Riesling: Μια Γερμανική Ποικιλία Που Γοητεύει τους Έλληνες

Περπατώ στο κέντρο της Αθήνας και σκέφτομαι όλα όσα έχω ακούσει για εκείνον. Ανυπομονώ να φτάσω στο Warehouse της οδού Βαλτετσίου όπου έχουμε ραντεβού για να τον γνωρίσω από κοντά και να του απευθύνω τις ερωτήσεις που ήδη βρίσκονται σε σειρά στο μυαλό μου.

Πρόκειται για τον Σάκη Παπαδόπουλο ή αλλιώς Mr. Riesling, παρατσούκλι με το οποίο έχει γίνει γνωστός στην ελληνική αγορά του κρασιού τα τελευταία χρόνια. Είναι ο άνθρωπος τον οποίο έχει εμπιστευθεί ο Ernst Loosen, ο Γερμανός γκουρού του Riesling, ως αποκλειστικό αντιπρόσωπο των κρασιών του Dr Loosen στη χώρα μας.

Το Ξεκίνημα

Ο Σάκης Παπαδόπουλος γεννήθηκε στην Κρύα Βρύση, ένα επαρχιακό χωριό στον νομό Πέλλας, ανάμεσα στη Βέροια, τη Νάουσα και τα Γιαννιτσά. Εκεί μεγάλωσε, ονειρεύτηκε και από εκεί ξεκίνησε να υλοποιεί το όραμά του, το οποίο ακολουθεί πιστά έως και σήμερα.

Είναι ένας άνθρωπος άκρως κοινωνικός, με γαλατική ευγένεια, που λατρεύει την επαφή με τον κόσμο, καθώς θεωρεί ότι μαθαίνει καθημερινά μέσα από τις αντιδράσεις, τις απαιτήσεις και τους προβληματισμούς που προκύπτουν. Νιώθει ευγνώμων που ξεκίνησε σε πολύ μικρή ηλικία και δεν ήταν λίγες οι στιγμές που πιέστηκε πολύ, γεγονός που τον γέμισε με δύναμη για να συνεχίσει.

Χαρακτηριστικά λέει:

«Αν συμμετέχεις σε 50 αγώνες στίβου και απλά τους τρέχεις με τον δικό σου ρυθμό δεν είναι τόσο μεγάλη η τριβή, αν ακολουθήσεις όμως τις ταχύτητες που απαιτούνται σε επαγγελματικό επίπεδο, τότε αυτή η πίεση σε βελτιώνει σημαντικά!».

Η Σχέση με το Κρασί

Ξεκίνησε να εργάζεται σε μπαρ της βόρειας Ελλάδας σε ηλικία 16 ετών και η θέα του τότε μπάρμαν να κάνει εντυπωσιακά flair shows πίσω από την μπάρα του μαγαζιού «έλαμψε» στα εφηβικά του μάτια. Αποφάσισε λοιπόν να βάλει πλώρη για άλλα μέρη, ξεκινώντας από ένα γνωστό εστιατόριο της Μυκόνου.

Η πορεία του χαρακτηρίζεται από πολλή δουλειά στον χώρο της εστίασης, σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, με τελικό προορισμό και στόχο να δημιουργήσει μια δική του εταιρεία.

Δεν είχε φύγει ποτέ από το νου του ένα κρασί που είχε δοκιμάσει κάποτε σε μπαρ της περιοχής όπου μεγάλωσε. Τόσο ιδιαίτερο, που δεν ξέχασε τη γεύση του για χρόνια. Ήταν ένα Riesling από τη Γερμανία, συγκεκριμένα του Dr. Loosen, και παρόλο που ο Σάκης δεν είχε καμία γνώση τότε γύρω από το κρασί τού κίνησε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον.

Έβαλε σκοπό ζωής λοιπόν να εισάγει κρασιά από εκείνο το οινοποιείο. Όπως φαντάζεστε, το συγκεκριμένο εγχείρημα ήταν τεράστια πρόκληση για έναν νέο άνθρωπο που δεν είχε περάσει ποτέ τα σύνορα της χώρας του και χρειάστηκε πολύ κόπο έως ότου ένα τόσο γνωστό οινοποιείο να του αναθέσει την αποκλειστικότητα στην εισαγωγή των κρασιών του στην Ελλάδα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε μια παρουσίαση με μεγάλο κοινό ο ίδιος ο Ernst Loosen: «Στην αρχή τον χλευάσαμε και δεν πιστέψαμε ότι θα τα καταφέρει, με την επιμονή του όμως ο Σάκης κατάφερε να γίνει ένας από τους καλύτερους εισαγωγείς μας στον κόσμο».

Η Εταιρεία SoFeast

Η φιλοσοφία της εταιρείας του Σάκη Παπαδόπουλου είναι να εισάγει κρασιά από κομψές και δυναμικές ποικιλίες, που παράγουν κρασιά μοναδικά, τα οποία αντικατοπτρίζουν τόσο τον τόπο όπου παράγονται όσο και την ιδιαιτερότητα του παραγωγού τους.

Η αναζήτηση ενός τέτοιου κρασιού, που θα αποτελούσε την πρώτη εισαγωγή της εταιρείας, τον οδήγησε στη συνεργασία με τον Γερμανό Ernst Loosen, από το ομώνυμο κτήμα, στην κοιλάδα του Μοζέλα.

Η Ποικιλία Riesling

Το Riesling είναι η σημαντικότερη και πιο πολυφυτεμένη ποικιλία σταφυλιού της Γερμανίας. Πρόκειται για αρωματική ποικιλία λευκού σταφυλιού που παράγει διαφορετικά στιλ, ενώ μεταλλάσσεται ανάλογα με την περιοχή όπου καλλιεργείται, εκφράζοντας την απόλυτη γοητεία μέσα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.

Στη συνάντησή μου με τον Σάκη εντυπωσιάστηκα πραγματικά από τον τρόπο με τον οποίο έκανε την παρουσίαση των κρασιών του. Ήταν σαν να ήθελε να με μεταφέρει νοητά στο σημείο όπου δημιουργήθηκε κάθε κρασί. Κάθε του κίνηση ήταν μελετημένη, ώστε η εμπειρία της δοκιμής να μείνει αξέχαστη, και τότε συνειδητοποίησα ότι με τον υπέροχο τρόπο του είχε καταφέρει να κάνει τους Έλληνες σε διάφορα σημεία της χώρας να αγαπήσουν μια γερμανική ποικιλία κρασιού και να τους γίνει συνήθεια.

Dr. L 2019, Riesling Dry, Dr Loosen

Ποικιλία: Riesling
Περιοχή: Mosel, Γερμανία
Τιμή: ~10 €

Το τραγανό και δροσιστικό ξηρό Riesling συμπληρώνει την entry level σειρά του Dr. Loosen. Μια ετικέτα που καθρεφτίζει την κομψότητα και την ισορροπημένη οξύτητα των επικλινών σχιστολιθικών εδαφών στις πλαγιές του Μosel, γι’ αυτό και αποκαλείται «welcome to the Mosel» Riesling!

Red Slate 2021, Riesling Dry, Dr Loosen

Ποικιλία: Riesling
Περιοχή: Mosel, Γερμανία
Τιμή: ~16,50 €

To Red Slate προέρχεται από τα κόκκινα σχιστολιθικά αμπελοτόπια των χωριών Erden και Urzig, που είναι ιδανικά για την παραγωγή ξηρών κρασιών. Ζυμώνεται με αυτόχθονες ζύμες σε βαρέλια τριών χιλιάδων λίτρων, που του προσφέρουν πολυπλοκότητα και ισορροπημένη οξύτητα. Είναι έντονα μεταλλικό και ανθικό, με μία spicy χαρακτηριστική νότα στην επίγευση.

Ürziger Würzgarten GG 2018 Alte Reben, Dr Loosen

Ποικιλία: Riesling
Περιοχή: Mosel, Γερμανία
Τιμή: ~23,50 €

Επιλεγμένο από ένα εξαιρετικά παλιό (120+ ετών) τεμάχιο αμπελώνων, το Urgluck, που βρίσκεται στο κέντρο του Würzgarten, ακριβώς πίσω από το χωριό. Αποτυπώνει μοναδικά τον γήινο και πικάντικο χαρακτήρα του κόκκινου ηφαιστειογενούς σχιστολιθικού εδάφους.

 

Ανακαλύψτε τα υπέροχα αυτά κρασιά στο eshop.warehouse.gr αλλά και σε όλους τους χώρους εστίασης του Warehouse.

 

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Ροδάκινο-Σταφύλι Σημειώσατε Άσσο

Τέχνη από Κρασί: Workshop Φιλανθρωπικού Χαρακτήρα στο WSPC

Ο «Τάκης» στο Λιμένι: Εκεί όπου η Κολοχτύπα και η Χωριάτικη Έχουν Άλλη Γεύση

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
CARPE VINUM
CARPE VINUM

Η Μαρία είναι Δικηγόρος Αθηνών αλλά και γκαλερίστα. Μεγαλωμένη σε κοσμοπολίτικο περιβάλλον και ζώντας για πολλά χρόνια στο εξωτερικό ανέπτυξε μια ιδιαίτερη σχέση με το κρασί και τη γαστρονομία, την οποία ακολουθεί πάντα και παντού! Δεν κρύβει ποτέ την παράφορη αγάπη της για την Αθήνα και μοιράζεται μαζί μας μικρά μυστικά από τον χώρο της γαστρονομίας.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+