Χρυσό χρώμα με σμαραγδένιες ανταύγειες, που σκουραίνει προς το κίτρινο με το πέρασμα του χρόνου. Αρώματα που θυμίζουν βούτυρο και ζεστά κρουασάν, αποξηραμένα φρούτα, μπαχαρικά και μέλι. Σώμα και άρωμα που δεν ξεχωρίζουν το ένα από το άλλο – η δομή και η αρμονία είναι τόσο σφιχτά δεμένες μεταξύ τους, ώστε συνθέτουν ένα απόλυτα ενιαίο και τέλειο σύνολο. Βελούδινο μα στιβαρό, ξηρό αλλά τρυφερό, λες και σε χαϊδεύει, πυκνό και με βάθος. Αυτός ο τύπος κρασιού συνδυάζει κάθε αρετή σε μια ξεκάθαρα διαμορφωμένη προσωπικότητα.
Ένα κρασί που σε μια γουλιά μπορεί να διηγηθεί ιστορίες ακόμα και μιας ολόκληρης χρονιάς εκφράζοντας κάθε συναίσθημα που αναδύθηκε στη διάρκειά της.
Αυτή είναι μια σύντομη περιγραφή ενός από τα συγκλονιστικότερα λευκά κρασιά του κόσμου, δημιούργημα ενός αμπελώνα ιδιαίτερα χαρισματικού, που ξεχειλίζει ομορφιά.
Θυμάμαι το φως εκείνου του απογεύματος που αντανακλούσε πάνω στο κτίριο του 19ου αιώνα με τα λιθόκτιστα τοιχώματα και, συγχρόνως, λίγα βήματα πιο κει, χόρευε πάνω στα φύλλα του απέραντου Chardonnay, την ώρα που, με ένα ποτήρι Leflaive στο χέρι, το οποίο συνόδευα με θεϊκά σαλιγκάρια à la bourguignonne, ένιωθα την ομορφιά που μπορεί να σου χαρίσει η ζωή. Εκεί, στις ηλιόλουστες πλαγιές μεταξύ Puligny και Chassagne, σε ένα εμβληματικό εστιατόριο, ανακάλυψα πως ένα κρασί δεν είναι απλώς προϊόν αλλά τόπος, ιστορία και έντονο συναίσθημα. Το τελευταίο, σε αυτή τη γωνιά της Βουργουνδίας, έχει όνομα: Montrachet!
Ο Montrachet θεωρείται ευρέως ο κορυφαίος αμπελώνας λευκού κρασιού στον κόσμο που φιλοξενεί την ποικιλία Chardonnay. Αυτό το περίφημο Grand Cru αμπελοτόπι, έκτασης σχεδόν 80 στρεμμάτων, δεσπόζει στην καρδιά της Côte de Beaune, απλωμένο ανάμεσα στις κοινότητες Puligny-Montrachet και Chassagne-Montrachet, οι οποίες φέρουν και το όνομά του – που προφέρεται «μονρασέ», ένα όνομα για τους φίλους του κρασιού σχεδόν ιερό.
Η ιστορία του Montrachet μας μεταφέρει πίσω στον 13ο αιώνα, όταν για πρώτη φορά καταγράφεται ως μέρος της περιουσίας ενός βενεδικτίνικου μοναστηριού – ο Βενεδικτίνοι μοναχοί ήταν εξάλλου πρωτοπόροι στην καλλιέργεια αμπελώνων και στην παραγωγή κρασιού. Το 1728, ο αβάς Claude Arnoux, Γάλλος μοναχός και συγγραφέας του 18ου αιώνα, γνωστός κυρίως για το έργο του σχετικά με τα κρασιά της Βουργουνδίας, έγραψε ότι τα κρασιά του Montrachet ήταν αξεπέραστα σε γλυκύτητα και λεπτότητα – μια άποψη που διατηρείται μέχρι και σήμερα. Αιώνες αργότερα, ο βοτανολόγος, γεωγράφος και οινικός συγγραφέας του 19ου αιώνα δρ Jules Lavalle δήλωνε πως «κανένα τίμημα δεν είναι υπερβολικό για ένα μπουκάλι Montrachet». Και πράγματι, αυτή η άποψη εξακολουθεί να κυριαρχεί στην αγορά, με τις φιάλες του να φτάνουν σε αστρονομικά ποσά και, ασφαλώς, να σπανίζουν.
Η «Γειτονιά» του Montrachet
Ο αμπελώνας του Montrachet βρίσκεται σε νοτιοανατολική πλαγιά, με εξαιρετική έκθεση στον ήλιο. Το υπέδαφός του προσφέρει άριστη αποστράγγιση και συμβάλλει στην εντυπωσιακή πολυπλοκότητα του κρασιού. Το terroirμοιράζεται μεταξύ του Puligny-Montrachet και του Chassagne-Montrachet, με τις μικρές διαφορές στον προσανατολισμό να αποτυπώνονται στο ύφος του τελικού κρασιού: πιο εκλεπτυσμένα, αιθέρια τα κρασιά από την πλευρά του Puligny, πιο πλούσια και δομημένα εκείνα από το Chassagne.
Περιμετρικά του Montrachet βρίσκονται τέσσερις ακόμη Grand Cru αμπελώνες: Chevalier-Montrachet, Bâtard-Montrachet, Bienvenues-Bâtard-Montrachet και Criots-Bâtard-Montrachet. Αν και όλοι παράγουν εξαιρετικής ποιότητας λευκά κρασιά, συχνά κρίνονται σε σύγκριση με τον θρύλο που ακούει στο όνομα Montrachet. Ο Chevalier-Montrachet, ψηλότερα στον λόφο, προσφέρει κρασιά με εντυπωσιακή δομή και οξύτητα. Ο Bâtard, ακριβώς από κάτω, παράγει πιο πληθωρικά κρασιά. Ο Bienvenues-Bâtard φημίζεται για την ανθική, ευγενική του έκφραση, ενώ το μικρό Criots-Bâtard συνδυάζει φρεσκάδα και πλούτο.
Σήμερα, oι παραγωγοί που έχουν την τύχη και την ευθύνη να παράγουν κρασί από το Montrachet είναι περιώνυμοι. Ανάμεσά τους, ο Domaine de la Romanée-Conti, οι φιάλες του οποίου θεωρούνται από τις ακριβότερες και πιο περιζήτητες στον κόσμο – ένας πραγματικός θησαυρός για κάθε συλλέκτη.
Ωστόσο, η αίγλη του Montrachet δεν οφείλεται σε έναν μόνο παραγωγό. Ανάμεσα στους κορυφαίους ξεχωρίζω τον Domaine Leflaive, από τους πιο ιστορικούς και εμβληματικούς παραγωγούς της Βουργουνδίας, με πιστή προσήλωση στη βιοδυναμική καλλιέργεια, αλλά και τον πολύ νεότερο Domaine Bachelet-Monnot, κρασιά του οποίου δοκίμασα πρόσφατα και μοιάζει πραγματικά να έχει προφτάσει την ιστορία της περιοχής σε ποιότητα.
Μια Γουλιά Καλοκαίρι, μια Γουλιά Montrachet
Για όσους αναζητούν την απόλυτη έκφραση της Βουργουνδίας –και, ίσως, του λευκού κρασιού γενικότερα– το Montrachet αποτελεί αναμφίβολα το πιο πολύτιμο κομμάτι κάθε οινικής συλλογής. Είναι ένας ζωντανός θρύλος, τεκμήριο του πώς η ιστορία, το terroir και η ανθρώπινη δεξιοτεχνία μπορούν να συνδυαστούν για να δημιουργήσουν κάτι που αγγίζει την τελειότητα.
Με ένα ποτήρι Montrachet, λοιπόν, αποχαιρετούμε αυτή τη γεμάτη σεζόν και ανοίγουμε την καρδιά μας στο καλοκαίρι. Ευχόμαστε να ζήσετε στιγμές τόσο βαθιές, πολύπλοκες και λαμπερές όσο το κρασί που μοιραστήκαμε σήμερα μαζί σας.
Καλό καλοκαίρι!
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
Carpe Vinum Vol.14 | Η Ελλάδα που Αντέχει και Επιμένει