Ποιες Είναι, Τελικά, οι Καλύτερες Πόλεις για να Ζεις;

Καλύτερες Πόλεις

Η ετήσια έκθεση του Economist Intelligence Unit (EIU) μας έδωσε μια καλή αφορμή για συζήτηση και εδώ στην αθηΝΕΑ σχετικά με το ποιες πόλεις είναι οι καταλληλότερες για να ζεις.

Ο δείκτης, αναπόφευκτα, δεν μπορεί να «πει» όλη την αλήθεια. Επίσης, είναι δύσκολο να μετρήσεις ποιοτικά χαρακτηριστικά, ακριβώς γιατί δεν υπάρχει η κατάλληλη «μεζούρα» για να μετρηθούν. Βασικά υπό εξέταση στοιχεία είναι η σταθερότητα, οι καλές υποδομές, ένα αξιόλογο σύστημα υγείας, αλλά και η πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων και δυνατοτήτων για διασκέδαση.

Οι Καλύτερες Πόλεις

Σύμφωνα με αυτούς τους δείκτες, λοιπόν, η Βιέννη πήρε την πρωτιά από το Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, το οποίο κατρακύλησε στην 34η θέση της κατάταξης εξαιτίας της πανδημίας.

Ακολουθούν στη δεύτερη θέση η πρωτεύουσα της Δανίας, η Κοπεγχάγη, και η Ζυρίχη. Ο Καναδάς μπαίνει δυναμικά στη δεκάδα με το Κάλγκαρι να βρίσκεται στην τρίτη θέση, το Βανκούβερ στην πέμπτη και το Τορόντο στην όγδοη. Η Γενεύη βρίσκεται στην έκτη θέση, η Φρανκφούρτη στην έβδομη και το Άμστερνταμ στην ένατη. Τη δέκατη θέση μοιράζονται η Οζάκα και η Μελβούρνη.

Αθήνα και πάλι Αθήνα (;)

Αν αναρωτιέστε πού βρίσκεται η Αθήνα, θα τη βρείτε στην 73η θέση, με άλμα αρκετών θέσεων. Να πούμε και πάλι καλά; Να αναρωτηθούμε για άλλη μια φορά τι χρειάζεται μια πόλη για να γίνει βιώσιμη, «ανθρώπινη» όπως τη χαρακτηρίζουμε; Να μετρήσουμε ποιοτικά στοιχεία από προσωπικές μαρτυρίες;

Από τη μια πλευρά, ζευγάρι φίλων δεν μπόρεσε ποτέ να συμφιλιωθεί με την καθημερινότητα των Βιεννέζων και επέστρεψε στην Αθήνα, παρά το γεγονός ότι εκθείαζαν τον εκεί τρόπο ζωής. Από την άλλη, στην Αθήνα της 73ης θέσης αν ζητήσεις ένα ποτήρι νερό ή πρόσβαση σε τουαλέτα, δύσκολα θα σου το αρνηθεί κάποιος σε οποιοδήποτε κατάστημα.

Απλοϊκό το παράδειγμα, ίσως, θεωρώ όμως ότι αντικατοπτρίζει κάποια ελάχιστα πολιτισμικά χαρακτηριστικά που έχουν κι αυτά τη χάρη τους. Φυσικά, μπορούμε να βρούμε και παραδείγματα από την ανάποδη, όπως τα σκουπίδια που αφήνουν πίσω τους οι Αθηναίοι σε όλα τα περιαστικά πάρκα, ενώ στη Βιέννη, μιας και την αναφέραμε, πρέπει να θεωρείται μέγιστη ντροπή η ανάλογη πράξη.

Το Νόημα του Δείκτη του Economist

Ας επιστρέψουμε στον δείκτη του Economist. Αναμφίβολα, οι πόλεις ακολουθούν μια ανοδική πορεία που καθορίζεται από τις αλλαγές στα γεωπολιτικά κέντρα, ενώ η έκφραση και έκφανση του αστικού τρόπου ζωής σε αυτές έρχεται σε δεύτερο επίπεδο.

Δεν είναι τυχαίο ότι μπαίνουν στον χάρτη νέες πόλεις στην Κίνα ή την Ινδονησία, καθώς μετατρέπονται σε «business centres». Παράλληλα, ο πόλεμος στην Ουκρανία «υποβάθμισε» την κατάταξη της Μόσχας, της Αγίας Πετρούπολης, αλλά και του Κιέβου για διαφορετικούς λόγους. Πώς να ζήσεις σε μια πόλη που βομβαρδίστηκε, αλλά και πώς να ζήσεις σε πόλεις όπου το κράτος σε λογοκρίνει!

Τέλος, να αναφέρουμε ότι η έκθεση αποτυπώνει ξεκάθαρα στην κατάταξη των πόλεων τη δυναμική και την επιρροή της πανδημίας. Ίσως χρειαστούν αρκετά χρόνια για μια νέα «ισορροπία».

Μπορείτε με μια απλή εγγραφή να βρείτε την έκθεση  εδώ.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Βιωσιμότητα και Τουριστική Ανάπτυξη: Έννοιες Αντικρουόμενες;

Δρομολόγια Πλοίων: Αναμείνατε στο Ακουστικό σας

Ρωμανιώτικη Κληρονομιά: Τελευταία Λάμψη ή Νέα Αρχή;

 

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
EX LIBRIS
EX LIBRIS

Ο Άρης Γαβριελάτος είναι κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδες στον Κοινωνικό Αποκλεισμό και το Φύλο. Αρθρογραφεί για βιβλία, θέατρο και μουσική, ενώ αγαπημένο του hobby είναι το ορεινό τρέξιμο.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+