Όταν ο Κορωνοϊός Χτυπάει τους Νέους

Τι είναι αυτό που κάνει νέους ανθρώπους σε ηλικία, με ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, να υποκύπτουν από τον κορωνοϊό; Μελέτες σχετικά με τον νέο κορωνοϊό δείχνουν ότι υπάρχει η πιθανότητα ο ιός να προσβάλει τον ανθρώπινο εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να διακόψει τη λειτουργία της αναπνοής (Brogaard, 2020).

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι ενώ τα άτομα με υποκείμενη ιατρική πάθηση καθώς και οι ηλικιωμένοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών συμπτωμάτων και θανάτου από τον Covid-19, νεότεροι χωρίς καμία γνωστή προϋπάρχουσα κατάσταση έχουν επίσης υποκύψει σε σοβαρές μορφές της ιογενούς νόσου (Brogaard, 2020). Το ερώτημα που προκύπτει είναι ότι το εξής: εκτός από ένα καταβεβλημένο ανοσοποιητικό σύστημα, τι άλλο μπορεί να προκαλέσει τα μολυσμένα άτομα να αναπτύξουν σοβαρά συμπτώματα;

Είναι πλέον γνωστό ότι οι κορωνοϊοί μπορούν να εισβάλουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα και να προκαλέσουν βλάβη στα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου (Ding et al., 2004). Μελέτες που εξέτασαν δείγματα από ασθενείς με SARS, τον κορωνοϊό που προκάλεσε το μεγάλο ξέσπασμα του SARS το 2003, διαπίστωσαν σωματίδια ιού μέσα στα εγκεφαλικά κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων των κυττάρων του εγκεφάλου που ρυθμίζουν την αναπνοή (Xu et al., 2005). Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ο SARS με τον νέο κορωνοϊό έχουν παρόμοια γενετική δομή και ο μηχανισμός που χρησιμοποιούν ώστε να μπορέσουν να εισβάλουν στα ανθρώπινα κύτταρα είναι σχεδόν ο ίδιος (Brogaard, 2020).

Μελέτες του κλασικού ιού SARS σε ποντίκια αποδεικνύουν αυτήν την υπόθεση. Σε αυτές τις μελέτες, διαπιστώθηκε ότι όταν η λοίμωξη εμφανίζεται μέσω της μύτης, ο ιός μπορεί να εισέλθει στον εγκέφαλο μέσω των νευρικών κυττάρων που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία της οσμής (οσφρητικά νεύρα). Από εδώ, ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί στο εγκεφαλικό στέλεχος και να καταστρέψει τα εγκεφαλικά κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την αναπνοή. Αν και αυτή η υπόθεση δεν έχει επιβεβαιωθεί για τον νέο κορωνοϊό, η υψηλή ομοιότητα μεταξύ του κλασικού SARS και του νέου κορωνοϊού δείχνει ότι ο νέος κορωνοϊός θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει αναπνευστική δυσφορία και θάνατο, καταστρέφοντας τις περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν την αναπνοή.

Παρόλα αυτά, η επιστημονική κοινότητα συνεχίζει να μελετά τον Covid-19, καθώς πολλές πτυχές του είναι ακόμα ανεξερεύνητες. Σίγουρα ο φόβος και ο πανικός δεν είναι ο σωστός οδηγός για την αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας κρίσης.

Πράγματι, μια μελέτη διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισοί ασθενείς με σοβαρά αναπνευστικά συμπτώματα από το Covid-19 είχαν επίσης νευρολογικά συμπτώματα, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, εγκεφαλική αιμορραγία και μειωμένη συνείδηση. Μαζί με αυτό το σύνολο στοιχείων προκύπτει ότι όταν ο νέος κορωνοϊός οδηγεί σε σοβαρή ασθένεια και θάνατο, αυτό μπορεί να συμβεί λόγω δευτερογενούς λοίμωξης του εγκεφάλου μέσω της μύτης, η οποία μπορεί στη συνέχεια να διακόψει την αναπνοή (Brogaard, 2020).

Ο νευρολόγος Bo Hu (2020) του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Huazhong και οι συνεργάτες του ανέλυσαν 214 ασθενείς με COVID-19 από το Wuhan της Κίνας, την πόλη όπου εμφανίστηκε το ξέσπασμα, από τα μέσα Ιανουαρίου έως τα μέσα Φεβρουαρίου. Βρέθηκε ότι οι περισσότεροι ασθενείς παρουσίασαν νευρολογικά συμπτώματα, πράγμα που δείχνει ότι ιός είχε προσβάλει τον εγκέφαλο. Κάποια από τα συμπτώματα αφορούσαν το κεντρικό νευρικό σύστημα όπως ζάλη, κεφαλαλγία, μειωμένη συνείδηση, οξεία εγκεφαλοαγγειακή νόσο, αταξία και κρίση και άλλα το περιφερικό νευρικό σύστημα, όπως δυσλειτουργία γεύσης, δυσοσμία, διαταραχή της όρασης και πόνος των νεύρων (Βο, 2020).

Μία ακόμα έρευνα αποκαλύπτει ότι το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα των ασθενών με Covid-19 είναι η αναπνευστική δυσχέρεια και οι περισσότεροι από τους ασθενείς που εισήχθησαν στην εντατική θεραπεία δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν αυθόρμητα. Επιπλέον, ορισμένοι ασθενείς με Covid-19 εμφάνισαν επίσης νευρολογικά συμπτώματα, όπως πονοκέφαλο, ναυτία και έμετο. Έτσι, είναι εμφανές ότι σε πολλούς ασθενείς υπήρξε μόλυνση στελεχών του εγκεφάλου από τον Covid-19 που είναι υπεύθυνοι για την αναπνευστική λειτουργία. Το συμπέρασμα αυτό το ενισχύουν και μελέτες οι οποίες έγιναν σε πειραματόζωα (Li et al., 2020).

Παρόλα αυτά, η επιστημονική κοινότητα συνεχίζει να μελετά τον COVID-19, καθώς πολλές πτυχές του είναι ακόμα ανεξερεύνητες. Σίγουρα ο φόβος και ο πανικός δεν είναι ο σωστός οδηγός για την αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας κρίσης. Από την άλλη πλευρά, η υπευθυνότητα και η τήρηση των κανόνων υγιεινής είναι υποχρέωση όλων μας. Ας γίνει αυτός ο ιός το έναυσμα ώστε να υιοθετήσουμε συμπεριφορές και συνήθειες που θα ωφελήσουν τόσο εμάς, όσο και το περιβάλλον στο οποίο ζούμε.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Guest Contributor
Guest Contributor

Ο Παναγιώτης Σαμπάνης (BSc, BA, MSc) είναι Κλινικός Νευροψυχολόγος, Ψυχοθεραπευτής και υποψήφιος Διδάκτωρ του Birmingham City University. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Ξεκίνησε τις σπουδές του στο τμήμα Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΑΤΕΙ Ηπείρου, από όπου απέκτησε το πρώτο του πτυχίο. Η ενασχόληση του με τα τεχνικά νευρωνικά δίκτυα κατά τη διάρκεια των σπουδών του, του κέντρισε το ενδιαφέρον για τα βιολογικά νευρωνικά δίκτυα, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των πρώτων. Έτσι, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ασχολήθηκε με τη μελέτη των βιολογικών νευρωνικών δικτύων των ζώντων οργανισµών και κυρίως του ανθρώπινου εγκεφάλου. Αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο ώστε να συνεχίσει τις σπουδές του στην εφαρμοσμένη ψυχολογία στο City University of Seattle, από το οποίο αποφοίτησε με διάκριση για τις επιδώσεις του. Παράλληλα, παρακολούθησε το πρόγραμμα εξειδίκευσης στην Ιατρική Ψυχολογία του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης εξειδικεύτηκε στην Συνθετική Ψυχοθεραπεία στον Τεχνοβλαστό του Πανεπιστημίου Κρήτης (Σύγχρονα Αμφιαράεια). Ασχολήθηκε με την Νευροανάδραση/Βιοανάδραση και πλέον είναι πιστοποιημένος νευροαναδραστής από την EEGΙnfo. Στη συνέχεια μετέβη στην Βόρεια Ουαλία, όπου και πραγματοποίησε το μεταπτυχιακό του στην Κλινική Νευροψυχολογία στο Bangor University. Κατά την διάρκεια του μεταπτυχιακού του έκανε έρευνα με τίτλο “Διερεύνηση των επιπτώσεων του κοινωνικού πλαισίου στην έμμεση μάθηση, μια μελέτη ERP” που ήταν και το θέμα της διπλωματικής του. Έπειτα επέστρεψε στην Ελλάδα και έκανε τη μετεκπαίδευσή του στην Κλινική Ψυχοπαθολογία στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο. Ασχολήθηκε με την έρευνα και συμμετείχε σε ένα έργο του κέντρου Ψυχοφυσιολογίας και Εκπαίδευσης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου μελετούσε την εγκεφαλική πλευρίωση. Αυτή την περίοδο είναι υποψήφιος Διδάκτωρ του Birmingham City University. Παρακολουθεί εξειδικευμένα εκπαιδευτικά σεμινάρια σε θέματα ψυχολογίας, νευροψυχολογίας και ψυχοθεραπείας με σκοπό τη συνεχιζόμενη κατάρτιση και εξέλιξή του στην επιστήμη του. Έχει συνεργαστεί με δομές ψυχικής υγείας αλλά και με άλλους επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Διατηρεί παράλληλα και το ιδιωτικό του γραφείο.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+