Ποια Μέρα Είναι η Πιο Κατάλληλη για Δουλειά απ’ το Σπίτι;

Λαμβάνετε την εξής ειδοποίηση από το τμήμα HR του γραφείου σας: «Σας γνωστοποιούμε ότι από τις πέντε μέρες την εβδομάδα που εργάζεστε, μπορείτε να επιλέξετε μία ή δύο για να εργαστείτε από το σπίτι». Ποιες μέρες θα επιλέξετε;

Σε έναν μετα-πανδημικό κόσμο, ακόμη και μερικές μέρες την εβδομάδα στο σπίτι θα μπορούσαν να γλιτώσουν στους εργαζομένους σημαντικά πηγαινέλα «σπίτι-γραφείο, γραφείο-σπίτι», εξασφαλίζοντας έτσι μερικές ώρες από τον χρόνο τους για ύπνο, για άσκηση, για να διαβάσουν ένα βιβλίο το πρωί, για να αποφύγουν πιθανά έξοδα φύλαξης των παιδιών μετά το σχολείο, ή για οτιδήποτε άλλο.

Όμως, ποιες μέρες της εβδομάδας είναι, τελικά, εκείνες που, αν τις επιλέξετε, θα είστε βέβαιοι ότι αξιοποιείτε στο έπακρο τον χρόνο σας; Ας πάρουμε μία μία τις επιλογές που υπάρχουν.

Δευτέρες και Παρασκευές

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι Δευτέρες θεωρούνται αρκετά δημοφιλείς μέρες εργασίας από το σπίτι για τους ανθρώπους που ασχολούνται με project management. Ωστόσο, από εργασιακής άποψης, η Δευτέρα είναι συνήθως μια μέρα κατά την οποία πραγματοποιείται κάποιου είδους ομαδική συνάντηση και καθορίζονται οι προτεραιότητες για το υπόλοιπο της εβδομάδας.

Από την άλλη, οι Παρασκευές από το σπίτι σας δίνουν την ηρεμία και τη συγκέντρωση που χρειάζεστε ώστε να κλείσετε αποτελεσματικά τις εκκρεμότητες της εβδομάδας που έχουν απομείνει.

Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη της IWG, πολλοί εργαζόμενοι επιλέγουν να αποφεύγουν τις μετακινήσεις της Δευτέρας και της Παρασκευής, μέρες που ενδέχεται να έχει περισσότερη κίνηση, σε μια προσπάθεια να επιτύχουν μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, απολαμβάνοντας περισσότερες συνεχόμενες μέρες στο σπίτι ή αξιοποιώντας το Σαββατοκύριακο για να πάνε στο εξοχικό τους.

Τρίτες και Πέμπτες

Η εβδομάδα έχει μια ωραία ροή: μια μέρα στο γραφείο, μια μέρα στο σπίτι, μια μέρα πίσω στο γραφείο, μια μέρα στο σπίτι και άλλη μια μέρα στο γραφείο εξασφαλίζουν την απόλυτη ισορροπία.

Επίσης, ένα τέτοιο σχήμα σας δίνει επιλογές ώστε να προγραμματίσετε συγκεκριμένες εργασίες που είναι πιο κατάλληλες για το περιβάλλον του γραφείου (συσκέψεις, συνεργασία κ.λπ.) και τις δραστηριότητες εκείνες που είναι πιο κατάλληλες για το «γραφείο» του σπιτιού σας.

Ωστόσο, μπορεί να υπάρχει η δυνατότητα να εργαστείτε μόνο μία μέρα από το σπίτι. Σε αυτήν την περίπτωση, η απάντηση που ψάχνετε βρίσκεται στις…

…Τετάρτες

Σύμφωνα με έρευνα του Build Remote, η Τετάρτη είναι μακράν η πιο δημοφιλής μέρα για εργασία από το σπίτι. Η επιλογή να δουλεύετε από το σπίτι στη μέση της εργάσιμης εβδομάδας μπορεί να φαίνεται περίεργη, αλλά εξασφαλίζει μια εξαιρετική ισορροπία: χωρίζει συμμετρικά τις μέρες εργασίας επιτρέποντάς σας έτσι να οργανώσετε πραγματικά ολόκληρη την εβδομάδα.

Μάλιστα, μια μελέτη από το Journal of Applied Psychology διαπίστωσε ότι, καθώς η εβδομάδα προχωράει, οι άνθρωποι γίνονται λιγότερο κοινωνικοί μεταξύ τους – με τις Τετάρτες και τις Πέμπτες να είναι οι χειρότερες μέρες για διαπροσωπική εργασία.

Επιστροφή με Νέα Δεδομένα

Πολύ ενδιαφέρον παρουσιάζει μια έρευνα του 2022 σύμφωνα με την οποία η εταιρεία προσλήψεων Robert Half διαπίστωσε ότι το 50% των υπαλλήλων που εργάζονται από το σπίτι στις ΗΠΑ «θα αναζητούσε μια νέα δουλειά εάν απαιτούνταν να επιστρέψει στο γραφείο με πλήρη απασχόληση».

Αφήνοντας τους εργαζόμενους να επιλέγουν οι ίδιοι το περιβάλλον του γραφείου τους, μπορούν να αποκτήσουν ξανά κάτι από αυτό που λείπει πολύ από την εργασιακή κουλτούρα: την αυτοδιάθεση. Πάντως, αν η επιλογή βρίσκεται στο χέρι σας, η Elizabeth Grace Saunders, προπονήτρια διαχείρισης χρόνου που γράφει για το Harvard Business Review, προτείνει να κάνετε στον εαυτό σας τέσσερις ερωτήσεις:

– Ποιες εργασίες προτιμώ να κάνω στο γραφείο;
– Πότε με χρειάζεται η ομάδα μου;
– Πώς μπορώ να μεγιστοποιήσω την παραγωγικότητά μου;
– Πότε έχω τα λιγότερα κίνητρα;

Οι απαντήσεις που θα δώσει καθένας και καθεμιά μας στις ερωτήσεις αυτές είναι, τελικά, καθοριστικές για να εντοπίσει την καλύτερη μέρα για εξ αποστάσεως εργασία!

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Ψυχική Υγεία: Το Δυσεύρετο Αγαθό

Ζητούνται Αναισθησιολόγοι

Τι Παρακαταθήκη θα Αφήσουμε στις Μελλοντικές Γενιές;

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
COMMUNICATIONS MANAGER
COMMUNICATIONS MANAGER

Η Αντωνέλα Σκιαδαρέση είναι Communications Manager στην αθηΝΕΑ. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών, ενώ μέρος των σπουδών της το πραγματοποίησε στη γαλλική πόλη του κρασιού, το Μπορντώ, με κατεύθυνση διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Το 2021 ταξίδεψε στις Βρυξέλλες όπου έκανε πρακτική στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμη, έχει ασχοληθεί με τον πρωταθλητισμό στο σκάκι και στο Tae Kwon Do ως μέλος της εθνικής ομάδας. Σήμερα σκοπεύει να εφαρμόσει όσα της δίδαξε ο αθλητισμός στην καθημερινή της ζωή, θέτοντας υψηλούς στόχους για το αύριο. Είναι αισιόδοξη και πιστεύει ιδιαιτέρα στη δυναμική των νέων. Γι’ αυτό και ανέλαβε να ανοίξει ένα παράθυρο επικοινωνίας μαζί τους, μέσω της στήλης #YOUTH4YOUTH στην αθηΝΕΑ. Αγαπά τον καφέ, τα βιβλία και φυσικά... τα ταξίδια!

DEI

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+