Κόμικς στην Ελλάδα: Μια Συζήτηση με τον Γιώργο Γεωργέλο

Αχ τα κόμικς! Ένας παράλληλος κόσμος, ένα ταξίδι στο φανταστικό όπου όλα μπορεί να συμβούν. Από τον Μίκυ, στον Λούκυ Λουκ και από τον Αστερίξ στον κόσμο της Marvel και της Βαβέλ. Ο Ιζνογκούντ, ο Μπλεκ και ο γιατρός-τερματοφύλακας. Ο Τιραμόλα και ο Ητα-Βήτα μαζί με τη Μίνι και την Νταίζη, τον Σούπερμαν, αλλά και την Γουόντερ Γούμαν. Ο Milo Manara και ο Hugo Pratt, η Μαφάλντα και το Logicomix.

“Μα τον Τουτατή”, πρέπει να σταματήσω και να μπω στο επόμενο στριπάκι! Είχαμε τη χαρά να μιλήσουμε με τον Γιώργο Γεωργέλο, Πρόεδρο της Λέσχης Φίλων Κόμικς και διαχειριστή στην κοινότητα Greekcomics.gr. Η Λέσχη Φίλων Κόμικς ιδρύθηκε το 2009 και αποτελεί μια μοναδική ανοιχτή βιβλιοθήκη κόμικς στην Ελλάδα.

Το 2010 κυκλοφόρησε τον πρώτο και μοναδικό κατάλογο κόμικς, ενώ στα 12 χρόνια λειτουργίας της έχει οργανώσει δεκάδες παρουσιάσεις, εκθέσεις και αφιερώματα, και έχει συμμετέχει σε δεκάδες φεστιβάλ και εκδηλώσεις για τα κόμικς.

Το site Greekcomics.gr ιδρύθηκε το 2006 και είναι το μεγαλύτερο φόρουμ για κόμικς στην Ελλάδα. Αν γραφτείτε, το σίγουρο είναι ότι θα βρείτε μια τεράστια βάση δεδομένων για την 9η τέχνη στην Ελλάδα και πολλές συζητήσεις για όλα τα είδη των κόμικς.

Ο κόσμος των κόμικς μου μοιάζει σαν ένα παράλληλο σύμπαν στον κόσμο του βιβλίου, εξίσου αγαπημένο, πολύπλοκο και ενδιαφέρον. Πες μας, πώς ξεκίνησε η Λέσχη Φίλων Κόμικς (ΛΕΦΙΚ) και ποιος είναι ο στόχος της;

Ξεκινήσαμε πριν 12 χρόνια με σκοπό να φτιάξουμε μια έδρα για την Κοινότητά μας, το Greekcomics.gr. Θέλαμε έναν χώρο για να συναντιόμαστε, να κάνουμε εκδηλώσεις και να προωθούμε τα αγαπημένα μας κόμικς. Ο στόχος παραμένει ο ίδιος, όσα και να έχουμε κάνει, η δίψα για να κάνουμε κι άλλα είναι ακόμα πολύ δυνατή.

Είμαι της γενιάς των παλιών Μίκυ Μάους στα πρακτορεία της επαρχίας, του Ερίκ Καστέλ, έμαθα λατινικά στον Αστερίξ και καβάλησα τη Ντόλυ για να πιάσω τους κακούς στην Άγρια Δύση. Ποιες είναι οι προτιμήσεις των fans πλέον;

Τα Ντίσνεϋ παραμένουν σταθερή αξία όπως και τα υπερηρωικά. Φυσικά, κάθε νέο Αστερίξ ή Λούκυ Λουκ γίνεται ανάρπαστο, καθώς είναι διαχρονικές αξίες. Τελευταία βλέπουμε αξιόλογες δημιουργίες από Έλληνες για την ελληνική Ιστορία που αποκτήσαν γρήγορα οπαδούς.

Έχουμε κάνει αρκετές παρουσιάσεις graphic novels στην αθηΝΕΑ και μας αρέσουν ιδιαίτερα. Πιστεύεις ότι είναι μια τάση ανάμεσα σε Έλληνες δημιουργούς που θα μείνει;

Τα Graphic Novels είναι απλά η μετονομασία των παλιών «άλμπουμς». Ολοκληρωμένη ιστορία σε φορμά μεγάλο και πολλές σελίδες. Αφού το περίπτερο πεθαίνει στην Ελλάδα, όλοι έχουν στραφεί σε αυτή τη μορφή, η οποία όμως είναι πολύ πιο απαιτητική και χρονοβόρα. Ελπίζω να συνεχίσουμε να βλέπουμε από Έλληνες δημιουργούς τέτοια αξιόλογα έργα.

Τα κόμικς έχουν κάτι να πουν τελικά; Προσωπικά, θεωρώ ότι έχουν έναν μοναδικό τρόπο να περνάνε πολιτικά και κοινωνικά μηνύματα, φέρνοντας στο νου μου Ιταλούς κομίστες, ή αν θες ακόμα και τη Μαφάλντα.

Δεν υπάρχει κάποιο νόημα που τα κόμικς δεν μπορούν να εκφράσουν. Γι’ αυτό βλέπουμε κόμικς που αφορούν πολιτική, κοινωνικά μηνύματα, θρησκεία, αντίδραση, αισθήματα, ιστορία κ.λπ. Είναι μια τέχνη που θα είναι πάντα “λαϊκή”, καθώς με το πάντρεμα της εικόνας και του λόγου απευθύνεται σε όλα τα “στρώματα” του λαού και χωνεύεται πολύ πιο εύκολα από το απλό κείμενο ή μόνο την εικόνα.

Υποθέτω ότι, όπως και με τους δίσκους βινυλίου, κάποια τεύχη είναι συλλεκτικά, σπάνια, ενώ σίγουρα κάποιοι κάνουν θεματικές συλλογές. Μπορείς να μας φέρεις κάποια παραδείγματα;

Υπάρχουν συλλέκτες περιόδων ή θεματικοί. Στους πρώτους ανήκουν συνήθως αυτοί που συλλέγουν τα κόμικς της παιδικής ηλικίας τους και αφορούν συγκεκριμένη περίοδο. Στη δεύτερη κατηγορία είναι οι φανατικοί οπαδοί κάποιου είδους (π.χ. Ντίσνεϋ, Marvel, DC, Αυτοεκδόσεις).

Αλήθεια, ποιο είναι το κοινό της ΛΕΦΙΚ; Αν έπρεπε να μαντέψω θα έλεγα: άνδρες, μορφωμένοι, πάνω από 35. Έπεσα μέσα;

Δεν υπάρχει ακριβής κατηγορία για το κοινό της ΛΕΦΙΚ. Έχουμε φανατικούς 13 χρονών αλλά και 60άρηδες που αισθάνονται παιδιά. Όποιος διαβάζει κόμικς μπορεί να είναι “οπαδός” της ΛΕΦΙΚ. Η αποδοχή της ΛΕΦΙΚ σε όλα τα είδη κόμικ και εντύπου, φέρνει κάθε είδους κόσμο κοντά της. Αυτό είναι και το μυστικό της μακροημέρευσής της. Αγαπάμε τα κόμικς και σεβόμαστε αυτούς που τα διαβάζουν ασχέτως μόρφωσης, οικονομικής κατάστασης και κοινωνικής κατηγορίας.

Πες μου για τις τελευταίες προσθήκες στο eshop;

Το eshop της ΛΕΦΙΚ είναι το μεγαλύτερο eshop στην Ελλάδα για νέα και μεταχειρισμένα έντυπα. Η σωστή εξυπηρέτηση, ο σεβασμός στον πελάτη, η υψηλή ποιότητα, αλλά και οι καθημερινές προσθήκες το έχουν κάνει ένα από τα πιο δημοφιλή eshop του είδους του.

Φυσικά, ένα μεγάλο του προσόν είναι και οι αποκλειστικότητες, όπως η τελευταία έκδοσή μας, το πολυβραβευμένο στη Γαλλία “Λάνφεστ του Τροϋ” που μόλις κυκλοφόρησε το δεύτερο άλμπουμ σε εξαιρετική ποιότητα έκδοσης. Η αποδοχή του κοινού ήταν μεγάλη, γεγονός που μας χαροποιεί, και σίγουρα θα δείτε πολλές εκπλήξεις ακόμα!

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

Ο Άρης Γαβριελάτος είναι διευθυντής περιεχομένου της αθηΝΕΑς. Είναι κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδες στον Κοινωνικό Αποκλεισμό και το Φύλο. Αρθρογραφεί για βιβλία, θέατρο και μουσική, ενώ αγαπημένο του hobby είναι το ορεινό τρέξιμο.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+