Περικλής Ρίπης: Σκοινί, Καραμπίνερ, Βράχος και Φύγαμε

Αν ταξιδέψει κάποιος στην Κάλυμνο, όλοι μιλούν και ασχολούνται με την αναρρίχηση. Πολύς κόσμος φτάνει από ολόκληρο τον κόσμο για να σκαρφαλώσει στα βράχια του όμορφου νησιού. Τα ίδια και στο Λεωνίδιο – αν δεν έχεις καταγωγή από εκεί κοντά, δε θα μάθεις εύκολα την ύπαρξη του αναρριχητικού πεδίου με τις υπέροχες ομορφιές του. Αποτελεί το δεύτερο σημείο αναφοράς για αναρρίχηση στην Ελλάδα, και είναι δημοφιλέστατο στο εξωτερικό.

Ίσως δεν το γνωρίζετε, όμως το καλοκαίρι στο Τόκιο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα συμπεριληφθεί, για πρώτη φορά στα χρονικά, η αναρρίχηση ως άθλημα. Αυτό αναμφίβολα θα δώσει τεράστια ώθηση και θα φέρει περισσότερο κόσμο στις πίστες, αλλάζοντας και την προσέγγιση που μέχρι τώρα είναι λίγο ανασταλτική για τους γονείς που άκουγαν από τα παιδιά τους ότι ήθελαν να ασχοληθούν με το άθλημα. Πάντως, η πιθανότητα τραυματισμού είναι μικρότερη από τα ομαδικά παιχνίδια όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το πόλο ή το χάντμπολ.

Ο Περικλής Ρίπης είναι προπονητής και παλιός αθλητής αναρρίχησης και περιγράφει πώς είναι η σημερινή κατάσταση στο άθλημα, λίγους μήνες πριν την παρουσία του για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο.

Πότε ξεκίνησε η αναρρίχηση να γίνεται αγωνιστικό άθλημα και να μεγαλώνει η δημοφιλία της;

Το 1985 ήταν η πρώτη φορά που έγιναν αγώνες αναρρίχησης στην Ιταλία στην πόλη Μπαρντονέκια του Τορίνο. Έγιναν σε φυσικό βράχο, ενώ από τον επόμενο κιόλας χρόνο για πρώτη φορά στη Lyon της Γαλλίας έγιναν σε τεχνητή πίστα και έκτοτε καθιερώθηκε αυτός ο τρόπος μέχρι σήμερα. Το 1990 το άθλημα έγινε πλέον γνωστό σε όλο τον κόσμο, έτσι και στην Ελλάδα διεξήχθη το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα στη Θεσσαλονίκη, με συμμετοχή 38 αθλητών από 8 σωματεία. Σήμερα έχουμε φτάσει στη χώρα μας να έχουμε 20 σωματεία και πάνω από 150 αθλητές σε κάθε πρωτάθλημα.

Η αναρρίχηση είναι μέσα στο DNA μας, θα εκπλαγείτε με το πόσο εύκολα και σωστά μπορούν να σκαρφαλώσουν τα παιδιά, απλά ασφαλίστε τα, βάλτε τους ένα κουκλάκι στα 3, 4 μέτρα και αφήσετέ τα ελεύθερα να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους.

Πώς είναι σήμερα το επίπεδο της αναρρίχησης στην Ελλάδα και πώς ήταν τα προηγούμενα χρόνια;

Ο αριθμός των αναρριχητών έχει δεκαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, όπως επίσης έχουν αυξηθεί και οι πίστες αναρρίχησης σε όλη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται το επίπεδο των αναρριχητών από χρονιά σε χρονιά όλο και περισσότερο.

Η αναρρίχηση έγινε Ολυμπιακό άθλημα και θα είναι στο Τόκιο το 2020. Τι σημαίνει αυτό για το άθλημα;

Στα μάτια του κόσμου η αναρρίχηση είναι αυτό που βλέπουν στις ταινίες του Χόλιγουντ: ένα extreme sport που κάνουν οι ψυχικά ασταθείς, ανεβαίνοντας πανύψηλους βράχους χωρίς σχοινιά, ρισκάροντας τη ζωή τους. Με τέτοιες εικόνες φυσικό είναι οι γονείς να έχουν ενδοιασμούς στο να γράψουν το παιδί τους αναρρίχηση. Το ότι θα δούμε για πρώτη φορά το άθλημα στους Ολυμπιακούς το 2020θα βοηθήσει πολύ στο να γνωρίσει ο κόσμος την αθλητική πλευρά της αναρρίχησης. Θα δουν ένα εντυπωσιακό άθλημα, στο οποίο υπάρχουν υψηλά μέτρα ασφαλείας που το κάνουν πολύ πιο ακίνδυνο από άλλα αθλήματα επαφής.

Ήσουν αθλητής της αναρρίχησης και τώρα είσαι προπονητής. Έρχονται εύκολα νέα παιδιά; Οι γονείς εμπιστεύονται τα παιδιά τους σε ένα απαιτητικό άθλημα;

Έχω περάσει ως αθλητής από πολύ μικρή ηλικία και από άλλα αθλήματα. Την αναρρίχηση την ξεκίνησα στα 16 μου και ήταν ήδη αργά για να κάνω αθλητική καριέρα. Μετά την αποφοίτηση μου από τα ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής το 2008 και μέχρι σήμερα είμαι προπονητής αναρρίχησης στο TheWall.gr. Η αλήθεια είναι ότι οι γονείς, όπως προανέφερα παραπάνω, είναι λίγο διστακτικοί στο να φέρουν το παιδί τους για αναρρίχηση. Συνήθως το φέρνουν όσοι γνωρίζουν το άθλημα και θέλουν να μυήσουν το παιδί τους στο σπορ, ενώ για κάποιους άλλους είναι μονόδρομος η επιλογή, βλέποντας το παιδί τους να σκαρφαλώνει καθημερινά παντού, εντός και εκτός σπιτιού.

Πού προπονείστε και με τι συχνότητα;

Τους αθλητές που βρίσκονται στην Αθήνα, τους προπονώ στο TheWall.gr, που μέχρι και σήμερα παραμένει η ψηλότερη κλειστή πίστα στην Ελλάδα, ιδανική για προπόνηση με σχοινί, ενώ στους Χαλκιδείς, στην κλειστή πίστα του ΕΟΣ Χαλκίδας στην Κάνηθο. Οι προπονήσεις γίνονται σε καθημερινή βάση για τους αθλητές, ενώ για τους νέους στο άθλημα η ιδανική συχνότητα είναι 2 με 3 φορές την εβδομάδα.

Τι ηλικίες έχουν τα παιδιά που προπονείς και από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει κάποιος;

Προπονώ κόσμο όλων των ηλικιών, από 5 μέχρι 70 χρονών. Η ηλικία που μπορεί να ξεκινήσει ένα παιδί σε μορφή παιχνιδιού είναι από την ώρα που μπορεί να κάνει τα πρώτα του βήματα. Η αναρρίχηση είναι μέσα στο DNA μας, θα εκπλαγείτε με το πόσο εύκολα και σωστά μπορούν να σκαρφαλώσουν τα παιδιά, απλά ασφαλίστε τα, βάλτε τους ένα κουκλάκι στα 3, 4 μέτρα και αφήσετέ τα ελεύθερα να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους.

Τι αγώνες υπάρχουν στην Ελλάδα και ποιος τους διοργανώνει;

Στην Ελλάδα υπάρχουν τρεις επίσημοι αγώνες (1 πρωτάθλημα και 2 κύπελλα) που τους διοργανώνει η Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης (ΕΟΟΑ) και οι ανεπίσημοι αγώνες που τους διοργανώνουν οι πίστες αναρρίχησης με ιδιωτική πρωτοβουλία.

Ποια είναι η διαφορά της αναρρίχησης αναψυχής με την αγωνιστική αναρρίχηση;

Η αναρρίχηση ξεκίνησε και συνεχίζει μέχρι τώρα να είναι κομμάτι της ορειβασίας, τη χρησιμοποιεί δηλαδή ο ορειβάτης για να ξεπεράσει κάποιες τεχνικές δυσκολίες (π.χ. ένα βράχινο πέρασμα κάθετης κλίσης), με σκοπό να φτάσει στην κορυφή ενός βουνού. Η αναρρίχηση στις μέρες μας έχει διαχωριστεί σε επιμέρους κομμάτια: για ορισμένους είναι μια δραστηριότητα αναψυχής που πραγματοποιείται σε φυσικό τοπίο, για άλλους είναι ένα άθλημα καθημερινής προπόνησης σε κλειστές τεχνητές πίστες με πλαστικά πιασίματα. Εδώ μέσα εντάσσεται κυρίως η αγωνιστική αναρρίχηση. Για τους περισσότερους είναι ένας συνδυασμός και των δύο.

Ποια είναι η καλύτερη περιοχή για να κάνει κάποιος αναρρίχηση; Κλειστά πεδία υπάρχουν και πού;

Στην Ελλάδα είμαστε πολύ τυχεροί γιατί έχουμε σχεδόν σε κάθε περιοχή φυσικά αναρριχητικά πεδία. Η Κάλυμνος και το Λεωνίδιο είναι δύο από τους καλύτερους προορισμούς παγκοσμίως, με εξαιρετική ποιότητα ασβεστολιθικού βράχου και μεγάλη επισκεψιμότητα αθλητικού τουρισμού κάθε χρόνο. Σε αντίθεση με τη φήμη μας για τα μοναδικά φυσικά αναρριχητικά πεδία, στις κλειστές τεχνητές πίστες είμαστε πολύ πίσω ακόμα σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο. Η ποιότητα και το μέγεθος κατασκευής των πιστών μας είναι ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο, κάτι που δεν επηρεάζει τους ασκούμενους που κάνουν το άθλημα για αναψυχή, αλλά κρατάει πολύ πίσω προπονητικά τους αθλητές που θέλουν να πρωταγωνιστήσουν σε διεθνές επίπεδο. Παρόλα αυτά, αν και μικρότερες σε μέγεθος, υπάρχουν πλέον σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Χαλκίδα, Κομοτηνή, Δράμα, Κρήτη) και ευελπιστούμε κάποια στιγμή να γίνει μια μεγάλη πίστα παγκόσμιων προδιαγραφών.

Πόσοι είναι οι αθλητές που μπορούν να πρωταγωνιστήσουν σε διεθνές επίπεδο;

Απο την εθνική μας ομάδα, οι αθλητές που έχουν μια αξιοπρεπέστατη εμφάνιση σε διεθνές επίπεδο είναι δέκα, εκ των οποίων τους τέσσερις έχω τη χαρά και τιμή να τους έχω υπό τη δική μου προπονητική καθοδήγηση.

Συμμετέχουν εξίσου άνδρες και γυναίκες; 

Η αναρρίχηση ως άθλημα ρίσκου έλκυε παλαιότερα περισσότερο το ανδρικό φύλο, αυτό όμως τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει κατά πολύ. Τα ποσοστά ανδρών/γυναικών που βλέπω πλέον καθημερινά στα αναρριχητικά γυμναστήρια και στα βράχια δεν δείχνουν κάποια σημαντική στατιστική διαφορά.

Πού έχεις εκπαιδευτεί για να γίνεις προπονητής;

Εκπαιδεύτηκα από καλούς αναρριχητές και παλιούς δασκάλους αναρρίχησης, στη συνέχεια πέρασα στα ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, εκεί διδάχτηκα προπονητική, την προσάρμοσα πάνω στο άθλημα της αναρρίχησης, και έκτοτε με συνεχή προσωπική έρευνα σε ξένες βιβλιογραφίες μέχρι σήμερα, με 11 πλέον χρόνια προϋπηρεσίας στο άθλημα, συνεχίζω την εκπαίδευση και εξέλιξη μου ως προπονητής.

Με τι άλλα αθλήματα έχεις ασχοληθεί;

Η αναρρίχηση και το τρέξιμο είναι τα αθλήματα με τα οποία ασχολούμαι επαγγελματικά ως προπονητής. Ο αθλητισμός για μένα έχει μια έννοια πιο σφαιρική, θεωρώ ότι κάθε άθλημα σου προσφέρει κάτι μοναδικό, σε κάνει να γνωρίζεις ικανότητες του εαυτού σου που δεν πίστευες ότι έχεις. Τα αθλήματα με τα οποία έχω ασχοληθεί κατά καιρούς και σε μερικά από αυτά έχω αγωνιστεί και ως αθλητής είναι: αναρρίχηση, wind surf, σκι κατάβασης, τένις, τρίαθλο, ξιφασκία, τρέξιμο βουνού και δρόμου, και ορειβατικό σκι.

Ο Περικλής Ρίπης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1985. Σπούδασε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Είναι αθλητής από το 1997 μέχρι σήμερα. Από το 2008 είναι επαγγελματίας προπονητής αναρρίχησης και τρεξίματος αντοχής. Οι αθλητές του, τόσο στην αναρρίχηση, όσο και στο τρέξιμο, έχουν πάρει Πανελλήνιες και Βαλκανικές νίκες και έχουν πετύχει σημαντικούς προσωπικούς στόχους. Η αγάπη του για την προπονητική και το πάθος του για την επίτευξη των στόχων των αθλητών του, τον έκανε συνιδρυτή μιας καινοτόμας προπονητικής web πλατφόρμας www.trackmagic.io, που στόχο έχει τη σωστή εξατομικευμένη παρακολούθηση, δίνοντας έμφαση στις ανάγκες και στους στόχους του κάθε αθλητή.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής

Δημοσιογράφος και Εμπορικός Διευθυντής στην αθηΝΕΑ. Tannins Addicted. Travel Writer & Passionate Traveller-Check on Amazon my travel book "Destination Greece: Experience the Country like a Local". Content Creator. Διευθυντής του περιοδικού Athletics Magazine, συνεπιμελητής και συνδιοργανωτής της Cheap Art στη Θεσσαλονίκη, παρουσιαστής του ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ PEDAL, καλλιτέχνης φωτογράφος, σύμβουλος δημοσίων σχέσεων σε εταιρείες, μαραθωνοδρόμος, αστικός αναβάτης ποδηλάτου, κολυμβητής ανοιχτής θάλασσας, ταξιδιώτης, Θεσσαλονικιός που ζει στην Αθήνα. Αναζητά το Θ όπου και αν βρίσκεται.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+