«Το Γεγονός»: Παράνομες Εκτρώσεις στη Γαλλία του Χθες

Το «Γεγονός» της Audrey Diwan με την Anamaria Vartolomei μιλά για την ιστορία της Ανν, μιας 23χρονης φοιτήτριας στη Γαλλία του 1960 που μένει έγκυος και προσπαθεί να κάνει παράνομα έκτρωση. Ένα βραδυφλεγές δράμα με στοιχεία θρίλερ και, δυστυχώς, επίκαιρες διαστάσεις.

«Το Γεγονός» | Audrey Diwan | Anamaria Vartolomei, Kacey Mottet Klein, Luàna Bajrami | Γαλλία

«Το Γεγονός»Στη Γαλλία της δεκαετίας του 1960, η νεαρή φοιτήτρια λογοτεχνίας Ανν ανακαλύπτει ότι είναι έγκυος. Γνωρίζει πολύ καλά πως αυτό που επιθυμεί είναι να ολοκληρώσει τις σπουδές της και όχι να αποκτήσει παιδί, να παντρευτεί και να γίνει νοικοκυρά. Θέλει διακαώς να απαλλαγεί από το έμβρυο, θεωρεί πως είναι αναφαίρετο δικαίωμά της να ορίζει τη ζωή της και πως η απόφασή της είναι αδιαπραγμάτευτη. Μόνο που κανείς δεν συμφωνεί μαζί της.

«Το Γεγονός»Γιατί στη Γαλλία του 1960 οι εκτρώσεις είναι θανάσιμο αμάρτημα, ανήθικη επιλογή, απαράδεκτη πρακτική, ανήκουστη προοπτική. Η πανεπιστημιακή ζωή της Ανν μπορεί να διαθέτει άφθονο φλερτ, αλλά οι σεξουαλικές σχέσεις απαγορεύονται. Θεωρητικά. Γιατί πρακτικά είναι σε ημερήσια διάταξη. Ή, πιο σωστά, σε νυχτερινή διάταξη. Δηλαδή στο σκοτάδι. Για να μην το μάθει κανείς.

Μια ταινία που δημιουργεί κόμπο στο στομάχι, καθώς η άδικη ταλαιπωρία της Ανν εξακολουθεί να αφορά εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Ακόμη κι εκεί όπου η έκτρωση είναι νόμιμη, αλλά μέρος της κοινωνίας παραμένει επικριτικό.

Όσο για τις επιπτώσεις των ερωτικών συνευρέσεων, είναι αποκλειστικό πρόβλημα των γυναικών. Οι άντρες, συνήθως, δεν ανακατεύονται. Απαλλάσσονται από το πρόβλημα διά της μετατόπισής του στην άμεσα ενδιαφερόμενη. Μετά, την κατακρίνουν για την απόφασή της.

«Το Γεγονός»Έτσι, η Ανν ψάχνει απεγνωσμένα να βρει πώς θα μπορέσει να προχωρήσει σε έκτρωση. Παίρνει το ρίσκο να πεθάνει στο παράνομο «χειρουργικό» τραπέζι, να τη σώσουν σε κάποιο νοσοκομείο εάν ο γιατρός που θα την αναλάβει μετά την αποτυχημένη άμβλωση δηλώσει πως ήταν αποβολή, ή να καταλήξει στη φυλακή εάν αποκαλυφθεί η παρανομία της.

Ακροβατώντας ανάμεσα στο βραδυφλεγές δράμα και το σοκαριστικό θρίλερ, «Το Γεγονός» που κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας του 2021 είναι μια ταινία γεμάτη προτερήματα.

Οι εκτρώσεις στη Γαλλία νομιμοποιήθηκαν το 1975. Από καιρό σε καιρό, η νομιμότητά τους σε διάφορες χώρες του κόσμου, προσφάτως και στις ΗΠΑ, τίθεται υπό επαναδιαπραγμάτευση ή διαγράφεται ο κίνδυνος ακύρωσης του νόμου, πράγμα που σημαίνει ότι ένα κομμάτι των κοινωνιών εξακολουθεί να αμφισβητεί το δικαίωμα της γυναίκας να ορίζει το σώμα της.

Υπό αυτό το πρίσμα η ταινία της Audrey Diwan, που βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Annie Ernaux, αποκτά εξαιρετικά επίκαιρες διαστάσεις. Ακροβατώντας ανάμεσα στο βραδυφλεγές δράμα και το σοκαριστικό θρίλερ, «Το Γεγονός» που κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας του 2021 είναι μια ταινία γεμάτη προτερήματα, με τη Ρουμανογαλλίδα πρωταγωνίστρια Anamaria Vartolomei, τη σκηνοθεσία και το σενάριο μεταξύ αυτών.

Μια ταινία που δημιουργεί κόμπο στο στομάχι, καθώς η άδικη ταλαιπωρία της Ανν εξακολουθεί να αφορά εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Ακόμη κι εκεί όπου η έκτρωση είναι νόμιμη, αλλά μέρος της κοινωνίας παραμένει επικριτικό.

Διαβάστε περισσότερο σινεμά στην αθηΝΕΑ:

«Νύχτα της Φωτιάς»: Η Κατάρα να Είσαι Κορίτσι στο Μεξικό

Το «Κορίτσι με το Βραχιόλι» ή η Σεξουαλικότητα στα Δικαστήρια

«Δωμάτιο 108»: Ένα Πολιτικό Σκάνδαλο στο Σινεμά

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND

Η Κυβέλη Χατζηζήση σπούδασε δημοσιογραφία και εργάστηκε σε εφημερίδες και περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας (Έθνος, Βήμα, Marie Claire), στο Mega και το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ασχολήθηκε με το καλλιτεχνικό, το κοινωνικό και το διεθνές ρεπορτάζ, καθώς και την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Μετά από τριάντα χρόνια στον χώρο, ξαναρχίζει να σπουδάζει (Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) και να ενδιαφέρεται, όπως πάντα, να εντοπίζει ιστορίες άξιες να ειπωθούν.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+