα επηρεάσει κατά πολύ τις πωλήσεις των προϊόντων. Παράλληλα, σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτό που μας δίδαξε ο Covid-19 είναι το πόσο εύθραυστη είναι η διατροφική αλυσίδα και πόσο πρέπει η κάθε χώρα να επενδύσει στην εσωτερική παραγωγή, η οποία μπορεί να της δώσει ένα εναλλακτικό σενάριο επιβίωσης στη σπάνια περίπτωση μιας πανδημίας, αλλά και στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που δυστυχώς θα βλέπουμε ολοένα και περισσότερο τα επόμενα χρόνια.

Τι είναι η κοινωνική επιχειρηματικότητα και πώς μπορεί να έχει πρακτική εφαρμογή στην Ελλάδα;

Αυτό που κάνει ένας κοινωνικός επιχειρηματίας είναι να εντοπίζει ένα κοινωνικό πρόβλημα και να δημιουργεί μία βιώσιμη οικονομικά πρόταση για να το επιλύσει. Δεν βασίζεται με άλλα λόγια στη φιλανθρωπία, αλλά δίνει καινοτόμες λύσεις για να μεγιστοποιήσει τον κοινωνικό του αντίκτυπο. Η κοινωνική επιχειρηματικότητα, λοιπόν, είναι απόλυτα διαδεδομένη στο εξωτερικό, ιδιαίτερα στην Αμερική, την Αγγλία και την Ισπανία, ενώ στην Ελλάδα κάνει τα πρώτα αξιοσημείωτα βήματά της μόλις τα τελευταία χρόνια. Η χώρα μας άλλωστε αποτελεί εξαιρετικά γόνιμο “έδαφος” για την κοινωνική επιχειρηματικότητα, καθώς υπάρχουν πολλά κοινωνικά προβλήματα, στη λύση των οποίων μπορούν να συμβάλλουν οι μελλοντικοί κοινωνικοί επιχειρηματίες!

Ποια είναι για την ομάδα της Wise Greece η “σοφή Ελλάδα”;

Οι νέες γενιές κάνουν σημαντικά βήματα για μια στροφή προς μια… “σοφή Ελλάδα”, μια Ελλάδα που δημιουργεί αντί να ακολουθεί, που εμπνέει αντί να εμπνέεται, που “δίνει” αντί να “παίρνει”. Η “σοφή Ελλάδα”, για εμάς, είναι γεμάτη όρεξη για δημιουργία, έτοιμη να απλώσει το χέρι και να βοηθήσει, χωρίς άσκοπη κριτική, αλλά με πραγματικό ενδιαφέρον. Είναι η Ελλάδα που παίρνει την κατάσταση στα χέρια της, που αφήνει στην άκρη τις αντιπαραθέσεις και τις αλληλοκατηγορίες και συσπειρώνεται για ένα κοινό καλό. Και αυτό το εισπράττουμε καθημερινά στη Wise Greece, αφού για πρώτη φορά τόσοι παραγωγοί συνεργάζονται για έναν καλό σκοπό, ενώ παράλληλα οι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να ενισχύσουν με κάθε τρόπο τον σκοπό μας!

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
EX LIBRIS
EX LIBRIS

Ο Άρης Γαβριελάτος είναι κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδες στον Κοινωνικό Αποκλεισμό και το Φύλο.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+