Δραματική η Συρρίκνωση του Πληθυσμού των Ζώων λέει τo WWF

Συρρικνώνεται ο Πληθυσμός των Ζώων

Ο πληθυσμός των ζώων μειώνεται δραματικά. Από τον ανοιχτό ωκεανό έως τα τροπικά δάση η αφθονία των πουλιών, των ψαριών, των αμφίβιων και των ερπετών συρρικνώνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς.

Ενόψει της διάσκεψης για τη βιοποικιλότητα (COP15) τον Δεκέμβριο στο Μόντρεαλ, οι συντάκτες του Living Planet Report 2022, της πιο ολοκληρωμένης μελέτης για τις τάσεις στην παγκόσμια βιοποικιλότητα και την υγεία του πλανήτη που έχει κάνει μέχρι σήμερα το WWF, προτρέπουν τους παγκόσμιους ηγέτες να καταλήξουν σε μια φιλόδοξη συμφωνία και να μειώσουν αυτή τη δεκαετία τις εκπομπές άνθρακα ώστε να περιορίσουν την παγκόσμια θέρμανση κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου, προκειμένου να σταματήσει η αχαλίνωτη καταστροφή της φύσης.

Σύμφωνα με την έκθεση, σε λιγότερο από 50 χρόνια οι πληθυσμοί της άγριας πανίδας της Γης θα έχουν περιοριστεί σχεδόν κατά 70% εξαιτίας της υποβάθμισης και της απώλειας οικοσυστημάτων, της υπερεκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, της ρύπανσης, αλλά και της κλιματικής κρίσης.

Τα είδη που συναντώνται στις λίμνες και στα ποτάμια έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη μείωση (83%), ενώ οι γορίλες, οι δερματοχελώνες, οι λύγκες, τα δελφίνια, τα κοράλλια και οι βάτραχοι είναι ανάμεσα στα ζώα που απειλούνται περισσότερο.

Με Σταυρωμένα Χέρια Μπροστά στην Καταστροφή

Πρώτη στον κατάλογο των πληττόμενων περιοχών είναι η Λατινική Αμερική –συμπεριλαμβανομένου του Αμαζονίου– και η περιοχή της Καραϊβικής, όπου η μείωση του πληθυσμού της άγριας πανίδας έχει φτάσει το 94% τα τελευταία 48 χρόνια. Ακολουθούν η Αφρική (66%), η Ασία και ο Ειρηνικός (55%), η Βόρεια Αμερική (20%), η Ευρώπη και η Κεντρική Ασία (18%).

«Παρά τις επιστημονικές προβλέψεις, τις παθιασμένες ομιλίες και τις υποσχέσεις για την αντιμετώπιση της καταστροφής του περιβάλλοντος, τα φλεγόμενα δάση, τις βυθισμένες κάτω από το νερό χώρες, τις θερμοκρασίες-ρεκόρ και τους εκατομμύρια εκτοπισμένους ανθρώπους λόγω κλιματικής κρίσης, οι παγκόσμιοι ηγέτες συνεχίζουν απλώς να παρακολουθούν τον κόσμο μας να καταστρέφεται», είπε η διευθύνουσα σύμβουλος του WWF Βρετανίας, Tanya Steele.

Εδώ και χρόνια πολλοί επιστήμονες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι βιώνουμε τη μεγαλύτερη απώλεια ζωής στη Γη από την εποχή των δεινοσαύρων, ενώ θεωρείται δεδομένο πια πως η κλιματική και περιβαλλοντική κρίση έχει ήδη άμεσες επιπτώσεις σε όλους μας, ότι δεν είναι κάτι που θα αντιμετωπίσουν μόνο τα εγγόνια μας. Άλλωστε, η βιοποικιλότητα είναι το θεμέλιο της παγκόσμιας οικονομίας, αφού, σύμφωνα με τον ασφαλιστικό όμιλο Swiss Re, πάνω από το μισό του παγκόσμιου ΑΕΠ –ίσο με 41,7 τρισεκατομμύρια δολάρια– εξαρτάται από την υγιή λειτουργία του φυσικού κόσμου.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Τι Παρακαταθήκη Θα Αφήσουμε στις Μελλοντικές Γενιές;

Μπορεί η Επανάσταση των Γυναικών στο Ιράν να Φέρει την Αλλαγή;

Πόσο Απρόβλεπτος Ήταν ο Τυφώνας Ίαν;

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND

Η Κυβέλη Χατζηζήση σπούδασε δημοσιογραφία και εργάστηκε σε εφημερίδες και περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας (Έθνος, Βήμα, Marie Claire), στο Mega και το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ασχολήθηκε με το καλλιτεχνικό, το κοινωνικό και το διεθνές ρεπορτάζ, καθώς και την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Μετά από τριάντα χρόνια στον χώρο, ξαναρχίζει να σπουδάζει (Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) και να ενδιαφέρεται, όπως πάντα, να εντοπίζει ιστορίες άξιες να ειπωθούν.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+