Νεανική Επιχειρηματικότητα: Aura Kritis, Ελαιόλαδο και Αγάπη

Καλλυντικά

Πώς μία ιδέα μπορεί να γίνει πράξη; Αυτό είναι το κύριο ερώτημα που απασχολεί κάθε φιλόδοξο νέο που θέλει να μπει στον κόσμο του επιχειρείν. Η Aura Kritis, με βάση την Κρήτη και το μοναδικό της ελαιόλαδο, δείχνει τον δρόμο.

Πώς ένα όνειρο ενός νέου ανθρώπου μπορεί από το μηδέν να φέρει την αλλαγή που τόσο ψάχνουμε σήμερα; Την απάντηση μου έδωσε η Ηλιάννα Βρουβάκη με πολύ απλά λόγια: “Όταν θέλεις κάτι πάρα πολύ, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να το καταφέρεις”. Και έτσι, το όνειρο της έγινε πραγματικότητα!

Το όνειρο της Ηλιάννας ήταν να ασχοληθεί με τη φύση, προσφέροντας παράλληλα στην κοινωνία. Σήμερα, το όνειρο αυτό έχει πάρει σάρκα και οστά, και ακούει στο όνομα “Αύρα Κρήτης”. Πρόκειται για μια τοπική επιχείρηση που δημιουργεί φυσικά καλλυντικά από αγνό βιολογικό ελαιόλαδο και εκλεκτά συστατικά της Κρητικής χλωρίδας. Όραμά της εταιρείας είναι η επιστροφή στον φυσικό τρόπο ζωής, με καλλυντικά που επαναφέρουν τη φυσική ομορφιά του δέρματος.

Γιατί “Αύρα Κρήτης”;

Καλλυντικά ΕλαιόλαδοΤο όνομα προέκυψε από την ποικιλία βοτάνων και φυτών που αναπτύσσονται στο νησί και, σε συνδυασμό με την Κρητική παράδοση, μετατρέπονται σε φυσικά καλλυντικά, που εσωκλείουν την “αύρα” της Κρήτης.

Μεγαλώνοντας στην Κρήτη μέσα στους όμορφους ελαιώνες, από όπου η οικογένειά της έβγαζε το λάδι τους, εκτιμά ιδιαίτερα τα ανεκτίμητα οφέλη που έχει το ελαιόλαδο στην υγεία του ανθρώπου.

“Η Κρήτη έχει βαθιά παράδοση, στην καρδιά της οποίας κρύβεται ο, κατά τον Όμηρο, ‘Υγρός Χρυσός’, ή αλλιώς, το ελαιόλαδο. Ο Μινωικός πολιτισμός, o πρώτος οργανωμένος πολιτισμός της Ευρώπης, στηρίχθηκε στο ελαιόλαδο για την ανάπτυξή του. Ήταν το πρώτο νόμισμα για την οικονομική ανάπτυξη, το τρόφιμο, το καύσιμο για τα λυχνάρια, το μέσο καλλωπισμού.”

Καλλυντικά από Ελαιόλαδο

Έτσι, λοιπόν, τα καλλυντικά της περιέχουν το ευλογημένο Κρητικό ελαιόλαδο. Η Αύρα Κρήτης επεδίωξε να συνδέεται στενά με τη φύση. Άλλωστε, τι θα ήταν ο άνθρωπος χωρίς αυτήν; Η υγεία του ανθρώπου πηγάζει από το φυσικό περιβάλλον και τη ζωή που αυτό περικλείει, τη χλωρίδα του και την πανίδα του. Όπως διάβασα πρόσφατα σε μια συνέντευξη, “δεν είναι η φύση κι εμείς, είμαστε η φύση”.

Η Ηλιάννα δεν θέλησε να το αγνοήσει αυτό. Δημιουργεί φυσικά καλλυντικά από πολύτιμα εκχυλίσματα φυτών, ευεργετικά έλαια και σπάνια βότανα. 

Ακόμη, όλα τα προϊόντα είναι vegan. Δεν χρησιμοποιεί συστατικά ζωικής προέλευσης και δεν κάνει πειράματα σε ζώα, όπως ορίζει άλλωστε και ο κανονισμός. 

Παράλληλα, τα καλλυντικά της Αύρας Κρήτης είναι απαλλαγμένα από επιβλαβή χημικά και παρασκευάζονται μόνο από τα πιο αγνά υλικά. Όπως μας εξηγεί, “το κόστος των πρώτων υλών που χρησιμοποιούμε στην Αύρα Κρήτης είναι υψηλό, αλλά βάζουμε την υγεία πάνω από το κέρδος”.

Μάλιστα, συνεχίζει λέγοντας: “Θυμάμαι είχαμε ένα μάθημα στο Πανεπιστήμιο, όπου ο καθηγητής μας, μας έδειξε τι υπάρχει από χημικής σκοπιάς μέσα στα τρόφιμα, στα ποτά και στα καλλυντικά με τα οποία ερχόμασταν σε επαφή κάθε μέρα. Τρόμαξα. Ήθελα πραγματικά να προστατεύσω την οικογένειά μου από αυτά τα χημικά, αλλά να προστατευτώ και εγώ η ίδια.

Πόσα καρκινογόνα, ενδοκρινικοί διαταράκτες και ουσίες υπεύθυνες για καρδιοπάθειες, εισέρχονται καθημερινά στον οργανισμό μας, πίσω από μια γουστόζικη και γυαλιστερή ετικέτα που μας υπόσχεται ομορφιά! Και, το χειρότερο, πολλά απ’ αυτά τα επιβλαβή καλλυντικά προορίζονται ειδικά για βρέφη και παιδιά. Από τότε αποφάσισα να αφιερωθώ στα ασφαλή καλλυντικά.”

Οικολογία στην Πράξη

Καλλυντικά ΕλαιόλαδοΠαράλληλα, η επιχείρηση έχει θετικό οικολογικό αποτύπωμα. Η ενέργεια που απαιτείται στην Αύρα Κρήτης είναι ελάχιστη, αφού οι περισσότερες διεργασίες στο εργαστήριό τους γίνονται με τα χέρια. Με άλλα λόγια, επενδύουν στο ανθρώπινο δυναμικό, και όχι στις ηλεκτροκίνητες μηχανές.

Για να υπογραμμίσουν τη διαφορετικότητά τους, αλλά και την αγάπη τους για το χειροποίητο, την τέχνη και την προσωπική φροντίδα, έχουν διακοσμήσει τις συσκευασίες τους με βοτανικά σχέδια ζωγραφισμένα στο χέρι, τα οποία η Ηλιάννα φτιάχνει στο δωμάτιό της “με όρεξη και αγάπη, κάποια απογεύματα χαλάρωσης”, όπως η ίδια αναφέρει.

Επίσης, οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Όπως μας εξηγεί: “Το σαπούνι μας είναι το καλύτερο παράδειγμα χειροποίητου και οικολογικού! Παρασκευάζεται ακολουθώντας την παραδοσιακή μέθοδο των παππούδων μας, η οποία αξίζει να σημειωθεί ότι απαιτεί τουλάχιστον 2 μήνες ωρίμανσης. Ήδη το φυσικό πράσινο σαπούνι μας έχει δεχθεί εξαιρετικές κριτικές και φεύγει σε μεγάλες ποσότητες σε Σκανδιναβία, Αγγλία και Γερμανία!”.

Η μεγαλύτερη επιβράβευση γι’ αυτήν είναι να βλέπει τη χαρά όσων απολαμβάνουν τα αποτελέσματα των φυσικών τους καλλυντικών. “Η υψηλή ποιότητα των καλλυντικών μας αντανακλάται στις πολυάριθμες καλές κριτικές που μας κατακλύζουν! Η ενυδατική κρέμα μας έχει εξαιρετική υφή και χαρίζει βελούδινα απαλό δέρμα χωρίς να αφήνει λιπαρότητα, η λοσιόν μας είναι τονωτική και δροσερή. Όμως, το μεγαλύτερο πάταγο έχει κάνει το έλαιο Νυχτερινής Αναδόμησης, που εξαφανίζει ρυτίδες στην πράξη! Σχόλια φτάνουν από κάθε γωνιά της Ελλάδας και της Ευρώπης, πώς γυναίκες παρατήρησαν το δέρμα τους να αλλάζει μέσα σε λίγες εβδομάδες!”

Θέτοντας τον Στόχο

Όπως μας λέει, ήδη από το Λύκειο ήξερε ότι ήθελε να ασχοληθεί με τα φυσικά καλλυντικά. Καθοριστικό ρόλο για να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση, διαδραμάτισε ο τόπος της, η Κρήτη. “Αφού είχα την ευλογία να γεννηθώ στην Κρήτη, τι καλύτερο από το να αξιοποιήσω την πολύχρωμη και ευωδιαστή Κρητική χλωρίδα!”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

“Η Κρήτη είναι ένα νησί που βρέχεται από τα νερά της Μεσογείου και δέχεται τις ευεργετικές αχτίνες του ήλιου όλο το χρόνο και ίσως είναι αυτό που κάνει τη γη της τόσο γόνιμη. Η χλωρίδα του νησιού αποτελείται από 1.800 περίπου είδη φυτών και μάλιστα τα 180 είναι ενδημικά φυτά, δηλαδή αναπτύσσονται μόνο στην Κρήτη και πουθενά αλλού στον κόσμο.”

Η απόφαση ελήφθη λοιπόν. Μπήκε 4η στο τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης αλλά αποφοίτησε 1η, με την Ένωση Ελλήνων Χημικών να τη βραβεύει για την επιτυχία της. Παράλληλα, είχε συνεργαστεί με σημαντικές επιστημονικές ομάδες στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, όπως και στο τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου της Βαλένθια στην Ισπανία, με τις αντίστοιχες επιστημονικές μελέτες της να δημοσιεύονται σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά.

Λίγους μήνες αργότερα, πραγματοποίησε τη μεταπτυχιακή της ειδίκευση στο τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, στον τομέα της Βιομηχανικής Φαρμακευτικής – Τεχνολογία Καλλυντικών. “Ήμουν πιο κοντά από ποτέ στο όνειρο και αφιερώθηκα στο μεταπτυχιακό μου με ζήλο! Και είχε αποτέλεσμα!”, τονίζει.

Πράγματι, η εργασία της σχετικά με τους νανοφορείς αιθέριων ελαίων βραβεύτηκε στο διεθνές συνέδριο “NanoBio”, που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 2018, και δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό “Pharmaceutics”.

Τελείωσε, λοιπόν, το μεταπτυχιακό της το 2018 και ήταν πλέον ελεύθερη και πλήρως εξοπλισμένη με γνώσεις για να τολμήσει να κάνει το μεγάλο βήμα. Αυτό για το οποίο προετοιμαζόταν χρόνια ολόκληρα, βήμα-βήμα, μέρα με τη μέρα.

Το Σχέδιο Ολοκληρώνεται

Η μεγαλύτερη τροχοπέδη που συναντάνε οι νέοι επιχειρηματίες, η γραφειοκρατία, δυσκόλεψε και την Αύρα Κρήτης.

Όπως μου εκμυστηρεύτηκε η Ηλιάννα, δεν ήταν λίγες οι φορές που σκέφτηκε να τα παρατήσει, αλλά δεν το έκανε. “Το οφείλω κυρίως στους γονείς μου, που έχοντας ζήσει χρόνια δύσκολα, έχτισαν τη ζωή τους από το μηδέν, μου στάθηκαν και με στήριξαν”.

“Γενικά τα καλλυντικά είναι ένας τομέας που για να βγεις στην αγορά υπάρχουν πολύ αυστηρά κριτήρια που πρέπει να πληροίς για να πάρεις άδεια από τον ΕΟΦ. Χρειαζόμασταν ένα χώρο με προδιαγραφές για να στήσουμε το εργαστήριο. Μαζί με τον πατέρα μου βαλθήκαμε να κάνουμε κατασκευές, η μητέρα μου έπιασε το ρολό κι άρχισε να βάφει τοίχους, ενώ η αδερφή μου μας έφερνε κολατσιό με το μωρό της αγκαλιά! Κι έτσι, δημιουργήθηκε το εργαστήριό μας, που είναι αδειοδοτημένο από τον ΕΟΦ και στο οποίο εφαρμόζουμε αυστηρά πρωτόκολλα υγιεινής!”

Κι έτσι μία ιδέα, ένα όνειρο ενός απλού παιδιού λυκείου έγινε πραγματικότητα. Γιατί “όταν θέλεις κάτι πάρα πολύ, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να το καταφέρεις”, αρκεί να το τολμήσεις.  

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
COMMUNICATIONS MANAGER
COMMUNICATIONS MANAGER

Η Αντωνέλα Σκιαδαρέση είναι Communications Manager στην αθηΝΕΑ. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών, ενώ μέρος των σπουδών της το πραγματοποίησε στη γαλλική πόλη του κρασιού, το Μπορντώ, με κατεύθυνση διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Το 2021 ταξίδεψε στις Βρυξέλλες όπου έκανε πρακτική στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμη, έχει ασχοληθεί με τον πρωταθλητισμό στο σκάκι και στο Tae Kwon Do ως μέλος της εθνικής ομάδας. Σήμερα σκοπεύει να εφαρμόσει όσα της δίδαξε ο αθλητισμός στην καθημερινή της ζωή, θέτοντας υψηλούς στόχους για το αύριο. Είναι αισιόδοξη και πιστεύει ιδιαιτέρα στη δυναμική των νέων. Γι’ αυτό και ανέλαβε να ανοίξει ένα παράθυρο επικοινωνίας μαζί τους, μέσω της στήλης #YOUTH4YOUTH στην αθηΝΕΑ. Αγαπά τον καφέ, τα βιβλία και φυσικά... τα ταξίδια!

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+