Πίνουν οι Vegan Κρασί;

Αν δεν ακολουθείτε τη φιλοσοφία του Βιγκανισμού, τότε το πιο πιθανό είναι να μη γνωρίζετε ότι η πλειοψηφία των κρασιών που κυκλοφορούν παγκοσμίως δεν είναι vegan. Και θα αναρωτηθείτε πώς αυτό είναι δυνατόν, εφόσον το κρασί προέρχεται 100% από σταφύλια. Κι όμως, είναι!

Υπάρχει ένα στάδιο στην οινοποίηση, ένα βήμα πριν την εμφιάλωση, που ονομάζεται διαύγαση. Η διαύγαση συμβάλλει στο να φτάνει το κρασί ευπαρουσίαστο στον καταναλωτή, δηλαδή καθαρό, λαμπερό και διαυγές στο ποτήρι του, χωρίς τυχόν θολώματα και ιζήματα που μπορεί να δημιουργηθούν από την μακρόχρονη περίοδο παραμονής του στη φιάλη και όχι μόνο.

Ο χυμός από τα σταφύλια, ύστερα από τη συμπίεσή τους, περιέχει πλήθος από αιωρούμενα σωματίδια, όπως διάφορα στερεά τμήματα του σταφυλιού, ζύμες και βακτήρια. Κάποια από αυτά καθιζάνουν κατά τη διαδικασία της ζύμωσης, πολλά όμως συνεχίζουν να αιωρούνται, κάνοντας την όψη του κρασιού να φαίνεται θολή.

Μια λοιπόν από τις τεχνικές διαύγασης ονομάζεται κολλάρισμα. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, προστίθενται στο κρασί νέα προϊόντα, φυσικά ή παρασκευασμένα, τα οποία δημιουργούν ενώσεις με ορισμένα συστατικά του κρασιού, αποκτούν μέγεθος και βαρύτητα, και παρασύρουν οτιδήποτε αιωρείται στον πάτο, ενώ στη συνέχεια απομακρύνονται με φιλτράρισμα και, φυσικά, δεν μένουν ως πρόσθετα στο κρασί. Τα προϊόντα αυτά ονομάζονται κόλλες. Παραδοσιακά, οι κόλλες ήταν το γάλα και το ασπράδι αυγού, σήμερα όμως χρησιμοποιούνται για τον παραπάνω σκοπό οι ζελατίνες, οι αβλουμίνες και η καζεΐνη που προέρχονται κι αυτές από ζωικές πρωτεΐνες.

Αυτό είναι και το κυριότερο σημείο που καθιστά το κρασί μη vegan, αφού μια vegan διατροφή στηρίζεται αυστηρά στη χορτοφαγία και δεν περιλαμβάνει κανένα ζωικό προϊόν ή παράγωγο. Κάποιοι άνθρωποι που ασπάζονται τον Βιγκανισμό το κάνουν βέβαια και για ηθικούς λόγους, ακολουθώντας έναν συνολικότερο vegan τρόπο ζωής, που περιλαμβάνει την αποφυγή ζωικών προϊόντων και σε άλλους τομείς εκτός από τη διατροφή. Γι’ αυτό και κάποιες άλλες λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα η χρήση κεριού από μέλισσες για τη σφράγιση των φιαλών κρασιού μεγαλύτερου μεγέθους, δεν γίνονται αποδεκτές απ’ αυτούς.

Παρ’ όλα αυτά, ολοένα και περισσότεροι είναι οι οινοποιοί που επιλέγουν να μην πραγματοποιούν κολλάρισμα στα κρασιά τους, καθώς πιστεύουν ότι αυτή η διαδικασία μπορεί πέραν των άλλων να επηρεάσει αρνητικά τα αρώματα, τις γεύσεις, αλλά και την υφή του κρασιού. Επιλέγουν αντ’ αυτού τη φυσική οδό, αφήνοντας το κρασί να αυτο-καθαριστεί.

Στην αγορά, λοιπόν, μπορείτε πια να ανακαλύψετε εξαιρετικές επιλογές vegan κρασιών και τελικά να αποφασίσετε αν θα τα προτιμήσετε.

Brut Reserve NV, Champagne Duval Leroy

Προέλευση: Σαμπάνια, Γαλλία
Τύπος: Αφρώδης Οίνος
Ποικιλίες: Chardonnay, Pinot Menieur, Pinot Noir
Τιμή: € 43

Από το 1859, η οικογένεια Duval Leroy έχει τελειοποιήσει την ποιότητα των κρασιών της, εξισορροπώντας το πάθος με την αισθητική ευαισθησία. Είναι ο πρώτος οίκος σαμπάνιας που πιστοποιήθηκε ως vegan friendly για το σύνολο της παραγωγής του. Σε αυτό το προϊόν μπορεί κανείς να νιώσει τη δύναμη και το χαρακτήρα μιας κορυφαίας σαμπάνιας. Ο οίκος Duval λατρεύει την ανάμειξη Pinot με Chardonnay. Η Duval Brut Reserve επιβεβαιώνει την πολυπλοκότητά της και αναγνωρίζεται για την συνοχή της. Παρέχοντας μια τέλεια ισορροπία ανάμεσα στη φινέτσα και τη δύναμη, αναδεικνύει τις γεύσεις της μαύρης σοκολάτας, της κανέλας και των ψημένων σύκων.

Riesling 2017, Famille Hugel

Προέλευση: Αλσατία, Γαλλία
Τύπος: Λευκός Ξηρός Οίνος
Ποικιλία: Riesling
Τιμή: € 20

Ένα απολαυστικό Riesling, τυπικό της περιοχής. Ξεχωρίζει για τη φινέτσα και την ειλικρίνειά του, καθώς και για την υπέροχη ισορροπία και κομψότητα. Αναδίδει εξωτικά αρώματα και νότες ορυκτότητας, ενώ ταιριάζει απόλυτα δίπλα σε θαλασσινά, ceviche και sushi, αλλά και με πολλά χορτοφαγικά πιάτα. Φυσικά, το οινοποιείο είναι πιστοποιημένο ως vegan friendly.

Forever Summer 2019, Atelier Mirabeau

Προέλευση: Προβηγκία, Γαλλία
Τύπος: Ροζέ Ξηρός Οίνος
Ποικιλίες: Grenache, Syrah, Carignan, Caladoc

Ένα δροσιστικό, λαμπερό ροζέ κρασί, που δεν θα μας αφήσει να ξεχάσουμε το καλοκαίρι. Έχει αποκτήσει φανατικό κοινό, μιας και είναι vegan και με λίγο μειωμένο αλκοόλ. Είναι εξαιρετικά κομψό και ταυτόχρονα πολύπλοκο, με έναν ιδιαίτερα ντελικάτο τρόπο. Αναδίδει αρώματα άγριας φράουλας και εσπεριδοειδών, ενώ στο στόμα έχει ισορροπημένη οξύτητα και απαλή επίγευση. Συνοδεύει ιδανικά σαλάτες και πιάτα της χορτοφαγικής κουζίνας όπως ψητό παντζάρι και carpaccio από μάνγκο.

Coonawara Estate Cabernet Sauvignon 2016, Yalumba

Προέλευση: Coonawarra, Αυστραλία
Τύπος: Ερυθρός Ξηρός Οίνος
Ποικιλία: Cabernet Sauvignon
Τιμή: € 19,20

Το Yalumba, το παλαιότερο οικογενειακό οινοποιείο της Αυστραλίας, αποφάσισε να μετατρέψει την παραγωγή του σε vegan friendly, καθώς πιστεύει ότι με αυτόν τον τρόπο τα κρασιά του αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σύνδεση με τη φύση και γίνονται ακόμη πιο εκφραστικά, δημιουργώντας κρασιά που είναι πολύπλοκα, ώριμα, εκρηκτικά και τιμούν την καταγωγή τους στο έπακρον. Τα Cabernet Sauvignon της Κουναβάρα, βγαλμένα από το κοκκινόχωμα, την Terra Rosa της περιοχής, είναι ένα από τα στιλ κρασιών που είναι παγκοσμίως γνωστά. Αυτός ο συνδυασμός ποικιλίας, εδάφους και κλίματος, δίνει κάποια Cabernet παγκόσμιας κλάσης, με έντονο φρούτο, μέντα, θαυμάσια οξύτητα και εξαιρετική δυνατότητα παλαίωσης.

Avaline White

Προέλευση: Καταλονία, Ισπανία
Τύπος: Λευκός Ξηρός Οίνος
Ποικιλίες: Xarello, Macabeo, Malvasía
Τιμή: $ 24

Μεγάλη συζήτηση έχει προκαλέσει στους οινικούς κύκλους μια σειρά κρασιών που ακόμα δεν έχει κυκλοφορήσει στην Ελλάδα, με την υπογραφή της Cameron Diaz, που αναφέρονται ως μια ξεχωριστή κατηγορία που την ονομάζουν “καθαρά κρασιά”, γεμάτα φυσική καλοσύνη και απαλλαγμένα από δεκάδες ανεπιθύμητα και μη γνωστά πρόσθετα. Μέσα από αυτά τα απόλυτα vegan κρασιά πιστεύουν ότι όταν γνωρίζει τι υπάρχει στο ποτήρι του ο καταναλωτής, μπορεί να αφήσει το κρασί να ξεδιπλώσει την αναμφισβήτητη μαγεία του. Τα σχόλια δικά σας.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
CARPE VINUM
CARPE VINUM

Η Μαρία είναι Δικηγόρος Αθηνών αλλά και γκαλερίστα. Μεγαλωμένη σε κοσμοπολίτικο περιβάλλον και ζώντας για πολλά χρόνια στο εξωτερικό ανέπτυξε μια ιδιαίτερη σχέση με το κρασί και τη γαστρονομία, την οποία ακολουθεί πάντα και παντού! Δεν κρύβει ποτέ την παράφορη αγάπη της για την Αθήνα και μοιράζεται μαζί μας μικρά μυστικά από τον χώρο της γαστρονομίας.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+