Λευκά σπιτάκια, βόλτες σε πλακόστρωτα σκαλάκια κάτω από βουκαμβίλιες μέχρι την πανοραμική θέα από το κάστρο του νησιού, γαλαζοπράσινες παραλίες με κρυφά μονοπάτια, ταβέρνες κάτω από αλμυρίκια και τα πόδια στην άμμο. Εναλλακτικά, ανάβαση στην κορυφή του Ολύμπου, δρακόλιμνες, πετρόχτιστα σπίτια και δροσιά στα φαράγγια. Αν ρωτούσαμε πώς φαντάζεστε το καλοκαίρι, οι περισσότεροι θα απαντούσαν: ελληνικά.
Η Ελλάδα είναι ο απόλυτος καλοκαιρινός προορισμός για όλους. Ή μάλλον, όχι για όλους. Εκτός αν το καλοκαίρι γινόταν η αφορμή για να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα άτομα με αναπηρία. Πρόσφατα είδα την ανάρτηση που έκανε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Ιnstagram o παραολυμπιονίκης κολύμβησης Αντώνης Τσαπατάκης στην προσπάθειά του να επισκεφτεί μια τέτοια παραλία. Ένα από τα σημεία που προβάλλονται στο πλαίσιο της τουριστικής εμπειρίας στην Ελλάδα, χωρίς, ωστόσο, να είναι φιλικό και προσβάσιμο για όλους, και συγκεκριμένα για τα άτομα με αναπηρία.
Τουρισμός για Όλους
Τον Ιούνιο βρέθηκα στη Λήμνο και στο Surf Club Keros, στην ετήσια συνάντηση γυναικών που θέλουν να ασχοληθούν με τα θαλάσσια αθλήματα, το οποίο πραγματοποιείται κάθε Ιούνιο και Σεπτέμβριο. Εκεί, μεταξύ άλλων επιφανών κοριτσιών που γνωρίζω από τα social media, ξεχώρισα τη Γεωργία Καλτσή. Τη Γεωργία την ξεχωρίζεις για το δυναμισμό που εκπέμπει, το στιλ της και την ικανότητα να βρίσκεται πάνω σε ένα αμαξίδιο, χωρίς όμως να είναι. Τι θέλω να πω; Όπως η ίδια δηλώνει, έτυχε (;) να έχει μια προσωπικότητα που δεν της επέτρεψε να μην απολαμβάνει τη ζωή της, όπως έκανε μέχρι τα 22 της χρόνια, όταν, έπειτα από ένα τροχαίο, έγινε ανάπηρη.
«Ήδη από το 2013 το Surf Club Keros ξεκίνησε τις ενέργειες ώστε να γίνει λειτουργικό το camp για όλους. Και όταν είναι για τα άτομα με αναπηρία, τότε, είναι για όλους».
Στο Surf Club Keros, η Γεωργία έκανε ακριβώς ό,τι κι εμείς. Άλλωστε, η αναπηρία κάτω από το νερό δεν υπάρχει, αν κάποιος ξέρει να επιπλέει και να αναπνέει. Οι εκπαιδευτές, όπως με διαβεβαίωσε μετά την εμπειρία της, είναι απόλυτα εξειδικευμένοι στη διαχείριση ατόμων με αναπηρία, οι εγκαταστάσεις είναι έξυπνα λειτουργικές, όπως η τοποθέτηση ενός πράσινου τάπητα-διαδρόμου ανάμεσα από τις ομπρέλες της παραλίας και μιας αποσπώμενης μπάρας στη βεράντα κάθε σκηνής των επισκεπτών. Άλλωστε, ήδη από το 2013 το Surf Club Keros ξεκίνησε τις ενέργειες ώστε να γίνει λειτουργικό το camp για όλους. Και όταν είναι για τα άτομα με αναπηρία, τότε, είναι για όλους.
Ο Αλέξανδρος Ταξιδάλδης και ο Μάκης Καλλαράς είχαν δώσει από τότε κατευθύνσεις για τη σωστή εκπαίδευση των στελεχών του camp. Ο σύλλογος «Περπατώ», που μέλος του και εκπαιδεύτρια είναι η Γεωργία, δεν σταματά να ψάχνει αφορμή και χώρο να κάνει την Ελλάδα λίγο πιο φιλική. «Όλα στην Ελλάδα προσπαθούν να γίνουν προσβάσιμα, όμως εν τέλει δεν είναι λειτουργικά», μου λέει η Γεωργία. Τα sea tracs, για παράδειγμα, τοποθετούνται στην πλειονότητα των περιπτώσεων σε σημεία που ο επισκέπτης δεν επιλέγει ως ιδανικές παραλίες. Γιατί να κατευθύνουμε έναν ανάπηρο σε μια παραλία που δεν είναι ωραία, προκειμένου να αξιοποιηθεί τουριστικά; Ακόμη και με την τοποθέτηση των αμαξιδίων θαλάσσης sea trac, απαιτείται συνεχόμενη φροντίδα ώστε αυτά να είναι λειτουργικά και να μην καταστρέφονται.
«Αρκεί μια μικρή κακοτεχνία για να καταστρέψει τη χαλάρωση και την εμπειρία των διακοπών».
Ο Δήμος Κατερίνης, από την άλλη, και συγκεκριμένα η Αντιδημαρχία Τουρισμού, έχει φροντίσει γι’ αυτό, κερδίζοντας μάλιστα χρυσή διάκριση στα Βραβεία Τουρισμού. Τα πέντε αμαξίδια θαλάσσης φροντίζονται και υποστηρίζονται καθημερινά από την εθελοντική ομάδα της Αντιδημαρχίας. Με διαχειρίστρια της πρωτοβουλίας την αντιδήμαρχο τουρισμού Μαρία Τερζίδου, οι εθελοντές-δημότες του Δήμου Κατερίνης φροντίζουν για την ορθή λειτουργία των αμαξιδίων, με φυσική παρουσία σε βάρδιες, ανάλογα με τις ανάγκες. Μάλιστα, έχουν δημιουργήσει μια σελίδα στο Facebook για την καθημερινή ενημέρωση των αναγκών που προκύπτουν.
H Γεωργία μου λέει πως ο πιο προσβάσιμος προορισμός για τις καλοκαιρινές της διακοπές είναι η Σύρος. Σε βίντεο που δημοσιεύτηκε πριν από δύο χρόνια, περιγράφεται η τουριστική εμπειρία που μπορεί να έχει ένας τουρίστας με αναπηρία στο νησί των Κυκλάδων.
Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης της Ελλάδας για τον προσβάσιμο τουρισμό που ολοκληρώθηκε το 2020 έχει μπει σε τροχιά.
Ιδιωτικές πρωτοβουλίες δεν υπάρχουν πολλές που να ξεχωρίζουν. Έχουν τα βασικά, όπως μου εξηγεί, ωστόσο πάντα κάτι συμβαίνει, που φυσικά δεν είναι ευχάριστο. Αρκεί μια μικρή κακοτεχνία για να καταστρέψει τη χαλάρωση και την εμπειρία των διακοπών. Από τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες ξεχωρίζει το Costa Navarino. «Ούτε ένα μικρό πετραδάκι δεν βρέθηκε να σφηνώσει στις μπροστινές ρόδες», μου λέει γελώντας.
Προσβάσιμος Τουρισμός και Πολιτεία
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Νικόλσκυ, πρώην πρόεδρο της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες του Συμβουλίου της Ευρώπης, υπάρχει μια αγορά δυνητικά 130 εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ευρώπη (άτομα με αναπηρίες, ηλικιωμένοι, συνοδοί κ.ά.) που θα μπορούσαν να διαθέσουν σε ετήσια βάση περισσότερα από 68 δισεκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη των τουριστικών τους αναγκών, και το νούμερο αυτό μεγαλώνει καθώς αυξάνεται ο αριθμός των ηλικιωμένων ατόμων. Τα δεδομένα αυτά καταδεικνύουν το οικονομικό όφελος που μπορεί να προκύψει για τους επαγγελματίες του τουρισμού.
Θεσμικά, στη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες αναφέρεται πως η πρόσβαση στον τουρισμό είναι δικαίωμα που εξασφαλίζεται από τη συντεταγμένη πολιτεία. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης της Ελλάδας για τον προσβάσιμο τουρισμό που ολοκληρώθηκε το 2020 έχει μπει σε τροχιά. Μένει να δούμε πώς ένα σχέδιο μπορεί να εφαρμοστεί τόσο σε προορισμούς όσο και σε ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Πώς από τη θεωρία περνάμε στην πράξη και σταματάμε να χαρακτηρίζουμε ήρωες όσους θα έπρεπε να έχουν απλώς μια κανονική εμπειρία στις διακοπές τους.
Γεωργία Καλτσή: Μία «Επικίνδυνη» Τaboo Βreaker
Η Γεωργία, ως μέλος της Εθνικής Ομάδας Ξιφασκίας με αμαξίδιο, αυτή την περίοδο προπονείται. Καθώς έχει βάλει στόχο να σπάσει όλα τα taboo που υπάρχουν στην Ελλάδα για τα άτομα με αναπηρία, τον χειμώνα θα πρωταγωνιστεί σε μίνι σειρά συνδρομητικής τηλεόρασης με στόχο την αφύπνιση όλων προς τη σωστή κατεύθυνση, με τίτλο «Στα 4». Τέλος, ως «επικίνδυνη», δεν θα μπορούσε να λείπει από τα νέα επεισόδια της ομώνυμης σειράς, την οποία συμπαρουσιάζει η CEO της αθηΝΕΑς Μαριάννα Σκυλακάκη, που θα δείτε από τη νέα τηλεοπτική σεζόν στην ΕΡΤ2.
Οι φωτογραφίες είναι του Mike Tsolis.
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
«Ο Τυφλός που δεν Ήθελε να Δει τον Τιτανικό»: Μα τι Γίνεται με τους Φινλανδούς;
Sani Resort: Το Ελληνικό Ξενοδοχείο Που «Εξάγει» Βιωσιμότητα