Μαίρη Οικονομοπούλου: Θα Μπορούσα Να Έχω τον Τίτλο CEO ή Co-Founder, Αλλά Εγώ Λέω Πως Κάνω Νύχια

Επάγγελμα: Nail Specialist στην Επιχείρησή της Akra Boutique
Τόπος Κατοικίας: Λονδίνο
Ηλικία: 32

Μεγάλωσε στα Μέγαρα, σπούδασε στη Μυτιλήνη Πολιτισμική Τεχνολογία και Επικοινωνία και στη συνέχεια ήρθε στο Λονδίνο για να συνεχίσει τις σπουδές της στο Μάρκετινγκ. O στόχος της ήταν πάντα να ασχοληθεί με την οικογενειακή επιχείρηση (εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο των ηχητικών και φωτιστικών εγκαταστάσεων) κάτι που τελικά ποτέ δεν έκανε.

Η αγάπη της για τα νύχια και την ποδολογία ξεκίνησε όταν ήταν φοιτήτρια στην Ελλάδα. Μετά από παρότρυνση μιας φίλης της αποφάσισε να εγγραφεί σε σχολή περιποίησης νυχιών, καθώς εκείνη την εποχή ήθελε να βρει μια λύση στο πώς η ίδια να έχει μόνιμα περιποιημένα νύχια (όπως μου εκμυστηρεύτηκε είχε το κακό συνήθειο να τα τρώει).

Το μανικιούρ εξελίχθηκε σε χόμπυ. Στο Λονδίνο, παράλληλα με τις σπουδές της απέκτησε τους πρώτους 18 πελάτες και όταν ήρθε η ώρα να αρχίσει να ψάχνει για δουλειά στο μάρκετινγκ της ήρθε η ιδέα να κάνει το πάθος της επάγγελμα. Ο πρώτος άνθρωπος που ρώτησε ήταν ο “θεός” -όπως η ίδια τον χαρακτηρίζει- πατέρας της… Η απάντησή του αφοπλιστική και καθοριστική για τη μετέπειτα πορεία της: κάνε αυτό που αγαπάς, αλλά φρόντισε να είσαι πάντα η καλύτερη. Τότε σίγουρα θα πετύχεις.

Μέσα σε 6 βδομάδες κατάφερε να αυξήσει τους πελάτες της από 18 σε 45. Σήμερα έχει πλέον 350 (50% Έλληνες, 50% άλλες εθνικότητες) και τη δική της εταιρεία με ειδικά προϊόντα περιποίησης νυχιών. Το μυστικό της επιτυχίας της; “Ήμουν ευθύς και δε φοβήθηκα να ζητήσω βοήθεια από τις πρώτες μου πελάτισσες, τους είπα θα κάνω τη δική μου εταιρεία και θα ήθελα να με συστήσεις σε 1-2 φίλες σου. Ε, όλες ανταποκρίθηκαν…”

Είναι ταμπού το επάγγελμά σου;

Ήταν το πρώτο πράγμα που ρώτησα τη μητέρα μου όταν σκεφτόμουν να ασχοληθώ επαγγελματικά με τα νύχια. Τη ρώτησα, μαμά θα ντρεπόσουν αν μετά από τόσες σπουδές ασχολιόμουν με την περιποίηση νυχιών; Ε, η μητέρα μου μου έβαλε τις φωνές και μου είπε ότι αν το αγαπάω αυτό που κάνω να μη σκέφτομαι τίποτα άλλο. Ωστόσο, ισχύει ότι είναι ταμπού, και ειδικά στην Ελλάδα ακούγεται τρελό σαν επιλογή. Θα μπορούσα να λέω ότι είμαι CEO και co-founder εταιρείας που παρέχει υπηρεσίες καλλωπισμού σε high-end πελάτες, αλλά εγώ λέω κάνω νύχια [σ.σ. δηλώνει με πλατύ χαμόγελο, υποδηλώνοντας έναν άνθρωπο με αυτοπεποίθηση που πάει κόντρα στις νόρμες και ακολουθεί τα “θέλω” του και όχι τα κοινωνικά “πρέπει”].

3 πράγματα που σου αρέσουν περισσότερο στο Λονδίνο;

Αχ… Θα μπορούσα να μείνω εδώ για πάντα… Οι διαφορετικοί λαοί και κουλτούρες, το ότι βλέπω έναν τρόπο ζωής διαφορετικό από τον μέσο -λόγω των πελατών μου-, και η τέχνη…

Η δουλειά σου: πάθος ή τρόπος για να εξασφαλίζεις τα προς το ζην;
Δεν είμαι οικονομική μετανάστης. Είμαι εδώ γιατί μου αρέσει η ζωή και το έχω επιλέξει. Στην αρχή που ξεκίνησα δούλευα για μια πολύ διάσημη ποδολόγο, με ένα πολύ χαμηλό μισθό. Ο αδερφός μου τότε θυμάμαι είχε έρθει να με πάρει να γυρίσω πίσω, αλλά εγώ δεν το έβαλα κάτω. Δούλευα παραπάνω μέρες και προσπαθούσα να βγαίνω πρώτη στις πωλήσεις εκείνης της εταιρείας για να έχω πιο υψηλό μισθό.

Τι σε κάνει να σηκώνεσαι από το κρεβάτι κάθε πρωί;

Το ξυπνητήρι [σ.σ. γέλια]. Ξυπνάω και είμαι μέσα στην τρελή χαρά. Έχω ευχάριστους πελάτες. Ποτέ δεν είμαι πεσμένη, το μόνο που με αγχώνει είναι να μη μένω στάσιμη, σκέφτομαι πάντα ποιο θα είναι το επόμενο βήμα.

Πού θες να βρίσκεσαι σε 10 χρόνια;

Να έχω γίνει OPI; [σ.σ. ένα από τα πιο πετυχήμενα brands παγκοσμίως στο χώρο της περιποίησης νυχιών] Θα μπορούσα… Nα έχω μεγαλώσει τη γκάμα των προϊόντων μου και την ομάδα μου και παράλληλα να έχω κρατήσει την προσωπική επαφή που έχω με τους πελάτες μου. Ίσως να έχω κάνει και ένα μαγαζί…

Πες μας κάτι για τον εαυτό σου που δεν μπορούμε να καταλάβουμε εκ πρώτης όψεως…

Είμαι πολύ παραδοσιακή, μαγειρεύω κάθε μέρα, μου αρέσει πολύ να προσέχω και να φροντίζω τον φίλο μου. Τα προϊόντα μου έχουν τα αρχικά του…

Σε στηρίζει ή τον φοβίζει η δυναμικότητά σου;

Ναι, με στηρίζει πολύ. Μπορεί λίγο να τον φοβίζει η δυναμικότητά μου, αλλά ποιον άντρα δεν τον φοβίζει η δυναμικότητα μιας γυναίκας;

Ποιο θα ήταν (αν υπήρχε) αυτό που θα έπαιρνες πίσω στην Ελλάδα μαζί σου από το μέρος που ζεις τώρα και γιατί;

Το να μην είναι οι άνθρωποι τόσο αρνητικοί και να ακούνε τον άλλον. Στην Ελλάδα αν δουν μια ιστορία, μια επιτυχία, θα ψάξουν να βρουν το αρνητικό. Αυτό το κάτι λάθος ή κακό που μπορεί να έχει γίνει. Δε θα σκεφτούν τι έχει κάνει αυτός ο άνθρωπος; Πώς μπορώ κι εγώ να μάθω και να γίνω καλύτερος; Στόχος μας πρέπει να είναι να είναι να γινόμαστε συνεχώς καλύτεροι και παράλληλα να βοηθάμε τα άτομα που δουλεύουν μαζί μας να γίνονται καλύτερα από εμάς. Είναι δύσκολο αυτό, γιατί είναι θέμα εγωισμού.

Συμφωνείς με αυτό που λένε για τους Έλληνες ότι σαν λαός αντέχουν στα δύσκολα; Αν ναι, γιατί;

Πιστεύω ναι. Δεν είναι το DNA, ο κάθε λαός θα μπορούσε να το έχει κάνει. Απλά εμείς το έχουμε αποδείξει.

Ήλιος, θάλασσα, ζεστασιά… σου λείπει η Ελλάδα;

Όχι. Μου λείπει λίγο και μπορώ να πάω όποτε θέλω – πάω περίπου 3-5 φορές το χρόνο. Δεν με ενοχλεί ο καιρός στο Λονδίνο, ειδικά η βροχή. Ίσως λίγο ο αέρας.

Αν μπορούσες να εξάγεις κάτι από την Ελλάδα στο μέρος που ζεις ποιο θα ήταν αυτό;

Τη φιλοδοξία και τη γενναιοδωρία.

Τελικά, οι Έλληνες θέλουμε να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα;

Λίγο υπερβολή αυτό. Απλά ίσως είναι πιο εύκολο να ζηλέψει κάποιος από το να προσπαθήσει ο ίδιος να αποκτήσει δυο κατσίκες. Ο Έλληνας είναι λίγο βολεψάκιας.

Οι άνθρωποι έχουν την τάση να αλλάζουν συμπεριφορά όταν βρίσκονται σε ένα νέο περιβάλλον. Πες μας, υπάρχει ένας τομέας στον οποίο είδες τη δική σου συμπεριφορά να αλλάζει όταν βρέθηκες να ζεις στο εξωτερικό;

Βέβαια. Φοβόμουν να προχωρήσω και να ξεβολευτώ, αλλά παράλληλα σκεφτόμουν τον μπαμπά μου και πώς με μεγάλωσε, με έμαθε να μη φοβάμαι να πάρω ρίσκα και προσπαθούσα να αποβάλλω το φόβο. Και αν πέσω θα ξανασηκωθώ πιο δυνατή. Αυτό πάντα έλεγα και αυτό πάντα κάνω.

Στην Ελλάδα γίνεται πολύς λόγος για το λεγόμενο brain drain και για το πώς μπορούμε να κρατήσουμε τα νέα παιδιά στη χώρα μας, εσένα τι θα σε έκανε να γυρίσεις πίσω;

Δε θα δω το αρνητικό κομμάτι, ότι έφυγαν γιατί δεν είχαν δουλειά. Θα δω το θετικό ότι θα γυρίσουν αυτά τα παιδιά πίσω με περισσότερες εμπειρίες.

Εσύ θα γύρναγες;

Εγώ σαν Μαίρη θα έλεγα όχι, αλλά ο φίλος μου θέλει να γυρίσει, άρα γιατί όχι.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Hellenic Stories
Hellenic Stories

Η Σύλβια Κλιμάκη είναι δημοσιογράφος στην τηλεόραση του Bloomberg στο Λονδίνο. Έχει αρθρογραφήσει εκτενώς για θέματα περιβάλλοντος στο Forbes, The Evening Standard και The Sunday Times. Το 2020 ίδρυσε το Climate and Green Economy Group of the Harvard Club of the United Kingdom που έχει ως στόχο την προώθηση θεμάτων βιωσιμότητας και πράσινης οικονομίας. Έχει πραγματοποιήσει πάνω από 400 συνεντεύξεις. Μεταξύ άλλων έχει συμπαρουσιάσει το TV Series "This is Greece" που προβλήθηκε στο αμερικανικό δίκτυο PBS, ενώ παρουσίαζε τις πρωινές ειδήσεις στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή Στην Πράξη. Η Σύλβια είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού (MA) στον τομέα Regional Studies East Asia από το Πανεπιστήμιο του Harvard και έχει πτυχίο (BSc) στη Διαχείριση Επιστημονικών και Πληροφοριακών Συστημάτων από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ μελέτησε Mandarin, Γαλλικά και Γερμανικά Μεταξύ άλλων έχει συμπαρουσιάσει το TV Series “This is Greece” που προβλήθηκε στο Αμερικανικό δίκτυο PBS, έχει διατελέσει σύμβουλος επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων στην Εθνική Τράπεζα και έχει κάνει strategic solution design για πολυεθνικές εταιρίες σε θέματα branding and audience understanding. Παρουσίαζε τις πρωινές ειδήσεις στην τηλεόραση του Σκάι, ήταν παραγωγός και παρουσιάστρια της εκπομπής Στην Πράξη στην τηλεόραση του Σκάι για επτά συνεχείς σεζόν. Η Σύλβια είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού (MA) στον τομέα Regional Studies East Asia από το Πανεπιστήμιο του Harvard και έχει πτυχίο (BSc) στη Διαχείριση Επιστημονικών και Πληροφοριακών Συστημάτων από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ μελέτησε Mandarin, Γαλλικά και Γερμανικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+