Οδηγός Πρακτικής Αισιοδοξίας

“Λύσεις υπάρχουν”, ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε χθες ο αρχισυντάκτης του περιοδικού Foreign Affairs Jonathan Tepperman, από το βήμα της εκδήλωσης για την έκδοση του βιβλίου του με το ίδιο όνομα στα ελληνικά, με πρωτοβουλία της διαΝΕΟσις. Κατά την ομιλία του, ο Tepperman μας κάλεσε να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο, παρά το γεγονός ότι σε παγκόσμιο επίπεδο οι εξελίξεις μπορεί να μας προκαλούν από ανησυχία μέχρι τρόμο.

Μας θύμισε ότι ο λαϊκισμός δεν είναι κάτι καινούριο και ότι έρχεται πάντα η ώρα που δίνει τη θέση του σε πιο νηφάλιες φωνές, όταν η κακοδιαχείριση και ο αυταρχισμός οδηγούν σε αποτελέσματα που απογοητεύουν τους υποστηρικτές του. Διαπίστωσε επίσης ότι σε στιγμές έξαρσης τέτοιων φαινομένων, η κοινωνία των πολιτών αναγεννάται: βλέπουμε τους πολίτες να εμπλέκονται με μεγαλύτερη θέρμη στη δημόσια ζωή και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που μπορεί να βάλλονται να αντεπιτίθενται με μεγαλύτερο σθένος, κάτι που ο ίδιος διαπιστώνει και στην Αμερική, στον απόηχο της εκλογής του Donald Trump στην εξουσία.

Όμως ναι, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, έχουμε λοιπόν ανάγκη από πρακτικές λύσεις που θα απαντούν στις προκλήσεις της εποχής μας – τοπικές και παγκόσμιες. Έχοντας λοιπόν καταγράψει στο βιβλίο του 10 παραδείγματα χωρών που έλυσαν κρίσιμα προβλήματα, μας καλεί να αντλήσουμε μαθήματα αλλά και έμπνευση από τα ελπιδοφόρα αυτά case studies.

Θα γράψω κάτι εκτενέστερο επί του θέματος μόλις τελειώσω το βιβλίο, στο μεταξύ όμως σας αφήνω, αφενός με την ενδιαφέρουσα ομιλία του Tepperman στο TEDSummit το Σεπτέμβριο, αφετέρου με μια συνέντευξη που έδωσε στη Σώτη Τριανταφύλλου, η οποία μάλιστα μετέφρασε το βιβλίο του στα ελληνικά.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Εκδότρια & Αρχισυντάκτρια
Εκδότρια & Αρχισυντάκτρια

Η Μαριάννα Σκυλακάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987. Σπούδασε Oικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Bristol και κατέχει μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση (MPA in Public Policy & Management) από τo London School of Economics. Ξεκίνησε την καριέρα της στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε ως αναλυτής στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της Goldman Sachs για 3 χρόνια. Επέστρεψε στην Αθήνα και ίδρυσε την καθημερινή ηλεκτρονική εφημερίδα αθηΝΕΑ το 2014. Αρθρογραφεί στον ελληνικό τύπο (Φιλελεύθερος, Huffington Post, Liberal, Free Sunday κ.ά.) και εμφανίζεται τακτικά στην τηλεόραση ως πολιτική και οικονομική αναλύτρια. Εργάζεται παράλληλα ως σύμβουλος σε θέματα οικονομικών και δημόσιας διοίκησης. Αγαπά το διάβασμα, τα κοντινά και μακρινά ταξίδια, και τις ζωηρές πολιτικές συζητήσεις.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER