Ο Εγγονός του Mahatma Gandhi, Arun, Μιλάει για την Ελπίδα

Arun Gandhi «Περί Ζωής»

Φτάσαμε στο 2023. Ένα νέο έτος που, όπως κάθε φορά, καλωσορίσαμε με αισιόδοξες ευχές. Τι σημαίνει όμως η μετάβαση σε μια νέα χρονιά; Συνήθως, η προσοχή των ανθρώπων στρέφεται προς τα σχέδια και τα όνειρα που θέλουν να πραγματοποιήσουν. Αντίθετα, κάποιοι άλλοι χαλαρώνουν και αποφασίζουν πως δεν είναι το ζητούμενο οι προσωπικοί στόχοι.

Ένα νέο έτος μπορεί να σηματοδοτεί την αρχή μιας καλής συνήθειας με ένα ελπιδοφόρο μήνυμα. Ωστόσο, η ελπίδα δημιουργείται ή απλώς υπάρχει; Τι είναι αυτό που την ενεργοποιεί; Βρίσκεται κάπου κρυμμένη ή ξεπηδά όταν υπάρχει πραγματικά ανάγκη;

Παρέα με όλες αυτές τις σκέψεις κατά τη διάρκεια των εορτών, ξεκίνησα να διαβάζω το νέο βιβλίο του Arun Gandhi, «Μαχάτμα Γκάντι – Περί Ζωής» (εκδόσεις Διόπτρα), το οποίο χαρίζει πολύτιμα μαθήματα ζωής για την αγάπη, την ειρήνη, την ευτυχία και όλα όσα απασχόλησαν το αεικίνητο πνεύμα του παππού του, Mahatma Gandhi. Σύμφωνα με τον Arun Gandhi, κύριο πρόβλημα της σημερινής εποχής είναι η εμμονή με τον υλισμό, η οποία μας έχει κάνει εγωιστές, άπληστους και συμφεροντολόγους.

Arun Gandhi «Περί Ζωής»Εβδομήντα ένα χρόνια μετά τον θάνατο του παππού του, τα λόγια του εξακολουθούν να είναι επίκαιρα και να αποτελούν πολύτιμο οδηγό ζωής, θυμίζοντάς μας ότι η αγάπη είναι η μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο. Το όνομα Mahatma στα σανσκριτικά σημαίνει «Μεγάλη Ψυχή». Ο Ινδός ηγέτης δεν γεννήθηκε με αυτό το όνομα. Του αποδόθηκε για το ψυχικό σθένος  του να υπερνικά τις δυνάμεις της βίας με την αγάπη. Για την ειλικρινή και επίμονη προσπάθειά του να αναζητά δικαιοσύνη, μέσα από την αγάπη, τον σεβασμό, την κατανόηση και τη συμπόνια.

Ελπίδα Σημαίνει….

Τα καλύτερα μηνύματα που αποθησαύρισα ήταν τα εξής:

«Η συμπόνια και η αγάπη για τους ανθρώπους γύρω μου», «Η προστασία του περιβάλλοντος και των ζώων», «Η ειρήνη, σταθερότητα και απάλειψη της βίας», «Η αγάπη ως υπέρτατη δύναμη στον κόσμο», καθώς και ότι «Η πραγματική απόδειξη του πολιτισμού, της κουλτούρας και της αξιοπρέπειας είναι ο χαρακτήρας», αλλά και ότι «Κανείς δεν σε φοβίζει αν αρνείσαι να φοβάσαι».

Αξίες που τον οδήγησαν σε όλη του τη ζωή και επηρέασαν εκατομμύρια ανθρώπους. Ακολουθώντας τες, έκανε πολλούς να πιστέψουν πως ήταν άγιος, ένας άνθρωπος χωρίς ελαττώματα. Εκείνος όμως υπενθύμιζε, σπαταλώντας αρκετό χρόνο σε αυτό, ότι οι αδυναμίες του ήταν κοινές με αυτές των συνανθρώπων του. Όμως, επέλεξε να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των αδύναμων και των φτωχών της χώρας του με ένα εντελώς διαφορετικό τρόπο αντίληψης.

150 Χρόνια Μετά

Στο βιβλίο, που γράφτηκε με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννησή του (2019), ως φόρος τιμής, ο εγγονός του μας προτρέπει να κάνουμε μια παύση και να αναλογιστούμε την πορεία του παππού του και το κίνητρο που τον οδήγησε σε αυτή την πορεία. Ήταν απλώς ένας δικηγόρος, ωστόσο η τόλμη και η αγάπη του για τη ζωή πυροδότησαν κάθε του προσπάθεια για την ινδική ανεξαρτησία, την εξάλειψη της φτώχειας και την αυτοβελτίωση των ανθρώπων στην πατρίδα του.

Πόση προσπάθεια χρειάζεται να επιτύχει  κάποιος ένα τέτοιον στόχο στην σημερινή εποχή; Σε μια εποχή κορεσμένη από τις εκδηλώσεις βίας; Άραγε, θα μπορούσαμε κι εμείς να υιοθετήσουμε τρόπους παθητικής αντιμετώπισης της βίας; Απαντώντας, το βιβλίο σε βοηθάει να καταλάβεις πως, όταν λειτουργείς με γνώμονα την αγάπη, όλα στο τέλος μετατρέπονται σε αγάπη.

Η δύναμη της αντίστασης σε καθετί τοξικό με στόχο να υπερισχύει το καλό είναι μια αρετή που σε φέρνει πολύ κοντά, ακόμα και στην εποχή μας, στην κατάκτηση του όρου «μαχάτμα». Πάντα επίκαιρη, θα μπορούσε να αποτελέσει έμπνευση για το παρόν και στόχο για το μέλλον. Ας είναι η αγάπη κινητήριος μοχλός για όλους μας τη νέα χρονιά. Δεν είναι εύκολο, είναι όμως ελπιδοφόρο.

 Πηγή: «Μαχάτμα Γκάντι – Περί ζωής» του Arun Gandhi

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Στον Παραμυθένιο Κόσμο του Μουσείου Παιχνιδιών

Επιστρέφοντας από τις Διακοπές με τη Φιλοσοφία Wabi Sabi

Ελένη Αλεξανδροπούλου: «Η Καρδιά μου Πού Ανήκει;»

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
We Are Family
We Are Family

Γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1977. Μεγάλωσε και ζει στην Αθήνα. Ανήσυχη από πολύ μικρή, της άρεσαν η μουσική, τα γράμματα και ο αθλητισμός. Στα 18 σπούδασε αισθητική και αργότερα έγινε make-up artist δίπλα στον Αχιλλέα Χαρίτο. Αφού συνεργάστηκε πάνω από 15 χρόνια με διάφορες εταιρείες παραγωγής και διαφήμισης, τηλεοπτικά studios και wedding planners, ανακάλυψε πως θέλει να ασχοληθεί με θέματα που αφορούν τα παιδιά. Παρακολούθησε "εκπαιδευτικό δράμα" στο εργαστήρι της Ξένιας Καλογεροπούλου στο Θέατρο Πόρτα και άρχισε να της δίνεται η έμπνευση για ιστορίες και παραμύθια που αφορούν ρόλους για παιδιά. Στη συνέχεια παρακολούθησε εργαστήρια ψυχολογίας γιατί την ενδιέφεραν οι διάφορες συμπεριφορές που διαμορφώνονται στους μικρούς μας φίλους, καθώς απέκτησε και η ίδια δύο γιους. Σήμερα σπουδάζει μονωδία-κλασσικό τραγούδι και ευελπιστεί να καταφέρει να πάρει το γρηγορότερο δυνατό το πτυχίο της. Συμμετέχει στο φωνητικό σύνολο "Eclipsis" και περνάει όμορφες εμπειρίες στη διάρκεια των προβών.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+