#ΕίμαστεΌλοιΜαζί: Όταν οι Προβολείς Ανάβουν στα Κλειστά Θέατρα

Θέατρα

Έχοντας ήδη διανύσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που το πολιτιστικό lockdown συνεχίζεται, με μόνη διέξοδο, τις live streaming και on demand διαδικτυακές προβολές των παραστάσεων, οι προβολείς στα θέατρα ανάβουν για να φωτίσουν τις πρόβες, τα παρασκήνια, τα καμαρίνια και οτιδήποτε κρύβεται πίσω από την κλειδαρότρυπα των θεατρικών σκηνών και δεν γίνεται αντιληπτό από το κοινό.

Το θέατρο, όπως και κάθε ομαδική δουλειά καλλιτεχνική ή μη, είναι μια σύνθετη δημιουργία, για την οποία δεν πράττει μόνο ένας. Προϋποθέτει την ομαδικότητα, την αρμονική συνύπαρξη των συμμετεχόντων, ώστε να διασφαλιστεί και η πραγματοποίηση μιας ολοκληρωμένης παράστασης και η επιτυχής ολοκλήρωση του εκάστοτε δημιουργικού πρότζεκτ. Οι οποιεσδήποτε προστριβές, παρενοχλήσεις και οι εκφοβισμοί είναι εύλογο πως πρέπει να απουσιάζουν, καθώς προκύπτουν ποικίλων ειδών συνέπειες.

Ένα γνωστό από τα αρχαία κείμενα σχήμα, “ύβρις-άτη-νέμεσις-τίσις” εκφράζει την αντίληψη των αρχαίων Ελλήνων πως όταν κάποιος προκαλούσε με την αλαζονική, απρεπή και βίαιη συμπεριφορά του απέναντι στους άλλους και στον άγραφο θεϊκό νόμο, την ύβρη, συνήθως προκαλούσε την επέμβαση των θεών, που έστελνε στον υβριστή την άτη, την τύφλωση του νου.

Αυτή, με τη σειρά της, οδηγούσε τον υβριστή σε νέες ύβρεις, ώσπου προκαλούσε τη νέμεση, την οργή και εκδίκηση δηλαδή των θεών, επιφέροντας την τίση, δηλαδή την τιμωρία-συντριβή του. Η βίαια κaι αυθάδης αυτή συμπεριφορά αποτελεί παραβίαση της ηθικής τάξης και απόπειρα ανατροπής της κοινωνικής ισορροπίας και αναπόφευκτα οδηγεί στην τίση.

#είμαστεόλοιμαζί

Υπό το hashtag #είμαστεόλοιμαζί, κυκλοφορεί διαδικτυακά από τους συνασπισμένους ανθρώπους του καλλιτεχνικού χώρου το ακόλουθο κείμενο:

“Είμαστε δίπλα στις γυναίκες και τους άντρες που θέλουν να μιλήσουν. Είμαστε εδώ με σεβασμό και αλληλεγγύη σε εσάς που ανεχτήκατε τέτοιες συμπεριφορές και υποφέρατε τόσο καιρό στην σιωπή. Ήρθε η ώρα να τελειώσουμε με όλα αυτά και να δημιουργήσουμε την κοινωνία που χρόνια τώρα μέσω της τέχνης οραματιζόμαστε. Μια κοινωνία ισότητας, δικαιοσύνης, σεβασμού και παιδείας. Μη φοβάστε! Είμαστε όλοι μαζί. #είμαστεόλοιμαζί.”

Ναι!

Ναι. Είμαστε όλοι μαζί απέναντι σε κάθε μορφή βίας που λαμβάνει χώρα σε όλους τους χώρους.
Ναι. Είμαστε όλοι μαζί στην απόδοση της δικαιοσύνης ανεξάρτητα αν τα πρόσωπα που αφορά είναι γνωστά στο ευρύ κοινό ή όχι.
Ναι. Είμαστε όλοι μαζί σε κάθε άνθρωπο που χρήζει βοηθείας, ακούγοντας τη φωνή του, ανεξαρτήτως φύλου και οποιασδήποτε άλλης κοινωνικής ταυτότητας.
Ναι. Θέλω να πιστεύω και να ελπίζω ότι είμαστε όλοι μαζί κοντά στη δραματική τέχνη, η οποία πέραν της ψυχαγωγικής της λειτουργίας, συμβάλλει στην καλλιέργεια της πολιτισμικής μας ταυτότητας και στην ανάπτυξη της κριτικής και δημιουργικής σκέψης, προσμένοντας έτσι την επιθυμητή άρση και την ομαλή επιστροφή μας στους πολιτιστικούς χώρους.

#είμαστεόλοιμαζί

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Drama Queen
Drama Queen

Η Δέσποινα (Ντέπυ) Κορεντίνη είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό στις Επιστήμες της Αγωγής. Ως γνήσια Αρσακειάδα με παράδοση στη φιλολογία, η συγγραφική και καλλιτεχνική φύση της εκδηλώθηκε από πολύ νωρίς. Το θέατρο ήταν και είναι πάντα το alter ego της. Πιστεύοντας ότι το θέατρο ωφελεί σημαντικά την ψυχική υγεία, βλέπει την κριτική περισσότερο ως δημιουργική αποτίμηση της σκηνοθετικής σύλληψης και παραγωγής του έργου. Αγαπά πολύ τη διδασκαλία, το διάβασμα (κουβαλάει πάντα ένα βιβλίο μαζί) και φυσικά το θέατρο, ενώ στις ελεύθερες ώρες της χορεύει στους λάτιν ρυθμούς.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+