Μια Δανειστική Βιβλιοθήκη Σύγχρονης Τέχνης

Πόσες φορές έχετε δει ένα έργο τέχνης και θα θέλατε να το έχετε δικό σας στο σαλόνι σας, αλλά ίσως είναι λίγο πιο ακριβό απ’ όσο θα θέλατε να ξοδέψετε, και όμως, δεν σταματάτε να το σκέφτεστε! Εγώ παίζω το παιχνίδι αυτό στο μυαλό μου συνεχώς.

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Ντένβερ (MCA) έχει βρει μια πρωτοποριακή λύση: μόλις ανακοίνωσε το Octopus Initiative, ένα πρόγραμμα με βάση το οποίο οι ντόπιοι καλλιτέχνες δημιουργούν πρωτότυπα έργα τέχνης για μια  “βιβλιοθήκη δανεισμού”, απ’ την οποία μπορεί κανείς να τα δανειστεί, μέχρι και για ένα χρόνο.

Το MCA θα αναθέσει σε 20 καλλιτέχνες από το Ντένβερ έργα συγκεκριμένα γι’ αυτό το πρότζεκτ, και στη συνέχεια, κάθε κάτοικος της περιοχής μπορεί να μπει σε κλήρωση για να αποκτήσει για ένα χρονικό διάστημα το αγαπημένο του.

Κατά τον Adam Lerner, διευθυντή του μουσείου, “το Octopus Initiative έχει ως σκοπό να θέσει την τέχνη στα χέρια των πολλών […] υποστηρίζει τους καλλιτέχνες στην κοινότητά μας και δίνει στο ευρύ κοινό μια πρωτοφανή πρόσβαση σε σοβαρή τέχνη”.

Η ιδέα προέρχεται απ’ την επιθυμία πολλών καλλιτεχνών να κάνουν τη συλλογή, την αγορά και την αξιοποίηση ενός έργου, πιο προσιτή.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Art of Looking
Art of Looking

Η Ηλέκτρα Σουτζόγλου μεγάλωσε στην Αθήνα και στα 18 της μετακόμισε στις ΗΠΑ για να σπουδάσει Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστώνης. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στη Σύγχρονη Τέχνη στο Sotheby's Institute of Art στην Νέα Υόρκη ενώ παράλληλα δούλευε part-time στον δημοπρατικό οίκο Christie's, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (MoMA) και ύστερα στο Μουσείο Guggenheim. Ξεκίνησε επισήμως την καριέρα της στη γκαλερί David Zwirner, αρχικά στη Νέα Υόρκη και μετέπειτα στο Λονδίνο. Τα τελευταία 6 χρόνια, εργαζόταν στο Frieze Art Fair στο Λονδίνο ως Global Head of VIP Relations, και πριν από λίγους μήνες επέστρεψε στην Αθήνα μετά απο 14 χρόνια στο εξωτερικό. Ασχολείται με την οικογενειακή της επιχείρηση και το καινούργιο της εγχείρημα Art Rug Projects, καθώς και με projects στον κλάδο της τέχνης στην Αθήνα και στο Λονδίνο. Παρατηρεί την τέχνη γύρω της και, μέσω της στήλης της Art of Looking στην αθηΝΕΑ, μοιράζεται μαζί μας τις απόψεις, τις εντυπώσεις και τις συζητήσεις της με ανθρώπους που εκτιμά και θαυμάζει. Για την Ηλέκτρα ο διάλογος αλλά και η τέχνη του να παρατηρείς (art of looking) είναι στοιχεία απαραίτητα και άρρηκτα συνδεδεμένα με την ζωή της.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+