NATO: Mία Iστορική Eξέλιξη για την Ευρώπη

Ο κύβος ερρίφθη, το τουρκικό βέτο άρθηκε και ο δρόμος άνοιξε για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Αναφέρομαι φυσικά στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη Μαδρίτη, που σηματοδοτεί μια ιστορική εξέλιξη για την ευρωπαϊκή ήπειρο. Υπό την απειλή μιας επιθετικής, εκτός ελέγχου Ρωσίας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες –αλλά και ο Recep Tayyip Erdogan– φαίνεται να επιλέγουν την ασφάλεια της νατοϊκής αγκαλιάς. Ενός οργανισμού που κάποιοι, μόλις λίγα χρόνια πριν, χαρακτήριζαν «εγκεφαλικά νεκρό».

Η Ιρλανδία, η Αυστρία, η Μάλτα και η Κύπρος είναι τώρα οι μόνες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Σίγουρα είναι μια εξέλιξη που δεν επιθυμούσε ο Vladimir Putin, με τη μεν Φινλανδία να συνορεύει με τη Ρωσία στον βορρά και τη Σουηδία να βρίσκεται σε στρατηγική θέση στη Βαλτική, όπου χώρες όπως η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία ένιωθαν την ανάσα της Ρωσίας και του νέο-επεκτατισμού της, ζητώντας από το ΝΑΤΟ μεγαλύτερη στήριξη για να αναχαιτίσουν μια πιθανή απειλή.

Από την πλευρά του ο Putin είχε διαμηνύσει, πάντως, ότι η Δύση δεν πρέπει να τρέφει αυταπάτες πως η Μόσχα «απλώς θα κάτσει και θα ανεχθεί την επέκταση του ΝΑΤΟ με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας», επομένως μένει να δούμε τι απόνερα θα έχουμε από το Κρεμλίνο.

Τι πήρε η Τουρκία για να αλλάξει τη στάση της; Διαβάζουμε ότι η τουρκική προεδρία δηλώνει πλήρως ικανοποιημένη, με τις ίδιες πηγές να αναφέρουν τη λίστα των σημείων που κατάφερε να πετύχει η τουρκική πλευρά για να δώσει το πράσινο φως. Τα περισσότερα από αυτά τα σημεία σχετίζονται με τον αγώνα της γείτονος ενάντια στην τρομοκρατία, με τον χαρακτηρισμό του FETO ως τρομοκρατικής οργάνωσης, μαζί με το PKK/YPG/PYD, τόσο ξεκάθαρα σε μια διεθνή συμφωνία να χαρακτηρίζεται «πολύ σημαντικό βήμα». Ξεχωρίζει επίσης η αναφορά σε «αποφυγή περιορισμών εμπάργκο στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας».

Κλείνουμε με μια διευκρίνιση που έχει τη δική της αξία: μετά την επίτευξη της συμφωνίας στη Μαδρίτη, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας, ότι, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες το πρωί Erdogan-Biden, ο Τούρκος πρόεδρος δεν ζήτησε παραχωρήσεις από τις ΗΠΑ προς άρση του βέτο και ότι η Τουρκία δεν επέμεινε να συμπεριληφθούν στις διαπραγματεύσεις τα αιτήματά της για προηγμένα αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη – κάτι που θα ήταν, αν το είχε πετύχει, μια πολύ πιο αποφασιστική νίκη για την Τουρκία.

 

Διαβάστε ακόμα στην αθηΝΕΑ:

Αμβλώσεις στις ΗΠΑ: Η Επόμενη Μέρα

Ποιες Είναι, Τελικά, οι Καλύτερες Πόλεις για να Ζεις;

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Editor-in-Chief & CEO
Editor-in-Chief & CEO

Η Μαριάννα Σκυλακάκη είναι οικονομολόγος, εκδότρια και αρχισυντάκτρια της αθηΝΕΑς, του βραβευμένου ελληνικού διαδικτυακού μέσου ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Σπούδασε Oικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Bristol και κατέχει μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση (MPA in Public Policy & Management) από τo London School of Economics. Ξεκίνησε την καριέρα της στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε ως αναλυτής στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της Goldman Sachs για μια τριετία. Επέστρεψε στην Αθήνα και ίδρυσε την αθηΝΕΑ το 2014 με σκοπό να απευθυνθεί σε ένα ευρύ κοινό δραστήριων και απαιτητικών ελληνόφωνων αναγνωστών που αναζητούσαν μια ενημέρωση πιο κοντά στα δικά τους ενδιαφέροντα. Αρθρογραφεί τακτικά στον ελληνικό τύπο ως πολιτική και οικονομική αναλύτρια και έχει αποκομίσει σημαντική εμπειρία στο συντονισμό συζητήσεων σε συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εργάζεται παράλληλα ως σύμβουλος σε θέματα οικονομικών και δημόσιας διοίκησης, με ιδιαίτερη εμπειρία σε projects στον κλάδο του τουρισμού, της αγροδιατροφής και του clustering.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+