Πολιτικές Κατευνασμού

Παρακολουθούμε ώρα με την ώρα, με έντονο προβληματισμό, τις εξελίξεις στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, με το τουρκικό ερευνητικό σκάφος “Ορούτς Ρέις” να πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, περί τα 35 ναυτικά μίλια νότια του Καστελλόριζου, κατά τις πρώτες πρωινές ώρες.

Απέναντι στη νέα τουρκική κλιμάκωση, η Γερμανία μοιάζει να σκληραίνει τη στάση της, με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Heiko Maas να ακυρώνει την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Άγκυρα. Προτού αναχωρήσει δε για τις επισκέψεις του που προχωρούν κανονικά σε Ελλάδα και Κύπρο, ο Γερμανός ΥΠΕΞ κάλεσε την Άγκυρα “να σταματήσει τα παιχνίδια μεταξύ αποκλιμάκωσης και προκλήσεων, αν η κυβέρνησή της ενδιαφέρεται για συνομιλίες, όπως έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένα”.

Δεν έχουν κάτι το “χορογραφημένο” οι σχέσεις Τουρκίας-Ευρώπης τελευταία; Είναι λες και οι βασικοί παίκτες ξέρουν από πριν τα λόγια τους και πότε θα τα πουν. Πρόκληση – αυστηρή απάντηση – πρόσκληση για συνομιλίες (ο διάλογος είναι το παν) – ο διάλογος δεν προχωρά ακριβώς – ξανά πρόκληση – ξανά νουθεσίες – να το και το καρότο ως πριμ για να μαλακώσει ο Erdogan – τα πράγματα ηρεμούν – μέχρι την επόμενη πρόκληση και πάμε απ’ την αρχή.

Φυσικά, όταν για μια ευρωπαϊκή χώρα (ή δύο εν προκειμένω), η χορογραφία αυτή αποτελεί ζήτημα εθνικής ασφάλειας, γρήγορα γίνεται αντιληπτό ότι η πολιτική κατευνασμού που ακολουθείται -γιατί περί αυτού πρόκειται, ας μην κοροϊδευόμαστε- έχει πετύχει δύο πράγματα. Αφενός, την αποφυγή ενός θερμού επεισοδίου στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι αδιαμφισβήτητα καλό. Αφετέρου, την αποθράσυνση του Σουλτάνου, ο οποίος γρήγορα αντιλήφθηκε ότι μπορεί να σπρώχνει τα όρια της επιτρεπτής συμπεριφοράς του προς τα έξω, λίγο λίγο, με κάθε NAVTEX, όλο και πιο πολύ.

Σ’ ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο του στην Ahval προ ενός μήνα περίπου, ο διακεκριμένος Τούρκος πολιτικός επιστήμονας, δημοσιογράφος και συγγραφέας Cengiz Aktar χαρακτηρίζει “γερμανική παρωδία” την πολιτική που έχει υιοθετήσει το Βερολίνο απέναντι στην Άγκυρα, εξηγώντας αναλυτικά γιατί οι πιθανότητες επιτυχίας της είναι μηδαμινές, ιδιαίτερα όσο αρνείται να κάνει χρήση του “πιο αποτελεσματικού εργαλείου που έχει η ΕΕ στα χέρια της: της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία – που αποτελεί την οικονομική σανίδα σωτηρίας της χώρας”.

Γιατί, ας μη γελιόμαστε, τρόπος να δείξει η Ευρώπη πυγμή απέναντι στον Recep Tayyip Erdogan σαφώς υπάρχει. Συνδέεται με την οικονομία και όχι με την στρατιωτική ισχύ, συνεπάγεται κόστη και ρίσκα, όμως υπάρχει. Αυτή τη στιγμή μπορεί να φαίνεται μακρινό σενάριο να αποφασίσει η ΕΕ ή η Γερμανία να αλλάξει στρατηγική απέναντί του. Σε μια δυναμική διαδικασία, όμως, φτάνει κάποια στιγμή η ώρα που η πλάστιγγα γέρνει προς την άλλη πλευρά. Όταν δε κάποιος έχει μάθει να παίζει το παιχνίδι τόσο επιθετικά όσο ο Erdogan, δεν έχει πάντα το χρόνο να αντιληφθεί πότε πια το έχει παρατραβήξει.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Editor-in-Chief & CEO
Editor-in-Chief & CEO

Η Μαριάννα Σκυλακάκη είναι οικονομολόγος, εκδότρια και αρχισυντάκτρια της αθηΝΕΑς, του βραβευμένου ελληνικού διαδικτυακού μέσου ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Σπούδασε Oικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Bristol και κατέχει μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση (MPA in Public Policy & Management) από τo London School of Economics. Ξεκίνησε την καριέρα της στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε ως αναλυτής στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της Goldman Sachs για μια τριετία. Επέστρεψε στην Αθήνα και ίδρυσε την αθηΝΕΑ το 2014 με σκοπό να απευθυνθεί σε ένα ευρύ κοινό δραστήριων και απαιτητικών ελληνόφωνων αναγνωστών που αναζητούσαν μια ενημέρωση πιο κοντά στα δικά τους ενδιαφέροντα. Αρθρογραφεί τακτικά στον ελληνικό τύπο ως πολιτική και οικονομική αναλύτρια και έχει αποκομίσει σημαντική εμπειρία στο συντονισμό συζητήσεων σε συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εργάζεται παράλληλα ως σύμβουλος σε θέματα οικονομικών και δημόσιας διοίκησης, με ιδιαίτερη εμπειρία σε projects στον κλάδο του τουρισμού, της αγροδιατροφής και του clustering.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+