Ολοκληρώθηκε με Επιτυχία το 1ο Φεστιβάλ Μουσικής Χάλκης

Έπεσε η αυλαία του 1ου Φεστιβάλ Μουσικής Χάλκης – Δημήτρης Κρεμαστινός με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία παρακολούθησε τη συναυλία υπό τον τίτλο «Η πανσέληνος των συνθετών χαιρετάει τον Μίκη μέσα από το πιάνο της Χάλκης». Λίγες ώρες νωρίτερα είχε ανακηρυχθεί Επίτιμη Δημότης Χάλκης.

Το 1ο Φεστιβάλ Μουσικής Χάλκης – Δημήτρης Κρεμαστινός φιλοξένησε 26 καλλιτέχνες που χάρισαν, από την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου μέχρι την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, μια μοναδική μουσική εμπειρία στους κατοίκους και σε όσους επισκέπτες του νησιού είχαν την τύχη να βρεθούν εκεί.

Οι τέσσερις συναυλίες πραγματοποιήθηκαν στον προαύλιο χώρο της οικίας του διακεκριμένου υπουργού και επιστήμονα Δημήτρη Κρεμαστινού, αλλά και σε διαφορετικά σημεία του λιμανιού ανά ημέρα, με ρεπερτόριο που περιλάμβανε έργα κλασικής μουσικής, jazz ακούσματα και ορχηστρικά θέματα από κινηματογραφικές ταινίες.

Avant Première ή Αλλιώς «Σαν εισαγωγή…»

Την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, την avant première ή αλλιώς «Σαν εισαγωγή…» του φεστιβάλ, έκανε το εξαίσιο Duo Aura, με την Αγάπη Τριανταφυλλίδη στο πιάνο και την Nil Kocamanğil στο βιολοντσέλο. Μαζί με τον εξάρχοντα βιολιστή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιάννο Μαργαζιώτη, παρουσίασαν στο κοινό συνθέσεις των Haydn, Schumann, Granados, De Falla και Piazzolla.

Εναρκτήρια Συναυλία

Την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, δεύτερη ημέρα του φεστιβάλ, πραγματοποιήθηκε και επισήμως η Εναρκτήρια Συναυλία, με τη Μικρή Ορχήστρα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών υπό τη διεύθυνση του καλλιτεχνικού διευθυντή του φεστιβάλ Νίκου Χαλιάσα. Ακούστηκαν έργα των Γούζιου, Φουντά, Παπασταύρου, Tchaikovsky, De Falla και Vivaldi σε μια συναυλία «συναντήσεων»: της κλασικής με τη σύγχρονη μουσική δημιουργία, των ελληνικών με ευρωπαϊκούς παραδοσιακούς χορούς και της νέας γενιάς με καταξιωμένους μουσικούς στο πρόσωπο της 12χρονης Νικολίας Γαρουφαλίδου και της εξάρχουσας της Κρατικής Ορχήστρας Κωνσταντινούπολης Özgecan Günöz, σε μια μοναδική σύμπραξη.

Metallon, Κουιντέτο Χάλκινων Πνευστών

Η τρίτη ημέρα του φεστιβάλ, το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, ανήκε στο Metallon, το Κουιντέτο Χάλκινων Πνευστών και Κρουστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Η υπέροχη συνεργασία των Γιάννη Καραμπέτσου, Παναγιώτη Μπαλάμου, Κωνσταντίνου Αυγερινού, Κωνσταντίνου Σίσκου, Γιώργου Ραράκου, με τον Σπύρο Λάμπουρα στα κρουστά και την υψίφωνο Μυρσίνη Μαργαρίτη, πρόσφερε στο ακροατήριο ένα μπουκέτο συναισθημάτων μέσα από γνώριμα, αγαπημένα ακούσματα από την εποχή του baroque στην ελληνική οπερέτα του Σακελλαρίδη, από τη «La Cumparsita» στο «Youkali» και από το «Summertime» στο «Ave Maria».

Με το Πιάνο της Χάλκης

Την τελευταία βραδιά, με πρωταγωνιστή την πανσέληνο, ο ξεχωριστός Χρίστος Παπαγεωργίου χαρτογράφησε τις δυνατότητες του νέου πιάνου της Χάλκης με επιλογές από το έργο «Στυλιστικές Παραλλαγές για Πιάνο Πάνω “Στο Περιγιάλι το Κρυφό” του Μίκη Θεοδωράκη», αλλά και έργα των Tchaikovsky, Παπασταύρου, Brahms και Dvořák. Η σύμπραξη με τη Σεβαστή Χατζηστρατή σε έργα για τέσσερα χέρια ενθουσίασε τους θεατές, ενώ συμμετείχε και πάλι η νεαρή βιολίστρια Νικολία Γαρουφαλλίδου.

Tο νέο πιάνο της Χάλκης, το οποίο είναι ευγενική προσφορά της Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας, ακούστηκε φέτος για πρώτη φορά και στο εξής θα βρίσκεται στη διάθεση όσων εκ των μαθητών του νησιού επιθυμούν να μάθουν πιάνο.

Δηλώσεις Δημάρχου

Ο δήμαρχος Χάλκης, Άγγελος Φραγκάκης, σε δήλωσή του αναφέρθηκε στην τιμητική παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας στο 1ο Φεστιβάλ, το οποίο τελεί και υπό την αιγίδα της, αλλά και στους στόχους της δημοτικής αρχής, που είναι η δημιουργία θεσμών πολιτισμού που αναδεικνύουν τη Χάλκη ως προορισμό. Επιπλέον, ευχαρίστησε θερμά τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, τον γενικό γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλη Κουτουλάκη, και τον γενικό γραμματέα του ΕΟΤ, Δημήτρη Φραγκάκη, καθώς και τον πρόεδρο της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου, Αντώνη Καμπουράκη, για την ουσιαστική στήριξη του θεσμού.

Υπό την Αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας

Το Φεστιβάλ Μουσικής Χάλκης – Δημήτρης Κρεμαστινός είχε τεθεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και διοργανώθηκε από τον Δήμο Χάλκης, σε συνεργασία με την p-art of the solution AΜKE και την Anax-Cultural Projects ΑΜΚΕ, ενώ πραγματοποιήθηκε με την αμέριστη υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της ΠΕΔ – Νοτίου Αιγαίου, της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και του Europe Direct – Νοτίου Αιγαίου.

Χορηγοί του φεστιβάλ ήταν ο ΔΕΔΔΗΕ, η Alpha Bank, η Cosmote και ο ΕΟΤ, ενώ χορηγοί μετακινήσεων ήταν η Aegean Airlines, η Airchampion24 και η Sky Express. Υπεύθυνη για την άρτια διοργάνωση του φεστιβάλ ήταν η Bespoke Communications.

Διαβάστε ακόμα στην αθηΝΕΑ:

«Νύχτες Κλασικής Μουσικής» στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη

Φθινόπωρο στα Θέατρα: Προτάσεις για Παραστάσεις

Μουσείο Β&Ε Γουλανδρή: Ο Φώτης Κόντογλου και η Επιρροή του στους Νεότερους

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
EX LIBRIS
EX LIBRIS

Ο Άρης Γαβριελάτος είναι κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδες στον Κοινωνικό Αποκλεισμό και το Φύλο.

DEI

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+