Μια Πρωτοβουλία-Οξυγόνο για τις Επιχειρήσεις της Μικρής Λιανικής

Κουκκίδες στο χάρτη της πόλης. Άγρυπνα σημεία αναφοράς για την ικανοποίηση κάθε μικρής επιθυμίας. Σταθερές παρουσίες στη ζωή των Ελλήνων επί δεκαετίες. Τα σημεία της Μικρής Λιανικής έχουν ξεχωριστή θέση στην καθημερινότητά μας. Περίπτερα, καταστήματα ψιλικών, mini markets, που όμως επλήγησαν σφοδρά κατά την οικονομική κρίση των προηγούμενων ετών. Τώρα, με την πανδημία του κορωνοϊού, μας κράτησαν συντροφιά σε δύσκολες στιγμές. Δυσκολεύονται όμως και πάλι να αντεπεξέλθουν.

Σε συζητήσεις όλοι έχουμε αναρωτηθεί: πως θα περάσουν τα καταστήματα αυτά το σκόπελο του χειμώνα που έρχεται; Η Παπαστράτος, αναγνωρίζοντας εμπράκτως την πολύτιμη συνεισφορά της Μικρής Λιανικής τόσο στην δική της ενενηντάχρονη πορεία όσο και στην οικονομία και την απασχόληση, ανακοίνωσε την έναρξη του “Συνεχίζουμε Μαζί”, ενός ολοκληρωμένου προγράμματος στήριξης των επιχειρήσεών της, στον πυρήνα του οποίου βρίσκεται η άμεση παροχή ρευστότητας, ύψους έως 10 εκατ. ευρώ, μέσω άτοκων πιστώσεων.

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα στήριξης. Είναι μια ενέργεια πρωτοφανής και προσαρμοσμένη απόλυτα στις ανάγκες της εποχής, που στόχο έχει να παράσχει στις επιχειρήσεις “οξυγόνο”, αλλά και να συμβάλλει, μέσα από σημαντικές δράσεις, συνεργασίες και πρωτοβουλίες, στη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος.

Η Παπαστράτος οικοδόμησε το πρόγραμμα αυτό σε γερές βάσεις, έχοντας πρώτα ζητήσει τη συμβολή της Deloitte για την καλύτερη κατανόηση των ζητημάτων που αντιμετωπίζει η Μικρή Λιανική, μέσα από την εκπόνηση μελέτης για τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 στον κλάδο, αλλά και τους βασικούς πυλώνες στήριξης των επιχειρήσεων. Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, προχώρησε στο σχεδιασμό του προγράμματος που στηρίζεται σε τρεις άξονες: στην άμεση ενίσχυση ρευστότητας, στη μείωση λειτουργικού κόστους, αλλά και στον εκσυγχρονισμό της Μικρής Λιανικής.

Έτσι, πέρα από τη χορήγηση των άτοκων πιστώσεων ύψους 10 εκατ. ευρώ για την άμεση ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, η Παπαστράτος προχώρησε στη σύναψη συνεργασιών με μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά, για την παροχή σημαντικών εκπτώσεων και προνομιακών προσφορών.

Σε αυτούς τους ανθρώπους που επιχειρούν και εργάζονται στη Μικρή Λιανική οφείλουμε μεγάλο μέρος της δικής μας επιτυχίας

Είναι γεγονός ότι μόνο μέσα από τη συνεργασία μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα ξεπεράσουμε τα εμπόδια που βάζει στο δρόμο μας η παρατεταμένη αυτή κρίση. Όπως άλλωστε χαρακτηριστικά ανέφερε και ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος παρέστη στη Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου στο Ζάππειο: “Το σήμα που εκπέμπει σήμερα η Παπαστράτος, η οποία φτιάχνει ένα προϊόν που συμπληρώνει τις προσπάθειες του κράτους, είναι εξαιρετικά ευπρόσδεκτο. Θέλουμε να καλέσουμε και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις να μιμηθούν αυτή την πρωτοβουλία γιατί όλοι μαζί θα δώσουμε αυτή την μάχη. Σε αυτή την κρίση δεν πρέπει να αφήσουμε κανέναν να μείνει πίσω μόνος του”.

Για τον δε κλάδο της Μικρής Λιανικής, που αποτελεί εδώ και δεκαετίες τη “ραχοκοκαλιά” του λιανεμπορίου, οι προοπτικές ήταν μάλλον δυσοίωνες για το άμεσο μέλλον. Έχοντας ήδη απωλέσει περί τα 10.000 σημεία στα χρόνια της κρίσης, οι επιχειρήσεις αυτές δέχθηκαν ένα ακόμη σημαντικό πλήγμα όταν η κίνηση στους δρόμους περιορίστηκε λόγω της πανδημίας, οι εργαζόμενοι έμειναν σπίτι και ο τουρισμός μειώθηκε δραματικά. Άλλωστε, τα περιθώρια κέρδους τους ήταν εξ αρχής περιορισμένα. Σύμφωνα με τη μελέτη της Deloitte, τα πιο κεντρικά σημεία πώλησης διατηρούν ένα περιθώριο κέρδους 2-7,8%, ενώ τα περιφερειακά σημεία σήμερα είναι ζημιογόνα.

Όταν μιλάμε για τη Μικρή Λιανική, μιλάμε για πάνω από 21.000 μικρές, στην πλειοψηφία τους οικογενειακές, επιχειρήσεις και περίπου 43.000 εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα. Μιλάμε για επιχειρήσεις με τεράστια συμβολή στην οικονομία, την απασχόληση και την ομαλή και απρόσκοπτη τροφοδοσία. Μιλάμε όμως, στο τέλος της ημέρας, για όλα τα γνώριμα εκείνα πρόσωπα της καθημερινότητας που μας εξυπηρετούν, κρυμμένα συχνά πίσω από ένα μικρό παράθυρο, βρέξει-χιονίσει.

Είναι σημαντικό το ότι σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία βρίσκονται εμβληματικές επιχειρήσεις, όπως η Παπαστράτος, που παίρνουν πρωτοβουλίες για την υποστήριξή τους, αναγνωρίζοντας δε πόσο άρρηκτα συνδεδεμένη είναι η πορεία τους με την πορεία των μικρών, στο ελληνικό οικοσύστημα του λιανικού εμπορίου. “Σε αυτούς τους ανθρώπους που επιχειρούν και εργάζονται στη Μικρή Λιανική οφείλουμε μεγάλο μέρος της δικής μας επιτυχίας”, τονίζει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, κ. Χρήστος Χαρπαντίδης. “Μέσα από το Πρόγραμμα ‘Συνεχίζουμε Μαζί’, συμπληρωματικά στα μέτρα που είτε έχει ήδη λάβει, είτε θα λάβει η κυβέρνηση, επιδιώκουμε να στηρίξουμε σήμερα το αύριο του κλάδου και να στείλουμε ένα μήνυμα σε ολόκληρη τη χώρα: Παραμένουμε δίπλα και συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη προς το καλύτερο. Συνεχίζουμε Μαζί.”

Μπορείτε να δείτε το infographic που ετοίμασε η ομάδα της αθηΝΕΑς και παρουσιάζει τα βασικά στοιχεία του προγράμματος, εδώ.

Το πρόγραμμα της Παπαστράτος είναι διαθέσιμο από σήμερα ενώ θα συνεχίσει να αναπτύσσεται δυναμικά, σύμφωνα με τις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες που δημιουργεί η πανδημία. Περισσότερες πληροφορίες, εδώ.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+