Μια Δανειστική Βιβλιοθήκη Σύγχρονης Τέχνης

Πόσες φορές έχετε δει ένα έργο τέχνης και θα θέλατε να το έχετε δικό σας στο σαλόνι σας, αλλά ίσως είναι λίγο πιο ακριβό απ’ όσο θα θέλατε να ξοδέψετε, και όμως, δεν σταματάτε να το σκέφτεστε! Εγώ παίζω το παιχνίδι αυτό στο μυαλό μου συνεχώς.

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Ντένβερ (MCA) έχει βρει μια πρωτοποριακή λύση: μόλις ανακοίνωσε το Octopus Initiative, ένα πρόγραμμα με βάση το οποίο οι ντόπιοι καλλιτέχνες δημιουργούν πρωτότυπα έργα τέχνης για μια  “βιβλιοθήκη δανεισμού”, απ’ την οποία μπορεί κανείς να τα δανειστεί, μέχρι και για ένα χρόνο.

Το MCA θα αναθέσει σε 20 καλλιτέχνες από το Ντένβερ έργα συγκεκριμένα γι’ αυτό το πρότζεκτ, και στη συνέχεια, κάθε κάτοικος της περιοχής μπορεί να μπει σε κλήρωση για να αποκτήσει για ένα χρονικό διάστημα το αγαπημένο του.

Κατά τον Adam Lerner, διευθυντή του μουσείου, “το Octopus Initiative έχει ως σκοπό να θέσει την τέχνη στα χέρια των πολλών […] υποστηρίζει τους καλλιτέχνες στην κοινότητά μας και δίνει στο ευρύ κοινό μια πρωτοφανή πρόσβαση σε σοβαρή τέχνη”.

Η ιδέα προέρχεται απ’ την επιθυμία πολλών καλλιτεχνών να κάνουν τη συλλογή, την αγορά και την αξιοποίηση ενός έργου, πιο προσιτή.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Art of Looking
Art of Looking

Η Ηλέκτρα Σουτζόγλου έφυγε από την Αθήνα στα 18 της για να σπουδάσει Ιστορία και Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστόνης. Με την ολοκλήρωση του πτυχίου της μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για να συνεχίσει τις σπουδές της στο Sotheby's Institute of Art, απ΄το οποίο κατέχει μεταπτυχιακό στη Σύγχρονη Τέχνη. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της δούλεψε part-time στον δημοπρατικό οίκο Christie's, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (MoMA) και στο Μουσείο Guggenheim. Ξεκίνησε επισήμως την καριέρα της στη γκαλερί David Zwirner στη Νέα Υόρκη, και λίγους μήνες αργότερα, έχοντας ζήσει πλέον 6 χρόνια στην Αμερική, μετακόμισε στην Αγγλία για το στήσιμο της καινούργιας γκαλερί του Zwirner στο Λονδίνο. Από τον Οκτώβριο του 2014 εργάζεται στο Frieze Art Fair στο Λονδίνο, ενώ μέσα από τη στήλη της Art of Looking στην αθηΝΕΑ, μοιράζεται μαζί μας τις απόψεις της, τις εντυπώσεις της και τα top picks της. Παρατηρεί την τέχνη παντού και λατρεύει να ταξιδεύει και να εξερευνά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER