Απαραίτητος ο Εμβολιασμός των Παιδιών Έναντι του Κορωνοϊού

Εμβολιασμός Παιδιών κατά του Κορονοϊού

Τα φύλλα του ημερολογίου γύρισαν γοργά, σαν ένας αέρας να φύσηξε και να μας έφερε στη σελίδα τού σήμερα. Από τον Δεκέμβριο του 2019, όταν απομονώθηκε για πρώτη φορά ο ιός SARS-CoV-2, και τον Δεκέμβριο του 2020, όταν εγκρίθηκαν τα πρώτα εμβόλια έναντι του ιού για άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 16 ετών, μέχρι το σήμερα, τον Δεκέμβριο του 2021. Δύο χρόνια μετά, η πανδημία συνεχίζεται σε όλο τον κόσμο με την επικράτηση της Δέλτα μετάλλαξης και την ανάδυση της Όμικρον. Στη χώρα μας, οι εμβολιασμοί εφήβων και ενηλίκων συνεχίζονται, ενώ πλέον άνοιξε η πλατφόρμα και για τον εμβολιασμό των παιδιών.

Η Νόσηση των Παιδιών

Τις μέρες που διανύουμε καλούνται να εμβολιαστούν και τα παιδιά 5-11 ετών, εγείροντας διαφορετικές αντιδράσεις των γονέων: ανακούφιση αλλά και δισταγμό. Στη χώρα μας, από το καλοκαίρι ως σήμερα, παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση της νόσησης των παιδιών λόγω της κυκλοφορίας της πολύ μεταδοτικής Δέλτα μετάλλαξης και της αυξημένης κινητικότητας των παιδιών και των εφήβων την περίοδο των διακοπών και, κατόπιν, τη σχολική περίοδο. Παράλληλα, η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, που αριθμεί εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά, παραμένει ανεμβολίαστη, ανυπεράσπιστη έναντι του κορωνοϊού.

Το εμβόλιο της Pfizer BioNTech φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό και στα παιδιά 5-11 ετών, σε ποσοστό >90% στην πρόληψη συμπτωματικής λοίμωξης.

Τα παιδιά εξακολουθούν να νοσούν με ήπια συμπτώματα ή συχνά να είναι ασυμπτωματικά. Αυτό είναι το σημείο από το οποίο εκκινεί η αμφισβήτηση της αναγκαιότητας του εμβολιασμού των παιδιών. Ένα άλλο σημείο είναι η ανησυχία για τις επιπτώσεις του. «Εγώ έκανα το εμβόλιο, αλλά φοβάμαι για το παιδί μου», «Δεν θα εμβολιάσω το παιδί μου για να προστατευτούν οι ανεμβολίαστοι ενήλικες» είναι μερικές από τις φράσεις που ακούγονται.

Τα Επιστημονικά Δεδομένα

Το τηλέφωνο χτυπά, οι συζητήσεις στο ιατρείο συχνές. Ξανά και ξανά, παραθέτω τα επιστημονικά στοιχεία έναντι στην ανησυχία, τον φόβο, έλλογο ή αβάσιμο, αλλά και την παραπληροφόρηση. Ο γιατρός αποτελεί την πιο έμπιστη πηγή ενημέρωσης για τους γονείς και τους ασθενείς. Όχι οι συγγενείς και οι φίλοι. Ούτε οι συνάδελφοι. Πόσο μάλλον το διαδίκτυο…

Απαραίτητος ο Εμβολιασμός των Παιδιών

Το εμβόλιο της Pfizer BioNTech φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό και στα παιδιά 5-11 ετών, σε ποσοστό >90% στην πρόληψη συμπτωματικής λοίμωξης. Ο πρώτος και ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο ένα παιδί πρέπει να εμβολιαστεί είναι η προστασία του. Ναι, τα παιδιά νοσούν ήπια, αυτός είναι ο κανόνας. Υπάρχει όμως και η πιθανότητα υγιή παιδιά να νοσήσουν βαριά από την COVID-19.

Παιδιά, δε, με υποκείμενα νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών, όπως το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο (MIS-C) και το σύνδρομο long COVID. Όσο πιο λίγα παιδιά νοσούν τόσο λιγότερο απαντώνται οι επιπλοκές της νόσου. Όσο περισσότερα παιδιά νοσούν, κάτι που είναι αναπόφευκτο τη δεδομένη στιγμή, τόσο περισσότερο θα απαντώνται οι σπάνιες επιπλοκές. Ο εμβολιασμός των μικρών παιδιών θα τα προστατέψει τόσο από τη βαριά νόσηση όσο και από τις επιπλοκές της νόσου.

Επιπλέον, θα μειωθεί η διασπορά του ιού από τα παιδιά στο σπίτι τους ή στο σχολείο, προστατεύοντας άτομα που δεν μπορούν να εμβολιαστούν ή έχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης. «Για κάθε ζωή παιδιού που σώζεται με το εμβόλιο, μπορεί να σωθούν πολλές, πολύ περισσότερες ζωές ενηλίκων».

Τέλος, πολλοί γονείς εκφράζουν τον φόβο τους για τις ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου. Έχουν γίνει διεθνώς μέχρι σήμερα δισεκατομμύρια δόσεις των εμβολίων κατά του SARS-CoV-2. Ήδη, περίπου 5 εκατομμύρια παιδιά 5-11 ετών στην Αμερική έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου της Pfizer BioNTech και 1,8 εκατομμύρια παιδιά έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα δεν έχουν παρατηρηθεί μέχρι τώρα περιστατικά μυοκαρδίτιδας/περικαρδίτιδας. Τέτοια είχαν παρατηρηθεί σε έναν μικρό αριθμό αγοριών 12-17 ετών μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer BioNTech, ήταν ήπια και αυτοπεριοριζόμενα, με πλήρη επιστροφή των εφήβων στις καθημερινές και αθλητικές δραστηριότητές τους.

Εμβολιάζω τελικά το παιδί μου για να το προστατεύσω. Για να προστατεύσω την οικογένειά μας και τους φίλους μας. Για να προστατεύσω την κοινωνία. Για να σταματήσει η διασπορά του ιού. Και η εμφάνιση νέων μεταλλάξεων. Με την ανάδυση ήδη μιας καινούργιας, της Όμικρον, είναι κρίσιμης σημασίας η όσο μεγαλύτερη ανοσία του πληθυσμού.

Διαβάστε ακόμη στην αθηΝΕΑ:

Όταν η Ηθική και η Τεχνητή Νοημοσύνη Συναντιούνται στους… Δελφούς

Άντε στο Διάστημα, Lucy!

Νευροαρχιτεκτονική: Όταν η Νευροεπιστήμη Συνάντησε την Αρχιτεκτονική

 

 

 

Ονομάζομαι Σταυρούλα Μακρυνικόλα και διατηρώ ιδιωτικό ιατρείο στο Μαρούσι. Οι βασικές μου σπουδές έγιναν στην Ιατρική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκα πρώτα στο νοσοκομείο Δυτικής Αττικής και μετά στο νοσοκομείο Παίδων Η Αγία Σοφία. Αφού έλαβα τον τίτλο της ειδικότητας της Παιδιατρικής, παρέμεινα με μεγάλη χαρά στην ίδια κλινική του νοσοκομείου Παίδων Η Αγία Σοφία ως Επικουρική Επιμελήτρια. Από το 2012 λειτουργεί το ιδιωτικό μου ιατρείο στο Μαρούσι. Στο ιατρείο οι υπηρεσίες που προσφέρονται περιλαμβάνουν τη συμβουλευτική μελλοντικών γονέων, τη συμβουλευτική και παρακολούθηση νεογέννητου και την υποστήριξη του μητρικού θηλασμού, την τακτική παιδιατρική παρακολούθηση βρεφών, παιδιών κι εφήβων, τη χορήγηση πρακτικών οδηγιών διατροφής, τη διάγνωση και θεραπεία παθολογικών νοσημάτων.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+