Παλαιοβιβλιοπωλεία στα Εξάρχεια: Αφήστε Μας Εκεί!

To Εx Libris αγαπά τα Εξάρχεια των βιβλιοπωλείων, εκ των οποίων πολλά εξειδικεύονται σε μεταχειρισμένα βιβλία, εξαντλημένους τίτλους και εκδόσεις,  βιβλία για συλλέκτες και άλλα σπάνια και πολύτιμα, όπως δίσκους, γραμματόσημα και καρτ-ποστάλ.

Το στοίχημα που βάλαμε η ομάδα του Εx Libris ήταν να προλάβουμε να επισκεφθούμε τουλάχιστον 5 παλαιοβιβλιοπωλεία, να πιούμε ένα καφέ και να ξοδέψουμε το πολύ 20 ευρώ. Τα καταφέραμε, αν και κάπου στο φαγητό και στον καφέ μπερδευτήκαμε. Επισκεφθήκαμε λοιπόν τον Ανέστιο, το Παλαιοβιβλιοπωλείο του Νίκου Χρυσού, την Αθηνά, τον Λαβύρινθο, τους Ορίζοντες, και χαθήκαμε σε έναν απόλυτα πραγματικό κόσμο σελίδων με έντονη, όμως, την ψηφιακή παρουσία, καθώς όλα τα βιβλιοπωλεία έχουν ιστοσελίδα για ακόμη περισσότερο ψάξιμο.

Όσο για το φαγητό και τον καφέ, η μοίρα τα έφερε να πάρουμε ένα φρέντο (σκέτο) και να δοκιμάσουμε στα όρθια την υπέροχη κις λορέν και τα θηριώδη cookies-αριστούργημα του I Cake You στη γωνία Θεμιστοκλέους και Γραβιάς, τα οποία και προτείνουμε ανεπιφύλακτα!

Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων ο Ανέστιος

Γραβιάς 9-11
Δευτ.-Σάβ.: 10:00-18:00
e-shop: υπό κατασκευή | Facebook page

Ο νέος χώρος του Παλαιοβιβλιοπωλείου των Αστέγων είναι γεγονός και λέγεται Ανέστιος. Η ιδέα που έκανε πράξη ο Λεωνίδας Κουρσούμης όταν έμεινε άνεργος και άστεγος πριν από τρία χρόνια βρισκόταν μέχρι πρότινος σε μια μη ηλεκτροδοτημένη αποθήκη στην οδό Πειραιώς. Παρά τις αντίξοες συνθήκες λειτουργίας, η προσπάθεια αγαπήθηκε από το βιβλιόφιλο κοινό, που εξακολουθεί να την υποστηρίζει με θέρμη.

Ο νέος χώρος ευελπιστεί να στεγάσει τα περίπου 90.000 βιβλία που έχουν συλλεχθεί από δωρεές. Ευρύχωρος και φωτεινός, φιλοξενεί σε ράφια και τραπέζια ελληνική και ξένη λογοτεχνία, ποίηση, δοκίμια, βιβλία τέχνης, ιστορικά κ.ά. σε πραγματικά πολύ χαμηλές τιμές. Bonus-έκπληξη: οι μεταχειρισμένοι δίσκοι βινυλίου –κυρίως ελληνικής μουσικής– που πωλούνται στην τιμή των 2 ευρώ! Βρήκαμε (και φυσικά τα «τσιμπήσαμε») το «Εμπάργκο» του Μικρούτσικου και τα «Μπαράκια» του Γερμανού. Ενημερωτικά, ο αποθηκευτικός χώρος της οδού Πειραιώς 132 παραμένει ανοιχτός από Τρίτη έως και Κυριακή (10:00-15:00) για δωρεές βιβλίων.

Παλαιοβιβλιοπωλείο Νίκος Χρυσός

Χαριλάου Τρικούπη 63 και Δερβενίων
Δευτ.-Τετ.-Σάβ.: 10:00-15:00
Τρ.-Πέμ.-Παρ.: 10:00-15:00 και 17:30-20:30
e-shop | Facebook page

Το κατάστημα πρωτάνοιξε στην οδό Ιπποκράτους το 1981 από τον συγγραφέα Διονύση Χιώνη. Το 2001 πέρασε στα χέρια το Νίκου Χρυσού, ο οποίος με μεράκι έχει εξελίξει τον χώρο και έχει καταφέρει να οργανώσει σε καταλόγους τον όγκο των τουλάχιστον 30.000 βιβλίων τους.

Εδώ και 10 χρόνια το παλαιοβιβλιοπωλείο στεγάζεται στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, σε έναν μικρό, ζεστό χώρο με «ναυτικό» χαρακτήρα, επηρεασμένο από τον πατέρα του ιδιοκτήτη. Στα ράφια βρήκαμε βιβλία για όλα τα γούστα: ελληνική και ξένη λογοτεχνία, δοκίμιο, ιστορία, φιλοσοφία, ψυχολογία, καλές τέχνες, θέατρο, κινηματογράφος, πολιτικές επιστήμες, κοινωνιολογία. Επίσης υπάρχουν κόμικ, περιοδικά, βιβλία τσέπης, αλλά και παλιές καρτ-ποστάλ και γραμματόσημα. Οι τιμές είναι φιλικές, ενώ καλά ενημερωμένα είναι και το site/e-shop του βιβλιοπωλείου, αλλά και η σελίδα του στο Facebook.

Παλαιοβιβλιοπωλείο Αθηνά

Χαριλάου Τρικούπη 38
Δευτ.-Παρ.: 09:00-17:00, Σάβ.: 09:00-14:30
e-shop | Facebook page

Εδώ βρεθήκαμε σε έναν πιο estét χώρο, βγαλμένο λες από βιβλίο του Umberto Eco. Κομψό, στενό κατάστημα, με βιβλιοθήκες που φτάνουν μέχρι την οροφή και ένα τραπέζι στο κέντρο όπου δεσπόζει μια εντυπωσιακή αριθμομηχανή-αντίκα. Στα ράφια υπάρχουν σπάνια βιβλία, όλα σχεδόν προσεκτικά προστατευμένα με διαφανές κάλυμμα.

Ιστορία, λογοτεχνία, λαογραφία, φιλοσοφία, επιστήμη, αρχαία ελληνική γραμματεία, ποίηση είναι κάποιες από τις κατηγορίες των τίτλων που εντοπίσαμε. Οι τιμές εδώ είναι ανάλογες της παλαιότητας και σπανιότητας των βιβλίων, οπότε ο χώρος σίγουρα απευθύνεται σε πιο «ειδικό» κοινό. Στα «συν», αξίζει να αναφέρουμε το ευγενέστατο προσωπικό και την καλά ενημερωμένη παρουσία του βιβλιοπωλείου στο διαδίκτυο.

Βιβλιοπωλείο Λαβύρινθος

Ιπποκράτους 108
Δευτ.-Παρ.: 09:00-20:00, Σάβ.: 09:00-15:00
e-shop | Facebook page

Ο Λαβύρινθος δεν είναι ακριβώς «παλαιοβιβλιοπωλείο», αφού στις προθήκες του βρήκαμε και νέες κυκλοφορίες. Ωστόσο, μεγάλο μέρος του καταστήματος περιλαμβάνει μεταχειρισμένα βιβλία και βιβλία εξαντλημένα από τους εκδότες τους, σε χαμηλές τιμές. Ο χώρος είναι άνετος και μεγάλος, δίνοντας τη δυνατότητα για ενδελεχές ψάξιμο.

Χιλιάδες βιβλία όλων των κατηγοριών (ελληνική και ξένη λογοτεχνία, ιστορικά, φιλοσοφικά, ποίηση, ψυχολογία, αρχαία ελληνική γραμματεία, θρησκευτικά, παιδικά κ.ά.) βρίσκονται στα ράφια, αλλά πολύ περισσότερα καταγεγραμμένα στο ηλεκτρονικό αρχείο του καταστήματος. Οπότε, αν αναζητάτε κάποιον συγκεκριμένο τίτλο, ρωτήστε τους υπαλλήλους. Εμείς το κάναμε και βρήκαμε το βιβλίο του Βασίλη Αλεξάκη που ψάχναμε.

Παλαιοβιβλιοπωλείο Ορίζοντες

Ακαδημίας 57 (Στοά Όπερα)
Τρ.-Σάβ.: 10:00-15:00 (Δευτέρα κλειστά)
e-shop | Facebook page

«Για όσους ταξιδεύουν ακόμα/μονίμως/πεισματικά. Οι Ορίζοντες είναι ανοιχτοί». Με αυτό το μότο μας υποδέχεται το βιβλιοπωλείο στον ηλεκτρονικό του ιστότοπο, όπου και μας προτείνει εξαιρετικά «ταξίδια» στον χρόνο μέσα από χιλιάδες παλιά βιβλία, το καθένα με τη δική του ιστορία.

Το κατάστημα «Ορίζοντες» έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα παλαιοβιβλιοπωλεία που επισκεφθήκαμε: τα βιβλία είναι τοποθετημένα στα ράφια κατά συγγραφέα σε αλφαβητική σειρά, κάτι που διευκολύνει πολύ την έρευνα αγοράς, ειδικά αν ψάχνουμε συγκεκριμένο τίτλο. Ευχάριστος, χαλαρός χώρος, έμπειρο προσωπικό και μια πραγματικά συγκινητική συλλογή vintage παιδικών ελληνικών αλλά και ξενόγλωσσων εκδόσεων που μας θύμισαν τις δικές μας παιδικές βιβλιοθήκες. Για τους μερακλήδες υπάρχει σκάλα, καθώς τα ράφια στέκονται σαν κυπαρίσσια! Περήφανα και πυκνά.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Αιμιλιανός Σταματάκης: Στα Χνάρια του Ζορμπά

Αχιλλέας Χεκίμογλου: «Στην Ελλάδα Συνυπάρχουν η Πρόοδος και η Παρακμή»

Jostein Gaarder: Ο «Κόσμος της Σοφίας» σε Graphic Novel

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
EX LIBRIS
EX LIBRIS

Ο Άρης Γαβριελάτος είναι κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδες στον Κοινωνικό Αποκλεισμό και το Φύλο. Αρθρογραφεί για βιβλία, θέατρο και μουσική, ενώ αγαπημένο του hobby είναι το ορεινό τρέξιμο.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Συντάκτρια | Thunder Road
Συντάκτρια | Thunder Road

H Μαρία Σπανουδάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι μητέρα τριών παιδιών, πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (Τμήμα Οικ. Επιστήμης) και του Εθνικού Ωδείου Αθήνας (Πιάνο). Την κέρδισε η μουσική, με την οποία ασχολείται επαγγελματικά. Αγαπά τους ήχους, τις παύσεις, τη φωτογραφία, το τρέξιμο, το διάβασμα, τα ταξίδια, τη μαύρη σοκολάτα, τα βαμβακερά σεντόνια και κάποια ξεχωριστά τρυφερά χέρια. Προτιμά τις ανατολές από τα ηλιοβασιλέματα, το τσάι αντί του καφέ και στο μεγάλο δίλημμα «κιθαρίστας ή ντράμερ» διαλέγει «μπασίστας».

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+