Πόσο Απρόβλεπτος Ήταν ο Τυφώνας Ίαν;

Hurricane
Άραγε, ο «απρόβλεπτος» Ίαν, ο τυφώνας που έπληξε τη Φλόριντα, δικαίωσε τις επίμονες «προβλέψεις» για τα καταστροφικά φαινόμενα που συνοδεύουν την κλιματική αλλαγή;

Ο χειρότερος εφιάλτης των επιστημόνων που παρακολουθούν και ενημερώνουν για την πορεία των τυφώνων έγινε πραγματικότητα όταν η καταιγίδα κατηγορίας 3 πήδηξε σχεδόν στην κατηγορία 5, αφήνοντας στο πέρασμά της πάνω από 100 νεκρούς, κατεστραμμένα σπίτια και υποδομές και μη μετρήσιμες ακόμα μελλοντικές συνέπειες. Ο Ίαν έχασε την ισχύ του καθώς κινούνταν στην ενδοχώρα, όμως μετατράπηκε πάλι σε τυφώνα καθώς ταξίδευε προς τη Νότια Καρολίνα.

Συνήθως οι καταιγίδες, μετακινούμενες στη στεριά, χάνουν την πρόσβασή τους στην πηγή υγρασίας και ενέργειας και εξασθενούν, κάτι όμως που δεν συνέβη με τον Ίαν, ο οποίος άντλησε πολλή ενέργεια από τον ωκεανό, παρατείνοντας την ισχύ του, όπως αναφέρει ο Christopher Slocum, φυσικός στην Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ.

Οι θερμοκρασίες στον κόλπο, αλλά και στα νερά ανοιχτά των ακτών, είναι υψηλότερες από άλλες εποχές του χρόνου την περίοδο αυτή. Όμως, ακόμα και λίγοι βαθμοί μπορεί να κάνουν τεράστια διαφορά.

Τα τελευταία 50 χρόνια, το 90% και πλέον της θερμότητας από την υπερθέρμανση του πλανήτη έχει απορροφηθεί από τους ωκεανούς, με αποτέλεσμα τα θερμότερα νερά τους να ενισχύουν και να συντηρούν αυτές τις καταιγίδες. Από το 1980, τα ποσοστά των ισχυρών τυφώνων, κατηγορίας 4 και 5, έχουν αυξηθεί, όπως δείχνουν και οι αξιόπιστες δορυφορικές εικόνες.

Αλλά και η τελευταία έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή των Ηνωμένων Εθνών (IPCC) επιβεβαιώνει πως η ρύπανση από άνθρακα έχει οδηγήσει σε αύξηση της συχνότητας ή της έντασης των τυφώνων.

«Νομίζω ότι αυτό που τελείωσε είναι η συζήτηση για το αν υπάρχει ή όχι κλιματική αλλαγή», είπε ο πρόεδρος Joe Biden, ενώ στεκόταν ανάμεσα σε συντρίμμια, όταν επισκέφτηκε τη Φλόριντα την Τετάρτη που μας πέρασε. Γνωρίζει ότι είναι πολλοί οι Αμερικανοί που πιστεύουν πως η κλιματική κρίση είναι απλώς μια… συνωμοσία με μοναδικό σκοπό να τους αφαιρέσει τα εκ Θεού προσφερόμενα αγαθά του άνθρακα.

Όμως, στην πραγματικότητα, ο Biden δεν απευθυνόταν σε αυτούς. Πίσω του ακριβώς στεκόταν, βουρκωμένος, ο Ron DeSantis, ο κυβερνήτης της Φλόριντα και ένας από τους πιο σκληρούς επικριτές του, του οποίου το όνομα εμφανίζεται συχνά στις λίστες με τους πιθανούς υποψήφιους των Ρεπουμπλικανών στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Αν και η Φλόριντα αντιμετωπίζει έως τώρα τα σοβαρότερα προβλήματα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, ο DeSantis και οι Ρεπουμπλικανοί αξιωματούχοι της πολιτείας έχουν αντιταχθεί στις πιο σημαντικές νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν την καύση των ορυκτών καυσίμων.

Οι γερουσιαστές Marco Rubio και Richard Scott καταψήφισαν πέρυσι δικομματικό νόμο που προέβλεπε κονδύλια ύψους 50 δισ. δολαρίων για την προετοιμασία των πολιτειών από καταστροφές όπως αυτές που προκάλεσέ ο Ίαν, κρίνοντάς τον «σπάταλο».

Τον δε Αύγουστο ενώθηκαν με όλους τους Ρεπουμπλικανούς στη Γερουσία για να αντιταχθούν στο νόμο για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ύψους 369 δισ. δολαρίων, τη μεγαλύτερη προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση στην ιστορία της χώρας.

Ταυτόχρονα, ο DeSantis εμπόδισε το κρατικό συνταξιοδοτικό ταμείο να λάβει υπόψη την κλιματική αλλαγή κατά τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων, λέγοντας ότι η πολιτική πρέπει να απουσιάζει από τον οικονομικό σχεδιασμό.

Η Φλόριντα, χάρη στον ήλιο και στον υπεράκτιο άνεμο, θα μπορούσε να είναι ηγέτιδα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δήλωσε η εκπρόσωπος των Δημοκρατικών Kathy Castor στην Τάμπα της Φλόριντας. Αντίθετα, εισάγει φυσικό αέριο. Στον απόηχο του Ίαν, η κατεστραμμένη πολιτεία ζητά την ομοσπονδιακή βοήθεια για την ανοικοδόμησή της.

Άραγε, έχει έρθει η ώρα και για την κρίσιμη συζήτηση σχετικά με το πρόβλημα που κάνει τους τυφώνες πιο ισχυρούς και καταστροφικούς;

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ: 

Η Χρήση Οπιοειδών στις ΗΠΑ και το Βραβευμένο Ντοκιμαντέρ

Κάρολος Γ’: Ο Πρώτος «Πράσινος» Μονάρχης;

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

H Δέσποινα Ράμμου διορθώνει και επιμελείται τα κείμενα της αθηΝΕΑς. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε ως διευθύντρια σύνταξης στην παιδική έκδοση της Καθημερινής, «Οι Ερευνητές Πάνε Παντού», και ως αρχισυντάκτρια στο περιοδικό GEO. Έχει συνεργαστεί ως επιμελήτρια κειμένων με περιοδικά και εκδοτικούς οίκους. Θεωρεί πως οι ωραίες ιστορίες αξίζει να ειπωθούν τόσο στα παιδιά όσο και στους μεγάλους.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+