Οι Πράξεις σου Έχουν Αντίκτυπο

AIESEC Ρουμανία

Η YouthXChange παρέα μας μεγαλώνει. Η AIESEC Greece μας γνωρίζει με το σημερινό κείμενο τη Γωγώ, η οποία μας μιλά για την εμπειρία της στη Ρουμανία, τη διδασκαλία μαθημάτων στα παιδιά ενός ορφανοτροφείου. Πράγματι, η προσφορά και ο εθελοντισμός δεν γνωρίζουν σύνορα.

“Οι πράξεις σου έχουν αντίκτυπο”

AIESEC ΡουμανίαΓωγώ, 23 χρόνων, φοιτήτρια Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη. Ένα ακόμα από τα ξεχωριστά πρόσωπα των ανταλλαγών μας. Η Γωγώ, αυτή τη στιγμή, είναι μέλος της Εθνικής Επιτροπής της AIESEC Ελλάδος και καθοριστικό ρόλο στην απόφαση και την αίτησή της γι’ αυτή τη θέση έπαιξε το εθελοντικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχε πριν από 3 χρόνια στη Ρουμανία. Να τι είχε να μας πει όταν τη συναντήσαμε.

“Έγινα μέλος της AIESEC το 2017, θέλοντας πολύ να συμμετάσχω σε ένα από τα εθελοντικά προγράμματα. Μου φαινόταν υπέροχο να μπορείς να ταξιδέψεις σε μια τόσο μικρή ηλικία, προτού καν τελειώσεις τη σχολή σου, στο εξωτερικό, πληρώνοντας ελάχιστα χρήματα και έχοντας καλυμμένη τη διαμονή σου.

Ο ρόλος μου και η εμπειρία μου στο ορφανοτροφείο όπου πραγματοποιούνταν το πρόγραμμα θεωρώ πως ήταν “life changing”!

Μετά το πρώτο μου εξάμηνο ως μέλους κατάφερα επιτέλους να πραγματοποιήσω την πρώτη μου διαπολιτισμική ανταλλαγή. Η Ρουμανία φαινόταν να είναι ο ιδανικός προορισμός. Στην αναζήτησή μου για προγράμματα, με “κέρδισε” το συγκεκριμένο, το οποίο αφορούσε τη διδασκαλία μαθημάτων σε παιδιά ενός ορφανοτροφείου, με βασικό στόχο την ευαισθητοποίησή τους σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Ήταν ο ιδανικός προορισμός και προσωπικά τη δεδομένη στιγμή, από άποψη απόστασης και χρημάτων. Ήθελα να δοκιμάσω να επισκεφθώ μια χώρα των Βαλκανίων, την οποία θεωρώ και λίγο, στερεοτυπικά, παρεξηγημένη.

Ο ρόλος μου και η εμπειρία μου στο ορφανοτροφείο όπου πραγματοποιούνταν το πρόγραμμα θεωρώ πως ήταν ‘life changing’!”.

Τι έμαθε όμως η Γωγώ μέσα από την εμπειρία της; Και τι μπορεί να μάθει κάποιος που ζει κάτι παρόμοιο;

AIESEC Ρουμανία1. Υπάρχουν πάντα άνθρωποι που προσπαθούν να κάνουν κάτι καλύτερο, θέλουν να δουν αλλαγές, άρα λαμβάνουν δράση. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το συγκεκριμένο πρόγραμμα στη Ρουμανία: ανάμεσα στους διοργανωτές του προγράμματος ήταν και πολλοί απόφοιτοι της AIESEC, οι οποίοι ήθελαν να προσφέρουν στην κοινωνία αυτό που εισέπραξαν μέσω της εμπειρίας τους τα προηγούμενα χρόνια.

2. Μαθαίνεις πράγματα για τον εαυτό σου, γίνεσαι πιο αυτόνομος, ανεξάρτητος και αναπτύσσεις τα ηγετικά σου χαρακτηριστικά. Η διαδικασία πριν αλλά και κατά την άφιξή σου σε μια ξένη χώρα (ανεξαρτήτως της απόστασης ή των διαφορών ιδεολογίας από τη δική σου) είναι ένα ταξίδι γνώσεων, δυσκολιών αλλά και όμορφων στιγμών. Με τη σωστή υποστήριξη, μπορεί η εμπειρία αυτή να λειτουργήσει καθοριστικά για το υπόλοιπο της ζωής σου.

Βλέποντας τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η δράση σου ακόμα και σε ένα μόνο άτομο, αρκεί για να σε κάνει να προσπαθήσεις για κάτι καλύτερο.

3. Μικρές δράσεις σου μπορεί να έχουν μεγάλο αντίκτυπο. Η Γωγώ μάς περιέγραψε χαρακτηριστικά τη σχέση και τη σύνδεση που ανέπτυξε με ένα από τα παιδιά του ορφανοτροφείου που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Η έντονη αυτή εμπειρία έκανε τα δύο κορίτσια να εμπιστευτούν η μια την άλλη. Βλέποντας τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η δράση σου ακόμα και σε ένα μόνο άτομο, αρκεί για να σε κάνει να προσπαθήσεις για κάτι καλύτερο.

Γυρνώντας πίσω, γεμάτη νέες εμπειρίες και μαθήματα ζωής, η Γωγώ συνέχισε και συνεχίζει να προσπαθεί, όσο καλύτερα μπορεί, να δημιουργήσει ένα περιβάλλον το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στα άτομα να αναπτύσσονται και να αλληλεπιδρούν. Ένας τρόπος να το κάνεις και εσύ: YouthXChange!

***

Λίγα Λόγια για την AIESEC

Η AIESEC είναι το μεγαλύτερο δίκτυο που αποτελείται και διοικείται αποκλειστικά από άτομα ηλικίας 18-30 ετών, με παρουσία σε περισσότερες από 120 χώρες και περιοχές. Σκοπός της είναι η ανάπτυξη ηγετικών δεξιοτήτων στους νέους μέσα από διαπολιτισμικές ανταλλαγές, εθελοντικής φύσης ή πρακτικής άσκησης. Από το 2015, η AIESEC συνεργάζεται με τον ΟΗΕ, με σκοπό την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Στοιχεία επικοινωνίας:
Ελένη Κισίρη, Media Manager, AIESEC στην Ελλάδα
+30 6909149703
eleni.kisiri@aiesec.net

Δείτε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Επαναπροσδιορίζοντας τις Επιλογές μας

Tip για μια Επιτυχημένη YouthXChange Εμπειρία

Tip για μια Επιτυχημένη YouthXChange Εμπειρία

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η Ελένη Κισίρη βρίσκεται φέτος στο 2ο έτος των σπουδών της, στο τμήμα οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Χόμπι της: ο αθλητισμός, νέες εμπειρίες και η AIESEC. Αγαπάει τα ταξίδια γιατί μέσω αυτών μαθαίνει και ανακαλύπτει τον κόσμο. Μπορεί να μην έχει προλάβει να κάνει όσα ταξίδια ήθελε η ίδια τον τελευταίο χρόνο, όμως μέσω των ανταλλαγών που της αφηγούνται όσοι τις έζησαν, νιώθει ότι έχει ζήσει αρκετά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+