13 Kρασιά που Ξεχωρίσαμε στο Wine & Art Festival

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 8 και 9 Οκτωβρίου, στον μοναδικό χώρο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών στην Αθήνα, το 2nd Athens Wine & Art Festival, το μεγαλύτερο φεστιβάλ κρασιού και τέχνης στην Ελλάδα.

Εξαιρετικά κρασιά από ελληνικά οινοποιεία-μπουτίκ ξεδίπλωσαν την προσωπικότητά τους δίπλα σε επιλεγμένα έργα τέχνης από το αρχείο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, υπό την επιμέλεια του κ. Μανώλη Καρτεράκη, Iστορικού Τέχνης της ΑΣΚΤ. Με αυτόν τον τρόπο εμπλουτίστηκε τόσο η εμπειρία της δοκιμής των κρασιών όσο και της παρατήρησης των έργων.

Τα κρασιά που ξεχωρίσαμε στο 2nd Wine & Art Festival ήταν αρκετά, αλλά εδώ σας προτείνουμε τα αγαπημένα μας.

Peleano Sparkling Tale, Peleano

Ποικιλία: 100% Μοσχάτο
Περιοχή: Πελοπόννησος
Τιμή: ~ 10 € (750 ml)

Το Peleano Sparkling Tale είναι το πρώτο ελληνικό Wine Spritzer που ακολουθεί την παγκόσμια τάση για προϊόντα με χαμηλό αλκοόλ. Πρόκειται για ένα αφρώδες ποτό με βάση το κρασί από ελληνικές ποικιλίες με μόλις 6% αλκοόλ. Το λευκό Peleano παράγεται από 100% Μοσχάτο και είναι αρωματισμένο με lime.

Αποτελεί μια ωραία επιλογή για κάποιον που θέλει να πιει κάτι δροσιστικό και ελαφρύ, είτε ως απεριτίφ είτε ως συνοδευτικό, κατά τη διάρκεια του γεύματος. Η έρευνα και η ανάπτυξη των Peleano πραγματοποιήθηκαν στο εργαστήριο οινολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Κυκλοφορεί σε νέα συσκευασία των 750 ml.

Ρετσίνα 2019, Oινοποιείο Άωτον

Ποικιλίες: Σαββατιανό 75% και Ροδίτης 25%
Περιοχή: Παιανία, Aττική (Ονομασία Κατά Παράδοση με Προστατευόμενη
Γεωγραφική Ένδειξη – ΠΓΕ «ΡΕΤΣΙΝΑ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ»)
Τιμή: ~ 12,50 €

Μια Ρετσίνα που κλέβει με τα προσόντα της την παράσταση σε διάφορα εστιατόρια του πλανήτη, κάνοντας περήφανη την ελληνική οινοποιία. Φανερώνοντας πολύ προσεκτική δουλειά, τόσο στο αμπέλι όσο και στο οινοποιείο, με τον ποιοτικό χαρακτήρα που αναδίδει, προσελκύει θαυμαστές στο ελληνικό κρασί. Τα χαρακτηριστικά αρώματα πεύκου και μαστίχας εκδηλώνονται με φινέτσα στη μύτη και παράλληλα ενσωματώνονται αρμονικά στο στόμα, αφήνοντας ιδιαίτερα ευχάριστη επίγευση.

Σαββατιανό 2018, Οινοποιείο Λιεπούρη

Ποικιλία: Σαββατιανό
Περιοχή: Κερατέα, Αττική
Τιμή: ~ 7 €

Με σχεδόν έναν αιώνα ιστορία πίσω του, το Oινοποιείο Λιεπούρη καλλιεργεί κρασιά που συμπυκνώνουν τη ζωντανή γοητεία και την πολυπλοκότητα του ιδιόκτητου αμπελώνα, εκφράζοντας την ισορροπία και την κομψότητα που είναι ενδεικτικά αυτού του μοναδικού terroir. Η ιστορική λευκή ποικιλία Σαββατιανό συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πλέον πολυφυτεμένες του ελληνικού αμπελώνα και δικαίως αποκαλείται «ο βασιλιάς των κρασιών». Είναι δροσερό και ευχάριστο, με αυξημένη αρωματική ένταση κίτρινων φρούτων, φρεσκοσπαρμένων σπαρτών και στρογγυλό στόμα. Αν το φυλάξετε 3-6 χρόνια, παλαιώνει υπέροχα.

Οne Off Santorini 2020, Foivos Papastratis

Ποικιλία: Ασύρτικο
Περιοχή: Σαντορίνη
Τιμή: ~ 29 €

To 2020 τo F Foivos Papastratis ξεκίνησε ένα ταξίδι στους αμπελώνες της Ελλάδας. Κάθε χρόνο σε διαφορετικό τόπο, σε διαφορετικό οινοποιείο, για μια one off περιορισμένη παραγωγή αυστηρά 1.000 φιαλών. Το ταξίδι ξεκίνησε από τη Σαντορίνη στο Οινοποιείο του Απόστολου Μούντριχα και συνεχίζεται. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό, όπως εξάλλου μας έχει συνηθίσει ο νέος αυτός οινοποιός. Λαμπερό χρώμα και αρώματα μύτης που εκφράζουν το terroir της Σαντορίνης, με χαρακτηριστική ορυκτότητα και αρμύρα. Στο στόμα η οξύτητα κάνει αισθητή την παρουσία της, ενώ η επίγευση επιμένει για ώρα.

Μοσχοφίλερο Naturally 2021, Οινοποιία Μπουτάρη

Ποικιλία: Mοσχοφίλερο
Περιοχή: Μαντινεία, Πελοπόννησος
Τιμή: ~ 13,50 €

Έχουμε λατρέψει την ξεχωριστή νέα σειρά της Οινοποιίας Μπουτάρη, Boutari Naturally. Πρόκειται για τους oίνους χωρίς θειώδη Μπουτάρη, οίνους που έχουν ως σκοπό την οργανοληπτική διερεύνηση ανεξερεύνητων πτυχών γηγενών και διεθνών ποικιλιών. Προέρχονται από υιοθέτηση μεθόδων ελαχίστων δυνατών παρεμβάσεων, τόσο στο αμπέλι όσο και στο κρασί, και είναι κρασιά με ιδιαίτερη γεύση, που απευθύνονται σε καταναλωτές που ενδιαφέρονται να μάθουν για το κρασί και τους αρέσει να δοκιμάζουν διαφορετικές ποικιλίες και γεύσεις. Το Μοσχοφίλερο Naturally έχει φίνο χαρακτήρα που συνδυάζει τα αρώματα εσπεριδοειδών, λεμονιού και τριαντάφυλλου με γλυκιές νότες κηρύθρας στην επίγευση.

Matzaraki Single Vineyard Ασύρτικο 2020, Οινοποιείο Πατιστή

Ποικιλία: Ασύρτικο
Περιοχή: Πήλιο, Αργαλαστή Μαγνησίας
Τιμή: ~ 26 €

Οι οικογενειακοί Αμπελώνες Πατιστή βρίσκονται στους νότιους πρόποδες του βουνού Πηλίου, πάνω σε μια στενή λωρίδα γης ανάμεσα στον Παγασητικό κόλπο και το Αιγαίο πέλαγος, και είναι αφιερωμένοι, από το 1980, στη βιολογική καλλιέργεια των ντόπιων ποικιλιών. Στην καρδιά κάθε υπέροχου κρασιού βρίσκεται ένα μοναδικό κομμάτι γης και είναι εντυπωσιακό πόσο ιδιαίτερα εκφράζονται τα κρασιά αυτού του τόπου. Το Μatzaraki ζυμώνεται σε αμφορείς, ενώ παραμένει εκεί για 10-12 μήνες και άλλους 6-8 στη φιάλη έως ότου βγει στην αγορά. Έχει έντονα απολαυστικά αρώματα στη μύτη που θυμίζουν εσπεριδοειδή, μέλι, προζυμένιο ψωμί και πορτοκάλι, ενώ στο στόμα έχει γεμάτο σώμα, τραγανή οξύτητα και πολύπλευρη επίγευση με ορυκτό χαρακτήρα.

Μαλαγουζιά Orange 2021, Αμπελώνας Καμκούτη

Ποικιλία: Μαλαγουζιά
Περιοχή: Βελβεντός, Κοζάνη
Τιμή: ~ 11,50 €

Ο Αμπελώνας Καμκούτη βρίσκεται στα 400 μέτρα υψόμετρο, ανάμεσα στις παρυφές των Δυτικών Πιερίων και στη λίμνη Πολυφύτου. Η θέση αυτή δημιουργεί ένα ιδιαίτερο και σπάνιο μικροκλίμα, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες της λίμνης με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες του ορεινού όγκου των Πιερίων δημιουργούν ένα μόνιμο αεράκι που συμβάλλει στη σωστή ωρίμανση των σταφυλιών, δίνοντάς τους έναν ιδιαίτερο αρωματικό χαρακτήρα. Η Μαλαγουζιά Orange έχει γοητευτικό πορτοκαλί χρώμα με χάλκινες ανταύγειες και έντονα αρώματα πορτοκαλιού, μαρμελάδας βερίκοκου, ροδάκινου, λωτού, κυδωνιού, κουμκουάτ, νεραντζιού και ξηρών καρπών. Είναι πολύ ευχάριστο, με μέτριο σώμα, τραγανή οξύτητα και μια υποψία τανινών, που συνθέτουν μια εντυπωσιακή δομή.

Ίρινον Ροζέ 2020, Κτήμα Βατίστα

Ποικιλία: Θράψα, Μανδηλαριά, Μαυρούδι
Περιοχή: Λακωνία, Πελοπόννησος
Τιμή: ~ 8,50 €

Ένα απόλυτα γαστρονομικό ροζέ κρασί με έντονο και λαμπερό τριανταφυλλί χρώμα. Βλέπετε, οι άνθρωποι του Κτήματος Βατίστα πιστεύουν ότι το ροζέ κρασί πρέπει να παραμένει περισσότερη ώρα με τα στέμφυλα, ώστε, εκτός από πιο σκούρο χρώμα, να αποκτά και πιο πολύπλοκο αρωματικό χαρακτήρα, αλλά και γεμάτο σώμα. Το στιλ του είναι εντυπωσιακά σοφιστικέ, όπως και τα υπόλοιπα κρασιά που χαρακτηρίζουν τη νέα εποχή που έχει ξεκινήσει για το Κτήμα Βατίστα.

Xinοmavro Rosé 2021, Οινοποιείο Τσικρικώνη

Ποικιλία: Ξινόμαυρο
Περιοχή: Παγγαίο, Μακεδονία
Τιμή: ~ 11,50 €

Αυτό που κάνει το Οινοποιείο Τσικρικώνη ξεχωριστό είναι το πόσο αρμονικά δένει τη μακρόχρονη ιστορία του πατροπαράδοτου τρόπου παρασκευής κρασιού με την καινοτομία και τις νέες μεθόδους που φέρνει η νέα γενιά. Η νεότερη προσθήκη στο «τραπέζι» των οινολογικών πειραματισμών της οικογένειας Τσικρικώνη αφορά την ποικιλία Ξινόμαυρο, που προέρχεται από έναν αμπελώνα στους πρόποδες του όρους Παγγαίου.  Ένα κρασί μέτριο σομόν στην όψη, που γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία μετά την πρώτη του πειραματική οινοποίηση το 2016. Χρησιμοποιείται η μέθοδος της εκχύλισης, κατά την οποία ο σταφυλοπολτός οδηγείται στους οινοποιητές και σε μικρό χρονικό διάστημα, 6-8 ωρών, απομακρύνεται ποσοστό του χυμού και οδηγείται σε ξεχωριστή δεξαμενή προκειμένου να ξεκινήσει η ζύμωσή του εκεί. Ως αποτέλεσμα έχουμε ένα κρασί γεμάτο στο στόμα, με λουλουδάτα, μπαχαρένια αρώματα και πλούσιες τανίνες.

Φωκιανό 2021, Warehouse 10, Κυρ-Γιάννη

Ποικιλία: Φωκιανό
Περιοχή: Νάξος, Κυκλάδες
Τιμή: ~ 12,40 €

Η μακραίωνη παράδοση της κυκλαδίτικης αμπελουργίας συναντά τις πρωτοποριακές τεχνικές οινοποίησης με την υπογραφή του οινοποιού Στέλλιου Ι. Μπουτάρη σε μια νέα σειρά κρασιών που αναδεικνύουν τις γηγενείς ποικιλίες του Αιγαίου πελάγους. Το Φωκιανό, μια ξεχασμένη αλλά με πλούσια ιστορία ποικιλία, αναβιώνει στον αμπελώνα της Καλλιόπης Βιντζηλαίου στη Νάξο. Ο τρύγος έγινε χειρωνακτικά τον Αύγουστο, ενώ το κρασί παρέμεινε με τις οινολάσπες μέχρι και τον Μάιο. Το αποτέλεσμα είναι ένα κρασί με δροσιστική οξύτητα και νότες κόκκινων φρούτων και μπαχαρικών, που μας καλεί να εξερευνήσουμε την κυκλαδίτικη ποικιλία και τον αστείρευτο πλούτο των νησιών μας.

Μαύρο Καλαβρυτινό 2019, Οινοποιείο Τετράμυθος

Ποικιλία: Μαύρο Καλαβρυτινό
Περιοχή: Άνω Διακοπτό, Αχαΐα
Τιμή: ~ 11,50 €

Το Μαύρο Καλαβρυτινό είναι μια σπάνια ερυθρή ποικιλία που, όπως δηλώνει και το όνομά τoυ, προέρχεται από τα Καλάβρυτα. Το εντυπωσιακό Οινοποιείο Τετράμυθος βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον, ενώ είναι λειτουργικό δίχως να θυμίζει σε τίποτα βιομηχανικό χώρο. Έχει ζωντανό ρουμπινί χρώμα, αρώματα κερασιού, βιολέτας, μπαχαρικών και δέρματος. Στο στόμα είναι σχετικά ελαφρύ και ευκολόπιοτο με βοτανικό χαρακτήρα, ενώ οι χαρακτηριστικές απαλές τανίνες του προσδίδουν μακρά επίγευση.

Kokotos Estate 2019, Κτήμα Κοκοτού

Ποικιλίες: Cabernet Sauvignon, Merlot
Περιοχή: Σταμάτα, Αττικής
Τιμή: ~ 41€

Το Kokotos Estate προέρχεται από τους αμπελώνες του Κτήματος Γ. Κοκοτού στη Σταμάτα Αττικής σε υψόμετρο 450 μέτρων. Παράγεται σε 5.000 φιάλες ετησίως και αποτελείται από την ποικιλιακή σύνθεση Cabernet Sauvignon 90% – Merlot 10%. Πρόκειται για ένα πληθωρικό κρασί με έντονο βαθυκόκκινο χρώμα και ρουμπινί ανταύγειες. Έχει πυκνή μύτη με ευχάριστη εναλλαγή αρωμάτων ώριμων μαύρων φρούτων, με επικρατέστερο το φραγκοστάφυλο και το δαμάσκηνο, νότες καπνού, γλυκών μπαχαρικών και κέδρου. Στο στόμα είναι στιβαρό, με καλοδομημένες τανίνες και μακρά φρουτώδη επίγευση, όπου κυριαρχεί το βύσσινο.

Lakouδίτsa 2019, Φυσικώς Γλυκύς Οίνος, Οινοποιείο Πετρακόπουλος


Ποικιλία: Ζακυνθινό, Μοσχατέλλα
Περιοχή: Πλαγιές Αίνου, Ζάκυνθος
Τιμή: ~ 41 €

Στη Λακουδίτσα, στον βιολογικό, αυτόρριζο, προφυλλοξηρικό αμπελώνα της οικογένειας Πετρακόπουλου, συγκαλλιεργούνται οι ποικιλίες Ζακυνθινό και Μοσχατέλλα. Τα γέρικα αμπέλια απολαμβάνουν την ευεργετική αύρα του Ιονίου, ενώ το αργιλοαμμώδες έδαφος προσθέτει νότες στον ήδη πλούσιο χυμό. Μέρος του οίνου οινοποιείται ως λιαστός, μέρος του ως πορτοκάλι ξηρός και μέρος του ωριμάζει σε γαλλική δρυ. Το πάντρεμα των υπέροχων ποικιλιών και των ιδιαίτερων πρακτικών προσφέρει στο κρασί έναν μοναδικό χαρακτήρα και μια σπάνια προσωπικότητα.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Έτοιμοι για το 2nd Athens Wine & Art Festival 2022

Ροδάκινο-Σταφύλι Σημειώσατε Άσσο

Riesling: μια Γερμανική Ποικιλία που Γοητεύει τους Έλληνες

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
CARPE VINUM
CARPE VINUM

Η Μαρία είναι Δικηγόρος Αθηνών αλλά και γκαλερίστα. Μεγαλωμένη σε κοσμοπολίτικο περιβάλλον και ζώντας για πολλά χρόνια στο εξωτερικό ανέπτυξε μια ιδιαίτερη σχέση με το κρασί και τη γαστρονομία, την οποία ακολουθεί πάντα και παντού! Δεν κρύβει ποτέ την παράφορη αγάπη της για την Αθήνα και μοιράζεται μαζί μας μικρά μυστικά από τον χώρο της γαστρονομίας.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+