Πρεμιέρα για το 22ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Έπειτα από δύο χρόνια αναμονής για τους σινεφίλ, το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος επανήλθε δυναμικά την Τρίτη 29/3 στο Παλλάς, με ταινία έναρξης το «Eiffel» του Martin Bourboulon.

Η ένταση ήταν αισθητή καθώς, όπως δήλωσε ο διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Nicolas Eybalin, ο οποίος άνοιξε επίσημα τη διοργάνωση, το φετινό φεστιβάλ σκοπεύει να κάνει τη διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα και να προσφέρει εκ νέου στο κοινό τη συγκίνηση του να μοιράζεται μια ταινία και μια ιστορία με αγνώστους στη μεγάλη οθόνη του σινεμά.

Η Τελετή Έναρξης

Την τελετή έναρξης παρουσίασαν ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Γιάννης Σαρακατσάνης και η ηθοποιός Στεφανία Καπετανίδη, ενώ παρευρέθηκαν και όλα τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής, με εξαίρεση τον Θάνο Αναστόπουλο: ο Λευτέρης Χάριτος, η Έλις Κις, η Γιάννα Σαρρή και, φυσικά, η μοναδική πρόεδρος της επιτροπής Emmanuelle Béart.

Μια από τις πιο εμβληματικές φιγούρες του γαλλικού κινηματογράφου τον 20ό αιώνα, με επιτυχίες όπως το εξαιρετικό «La Belle Noiseuse» του Jacques Rivette και το «Un Coeur en Hiver» του Claude Sautet, η Γαλλίδα ηθοποιός με καταγωγή και από την Ελλάδα έχει να επιδείξει όχι μόνο λαμπρή καριέρα στον κινηματογράφο και στο θέατρο, αλλά και σημαντική ανθρωπιστική δράση, έχοντας υπάρξει Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNICEF.

Η Béart μίλησε εμφανώς συγκινημένη για τη σημασία που έχει η Ελλάδα για εκείνη, έχοντας επισκεφθεί τη χώρα μας με την Ελληνίδα γιαγιά της στο παρελθόν, αλλά και για τον ρόλο που έχει παίξει η χώρα μας στην προβολή του γαλλικού πολιτισμού.

22 Χρόνια Στην Ελλάδα

Στον ίδιο τόνο, ο Nicolas Eyebalin επισήμανε το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη μη γαλλόφωνη χώρα παγκοσμίως που φιλοξενεί επί 22 συναπτά έτη τέτοιου είδους φεστιβάλ. Μάλιστα, πολλοί Γάλλοι παραγωγοί επιλέγουν να κάνουν γυρίσματα στη χώρα μας τόσο για την ομορφιά της όσο και για τις εξαιρετικές σχέσεις που έχουν αμφότεροι οι κινηματογραφικοί χώροι μεταξύ τους. Αυτές οι σχέσεις είναι ακόμα πιο σημαντικές στη σημερινή εποχή που μαστίζεται από την πανδημία και τον πόλεμο, που απομακρύνουν τον ένα από τον άλλο.

Το σινεμά έχει τον τρόπο να μας φέρει πάλι κοντά, μας επιτρέπει να ξεπερνάμε τα σύνορα και να γνωρίζουμε κόσμους που δεν θα είχαμε γνωρίσει αν δεν μπαίναμε σε μια σκοτεινή αίθουσα ένα τυχαίο βράδυ. Αλλά και να «διαβάζουμε» την πραγματικότητα που ήδη ξέρουμε με τρόπο που ίσως δεν φανταζόμαστε, όπως στην ταινία «La Traversée» («Η φυγή»), που μιλά για δυο παιδιά που χάνονται στον δρόμο της εξορίας από το λεηλατημένο χωριό τους, μια ιστορία που ξεχωρίζουμε και για το ισχυρό αντιπολεμικό της μήνυμα.

Χορταστικό Πρόγραμμα μέχρι τις 6 Απριλίου

Το σίγουρο είναι ότι το φετινό φεστιβάλ δεν θα απογοητεύσει κανέναν, καθώς το ευρύ φάσμα των επιλογών του προγράμματος ξεπέρασε τις προσδοκίες, με γαλλόφωνες παραγωγές από το Βέλγιο, τον Καναδά, το Λουξεμβούργο, την Τυνησία και την Ελβετία. Θα απονεμηθούν επιπλέον και δύο βραβεία (δημιουργίες του Οίκου ZOLOTAS) – το Βραβείο Κοινού και το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής.

Το φεστιβάλ θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Απριλίου, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με ταινία λήξης τη βραβευμένη με César Καλύτερης Ταινίας «Illusions Perdues» του Xavier Giannoli.

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Μην το Κάνεις Όπως ο Will Smith!

Βραβεία Oscar 2022: Νικήτριες, Νικητές και Ένα Χαστούκι

Τα Θολά Όρια της Ηθικής

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η Άσπα Μαρινάκη είναι φοιτήτρια Νομικής στην Αθήνα. Μεγάλωσε στη Ζάκυνθο και έχει ζήσει για ένα διάστημα στο Gießen της Γερμανίας, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus, και στις Βρυξέλλες, για την πρακτική της στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ε.Ε. Αγαπάει τα ταξίδια και τις γλώσσες και όνειρό της είναι να ασχοληθεί με το Διεθνές Δίκαιο. Ασχολείται ακομα με τον εθελοντισμό, έχοντας υπάρξει μέλος της Aiesec Greece, καθώς και του Make-A-Wish.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+