Μήπως να Μην Πυροβολείτε την Karla Sofía Gascón;

Τα δημοσιεύματα στον διεθνή και τον εγχώριο Τύπο είναι ατελείωτα και ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί σχετικά με το τι θα γίνει τελικά με την Karla Sofía Gascón εκκωφαντικός. Θα φτάσει ή δεν θα φτάσει έως την τελετή απονομής των Όσκαρ η Ισπανίδα ηθοποιός; Θα διαχωριστεί η υποκριτική της δεινότητα από παλαιότερες δηλώσεις της στα social media ή το κοινωνικό προφίλ θα κατατροπώσει το καλλιτεχνικό ταλέντο; Και, τελικά, τι είναι η Karla Sofía Gascón; Ρατσίστρια ή παρεξηγημένη; Απρόσεκτη ή υποκρίτρια; Θύτης ή θύμα; Πληρώνει τα λάθη της ή παραγκωνίζεται προκειμένου το Netflix να θριαμβεύσει εκείνη τη βραδιά; Ή, μήπως, τελικά καταδικάζεται με συνοπτικές διαδικασίες για το χατίρι μιας woke ατζέντας που στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται να είναι αδιάλλακτη;

Οι ερωτήσεις είναι πολλές και οι απαντήσεις ακόμη περισσότερες. Γιατί το θέμα που έχει προκύψει με την Karla Sofía Gascón –το οποίο κάθε άλλο παρά αμιγώς κινηματογραφικό είναι– καθρεφτίζει τις έντονες, πολύ συχνά ακραίες αντιπαραθέσεις που εγείρονται καθώς η κοινωνία μας διαπραγματεύεται τι θα πει, τελικά, μια πραγματικά συμπεριληπτική, προοδευτική ατζέντα – συμπεριλαμβανομένου του αναπάντητου ερωτήματος εάν ο καλλιτέχνης και η τέχνη του είναι υπεράνω της προσωπικότητάς του.

Η Υποδοχή της «Emilia Pérez»

Η Karla Sofía Gascón είναι η πρωταγωνίστρια του μιούζικαλ «Emilia Pérez» που σκηνοθέτησε ο Γάλλος Jacques Audiard. Η ταινία σκιαγραφεί την ιστορία ενός αρχηγού καρτέλ του Μεξικού που ζητά από μια δικηγόρο (Zoë Saldaña) να τον βοηθήσει έναντι αδρής αμοιβής να κάνει εγχείρηση αλλαγής φύλου και να αποκτήσει καινούργια ταυτότητα χωρίς να το μάθει κανείς.

Το ευθύς εξαρχής τολμηρό κινηματογραφικό εγχείρημα δίχασε κοινό και κριτικούς. Άλλοι το θεώρησαν μια αληθινά νέα κινηματογραφική πρόταση, άλλοι «ρατσιστική ευρωκεντρική κοροϊδία», άλλοι το σχολίασαν με ένα «ναι μεν, αλλά», κάποιοι Μεξικανοί υποστήριξαν πως η διακίνηση ναρκωτικών δεν έχει καμία σχέση με αυτό που παρουσιάζεται στο φιλμ και η ΛΟΑΤΚΙ οργάνωση GLAAD καταδίκασε την ταινία ως «κακή αναπαράσταση των τρανς» (προσωπικά, δεν έχω δει ακόμη την ταινία, οπότε δεν μπορώ να έχω άποψη).

Η «Emilia Pérez», όμως, έχει ήδη ξεχωρίσει με πλήθος υποψηφιοτήτων ή και βραβείων στους σπουδαιότερους κινηματογραφικούς θεσμούς, όπως είναι οι Κάννες (Βραβείο της Επιτροπής στην Ταινία και Γυναικείας Ερμηνείας, που μοιράστηκαν οι πρωταγωνίστριες Zoe Saldana, Selena Gomez, Karla Sofía Gascón, Adriana Paz, μεταξύ άλλων), 4 Χρυσές Σφαίρες, 5 Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου και 13 υποψηφιότητες για Όσκαρ, με την Karla Sofía Gascón να είναι η πρώτη τρανς υποψήφια στην ιστορία του θεσμού για βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου.

Ρατσιστικές ή Αμφιλεγόμενες Απόψεις;

Ο αρχικός ενθουσιασμός και οι υπέρλαμπρες φωτογραφίσεις της ομάδας της «Emilia Pérez» άρχισαν να υποχωρούν και να σκοτεινιάζουν όταν η Karla Sofía Gascón αποφάσισε να κατηγορήσει δημοσίως την ομάδα που εργάζεται για την προώθηση μιας άλλης ταινίας, του «Είμαι Ακόμη Εδώ», για αθέμιτη και συστηματική απόπειρα σπίλωσης του ονόματός της προς όφελος κυρίως της πρωταγωνίστριας και συνυποψήφιας για Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου, Fernanda Torres. Οι αντιδράσεις ήταν έντονες, η Gascón επιχείρησε να αναδιπλωθεί, αλλά το κακό συνεχίστηκε με πολύ σοβαρότερα γεγονότα, τα οποία άλλοι αποκαλούν απαράδεκτο ρατσισμό και άλλοι απλώς αμφιλεγόμενες απόψεις.

Σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις ανθρώπων του θεάματος οι οποίοι βαρύνονται με κατηγορίες για βιασμούς επί χρόνια και ακόμη βρίσκονται σε δικαστικές διενέξεις, έχοντας μάλιστα και προσωπικότητες που τους υποστηρίζουν αποδεχόμενοι τους δικούς τους ισχυρισμούς ότι δεν έχουν διαπράξει κανένα αδίκημα, το ποτάμι δεν φαίνεται να γυρίζει πίσω για την Karla Sofía Gascón.

Τα social media γέμισαν με σχόλια για αναρτήσεις που είχε κάνει η Gascón στο τότε Twitter, κυρίως για τους μουσουλμάνους, τον George Floyd και τη διαφορετικότητα στα Όσκαρ. Η ηθοποιός, μεταξύ άλλων, έγραφε:

Στις 20 Νοεμβρίου 2020: «I’m Sorry, Is it just my impression or is there more muslims in Spain? Every time I go to pick up my daughter from school there are more women with their hair covered and their skirts down to their heels. Next year instead of English we’ll have to teach Arabic».

(«Συγγνώμη, είναι απλώς η εντύπωσή μου ή υπάρχουν περισσότεροι μουσουλμάνοι στην Ισπανία; Κάθε φορά που πάω να πάρω την κόρη μου από το σχολείο βλέπω να υπάρχουν περισσότερες γυναίκες με τα μαλλιά καλυμμένα και τις φούστες μέχρι τις φτέρνες τους. Του χρόνου, αντί για αγγλικά, θα πρέπει να διδάξουμε αραβικά»).

Λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία του George Floyd:

«I really think that very few people ever cared about George Floyd, a drug addict swindler, but his death has served to once again demonstrate that there are people who still consider black people to be monkeys Without rights and consider policemen to be assassins. They’re all wrong».

(«Πραγματικά, πιστεύω ότι πολύ λίγοι άνθρωποι ενδιαφέρθηκαν ποτέ για τον George Floyd, έναν απατεώνα τοξικομανή, αλλά ο θάνατός του έδειξε για άλλη μια φορά ότι υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν τους μαύρους μαϊμούδες. Κάνουν όλοι λάθος».)

Και όταν το «Nomadland» κέρδισε Όσκαρ καλύτερης ταινίας:

«More and more the #Oscars are looking like a ceremony for independent and protest films, I didn’t know if I was watching an Afro-Korean festival, a Black Lives Matter demonstration or the 8M».

(«Όλο και περισσότερο τα #Όσκαρ μοιάζουν με τελετή για ανεξάρτητες ταινίες και ταινίες διαμαρτυρίας, δεν ήξερα αν παρακολουθούσα ένα αφροκορεατικό φεστιβάλ, μια επίδειξη Black Lives Matter ή το 8M»).

Αυτές –και άλλες– αναρτήσεις της Karla Sofía Gascón προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων. Η ίδια ζήτησε δημόσια συγγνώμη εάν κάποιος στεναχωρήθηκε ή θίχτηκε από τα tweets της και δήλωσε, κλαίγοντας, ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι ρατσίστρια και ότι παρερμηνεύτηκαν τα γραφόμενά της. Θέλησε δε είτε να αποκαταστήσει την αλήθεια είτε να αντικαταστήσει τα όσα είχε ήδη αναρτήσει προσαρμόζοντάς τα στην πολιτική ορθότητα. Ένα παράδειγμα; Αναφερόμενη στα tweet της για τον George Floyd είπε πως εννοούσε ότι «Ήταν ένα άτομο που είχε βρεθεί σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση στη ζωή του και κανείς δεν τον είχε βοηθήσει και ξαφνικά έγινε σύμβολο μιας υπόθεσης και όλοι τον αγάπησαν».

Καταδίκη με Συνοπτικές Διαδικασίες

Όμως, σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις ανθρώπων του θεάματος οι οποίοι βαρύνονται με κατηγορίες για βιασμούς επί χρόνια και ακόμη βρίσκονται σε δικαστικές διενέξεις έχοντας μάλιστα και προσωπικότητες που τους υποστηρίζουν αποδεχόμενοι τους δικούς τους ισχυρισμούς ότι δεν έχουν διαπράξει κανένα αδίκημα, το ποτάμι δεν φαίνεται να γυρίζει πίσω για την Karla Sofía Gascón.

Το Netflix και το πρακτορείο δημοσίων σχέσεων έχουν σταματήσει να μιλούν απευθείας με την Gascón και επικοινωνούν μόνο μέσω του εκπροσώπου της United Talent Agency. Πηγές αναφέρουν ότι η πλατφόρμα δεν καλύπτει πλέον τα έξοδα για το ταξίδι της και τα ρούχα της στα διάφορα βραβεία και ότι αν σκοπεύει να παρευρεθεί, θα καλύψει μόνη της το κόστος.

Ο σκηνοθέτης του «Emilia Pérez», Jacques Audiard, δήλωσε πως όχι μόνο δεν έχει μιλήσει πρόσφατα με την πρωταγωνίστριά του, αλλά ούτε επιθυμεί να το κάνει στο άμεσο μέλλον. Χαρακτήρισε μάλιστα τη συμπεριφορά της «αυτοκαταστροφική» και είπε: «Δεν έχω μιλήσει μαζί της και δεν θέλω […] Ακολουθεί μια αυτοκαταστροφική προσέγγιση στην οποία δεν μπορώ να παρέμβω, και πραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί συνεχίζει. Γιατί βλάπτει τον εαυτό της; Γιατί; Δεν το καταλαβαίνω, και αυτό που επίσης δεν καταλαβαίνω είναι γιατί βλάπτει ανθρώπους που ήταν πολύ κοντά της».

Οι συμπρωταγωνίστριές της τήρησαν παρόμοια στάση. Παρ’ όλα αυτά, η ίδια η Karla Sofía Gascón δηλώνει πως δεν πρόκειται να αποσυρθεί από την υποψηφιότητά της για Όσκαρ –ακόμη και εάν θεωρείται πολύ δύσκολο πια να κερδίσει το πολυπόθητο αγαλματίδιο.

Και το ερώτημα είναι: ακόμη και εάν δεχτούμε πως τα παλιότερα tweets της Karla Sofía Gascón δεν είναι αμφιλεγόμενα αλλά πέρα για πέρα ρατσιστικά, σε μια εποχή που ο Donald Trump καταδικάζει μετά βδελυγμίας τη woke ατζέντα και τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, μήπως πιο μετριοπαθείς αντιδράσεις σε λάθη (ή ατοπήματα, ή εσωτερικευμένο ρατσισμό) θα ήταν πιο χρήσιμες – ή και λιγότερο υποκριτικές;

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:Central

Οι «Μαύρες Γεωγραφίες» της Koyo Kouoh

Η Φαλλοκρατία Ακονίζει Ξανά τα Δόντια της

Intimacy Coordinators, οι Maîtres της Συναίνεσης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND

Η Κυβέλη Χατζηζήση σπούδασε δημοσιογραφία και εργάστηκε σε εφημερίδες και περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας (Έθνος, Βήμα, Marie Claire), στο Mega και το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ασχολήθηκε με το καλλιτεχνικό, το κοινωνικό και το διεθνές ρεπορτάζ, καθώς και την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Μετά από τριάντα χρόνια στον χώρο, ξαναρχίζει να σπουδάζει (Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) και να ενδιαφέρεται, όπως πάντα, να εντοπίζει ιστορίες άξιες να ειπωθούν.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+