Επαναπροσδιορίζοντας τις Επιλογές μας

AIESEC

Κάθε εβδομάδα, μέσα από τις μοναδικές ιστορίες των YouthXChange φίλων μας, ταξιδεύουμε σε διάφορες χώρες, ανακαλύπτοντας τον κόσμο της ανταλλαγής νέων. Ο Άκης μάς γνώρισε την Αίγυπτο, η Δέσποινα το Βουκουρέστι, η Άσπα το Μαρόκο… και συνεχίζουμε!

Σήμερα, θα ακολουθήσουμε αντίστροφη πορεία. Όπως αποκαλύπτει η ίδια η λέξη, οι (αντ)αλλαγές νέων μέσω των προγραμμάτων της AIESEC είναι αμφίδρομες. Νέοι φεύγουν, αλλά και νέοι έρχονται. Πώς, άραγε, βιώνουν οι νέοι του εξωτερικού την εμπειρία ανταλλαγής στη χώρα μας;

Σήμερα, λοιπόν, θα ταξιδέψουμε στην Ελλάδα. Όχι μόνοι μας, αλλά με τη Βαλέρια από την Ουκρανία.

Μια Ιστορία… Διαφορετική

AIESECΗ Βαλέρια, 22 χρόνων, είναι από την Ουκρανία και συμμετέχει σε ένα από τα προγράμματα εθελοντισμού που διεξάγονται στην Ελλάδα. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται στην Πάτρα και ανταποκρίνεται απόλυτα τις προσδοκίες της, όπως δηλώνει η ίδια.

Ας δούμε όμως και κάποια facts για την ιστορία της Βαλέριας προτού έρθει στην Ελλάδα.

“Ξεκίνησα να σπουδάζω Νομική στην Ουκρανία.”

Εντυπωσιακό, σωστά; Ένας δύσκολος κλάδος, ο οποίος απαιτεί σκληρή δουλειά, υπομονή και επιμονή. Ποιο ήταν το επόμενό της βήμα;

“Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου ξεκίνησα να δουλεύω και ως βοηθός σε δικηγορικό γραφείο.”

Ένα άτομο πολλά υποσχόμενο, με όρεξη για δουλειά και δυνατότητες εξέλιξης στον χώρο με τον οποίο επέλεξε να ασχοληθεί.

Το επόμενο βήμα της ήταν λίγο ασυνήθιστο και ίσως ξαφνιάσει κάποιους, όμως για την ίδια ήταν απόλυτα λογικό:

“Παραιτήθηκα από τη δουλειά μου όταν αποφάσισα πως ήθελα να ασχοληθώ με τη διατροφολογία και τη διαιτολογία. Μου άρεσε να νιώθω ότι βοηθάω τους ανθρώπους να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους.”

Σε αυτό το σημείο φαίνεται πως πρόκειται για έναν άνθρωπο φιλοπερίεργο, γεμάτο ζωή. Δεν θέλει να σπαταλά χρόνο σε πράγματα τα οποία νιώθει ότι δεν την κάνουν χαρούμενη, που δεν τη γεμίζουν εμπειρίες, γνώση, ικανοποίηση.

Eίναι δύσκολο να γνωρίζεις με τι θέλεις να ασχοληθείς για το υπόλοιπο της ζωής σου όταν είσαι τόσο νέος. Πολλές φορές χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουμε τις επιλογές μας και να τολμήσουμε να τις αλλάξουμε.

Η Βαλέρια ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Νομική και συνεχίζει έως και σήμερα να κάνει διάφορα διαδικτυακά μαθήματα για θέματα τα οποία την ενδιαφέρουν και θέλει να ενημερωθεί περισσότερο. Ζει στη στιγμή και ξέρει πως αυτό θα την ανταμείψει στο μέλλον.

Για αυτό τον λόγο αποφάσισε να κάνει και την αίτηση σε πρόγραμμα εθελοντισμού της AIESEC. Επιθυμώντας να βοηθήσει τους άλλους με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί, έκανε εγγραφή για ένα από τα προγράμματα εθελοντισμού στην Ιταλία λίγο πριν από την πανδημία. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως και άλλα 2 έπειτα από αυτό, ακυρώθηκαν. Παρ’ όλα αυτά, η θέλησή της για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ήταν αμετακίνητη και αποφάσισε να προσπαθήσει έως ότου τα καταφέρει.

Από την Ουκρανία στην Πάτρα

AIESECΤελικά βρέθηκε στην Πάτρα και, όπως υποστηρίζει, πουθενά αλλού δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερα. Το πρόγραμμα αφορά τη διδασκαλία ξένων γλωσσών σε μικρές ομάδες παιδιών με κεντρική ιδέα την κατανόηση των διαπολιτισμικών διαφορών και την προώθηση της ισότητας ανάμεσά μας. Η επαφή με το αντικείμενο και τα παιδιά τη βοήθησε να συνειδητοποιήσει πως θα της άρεσε να ασχοληθεί με αυτή τη δραστηριότητα και σκοπεύει να κάνει και άλλα μαθήματα σχετικά με αυτό μετά το τέλος του προγράμματός της. Της αρέσει πολύ η Ελλάδα και οι άνθρωποι εδώ. Και καθημερινά μαθαίνει πώς να ξεπερνά τις δυσκολίες που συναντά στον δρόμο της και να εξελίσσεται.

Η εμπειρία της Βαλέριας, πόσo μάλλον ό,τι προηγήθηκε προτού φτάσει στην Ελλάδα για το πρόγραμμα εθελοντισμού της, δεν είναι η πιο συνηθισμένη. Μας αποδεικνύει, ωστόσο, ότι είναι δύσκολο να γνωρίζεις με τι θέλεις να ασχοληθείς για το υπόλοιπο της ζωής σου όταν είσαι τόσο νέος και πως χρειάζεται πολλές φορές να επαναπροσδιορίσουμε τις επιλογές μας και να τολμήσουμε να τις αλλάξουμε. Τα προγράμματα ανταλλαγής της AIESEC δίνουν τη δυνατότητα σε κάποιον να “τεστάρει” τον εαυτό του και να συνειδητοποιήσει πράγματα για τον κόσμο γύρω του που μέχρι τότε μπορεί να αγνοούσε.

Λίγα Λόγια για την AIESEC

Η AIESEC είναι το μεγαλύτερο δίκτυο που αποτελείται και διοικείται αποκλειστικά από άτομα ηλικίας 18-30 ετών, με παρουσία σε περισσότερες από 120 χώρες και περιοχές. Σκοπός της είναι η ανάπτυξη ηγετικών δεξιοτήτων στους νέους μέσα από διαπολιτισμικές ανταλλαγές, εθελοντικής φύσης ή πρακτικής άσκησης. Από το 2015, η AIESEC συνεργάζεται με τον ΟΗΕ, με σκοπό την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Στοιχεία επικοινωνίας:
Media Manager, AIESEC στην Ελλάδα 21.22
+30 6909149703
eleni.kisiri@aiesec.net

Δείτε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Tips για μια Επιτυχημένη YouthXChange Εμπειρία

Τι Γνωρίζεις για την AIESEC;

YouthXChange: H Εμπειρία της Ανταλλαγής

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η AIESEC είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος, μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός ανεξάρτητος οργανισμός που διοικείται από νέους για νέους. Εκτείνεται σε 128 χώρες και επικράτειες, αποτελείται από +70.000 ενεργά μέλη.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+