Πρώτη Φορά Μακριά από το Σπίτι; Διαχειρίσου τα Οικονομικά σου!

economics

Φαίνεται εύκολο, αλλά στην πράξη δυσκολεύει πολλούς. Η διαχείριση των οικονομικών –όχι μόνο ενός νοικοκυριού ή μιας ομάδας, αλλά και τα προσωπικά οικονομικά μας– με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε οι αποφάσεις που παίρνουμε να μη δυσχεραίνουν τις συνθήκες της ζωής μας, προϋποθέτει λίγη γνώση και άλλο τόσο προγραμματισμό.

Η γνώση συνδέεται στενά με αυτό που ονομάζουμε χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό, δηλαδή το να έχει κάποιος τις βασικές γνώσεις που αφορούν τα θεμελιώδη οικονομικά ζητήματα.

Θα μπορούσατε να φανταστείτε ότι το ποσοστό των οικονομικά αναλφάβητων νέων είναι συντριπτικά μεγαλύτερο από αυτό των εγγράματων; Μια έρευνα, που διενήργησε καθηγητής του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς σε συνεργασία με μεταδιδακτορικό ερευνητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το επιβεβαιώνει πανηγυρικά.

Ευρήματα της Έρευνας

Στην έρευνα συμμετείχαν 456 προπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, στην οποία κλήθηκαν να απαντήσουν σε 5 ερωτήσεις που αφορούσαν αρνητικά χρηματοοικονομικά γεγονότα. Σύμφωνα με τη μεθοδολογία της έρευνας, χρηματοοικονομικά αναλφάβητοι θεωρούνται όσοι δεν απάντησαν σωστά και στις 5 ερωτήσεις.

Έτσι, το ποσοστό των εγγράμματων ανήλθε μόλις στο 19,3% του συνόλου. Παρότι το δείγμα της έρευνας ήταν περιορισμένο και γι’ αυτό όχι αντιπροσωπευτικό, ωστόσο απεικονίζει ως ένα βαθμό τι πραγματικά συμβαίνει.

Κινητικότητα και Προγράμματα Ανταλλαγής

Σήμερα, η κινητικότητα των νέων στο πλαίσιο των προγραμμάτων ανταλλαγής είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι παλιότερα, με τάση να γίνεται ολοένα και πιο έντονη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται και το ποσοστό ανεξαρτητοποίησης των νέων.

Πολλοί από εμάς κάνουμε βήματα τολμηρά, συμμετέχοντας σε προγράμματα δράσεων στην άλλη άκρη της χώρας ή και στην άλλη άκρη του πλανήτη, όπως αυτά της AIESEC, για θέματα που μας αφορούν και μας ευαισθητοποιούν. Θέτουμε στόχους και προσπαθούμε να τους επιτύχουμε επιστρατεύοντας όλες μας τις δυνάμεις.

Διαχείριση των Οικονομικών

Πόσο εύκολο, όμως, είναι σε αυτή τη φάση της ζωής μας, που πολλά είναι πρωτόγνωρα και απαιτούν από μας προσοχή, μελέτη, χρόνο και κόπο, να προνοούμε και για τη σωστή διαχείριση των οικονομικών μας; Πώς μπορούμε να μάθουμε να διαχειριζόμαστε τα οικονομικά μας, όντας μακριά από το σπίτι μας, μοναδικοί υπεύθυνοι γι’ αυτό, ώστε να αντεπεξέλθουμε στις καθορισμένες αλλά και απρόβλεπτες ανάγκες μας;

Η διαχείριση, πράγματι, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η γνώση μετράει και μπορεί να κατακτηθεί.

Τα νέα είναι καλά. Ακόμα και αν δεν ξέρουμε πώς να κάνουμε τη διαχείριση ώστε να λειτουργεί, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να ανακαλύψουμε πώς θα τη βελτιώσουμε. Πρόκειται για μια δεξιότητα, ένα skill, που οποιοσδήποτε μπορεί και πρέπει να μάθει. Ας αρχίσουμε από τα πολύ βασικά.

Ένα από τα κλειδιά για τη σωστή διαχείριση των οικονομικών είναι η ισορροπία.

Πώς μπορείς να την πετύχεις;

1. Να γνωρίζεις πάντα πόσα χρήματα έχεις στη διάθεσή σου. Αυτό θα σε βοηθήσει να κάνεις ένα πλάνο σχετικά με το τι μπορείς και τι δεν μπορείς να ξοδέψεις.

2. Να θέτεις προτεραιότητες. Είναι καλό να ξεχωρίζεις τις ανάγκες σου και τα θέλω σου, σε πρώτη φάση, και έπειτα να τα καταχωρίζεις από το πιο επείγον στο λιγότερο επείγον.

3. Να κάνεις έρευνα αγοράς. Οπουδήποτε και αν βρίσκεσαι στον κόσμο, υπάρχουν πάντα οι πιο φτηνές λύσεις –για τρόφιμα, ρουχισμό ή εξόδους–, χωρίς η επιλογή σε πολλές περιπτώσεις να γίνεται εις βάρος της ποιότητας.

4. Να καταστρώνεις ένα σχέδιο εξόδων ανά εβδομάδα. Κάθε Κυριακή, ή όταν έχεις κενό, «βάλε κάτω» τα έσοδά σου και τα προκαθορισμένα έξοδά σου (φαγητό, μετακίνηση κ.λπ.), ώστε να γνωρίζεις ποιες μέρες μπορείς να ξοδέψεις παραπάνω χρήματα και ποιες όχι. Δεν πρέπει να είσαι ούτε πολύ αυστηρός ούτε πολύ χαλαρός. Θα πάρεις το ακριβό παλτό που βλέπεις στη βιτρίνα από την οποία περνάς καθημερινά, αλλά δεν μπορείς να αγοράζεις παρορμητικά κάθε βδομάδα.

5. Να είσαι ρεαλιστής, οποιονδήποτε τρόπο κι αν επιλέξεις για να διαχειρίζεσαι καλύτερα τα οικονομικά σου. Τα παραπάνω είναι, ενδεικτικά, κάποιες σταθερές –υπάρχουν πολλά περισσότερα που μπορείς να κάνεις– για να διατηρήσεις την πολυπόθητη ισορροπία και να εξοικειωθείς με το θέμα «διαχείριση» ώστε να προχωρήσεις και σε πιο σύνθετους πειραματισμούς.

Η διαχείριση, πράγματι, δεν είναι εύκολη υπόθεση, η γνώση μετράει και μπορεί να κατακτηθεί. Γι’ αυτό, ψάξτε λίγο την έννοια του οικονομικού αλφαβητισμού πριν τολμήσετε να κάνετε το πιο σημαντικό βήμα: να βγείτε από την comfort zone σας και να εξοικειωθείτε με νέες καταστάσεις, όπως αυτές που προσφέρουν τα προγράμματα της AIESEC.

Για περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

 

Διαβάστε ακόμα στην αθηΝΕΑ:

Εθελοντισμός: Όφελος για την Κοινωνία

Στόχος Βιώσιμης Ανάπτυξης 4: Ποιοτική Εκπαίδευση

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η AIESEC είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος, μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός ανεξάρτητος οργανισμός που διοικείται από νέους για νέους. Εκτείνεται σε 128 χώρες και επικράτειες, αποτελείται από +70.000 ενεργά μέλη.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+