Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών: Κλικ στην Ψηφιακή Εποχή για τα 50 Χρόνια Λειτουργίας

Το Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία, που φέτος γιορτάζει 50 χρόνια από την ίδρυσή του, εξελίσσεται και προσφέρει ψηφιακά εργαλεία για κάθε μορφής επίσκεψη, κάνοντας τον Δεκέμβριο τη μεγάλη μετάβαση μέσα από τη σύγχρονη προσέγγιση που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες στον τομέα του πολιτισμού.

Το πλούσιο υλικό που κατέχει το Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών στα δύο κτίριά του (βιβλία, πίνακες, χειρόγραφα, χάρτες κ.ά.) είναι πλέον κατά πολύ μεγάλο βαθμό (7.000 τεκμήρια) καταγεγραμμένο ψηφιακά, τεκμηριωμένο και ταξινομημένο στο ψηφιακό αρχείο/αποθετήριο, διευκολύνοντας την πρόσβαση του κοινού σε αυτό μέσω της διαδικτυακής πύλης του.

Το «Ψηφιακό Μουσείο» δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να περιηγηθεί στο υλικό, επιλέγοντας θεματική, κατά είδος ή χρονολογική ταξινόμηση. Μέσω αυτού του νέου τρόπου συνομιλίας μπορούν να οργανώνονται εικονικές εκθέσεις από τους επιμελητές, προσβάσιμες μέσω του διαδικτύου, με στόχο τη δυνατότητα και την ενθάρρυνση των ενδιαφερόμενων να επισκέπτονται τον χώρο και εξ αποστάσεως. Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά, όπως η ανάγνωση εκτενών κειμένων, η δυνατότητα μεγέθυνσης (zoom), η εκτύπωση εικόνων, η πρόσβαση σε άλλες σχετικές πηγές.

Ο ιδρυτής και δωρητής του Μουσείου Λάμπρος Ι. Ευταξίας, «αναβιώνει» και σε ένα θεατρικού χαρακτήρα περιβάλλον, στην τραπεζαρία του σπιτιού του, καλωσορίζει τους επισκέπτες μιλώντας για το όραμά του. Έπειτα από ενδελεχή ιστορική έρευνα και εργασία μηνών, το ολόγραμμα του ιδρυτή, εκτός από την πιστή εξωτερική του εμφάνιση, μιλά και με τη φωνή του ιδίου, όπως αυτή προέκυψε από προσομοίωση που έγινε βάσει οπτικοακουστικού ντοκουμέντου της ομιλίας του που βρέθηκε στο αρχείο του μουσείου. Στην ολιγόλεπτη παρουσίαση του ολογράμματος του ιδρυτή του μουσείου προβάλλονται επιλεγμένα αντικείμενα και αρχειακά τεκμήρια από τη συλλογή του.

Στη συνέχεια, οι επισκέπτες μπορούν μέσω ειδικής εφαρμογής, να πραγματοποιήσουν εικονική περιήγηση 360° σε όλους τους χώρους της μόνιμης συλλογής. Τους παρέχεται φωνητική και μέσα από κείμενα πληροφόρηση για τα εκθέματα, με ταυτόχρονη απεικόνιση της πορείας τους σε κάτοψη. Επίσης, δίπλα στο πρόπλασμα «Η Αθήνα του 1842», που σχεδίασε ο Ι. Τραυλός και κατασκεύασε ο Ν. Γερασίμωφ, έχει εγκατασταθεί διαδραστική οθόνη αφής με ψηφιακή απεικόνισή του, δίνοντας τη δυνατότητα περιήγησης στην τρισδιάστατη απεικόνιση της Αθήνας του 1842 και, μέσω βιντεοπροβολής, μπορεί να βλέπει πληροφορίες που αφορούν εμβληματικά σημεία.

Συμπληρώνοντας τις εντυπωσιακές ψηφιακές προσθήκες, οι επισκέπτες συναντούν στο σαλόνι του Όθωνος το βασιλικό ζεύγος «ζωντανό». Μέσα από ψηφιακές προβολές σε μορφή πίνακα ζωγραφικής, ο βασιλιάς Όθων εξετάζει κρατικά έγγραφα, ενώ η βασίλισσα Αμαλία συντάσσει ακόμα ένα τρυφερό γράμμα προς τον πατέρα της. Πιθανόν, ένα τέτοιο στιγμιότυπο προηγήθηκε της άφιξης των φοινικόδεντρων στην Αθήνα! Το κοινό παρακολουθεί και συμμετέχει τις δράσεις και αλληλεπιδράσεις των πρωταγωνιστών, κοιτάζοντας «μέσα από την κλειδαρότρυπα», όπως εξελισσόταν μία μέρα στο βασιλικό παλάτι.

Στην Αθήνα του 1892 και το καρναβάλι της μεταφέρει τους επισκέπτες το νέο οπτικοακουστικό έργο που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για το μουσείο με αφορμή τον εμβληματικό ζωγραφικό πίνακα του Νικόλαου Γύζη. Το μοναδικό έργο «Το Καρναβάλι στην Ελλάδα» εκτίθεται εδώ και χρόνια στην καρδιά της πόλης. Σήμερα, ζωντανεύει και μεταφέρει τους επισκέπτες του μουσείου από τους δρόμους του Μονάχου στις γειτονιές της Πλάκας, ακολουθώντας τον ζωγράφο σε ένα ζωντανό ταξίδι-αφήγημα με πλούσια γραφιστικά, ηχοτοπία, αφηγήσεις και εργαλεία που διεγείρουν τη φαντασία και ενεργοποιούν το συναίσθημα.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του μουσείου δήλωσε ότι το μουσείο εισέρχεται ανανεωμένο στην δεύτερη 50ετία από την ίδρυσή του με το έργο «”Ψηφιακή εμπειρία: Μια μέρα στη βασιλική οικία”. Ανάπτυξη, οργάνωση, τεκμηρίωση, διαχείριση και προβολή ψηφιακού περιεχομένου του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών», που συγχρηματοδοτήθηκε από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

  • Το έργο υλοποιήθηκε από τις εταιρείες ViLabs, White Fox, Exeo και Bespoke Communications.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Μια Σταλιά Ιστορίας: Η Επιδημία Χολέρα στην Αθήνα του 1854-55

Βόλτες στην Αθήνα: Ένας Περίπατος Γοτθικού Ρυθμού

Στον Παρνασσό των Ποιητών: Η Αθήνα του Παράσχου και του Παλαμά

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+