Υιοθεσίες και Αναδοχές: Για Πρώτη Φορά Ξεκαθαρίζει το Τοπίο στην Ελλάδα

Υιοθεσίες

Με τη λειτουργία του Ενιαίου Εθνικού Συστήματος Υιοθεσιών και Αναδοχών, το Κράτος έχει για πρώτη φορά μία σαφή εικόνα με ακριβή δεδομένα, που καθημερινά ανανεώνονται, για τον αριθμό και τα στοιχεία των παιδιών, των αιτήσεων, αλλά και την πορεία των συνδέσεων υιοθεσιών/αναδοχών.
Από σήμερα και κάθε 3 μήνες, θα δημοσιοποιούνται στο paidi.gov.gr τα επίσημα δεδομένα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.).

Τα Πρώτα Επίσημα Στοιχεία για τις  Υιοθεσίες και τις Αναδοχές στην Ελλάδα

Ιδρύματα

Πίνακας 1

Είναι η πρώτη φορά που το Κράτος, παρέχει μία καθαρή εικόνα για την υιοθεσία και την αναδοχή που βασίζεται σε ποσοτικά δεδομένα. Σήμερα στην Ελλάδα φιλοξενούνται συνολικά 1564 παιδιά σε 87 ιδρύματα, εκ των οποίων τα 30 είναι δημόσια και τα 57 ιδιωτικά (Πίνακας 1).

Από τα στοιχεία διαφαίνεται πως για 711 παιδιά το σχέδιο οικογενειακής αποκατάστασής τους είναι η αναδοχή ή η υιοθεσία. Τα 614 από αυτά είναι ηλικίας 6 ετών και άνω (Πίνακας 2). Επισημαίνεται ότι από τα 711 αυτά παιδιά τα 638 πληρούν τις προϋποθέσεις για αναδοχή ενώ μόλις 73 για υιοθεσία.

Ηλικίες

Πίνακας 2

Πέραν της αναδοχής και της υιοθεσίας στο γενικό σύνολο των παιδιών που φιλοξενούνται σε δομές (1564), προτείνεται από τις δομές η παραμονή τους στο ίδρυμα για 342 παιδιά ενώ για 173 παιδιά προβλέπεται η επιστροφή στη φυσική τους οικογένεια.
Στο τελικό στάδιο της διαδικασίας βρίσκονται 838 αιτήσεις – εκ των οποίων 825 για υιοθεσία και μόνο 13 για αναδοχή.
Τα στατιστικά δεδομένα καταδεικνύουν πως η αναδοχή μπορεί να οδηγήσει στην άμεση αποϊδρυματοποίηση άνω του 40% των παιδιών τα οποία φιλοξενούνται σήμερα σε κάποιο ίδρυμα.
Υπενθυμίζεται ότι από την αρχή λειτουργίας του νέου συστήματος, έχουν ολοκληρωθεί 303 υιοθεσίες και 338 αναδοχές.

Πανελλαδική Εκστρατεία

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τα θέματα κοινωνικής πολιτικής, Δόμνα Μιχαηλίδου εκτιμά πως: “Η οικογένεια είναι το μόνο κατάλληλο περιβάλλον στο οποίο μπορεί να μεγαλώσει ένα παιδί με αγάπη και ασφάλεια. Με τα σημερινά δεδομένα η αναδοχή είναι ταυτόσημη με την άμεση αποϊδρυματοποίηση. Για το λόγο αυτό έχουμε ήδη ξεκινήσει πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών γύρω από το θεσμό της αναδοχής. Στη συνέχεια της προσπάθειας αυτής ξεκινούμε σήμερα την τακτική δημοσίευση όλων των επίσημων στοιχείων της πολιτικής παιδικής προστασίας. Η διαφάνεια είναι βασική αρχή της Κυβέρνησής μας και η παιδική προστασία δεν μπορεί παρά να πρωτοστατεί στην υλοποίησή της”.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER