YouthXChange: H Εμπειρία της Ανταλλαγής

Θυμάμαι σαν χθες που ήμουν στο αεροπλάνο και χάζευα στο παράθυρο, χωρίς να ξέρω ακριβώς τι να περιμένω. Θυμάμαι το συναίσθημα της αβεβαιότητας και, παράλληλα, τον ενθουσιασμό που με κατέβαλε όσο απομακρυνόμασταν από το έδαφος. Δεν υπήρχε πλέον επιστροφή, το ταξίδι ξεκίνησε.

Προσγειώθηκα, φόρτωσα τις βαλίτσες μου, πήρα μία βαθιά ανάσα και ήμουν πλέον πανέτοιμη να ζήσω αυτήν την εμπειρία που ανοιγόταν μπροστά μου. Έχει περάσει σχεδόν ένας ολόκληρος χρόνος από εκείνη την ημέρα, μία ημέρα που άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή μου. Την ημέρα που αποφάσισα να λάβω συμμετοχή σε ένα από τα προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών και να πραγματοποιήσω ένα εξάμηνο των σπουδών μου στο εξωτερικό, και συγκεκριμένα στο Μπορντώ της Γαλλίας.

Συλλέγοντας Εμπειρίες με την AIESEC

Μία εμπειρία μοναδική, γεμάτη μαθήματα και στιγμές που δε θα ξεχάσω ποτέ. Η γραφικότητα της μικρής αυτής πόλης του κρασιού, τα ταξίδια στις γύρω περιοχές, η επαφή με τόσο διαφορετικούς πολιτισμούς και οι καινούργιες φιλίες με νέους από όλον τον κόσμο, το άγνωστο περιβάλλον που ωστόσο γρήγορα έγινε γνωστό, η διαφορετική κουλτούρα της οποίας σταδιακά γινόμουν μέρος… για όλα έχω να διηγηθώ μία ξεχωριστή ιστορία. Ιστορίες που ενώθηκαν σε μία ανάμνηση που άλλαξε ολοκληρωτικά τον τρόπο σκέψης μου.

Ομολογώ ότι όταν οι φίλοι μου προσπαθούσαν να με πείσουν να τολμήσω και να δηλώσω συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα ανταλλαγής, δεν μπορούσα να φανταστώ ούτε στο ελάχιστο πόσα πολλά οφέλη θα είχε αυτή η απόφαση στη ζωή μου.

Στην αθηΝΕΑ θα δημοσιεύονται εμπειρίες νέων που τόλμησαν και έκαναν το βήμα και βρέθηκαν κι αυτοί σε ένα αεροπλάνο με προορισμό το καινούργιο, το άγνωστο, το διαφορετικό.

Αν θα έπρεπε να ξεχωρίσω κάποιο από αυτά, είναι ότι με βοήθησε να γνωρίσω καλύτερα τον εαυτό μου, ποια είμαι και ποια θέλω να γίνω. Να μάθω τις δυνάμεις και τα όρια μου. Να συνειδητοποιήσω, μέσα από τις διαφορές και τις ομοιότητες που παρατηρούσα με τους άλλους πολιτισμούς, από πόσο πλούσια και σπουδαία χώρα κατάγομαι. Κάθε εμπειρία ανταλλαγής είναι μία ενδοσκόπηση σχετικά με το ποιοι είμαστε και πού θέλουμε να φτάσουμε.

Παράλληλα, κάθε εμπειρία ανταλλαγής είναι διαφορετική για τον καθέναν, αλλά όλες έχουν έναν κοινό παρανομαστή, την προσωπική ανάπτυξη και αλλαγή. Για αυτό, βέβαια, δεν θα σας πείσω εγώ. Εξηγώ αμέσως.

YouthXChange

Από σήμερα η αθηΝΕΑ, σε συνεργασία με την AIESEC, ξεκινάμε μία νέα στήλη την οποία ονομάσαμε “YouthXChange”. Για την AIESEC σας έχω μιλήσει αρκετές φορές στο παρελθόν, καθώς και για τα προγράμματα ανταλλαγής που οργανώνει, τα οποία αφορούν ανταλλαγές για εθελοντισμό ή πρακτική άσκηση σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο.

Στην αθηΝΕΑ θα δημοσιεύονται εμπειρίες νέων που τόλμησαν και έκαναν το βήμα και βρέθηκαν κι αυτοί σε ένα αεροπλάνο με προορισμό το καινούργιο, το άγνωστο, το διαφορετικό. Συμμετέχοντας στα προγράμματα ανταλλαγής της AIESEC, μας μιλάνε για την διαβίωση τους στη χώρα υποδοχής, τις γνωριμίες που έκαναν, την κοινότητα που γνώρισαν, το έργο που ανέλαβαν και τον τρόπο με τον οποίο μία απόφαση άλλαξε για πάντα τη ζωή τους.

Πράγματι, τα πιο σημαντικά μαθήματα τα παίρνουμε έξω από τις τάξεις και τα αμφιθέατρα. Και το μάθημα της ανταλλαγής είναι ένα μάθημα που πρέπει να είναι στο πρόγραμμα σπουδών κάθε σχολής. Διότι, μέσα από το μήνυμα της πολιτισμικής συνύπαρξης και του διασυνοριακού διαλόγου, η ανταλλαγή νέων ίσως να είναι η λύση να αναθεωρήσουμε τα στερεότυπα που έχουν ριζώσει και επισκιάζουν την κοινωνία μας.

Ίσως είναι το καλύτερο μέσο να συνειδητοποιήσουμε ότι πέρα από πολίτες της χώρας μας, είμαστε συνάμα πολίτες του κόσμου. Πολίτες με όραμα να χτίσουμε ένα μέλλον που θα τους περιλαμβάνει όλους και θα έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο. Γιατί είναι αλήθεια ότι η πραγματική αλλαγή μπορεί να έρθει από μέσα μας παρά απ’ έξω μας. Έτσι, την σκυτάλη θα πάρει πρώτος ο Άκης, που θα μας ταξιδέψει στο Κάιρο της Αιγύπτου την επόμενη Τετάρτη.

Κάθε Τετάρτη στην αθηΝΕΑ

Ραντεβού κάθε Τετάρτη, λοιπόν, με ένα και μοναδικό σκοπό, η YouthXChange κοινότητα να μεγαλώσει.

Η AIESEC είναι το μεγαλύτερο δίκτυο που διοικείται και αποτελείται αποκλειστικά από άτομα ηλικίας 18-30 ετών, με παρουσία σε περισσότερες από 120 χώρες και περιοχές. Σκοπός της είναι η ανάπτυξη ηγετικών δεξιοτήτων στους νέους μέσα από διαπολιτισμικές ανταλλαγές, φύσης εθελοντισμού ή πρακτικής άσκησης. Από το 2015, η AIESEC συνεργάζεται με τον ΟΗΕ με σκοπό την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Διαβάστε ακόμα στην αθηΝΕΑ:

Τι Γνωρίζεις για την AIESEC;

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
COMMUNICATIONS MANAGER
COMMUNICATIONS MANAGER

Η Αντωνέλα Σκιαδαρέση είναι Communications Manager στην αθηΝΕΑ. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών, ενώ μέρος των σπουδών της το πραγματοποίησε στη γαλλική πόλη του κρασιού, το Μπορντώ, με κατεύθυνση διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Το 2021 ταξίδεψε στις Βρυξέλλες όπου έκανε πρακτική στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμη, έχει ασχοληθεί με τον πρωταθλητισμό στο σκάκι και στο Tae Kwon Do ως μέλος της εθνικής ομάδας. Σήμερα σκοπεύει να εφαρμόσει όσα της δίδαξε ο αθλητισμός στην καθημερινή της ζωή, θέτοντας υψηλούς στόχους για το αύριο. Είναι αισιόδοξη και πιστεύει ιδιαιτέρα στη δυναμική των νέων. Γι’ αυτό και ανέλαβε να ανοίξει ένα παράθυρο επικοινωνίας μαζί τους, μέσω της στήλης #YOUTH4YOUTH στην αθηΝΕΑ. Αγαπά τον καφέ, τα βιβλία και φυσικά... τα ταξίδια!

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+