Οι Ποικιλόμορφες Επιλογές του Joe Biden

Αντανακλαστικά -και κυριολεκτικά μέσα στον ύπνο μου, βλέποντας το σχετικό notification στο κινητό μου- στην είδηση ότι ο Joe Biden ανακοίνωσε ότι η ομάδα επικοινωνίας του στον Λευκό Οίκο θα απαρτίζεται αποκλειστικά από γυναίκες, ένιωσα ένα μίγμα ικανοποίησης και προβληματισμού.

Ικανοποίηση γιατί ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ μοιάζει εξαιρετικά προετοιμασμένος να κυβερνήσει, αν κρίνουμε από τα δείγματα γραφής που έχει δώσει (θυμίζω ότι ο Donald Trump μήνες, κυριολεκτικά, μετά την ορκωμοσία του δεν είχε στελεχώσει σημαντικές θέσεις του επιτελείου του). Έτσι, δεν είχα στο μυαλό μου καμία αμφιβολία ότι οι επιλογές του στο σκέλος της επικοινωνίας θα ήταν εξαιρετικές – και φαίνεται πως είναι, με την έμπειρη και ελληνικής καταγωγής Jen Psaki να αναλαμβάνει τη θέση της εκπροσώπου τύπου.
Ο Biden, στις επιλογές που έχει κάνει, είναι εξαιρετικά καλός στο να βρίσκει τους κατάλληλους ανθρώπους για κάθε πόστο και έναν τρόπο να φέρνει στο τραπέζι νέο αίμα

Προς τι λοιπόν ο προβληματισμός; Γιατί μου είναι οικείο το στερεότυπο ότι, σ’ έναν οργανισμό, όταν κανείς θέλει να επιδείξει τα εχέγγυά του σε ό,τι αφορά την έμφυλη ισότητα, είναι συνήθως ευκολότερο να επιλέγει για senior ρόλους γυναίκες, όταν αυτοί οι ρόλοι αφορούν το σκέλος της επικοινωνίας ή του HR. Κι ενώ δεν έχω απολύτως τίποτε ούτε με την επικοινωνία (αυτό έλειπε, μέσο ενημέρωσης είμαστε!) ούτε με το HR, πιστεύω ότι είναι σημαντικό να βλέπουμε ικανές γυναίκες σε μια σειρά από ρόλους και το “όλη η ομάδα επικοινωνίας μας είναι γυναίκες” κάπως μου χτύπησε.

Με μια πιο προσεκτική εξέταση, στην οποία οφείλει να προχωρά κανείς για να μην πέφτει θύμα των δικών του ασυνείδητων προκαταλήψεων, διαπιστώνει, βέβαια, ότι ο Biden, τουλάχιστον στις επιλογές που έχει μέχρι στιγμής κάνει, είναι εξαιρετικά καλός στο να βρίσκει: (α) τους κατάλληλους ανθρώπους για κάθε πόστο και (β) έναν τρόπο να φέρνει στο τραπέζι νέο αίμα. Ως αποτέλεσμα, διαμορφώνει μία από τις πιο συμπεριληπτικές ομάδες διακυβέρνησης στην ιστορία.

Σε αυτό σίγουρα συντέλεσε και το γεγονός ότι γυναίκες είχαν αναλάβει τους ρόλους campaign manager και top strategist στην εκστρατεία του. Παρά το γεγονός ότι κάποιοι από τους πιο μακροχρόνιους συμβούλους του είναι, όπως ο ίδιος, λευκοί άνδρες μιας κάποιας ηλικίας, φρόντισε από νωρίς η ομάδα που θα τον οδηγούσε στη νίκη να περιλαμβάνει πολλαπλές οπτικές γωνίες – και αναμφίβολα επωφελήθηκε από αυτές.Λίγο αργότερα χθες, ήρθε και η ανακοίνωση του οικονομικού του επιτελείου.

Οι επιλογές αυτές του Biden είναι επιλογές ουσίας, αλλά και συμβολισμού

Πέρα από την πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Janet Yellen που θα είναι η νέα Υπουργός Οικονομικών, τοποθέτησε, μεταξύ άλλων, την Cecilia Rouse, κορυφαία οικονομολόγο και πρύτανη της Σχολής Δημόσιων και Διεθνών Υποθέσεων του Princeton στη θέση της προέδρου του Σώματος Οικονομικών Συμβούλων και την Neera Tanden διευθύντρια του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού.

Θα μου πείτε, δεν είναι λίγο “passé” να συζητάμε το φύλο, το χρώμα του δέρματος ή την καταγωγή της εκάστοτε επιλογής, αντί να επικεντρωνόμαστε μόνο στα σημαντικότατα προσόντα τους; Θα ήταν όντως οπισθοδρομικό, σ’ έναν κόσμο όπου αυτά τα χαρακτηριστικά θα είχαν όντως πάψει να έχουν σημασία για την επαγγελματική εξέλιξη των ανθρώπων. Για να φτάσουμε όμως εκεί, είναι σημαντικό στις ίδιες τις ομάδες που χαράσσουν πολιτική να “βλέπουμε”, σε όλο το φάσμα των θέσεων, μεγαλύτερη συμπεριληπτικότητα. Γιατί οι επιλογές αυτές του Biden είναι επιλογές ουσίας, αλλά και συμβολισμού.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Founder & Publisher”
Founder & Publisher”

Η Μαριάννα Σκυλακάκη είναι οικονομολόγος και στρατηγική σύμβουλος επικοινωνίας. Είναι ιδρύτρια και εκδότρια της αθηΝΕΑς, ενός σύγχρονου ελληνικού μέσου που εστιάζει στις μεγάλες αλλαγές που διαμορφώνουν το μέλλον της οικονομίας, της τεχνολογίας, της κοινωνίας και της καθημερινότητας. Παράλληλα, είναι παρουσιάστρια και συμπαραγωγός της τηλεοπτικής σειράς ντοκιμαντέρ Brave New Greece, η οποία προβάλλεται από τον ANT1 και εξερευνά τις δυνάμεις που μετασχηματίζουν τη σύγχρονη Ελλάδα. Έχει επίσης ιδρύσει τη Forest + Tree, μια εταιρεία στρατηγικής επικοινωνίας και positioning που συνεργάζεται με οργανισμούς και ηγετικές ομάδες πάνω σε θέματα αφήγησης, δημόσιας εικόνας και επικοινωνίας σε περιόδους μετασχηματισμού Σπούδασε Οικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Bristol και κατέχει μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση (MPA in Public Policy & Management) από το London School of Economics. Ξεκίνησε την καριέρα της στο Λονδίνο ως αναλύτρια επενδυτικής τραπεζικής στη Goldman Sachs. Αρθρογραφεί και συντονίζει συζητήσεις σε συνέδρια και διεθνή fora γύρω από την οικονομία, την καινοτομία, την τεχνολογία, την ηγεσία και τις μεγάλες προκλήσεις της επόμενης ημέρας.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Νέα από το μέλλον, στο inbox σας κάθε πρωί!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+