Στον Παρνασσό των Ποιητών: Η Αθήνα του Παράσχου και του Παλαμά

Τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο 2019, η Ομάδα hιστορισταί δημιούργησε, στο πλαίσιο του προγράμματος ανάδειξης της ιστορίας του Φ.Σ. Παρνασσός, “ο Παρνασσός των Ποιητών”, δύο μικρές χαρτογραφήσεις με τοπόσημα που συσχετίζουν τη ζωή και το έργο των Αχιλλέα Παράσχου και Κωστή Παλαμά με την πόλη της Αθήνας.

Η πρώτη, υπό τον τίτλο “Χαιρέτα μας τον Πλάτανο”, αναζητά τα ίχνη του Ρομαντισμού μέσω του κυριότερου εκπροσώπου του, του εξαιρετικά δημοφιλούς αλλά και αμφιλεγόμενου ποιητή του 19ου αιώνα, Αχιλλέα Παράσχου. Εκπρόσωπος της λεγόμενης “ρομαντικής σχολής”, ο Παράσχος είχε ενεργή παρουσία στην κοινωνική, πολιτική και πνευματική ζωή της πόλης των Αθηνών κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα.

“Ούτω λοιπόν! Μία γραμμή επί του χάρτου μόνη…”

Εξαιρετικά δημοφιλής στην εποχή του, έλαβε το χαρακτηρισμό “εθνικός” από τους σύγχρονούς του αλλά ξεχάστηκε ευθύς αμέσως μετά τη μεγαλοπρεπή κηδεία του, το 1895.

Η δεύτερη, υπό τον τίτλο “Το Περιβόλι του Παλαμά”, εντοπίζει τον “εθνικό” ποιητή Κωστή Παλαμά στην Αθήνα, εστιάζοντας στη μετάβαση της στον μοντερνισμό. Ο Παλαμάς διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στα ελληνικά γράμματα. Η ποίησή του πραγματεύτηκε ζητήματα που ταλάνισαν το συλλογικό βίο στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα.

“Δι’ εμέ λειτούργημα ο Λόγος και θρησκεία τα Γράμματα”

Το έργο του αναγνωρίστηκε ήδη από το 1914 με την απονομή του “Εθνικού Αριστείου Γραμμάτων και Τεχνών”. Το 1926 εντάχθηκε στους κόλπους της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ η κηδεία του έμεινε ιστορική, καθώς εν μέσω Γερμανικής κατοχής, χιλιάδες κόσμου τον συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία, στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, ψάλλοντας τον εθνικό ύμνο το Φεβρουάριο του 1943.

Η Μαρία Σαμπατακάκη είναι ιστορικός και ιδρύτρια του συνεργατικού σχήματος παραγωγής Δημόσιας Ιστορίας "hιστορισταί". Εργάζεται ως επικεφαλής της Ομάδας συγκρότησης του Αρχείου Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου της ΕΤΑΔ ΑΕ. Είναι επιστημονική συνεργάτιδα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

DEI

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+