Στόχος Βιώσιμης Ανάπτυξης 4: Ποιοτική Εκπαίδευση

AIESEC Ανκόνα

Στόχος βιώσιμης ανάπτυξης 4: Ποιοτική εκπαίδευση. Η Άννα, φοιτήτρια Κοινωνιολογίας, συμμετείχε σε ένα από τα εθελοντικά προγράμματα ανταλλαγής της AIESEC, σχετικό με την εκπαίδευση. Ταξίδεψε στην Ανκόνα της Ιταλίας, όπου και έμεινε για 6 εβδομάδες, με σκοπό τη διδασκαλία αγγλικών σε έναν τοπικό παιδικό σταθμό.

Τη χαρακτηρίζει «αξέχαστη εμπειρία», όπως αξέχαστους θεωρεί και τους ανθρώπους τους οποίους συναναστράφηκε εκεί. Σε αυτούς αναφέρεται εδώ, στις 4 από τις πολλές σχέσεις που ανέπτυξε εκεί, και στο πώς αυτές την επηρέασαν.

«Τα παιδιά στα οποία δίδασκα αγγλικά στο πρόγραμμα»

AIESEC ΑνκόναΟ ρόλος της Άννας στο εθελοντικό πρόγραμμα στην Ιταλία ήταν να διδάξει αγγλικά στα παιδιά ενός ιταλικού νηπιαγωγείου. Όπως μου είπε η ίδια όταν τη γνώρισα, προτού ξεκινήσει το πρόγραμμά της δεν ήταν τόσο ενθουσιασμένη όσο περίμενε. Σίγουρα ανέμενε μια νέα εμπειρία, αλλά δεν μπορούσε να φανταστεί την επίδραση που θα είχε στον κόσμο και στην ίδια το να διδάξει αγγλικά σε ένα νηπιαγωγείο. Όταν ξεκίνησε η διαδικασία, η έκπληξη ήταν μεγάλη και ευχάριστη! Καθώς ήταν ακόμη φοιτήτρια, κατάφερε να επικοινωνήσει άριστα με μικρά παιδιά ιταλικής καταγωγής, τους έμαθε βασικές γνώσεις αγγλικών –όπως τα χρώματα– και το σημαντικότερο, την αξία της διαπολιτισμικότητας. Πλέον πιστεύει ότι τα παιδιά αυτά, την επόμενη φορά που θα συναντήσουν έναν ξένο άνθρωπο στη ζωή τους, θα του συμπεριφερθούν χωρίς στερεότυπα και τόσο όμορφα όσο φέρθηκαν σε εκείνη.

«Η host family, η οποία μου εξασφάλισε τη διαμονή στην Ιταλία κατά τη διάρκεια του προγράμματος»

AIESEC ΑνκόναΤο πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχε η Άννα κάλυπτε τη διαμονή της καθ’ όλη τη διάρκεια των 6 εβδομάδων. Φιλοξενήθηκε, λοιπόν, από μια οικογένεια με 2 μικρά παιδιά, κάνοντας την εμπειρία της ακόμα πιο όμορφη. Η οικειότητα που ανέπτυξαν βοήθησε πολύ στην προσαρμογή της στην ιταλική κουλτούρα. «Μου έμαθαν τους κοινούς, αλλά και διαφορετικούς, τόπους που έχουμε με τους Ιταλούς. Υπέροχη κουλτούρα, υπέροχοι άνθρωποι».

«Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα»

Η Άννα έκανε την πρώτη της διεθνή φίλη σε αυτό το εθελοντικό πρόγραμμα. Ήρθε κοντά με μια κοπέλα από το Μεξικό, την Μεξικ-Άννα, όπως τη φώναζαν, με την οποία δεν άργησε να καταλάβει ότι είχαν πολλά κοινά. Οι δύο μακρινοί φαινομενικά λαοί έχουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν καταστάσεις στην καθημερινότητά τους. Αυτό έφερε τα δύο κορίτσια πιο κοντά, συνειδητοποιώντας ότι στην Ιταλία βρήκαν ένα κομμάτι από το «σπίτι» τους.

«Τα παιδιά της AIESEC στην Ιταλία»

AIESEC Ανκόνα«Με βοήθησαν απίστευτα με όλη τη διαδικασία προσαρμογής και κατανόησης του ρόλου μου. Με βοήθησαν να καταλάβω ότι μπορείς να κάνεις πράγματα για να αναπτυχθείς ως άτομο τα οποία, παράλληλα, μπορεί να έχουν επίδραση και στον υπόλοιπο κόσμο. Ακόμη, μου έμαθαν να τολμώ. Δεν χρειάζεται να τα σκεφτόμαστε όλα τόσο. Αν κάτι σου αρέσει, μην ψάχνεις δεύτερο λόγο για να το κάνεις, απλώς ξεκίνα. Κάπως έτσι “εμπνεύστηκα” και εγώ και αποφάσισα, μετά το ταξίδι μου στην Ιταλία, να κάνω αίτηση μέλους στην AIESEC. Ήθελα να κάνω για κάποιον άλλο ό,τι έκαναν και τα μέλη της AIESEC για εμένα.»

***

Η Άννα, στη συζήτηση που είχαμε, μας προέτρεψε ανεπιφύλακτα να συμμετάσχουμε σε κάποιο από τα προγράμματα ανταλλαγής, τονίζοντας πόσο σημαντικό ήταν αυτό το βήμα για την ίδια. Όπως λέει πλέον συχνά, «Ο μόνος λόγος που χρειάζεσαι μερικές φορές για να κάνεις κάτι είναι απλώς να σε ενδιαφέρει».

Δείτε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Γνωρίζοντας τα Προγράμματα Ανταλλαγής

Σρι Λάνκα: Ένας Άλλος Κόσμος

Οι Πράξεις σου Έχουν Αντίκτυπο

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η AIESEC είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος, μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός ανεξάρτητος οργανισμός που διοικείται από νέους για νέους. Εκτείνεται σε 128 χώρες και επικράτειες, αποτελείται από +70.000 ενεργά μέλη.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+