Προσαρμογή στη Νέα Σχολική Ρουτίνα

Επιστροφή στο σχολείο

Το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών σηματοδοτεί μια στροφή από τα χαλαρά πρωινά σε μια δομημένη σχολική ρουτίνα. Είστε έτοιμοι; Το κουδούνι χτύπησε και η μετάβαση στον προγραμματισμό των σχολικών απαιτήσεων μπορεί να είναι πηγή άγχους τόσο για τους γονείς όσο και για τους μαθητές.

Αγοράσατε καινούργια σχολική τσάντα; Πήρατε τη γραφική ύλη; Ντύσατε τα βιβλία; Είναι καλός ο δάσκαλός σας; Τις τελευταίες ημέρες αρκετοί φίλοι γονείς ομολογούσαν το στρες που ένιωθαν για τη νέα σχολική χρονιά.

Οι κοινές προκλήσεις των γονιών που σχετίζονται με το πρωινό ξυπνητήρι και με κύριο παράγοντα σύγκρουσης τον χρόνο οδηγούν πολλές φορές να σκεφτούμε πρακτικές-στρατηγικές, ώστε να διευκολύνουν τη μετάβασή μας και να δημιουργήσουν μια πιο ομαλή, πιο αρμονική καθημερινότητα.

Οι πρωινές ώρες είναι συχνά πεδίο μάχης για πολλές οικογένειες, ιδιαίτερα όταν ξεκινά η σχολική χρονιά και αλλάζουν οι συνήθειες.

The Back-to-School Blues

Οι πρωινές ώρες είναι συχνά πεδίο μάχης για πολλές οικογένειες, ιδιαίτερα όταν ξεκινά η σχολική χρονιά και αλλάζουν οι συνήθειες. Για τους μαθητές, αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς ξυπνούν νωρίς το πρωί, ενώ αποχαιρετούν για λίγο το ατελείωτο παιχνίδι με τις εργασίες για το σπίτι.

Μια φράση του γιου μου που με έβαλε σε σκέψεις το βράδυ πριν από τον αγιασμό ήταν «Από αύριο τέλος η ξεγνοιασιά». Οι γονείς, ως συνοδοιπόροι σε αυτή τη διαδρομή, όχι μόνο πρέπει να προσαρμοστούμε στην αλλαγή, αλλά και να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά είναι προετοιμασμένα κατάλληλα για τη σχολική ημέρα.

Αυτό όλο από μόνο του είναι αρκετό για να μας δημιουργήσει καθημερινό άγχος, που κυριολεκτικά πολλές φορές δεν βοηθά καθόλου!

Το να ξυπνάτε αργά και να προσπαθείτε να ντυθείτε, να φάτε πρωινό και να ετοιμάσετε σχολικές τσάντες μπορεί να δώσει έναν χαοτικό τόνο στην ημέρα.

Βασικές Αιτίες…

Κάποιες αιτίες του πρωινού στρες μπορεί να οφείλονται σε κάποιες δυσλειτουργικές συνήθειες στην πρωινή μας ροή. Για παράδειγμα, τα βιαστικά πρωινά. Το να ξυπνάτε αργά και να προσπαθείτε να ντυθείτε, να φάτε πρωινό και να ετοιμάσετε σχολικές τσάντες μπορεί να δώσει έναν χαοτικό τόνο στην ημέρα.

Μια δεύτερη αιτία μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη ύπνου. Ως γνωστόν, οι πρωινές ώρες έναρξης του σχολείου μπορεί να οδηγήσουν σε κουρασμένους και ευερέθιστους μαθητές λόγω του ανεπαρκούς ύπνου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διαφωνίες και να γίνει μόνιμη συνήθεια μεταξύ γονέων και παιδιών (όλων των ηλικιών) που αντιστέκονται στις πρωινές ρουτίνες.

Ωστόσο, οι δυσκολίες που μπορεί να οδηγήσουν σε πανικό της τελευταίας στιγμής οφείλονται σε ενέργειες οργάνωσης. Το να ξεχάσετε τις εργασίες στο σπίτι, το μεσημεριανό γεύμα ή τα παπούτσια ποδοσφαίρου μπορεί να προβεί σε λάθος εκκίνηση, που θα δημιουργήσει αρνητικά συναισθήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας ή κοινώς σε μια συνεχόμενη γκρίνια.

Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά κοιμούνται αρκετά, σε μια κανονική ώρα ύπνου, και ελαχιστοποιούν σιγά σιγά τον χρόνο μπροστά στην οθόνη πριν από τον ύπνο.

 9 Στρατηγικές που Βοηθούν στη Μείωση του Πρωινού Στρες

Πρώτον, θα ήταν ωφέλιμο να ξεκινήσετε να προσαρμόζετε τις ώρες ύπνου και αφύπνισης μια ή δύο εβδομάδες πριν ξεκινήσει το σχολείο, για να μπείτε σταδιακά στο νέο πρόγραμμα. Οι σταδιακές προσαρμογές βοηθούν να γινόμαστε μεθοδικοί καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας.

Δεύτερον, το να καθιερώσετε ξανά τη δική σας ρουτίνα είναι το άλφα και το ωμέγα για τη νέα σεζόν. Δημιουργήστε με συνέπεια την πρωινή σας ρουτίνα, που περιλαμβάνει χρόνο για πρωινό, περιποίηση και τα απαραίτητα. Επιμείνετε σε αυτό όσο πιο πιστά γίνεται.

Τρίτον, προετοιμάστε ό,τι χρειάζεται από το προηγούμενο βράδυ. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να απλώνει τα ρούχα του, να ετοιμάζει το σακίδιό του και να οργανώνει τα σχολικά του είδη το προηγούμενο βράδυ, για να ελαχιστοποιήσετε το πρωινό χάος.

Τέταρτον, βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά κοιμούνται αρκετά, σε μια κανονική ώρα ύπνου, και ελαχιστοποιούν σιγά σιγά τον χρόνο μπροστά στην οθόνη πριν από τον ύπνο. Οι υγιείς συνήθειες ύπνου βοηθούν, επίσης, στο να μπορούν να συγκεντρώνονται εύκολα.

Πέμπτον, μιλήστε στο παιδί σας για τις ανησυχίες και τα άγχη του που σχετίζονται με το σχολείο. Η επικοινωνία βοηθά στο να εκφράζουν τον φόβο τους σε καθετί καινούργιο που έρχεται στη ζωή τους. Δείξτε την κατανόησή σας και υποστήριξε τους σε ό,τι χρειαστούν.

Έκτον, χρησιμοποιήστε τη θετική ενίσχυση ως βασικό εργαλείο, με έπαινο και ανταμοιβές, για να ωθήσετε το παιδί σας να ακολουθήσει την πρωινή ρουτίνα όσο τον δυνατόν καλύτερα.

Έβδομον, μειώστε την έκθεση στην τεχνολογία. Οι περισπασμοί και η πρόσβαση σε ηλεκτρονικές συσκευές το πρωί δημιουργούν δυσκολίες στην αναχώρηση. Ορίστε νέους κανόνες χρόνου οθόνης και εξηγήστε τους πως οι διακοπές τέλειωσαν. Χρειάζεται να τα ενθαρρύνουμε για το νέο πρόγραμμα και να τα κάνουμε κοινωνούς στην προετοιμασία για το σχολείο.

Όγδοον, ο παλμός του ομαδικού πνεύματος  στην οικογένεια για το πρωινό ξύπνημα βοηθά καλύτερα. Όταν συμμετέχει όλη η οικογένεια στην πρωινή ρουτίνα (αν είναι εφικτό, φυσικά), νιώθουμε πως οι κανόνες και τα όρια είναι ισοδύναμα για όλους.

Μοιράστε αναλόγως την ηλικία τις ευθύνες για την αναχώρηση προς το σχολείο, έτσι ώστε το φορτίο να είναι πιο ανάλαφρο.

Ένατον, η ευελιξία της αποδοχής. Φυσικά, πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν θα έχουμε το ποθητό αποτέλεσμα κάθε πρωί. Το να είμαστε ευέλικτοι και να προσαρμοζόμαστε ανάλογα με τις συνθήκες, ο στόχος που σίγουρα θα προσεγγίσουμε είναι ένα πρωινό χωρίς άγχος.

Καλή μας αρχή και καλή προσπάθεια σε όλους!

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Όρια στα Παιδιά; Ναι, με… Καλλιτεχνικό Πατινάζ!

10+1: Η Παιδική Ατζέντα του Σεπτεμβρίου

Η Έρα Μουλάκη για την «Παλέτα των Δύσκολων Συναισθημάτων»

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
We Are Family
We Are Family

Η Ρία Σπύρου διαχωρίζει τη ζωή της σε δύο περιόδους: την περίοδο της αναζήτησης –της προσωπικής ανάπτυξης– και την περίοδο του «Τώρα». Στην περίοδο της αναζήτησης, μέσω της συμμετοχής της στο εκπαιδευτικό δράμα του εργαστηρίου Θεάτρου Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπούλου και των ομάδων γονέων, ανακάλυψε πόσο αγαπά να ακούει ανθρώπινες ιστορίες που μεταφέρουν βαθιές αλήθειες. Στην περίοδο του «Τώρα», με σπουδές στη Διοίκηση Τουρισμού, συνδέει τη δημοσιογραφία με τον Πολιτιστικό Τουρισμό και ερευνά τη φυσική - άυλη πολιτιστική κληρονομιά κάθε τόπου με τους ανθρώπους που τον διαμορφώνουν. Πιστεύει στην κυκλική οικονομία ως σύνδεση περιβάλλοντος-πολιτισμού-παιδιών. Έχει δύο γιους, αγαπά τη μουσική, τον αθλητισμό και τα ταξίδια. Και είναι πραγματικά χαρούμενη με αυτό!

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+