Ψυχική Υγεία: Το Δυσεύρετο Αγαθό

Ψυχική Υγεία

Η ψυχική υγεία είναι ένα πολύτιμο αλλά όλο και περισσότερο δυσεύρετο αγαθό. Ήδη προ κορωνοϊού ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο έπασχε από ψυχικές διαταραχές. Με την εμφάνιση της Covid-19 στη ζωή μας η κατάσταση χειροτέρεψε, ενώ οι αυξανόμενες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, οι παρατεταμένες συγκρούσεις, η βία και οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία έκαναν την εικόνα πιο ζοφερή.

Τα Στοιχεία

Η επιδεινούμενη ψυχική κατάσταση των ανθρώπων απ’ άκρου εις άκρον της Γης, έτσι όπως την καταγράφει η φετινή Παγκόσμια Έκθεση για την Ψυχική Υγεία, έχει ως εξής:
– Η πανδημία έχει προκαλέσει αύξηση κατά 25% σε αγχώδεις διαταραχές και κατάθλιψη.
– Τουλάχιστον 1 στα 9 άτομα στα περιβάλλοντα που επηρεάζονται από συγκρούσεις έχουν μια μέτρια ή σοβαρή διαταραχή ψυχικής υγείας.
– Τουλάχιστον το 5% των ενηλίκων παγκοσμίως πάσχει από κατάθλιψη, την πιο κοινή διαταραχή ψυχικής υγείας.
– Τουλάχιστον 1 στους 7 έφηβους στον κόσμο πάσχει από διαταραχές ψυχικής υγείας.
– Τα άτομα με σοβαρές ψυχικές διαταραχές είναι πιθανό να πεθάνουν το λιγότερο 10 έως 20 χρόνια νωρίτερα από τον μέσο όρο που αναφέρεται στους γενικούς δείκτες.
– Οι αυτοκτονίες ευθύνονται για 1 στους 100 θανάτους παγκοσμίως και είναι η τέταρτη κύρια αιτία θανάτου μεταξύ 15-29 ετών.

Τα Ευχολόγια

Το πρόσφατο μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ήταν σαφές: «Mental Health & Well-Being Becomes a Global Priority for All». Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο οργανισμός, οι υπηρεσίες, οι δεξιότητες και η χρηματοδότηση που διατίθενται για την ψυχική υγεία παραμένουν ελλιπείς, ειδικά σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Με την ενεργειακή και υγειονομική κρίση να μας ταλανίζουν άγνωστο για πόσο ακόμη, φαίνεται πιθανό τo μήνυμα του ΠΟΥ να παραμείνει ευσεβής πόθος.

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Ζητούνται Αναισθησιολόγοι

Δραματική η Συρρίκνωση του Πληθυσμού των Ζώων λέει τo WWF

Τι Παρακαταθήκη Θα Αφήσουμε στις Μελλοντικές Γενιές;

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND

Η Κυβέλη Χατζηζήση σπούδασε δημοσιογραφία και εργάστηκε σε εφημερίδες και περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας (Έθνος, Βήμα, Marie Claire), στο Mega και το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ασχολήθηκε με το καλλιτεχνικό, το κοινωνικό και το διεθνές ρεπορτάζ, καθώς και την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Μετά από τριάντα χρόνια στον χώρο, ξαναρχίζει να σπουδάζει (Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) και να ενδιαφέρεται, όπως πάντα, να εντοπίζει ιστορίες άξιες να ειπωθούν.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+