Φθινόπωρο στα Θέατρα: Προτάσεις για Παραστάσεις

Το φθινόπωρο είναι ήδη εδώ και τα θέατρα ανάβουν τους προβολείς, σηκώνουν τις αυλαίες και μας ταξιδεύουν σε κόσμους που η τέχνη δεν αντανακλά απλώς, αλλά μεγεθύνει σαν φακός. Η αθηΝΕΑ θα αγκαλιάσει για άλλη μια χρονιά το θέατρο, παρακολουθώντας παραστάσεις, σχολιάζοντας, ανακαλύπτοντας αξιόλογες παραγωγές.

Ως ξεκίνημα, ας δούμε κάποιες ενδιαφέρουσες προτάσεις, μια μικρή πρόγευση, για έργα που ανεβαίνουν ξανά, έχοντας ως διαβατήριο τις καλές κριτικές που απέσπασαν πέρυσι, αλλά και για έργα που πιστεύουμε πως θα συζητηθούν.

Ανδρόγυνο | Vault Theatre Plus

Η παράσταση «Ανδρόγυνο» παιζόταν στο Vault την περίοδο 2020-2021, όταν διακόπηκε εξαιτίας της πανδημίας. Επέστρεψε το καλοκαίρι του 2021 στο Our Festival, στο θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου, και πάλι τον Μάιο του 2022 στη σκηνή του Vault Theatre Plus.

Εκπληκτική στον ρόλο της «επιστημονικής κοινότητας» η Χριστίνα Σαμπανίκου, με τη μοναδική σκηνική –και όχι μόνο– βοήθεια της Βίκυς Αδάμου και του Γιάννη Οικονομίδη. Διαβάστε εδώ όσα μου χάρισε η παράσταση, καθώς την παρακολούθησα την άνοιξη.

Η υπόθεση: Σύσσωμη η Επιστημονική Κοινότητα επί σκηνής, με τη βοήθεια δύο Στερεοτύπων που έχουν παραδώσει το σώμα τους και τον καταστροφικό τους έρωτα στην επιστήμη, αποκαλύπτει στο κοινό τα αποτελέσματα ερευνών και μελέτης επί σειρά ετών για το Αρσενικό και το Θηλυκό και τη μεταξύ τους σχέση.

Επιχειρεί με τη βοήθεια του κοινού να δώσει απαντήσεις σε θεμελιώδη ερωτήματα: Τι ορίζεται ως Ανδρόγυνο; Είναι ο Γάμος μια κοινωνική απειλή; Μπορούν δύο ψυχές να μονιάσουν κάτω από την ίδια στέγη; Σπάνε τα στερεότυπα και, αν ναι, τι ήχο κάνουν;

Η αθηΝΕΑ είναι περήφανη χορηγός επικοινωνίας και, αν το επιτρέψει η Επιστημονική Κοινότητα, θα σας χαρίσουμε και προσκλήσεις! (Το έχει επιτρέψει, μην ανησυχείτε.)

Πληροφορίες

Ερμηνεύουν: Χριστίνα Σαμπανίκου, Βίκυ Αδάμου, Γιάννης Οικονομίδης
Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15 | Διάρκεια 80′ (χωρίς διάλειμμα) | Vault Theatre Plus: Mελενίκου 26, τηλ. 21 3035 6472

Η Πανούκλα | Θέατρο 104

Η παράσταση είναι συγκλονιστική. Ήταν απόλυτα λογικό να βραβευτεί η Σοφία Καραγιάννη με το βραβείο σκηνοθεσίας Διεθνούς Ρεπερτορίου από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών. Μετά τα συνεχόμενα sold out από τον Οκτώβρη 2021 έως τον Απρίλιο 2022, η Πανούκλα επανέρχεται για 7 μόνο παραστάσεις στο Θέατρο 104.

«Η Πανούκλα», το αριστουργηματικό αφήγημα του Αλμπέρ Καμύ πιο επίκαιρο από ποτέ. Ο γιατρός Ριέ, η Πόλη και η Πανούκλα ξετυλίγουν ένα παράλογο χρονικό τρόμου, επιβίωσης κι ανθεκτικότητας. Όλα ξεκινούν σε μια συνηθισμένη πόλη, όπου οι αρουραίοι αρχίζουν να βγαίνουν από τους υπονόμους και να πεθαίνουν στους δρόμους. Η ζωή των ανθρώπων της αλλάζει από τη μια στιγμή στην άλλη, καθώς ο ιός μεταδίδεται ανεξέλεγκτα από τα ζώα στους ανθρώπους και έρχονται αντιμέτωποι με την αρρώστια, τη μοναξιά, τον φόβο, την τρέλα και τον θάνατο.

Ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης, ο Κωνσταντίνος Πασσάς, και ο Δημήτρης Μαμιός επί σκηνής, μαζί με το Στάθη Δρογώση που παίζει live μουσική ζωντανεύουν το αλληγορικό τοπίο του έργου και αναρωτιούνται για το νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης, αφού ακόμη και στις πιο σκοτεινές εποχές «υπάρχουν στον άνθρωπο περισσότερα πράγματα να θαυμάσεις απ’ όσα μπορείς να περιφρονήσεις».

Διαβάστε εδώ όσα κατέγραψα μετά την παράσταση φέτος τον Μάρτιο.

Πληροφορίες

Ερμηνεύουν: Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Κωνσταντίνος Πασσάς, Δημήτρης Μαμιός

Για 7 παραστάσεις: 22/09, 23/09, 25/9, 29/09, 30/9, 01/10, 02/10 στις 21:15 | Διάρκεια 80 λεπτά | Eυμολπιδών 41, Αθήνα, τηλ. 210 3455020-695 126982

Θέλω να σου Κρατάω το Χέρι | Θέατρο Άλφα / Ληναίος-Φωτίου

Στις 17 Οκτωβρίου 1963, οι Beatles ηχογραφούσαν για πρώτη φορά σε FourTrack το τραγούδι τους «I Want to Hold Your Hand» (=Θέλω να σου Κρατάω το Χέρι).

Το Νο 1 χιτ του 1964 στη Βρετανία έδωσε το 2021 την έμπνευση στον Τάσο Ιορδανίδη για τη συγγραφή ενός σύγχρονου θεατρικού έργου, που αγαπήθηκε πολύ κατά την περσινή χειμερινή θεατρική περίοδο από το αθηναϊκό κοινό.

Ο Τάσος Ιορδανίδης και η Θάλεια Ματίκα επιστρέφουν στη σκηνή του Θεάτρου Άλφα / Ληναίος-Φωτίου ως «παράνομοι» εραστές που αναζητούν διέξοδο στα προβλήματα των γάμων τους.

To σκηνικό, ένα δωμάτιο σε ξενοδοχείο ημιδιαμονής. Και οι δυο τους. Απέναντι, αλλά και δίπλα. Μαζί, αλλά και χωριστά. Μία γυναίκα και ένας άντρας ή –αν προτιμάτε– ένας άντρας και μια γυναίκα, σ’ ένα συναισθηματικό και ψυχολογικό bras de fer. Είναι και οι δύο γονείς. Έχουν και οι δύο τα δίκια τους. Έχουν κάνει και οι δύο λάθη.

Δείτε εδώ στιγμιότυπα από την παράσταση.

Πληροφορίες

Ερμηνεύουν: Τάσος Ιορδανίδης, Θάλεια Ματίκα
Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 19:00 | Διάρκεια: 90’ | Θέατρο Άλφα / Ληναίος-Φωτίου: 28ης Οκτωβρίου 37, τηλ. 210 5201828

On Ego | Από Μηχανής Θέατρο

Το «On Ego», ένα πολύ σημαντικό σύγχρονο και ιδιαίτερα πρωτότυπο θεατρικό έργο σε μια παράσταση που άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις σε κοινό και κριτικούς και έκλεισε με sold out τον περασμένο Μάιο, επανέρχεται στο Από Μηχανής Θέατρο για τα πέντε Σαββατοκύριακα του Οκτωβρίου.

Το «On Ego» γράφτηκε από τον διακεκριμένο Άγγλο συγγραφέα και σκηνοθέτη Mick Gordon, σε συνεργασία με έναν σημαντικό νευροεπιστήμονα, τον Paul Broks, και τη συνδρομή του Peter Brook. Στην Ελλάδα παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε μετάφραση και σκηνοθεσία Γιάννη Νταλιάνη.

Όπως φανερώνει ο τίτλος, το έργο διερευνά το θέμα της συνείδησης, του «Εγώ», μέσα από μια πρωτότυπη ερωτική ιστορία επιστημονικής φαντασίας. Ένας νευροεπιστήμονας, ο Άλεξ, σε μια διάλεξη υποστηρίζει ότι μέσα μας, στον εγκέφαλό μας, δεν υπάρχει τίποτα άλλο εκτός από τα εκατομμύρια των νευρώνων και των συνδέσεων. Θα αποδείξει τα λεγόμενά του κάνοντας ο ίδιος ως πειραματόζωο μια τηλεμεταφορά του εαυτού του.

Κάτι όμως δεν πάει καλά στο πείραμα που διευθύνει ο αινιγματικός Ντέρεκ και δημιουργείται ένα ακριβές αντίγραφο του Άλεξ. Αρχίζει τότε μια απίστευτη περιπέτεια με τρομερά διλήμματα: Ποιος από τους δύο είναι ο γνήσιος; Είναι δυνατόν να υπάρξουν δύο άνθρωποι με το ίδιο εγώ; Η Άλις, η γυναίκα του, που αντιμετωπίζει ήδη ένα σοβαρό πρόβλημα με τη μνήμη της, θα αντιληφθεί τη διαφορά;

Πληροφορίες

Ερμηνεύουν: Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Γιάννης Καπελέρης, Θανάσης Βλαβιανός, Γιώργος Κορομπίλης, Χρύσα Νταή
Σάββατο και Κυριακή στις 18:00 | Διάρκεια: 90’ | Από Μηχανής Θέατρο: Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο, τηλ. 21 05232097

Ο Θείος Βάνιας | Θέατρο Προσκήνιο

Το θέατρο Προσκήνιο, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Δημήτρη Καραντζά, στον δεύτερο χρόνο λειτουργίας του εστιάζει στο κλασικό ρεπερτόριο και φέρνει επί σκηνής τον εμβληματικό «Θείο Βάνια» του Anton Chekhov, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, αλλά και το σπάνιο έργο του O’ Neill «Ο Παγοπώλης Έρχεται», σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση, το οποίο θα παιχτεί το 2023.

Στον «Θείο Βάνια» ο Chekhov με οξυδέρκεια, χιούμορ και κυρίως συμπόνια γράφει τέσσερις σκηνές/τέσσερις παρτίδες, στις οποίες συμπυκνώνει όλη την υπαρξιακή αγωνία και το ατελές της ανθρώπινης φύσης.

Αφορμή γι’ αυτό το ανέβασμα γίνεται ένα τραπέζι, ένας υπαρξιακός τόπος όπου τα πρόσωπα, καταναγκασμένα να συνυπάρχουν ή σαν ριγμένα από πάντα εκεί, καλούνται να αναμετρηθούν με τη ματαίωση και τις ψευδαισθήσεις, και να αποπειραθούν να συμφιλιωθούν με τη ζωή. Ένα τεράστιο τραπέζι, ως αίθουσα πρωινού ή ως παρατηρητήριο ζωής ή ως τόπος όπου τα πρόσωπα ανεβαίνουν για να δοκιμάσουν τη διαφυγή τους από την καθημερινότητα ενώπιον των υπόλοιπων «καλεσμένων».

Τα πρόσωπα του Chekhov, καθηλωμένα, καθισμένα περιμετρικά, τρώνε βουλιμικά, πίνουν τσάι, παλεύουν να ξανανιώσουν και φαντασιώνονται την ομορφιά της ζωής σε μια χορογραφία των μικροπραγμάτων. Ένας ύμνος στη συμφιλίωση με το αδιέξοδο κι ένας χορός ανθρώπων που προσπαθεί να απαλλαγεί από την επίπονη αναζήτηση της ουτοπίας.

Πληροφορίες

Ερμηνεύουν: Χρήστος Λούλης, Ξένια Καλογεροπούλου, Μανώλης Μαυροματάκης, Θεοδώρα Τζήμου, Ηρώ Μπέζου, Φιντέλ Ταλαμπούκας, Μαρία Φιλίνη, Αντώνης Αντωνόπουλος.
Πρεμιέρα στις 26 Οκτωβρίου και έπεται ανακοίνωση |  Θέατρο Προσκήνιο: Καπνοκοπτηρίου 8, Αθήνα, τηλ. 21 08256838

 

Ιστορία Ενός Σκύλου που τον Έλεγαν Πιστό | Θέατρο Άλφα / Ληναίος-Φωτίου

Ο Κώστας Γάκης επιστρέφει δυναμικά στη σκηνή του θεάτρου Άλφα με ένα έργο που μάγεψε και συγκίνησε το θεατρόφιλο κοινό. Πρόκειται για ένα έργο-φόρο τιμής στον αγωνιστή συγγραφέα Luis Sepúlveda, στη Μάνα Γη, στους ιθαγενείς όλου του κόσμου που ξεριζώνονται. Ένα πανανθρώπινο οικολογικό μιούζικαλ με σωματικά κρουστά και πολυφωνίες που υμνεί τον αγώνα κάθε διαφορετικότητας για επιβίωση.

Η «Ιστορία Ενός Σκύλου που τον Έλεγαν Πιστό» ήρθε για να αναταράξει τα θεατρικά δρώμενα της πόλης μας και να δημιουργήσει τους πιο πιστούς… συνοδοιπόρους θεατές! Μετά τα απανωτά sold out, τις διθυραμβικές κριτικές και τη θερινή περιοδεία σε όλη τη χώρα, σε σκηνοθεσία, διασκευή και μουσική σύνθεση του Κώστα Γάκη, συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά, κάθε Τετάρτη στο Θέατρο Άλφα / Ληναίος-Φωτίου, από τις 12 Οκτωβρίου.

Πληροφορίες

Ερμηνεύουν: Κώστας Γάκης, Ελευθερία Πάλλα, Ιωάννα Παπακωνσταντίνου, Νικόλας Πλασκασοβίτης
Κάθε Τετάρτη στις 19:00 | Διάρκεια παράστασης: 80΄ | Θέατρο Άλφα / Ληναίος-Φωτίου: 28ης Οκτωβρίου 37, τηλ. 210 5201828

 

Διαβάστε ακόμα στην αθηΝΕΑ:

«Νύχτες Κλασικής Μουσικής» στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη

Φθινόπωρο στα Θέατρα: Προτάσεις για Παραστάσεις

Ολοκληρώθηκε με Επιτυχία το 1ο Φεστιβάλ Μουσικής Χάλκης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
EX LIBRIS
EX LIBRIS

Ο Άρης Γαβριελάτος είναι κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδες στον Κοινωνικό Αποκλεισμό και το Φύλο.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+