Μια Δανειστική Βιβλιοθήκη Σύγχρονης Τέχνης

Πόσες φορές έχετε δει ένα έργο τέχνης και θα θέλατε να το έχετε δικό σας στο σαλόνι σας, αλλά ίσως είναι λίγο πιο ακριβό απ’ όσο θα θέλατε να ξοδέψετε, και όμως, δεν σταματάτε να το σκέφτεστε! Εγώ παίζω το παιχνίδι αυτό στο μυαλό μου συνεχώς.

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Ντένβερ (MCA) έχει βρει μια πρωτοποριακή λύση: μόλις ανακοίνωσε το Octopus Initiative, ένα πρόγραμμα με βάση το οποίο οι ντόπιοι καλλιτέχνες δημιουργούν πρωτότυπα έργα τέχνης για μια  “βιβλιοθήκη δανεισμού”, απ’ την οποία μπορεί κανείς να τα δανειστεί, μέχρι και για ένα χρόνο.

Το MCA θα αναθέσει σε 20 καλλιτέχνες από το Ντένβερ έργα συγκεκριμένα γι’ αυτό το πρότζεκτ, και στη συνέχεια, κάθε κάτοικος της περιοχής μπορεί να μπει σε κλήρωση για να αποκτήσει για ένα χρονικό διάστημα το αγαπημένο του.

Κατά τον Adam Lerner, διευθυντή του μουσείου, “το Octopus Initiative έχει ως σκοπό να θέσει την τέχνη στα χέρια των πολλών […] υποστηρίζει τους καλλιτέχνες στην κοινότητά μας και δίνει στο ευρύ κοινό μια πρωτοφανή πρόσβαση σε σοβαρή τέχνη”.

Η ιδέα προέρχεται απ’ την επιθυμία πολλών καλλιτεχνών να κάνουν τη συλλογή, την αγορά και την αξιοποίηση ενός έργου, πιο προσιτή.

Αρθρογράφος

Εργάζεται στο Frieze Art Fair στο Λονδίνο. Παρατηρεί την τέχνη παντού: σε πίνακες, ταινίες, φωτογραφίες, βιβλία. Μοιράζεται μαζί μας τις απόψεις της, τις εντυπώσεις της και τα top picks της μέσα από τη στήλη της "Art of Looking".

Σχολιασμός

Σχολιασμός