Επιδραστικές Γυναίκες στον Κόσμο: Επιτεύγματα και Ρόλοι

Επιδραστικές Γυναίκες

Η περασμένη χρονιά σηματοδότησε την 25η επέτειο της υιοθέτησης της Διακήρυξης και της Πλατφόρμας Δράσης του Πεκίνου, με στόχο την προώθηση της ισότητας των φύλων σε όλη την υφήλιο. Σύμφωνα με τον δείκτη 2020 του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE), ο ευρωπαϊκός μέσος όρος του επιπέδου επίτευξης ισότητας των φύλων ανέρχεται στο 67,9%.  Ο δρόμος όμως παραμένει μακρύς.

Γυναίκες σε Κρίση

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προωθεί δράσεις για την ανάδειξη του ρόλου των γυναικών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της κρίσης του COVID-19. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΕ, οι γυναίκες αποτελούν το 76% των εργαζομένων στον τομέα της περίθαλψης. Ταυτόχρονα, εργάζονται από το σπίτι, φροντίζοντας τα παιδιά τους ή ηλικιωμένους ανθρώπους που ανήκουν στην οικογένεια.

Επίσης, πολλές έχουν πληγεί σοβαρά από την κρίση λόγω της απώλειας θέσεων εργασίας ή της απασχόλησής τους σε επισφαλείς θέσεις εργασίας. Περίπου το 84% των Ευρωπαίων εργαζόμενων γυναικών, ηλικίας μεταξύ 15 και 64 ετών, απασχολείται στον τομέα των υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των κλάδων που έχουν δεχθεί ιδιαίτερα ισχυρό πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού.

Τα περιοριστικά μέτρα έχουν επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στους κλάδους της οικονομίας με παραδοσιακά γυναικείο χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένης της νοσηλευτικής, της γραμματειακής υποστήριξης και της οικιακής εργασίας. Επιπλέον, οι συνεχόμενοι εγκλεισμοί έχουν οδηγήσει σε αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας.

Γυναίκες Που Εμπνέουν

Την ώρα λοιπόν που η υφήλιος δοκιμάζεται από αυτή την πρωτόγνωρη κρίση, δυναμικές γυναίκες από όλο τον κόσμο τολμούν να οραματιστούν και να εμπνεύσουν, χαράζοντας τον δικό τους δρόμο προς την αλλαγή. Ας αναφερθούμε, όμως, σε ορισμένα ενδεικτικά μόνο παραδείγματα επιδραστικών γυναικών ανά τον κόσμο.

  • Η Πρωθυπουργός της Φινλανδίας Sanna Mirella Marin συγκαταλέγεται μεταξύ των 100 προσωπικοτήτων με τη μεγαλύτερη παγκόσμια επιρροή (emerging leaders who are shaping the future) που επέλεξε το περιοδικό TIME για το έτος 2021. Η επιθεώρηση ξεχώρισε και αναδημοσίευσε στο Twitter μια φράση της Φινλανδής Πρωθυπουργού που εστιάζει στην ανάγκη ενίσχυσης των κέντρων λήψης αποφάσεων με ανθρώπους από διαφορετικά φύλα, διαφορετικές γενιές και διαφορετικά περιβάλλοντα.
  • H Πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Jacinda Ardern έχει διακριθεί για τις αποτελεσματικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε και τα δραστικά έκτακτα μέτρα που προώθησε κατά της πανδημίας του COVID-19. Η ίδια τόλμησε να μιλήσει με ειλικρίνεια για τις απαιτήσεις της μητρότητας και του multi-tasking, φέρνοντας μάλιστα στον κόσμο το πρώτο της παιδί με την ιδιότητα της εν ενεργεία πρωθυπουργού.
  • Η Angela Merkel έχει χαρακτηριστεί ως η πιο επιδραστική ηγέτιδα της Ευρώπης. Έγινε η πρώτη γυναίκα που κατέκτησε τη θέση της Καγκελαρίου της Γερμανίας από την ίδρυση του Ομοσπονδιακού Κράτους το 1871. Το 2019 το Forbes την κατέταξε πρώτη στη λίστα με τις ισχυρότερες γυναίκες του κόσμου για 14η συνεχόμενη χρονιά.
  • Την ίδια ώρα, η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Kamala Harris έχει κερδίσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον και γράφει ιστορία, καθώς γίνεται η πρώτη γυναίκα και η πρώτη έγχρωμη πολιτικός που εκλέγεται Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Μετά από την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος, θέλησε να εμπνεύσει και άλλες γυναίκες και να τις παρακινήσει να κυνηγήσουν τα όνειρά τους, λέγοντας ότι “μπορεί να είμαι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνω αυτό το ρόλο, αλλά σίγουρα όχι η τελευταία”.
  • Η Christine Lagarde από την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μεταπήδησε στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Είναι η πρώτη γυναίκα στην ηγεσία της ΕΚΤ και η πρώτη επικεφαλής της που δεν είναι οικονομολόγος, αλλά νομικός. Σε μια πρόσφατη ανάρτησή της τονίζει ότι ο κόσμος προοδεύει, καθώς περισσότερες γυναίκες αναλαμβάνουν ηγετικούς ρόλους στο πεδίο της οικονομίας και των χρηματοδοτήσεων. Σε μια εξαιρετικά επιδραστική ομιλία της (A Personal View on Leadership), με αφορμή την παραλαβή του Leadership Award, το οποίο της απένειμε το Ατλαντικό Συμβούλιο στις 30 Απριλίου του 2019, η Lagarde αναφέρθηκε στις αξίες που της μετέδωσαν η οικογένεια, αλλά και οι κοντινοί της άνθρωποι. Ευχαρίστησε τη μητέρα της, διακεκριμένη καθηγήτρια αρχαίων Ελληνικών και Λατινικών, που αποτέλεσε για εκείνη ένα πρώτο ξεχωριστό role model. Όπως εξήγησε, μετά τον πρόωρο χαμό του πατέρα της, η μητέρα της ανέλαβε μόνη της την ανατροφή των παιδιών και το έκανε με κουράγιο, γενναιοδωρία και ανθεκτικότητα. Όπως τονίζει η Lagarde, αυτές οι αξίες είναι τα πιο πολύτιμα χαρακτηριστικά ενός αποτελεσματικού ηγέτη.

Κλείνοντας, θα επαναλάβω το αγαπημένο motto ενός καθηγητή της Christine Lagarde στο λύκειο, ο οποίος εξακολουθεί να την εμπνέει έως σήμερα: “Inveniam viam aut faciam”- “Είτε θα βρούμε τον δρόμο, είτε θα τον φτιάξουμε”.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η Παρασκευή Αντ. Δραμαλιώτη είναι νομικός, αριστούχος απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, αριστούχος διδάκτωρ Διοικητικής Επιστήμης και μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Επιστημών Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου. Απέκτησε δύο μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών με εξειδίκευση στο δημόσιο και στο διεθνές δίκαιο. Είναι υπότροφος του "Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου" και μέλος Σ.Ε.Π. του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Παράλληλα, διαθέτει δημοσιεύσεις σε περιοδικά και εφημερίδες, συμμετέχει σε επιστημονικά συνέδρια και μελέτες. Απέκτησε σημαντική εμπειρία σε ζητήματα κυβερνητικού συντονισμού ως επικεφαλής του Τομέα Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού του κυβερνητικού έργου (νυν Προεδρία της Κυβέρνησης) ήδη από τη σύστασή της το 2013. Από τον Νοέμβριο του 2019 έχει αναλάβει καθήκοντα Αντιπροέδρου του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Εύη Δραμαλιώτη MSc, PhD | Evi Dramalioti MSc, PhD Αντιπρόεδρος | Vice President Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ)| National Centre for Public Administration & Local Goverment (EKDDA)

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+