Μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μία ομάδα νέων αποφάσισε ότι η λύση για να αποφευχθούν παρόμοιες τραγωδίες είναι η διαπολιτισμική κατανόηση. Έτσι ξεκίνησε η AIESEC.

Σήμερα, η AIESEC είναι το μεγαλύτερο δίκτυο νέων παγκοσμίως με παρουσία σε περισσότερες από 120 χώρες και περιοχές. Πρόκειται για ένα δίκτυο που διοικείται και αποτελείται αποκλειστικά από άτομα ηλικίας 18-30 ετών.

Είναι, με άλλα λόγια, μία κοινότητα “από τους νέους, για τους νέους” που επενδύει στη δυναμική της νέας γενιάς και πιστεύει ότι η νεολαία είναι το κλειδί για τη διαμόρφωση ενός καλύτερου κόσμου.

Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία 2 χρόνια η ανθρωπότητα έχει δοκιμαστεί αρκετά. Με πρωταγωνιστή τον Covid-19 και με άλλες επιμέρους κρίσεις να τον ακολουθούν, μάθαμε με τον πιο δραστικό τρόπο ότι δεν μπορούμε να θεωρούμε τίποτα ως δεδομένο.

Μπροστά στην ανάγκη να βγούμε νικητές από αυτή τη μάχη, συνειδητοποιήσαμε την αξία της κοινωνικής ευθύνης και της συνεργασίας. Όλα τα κράτη ενώθηκαν για έναν κοινό σκοπό, να νικήσουν αυτόν τον αόρατο εχθρό που τόσο πολύ έχει πλήξει τους πολίτες τους.

Έτσι, κράτη, φορείς, επιστήμονες και εταιρείες άφησαν πίσω τους, σε μεγάλο βαθμό, τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές διαφορές και ένωσαν τις δυνάμεις τους, καθώς ο κορωνοϊός δεν κάνει διακρίσεις.

Προβληματισμός

Έπρεπε, άραγε, να ξεσπάσει μία ολόκληρη πανδημία ώστε να συνειδητοποιήσουμε ότι όλοι βρισκόμαστε στο ίδιο τσουβάλι, ότι όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίσοι κι ας είμαστε διαφορετικοί;

Έπρεπε να συμβεί μία παγκόσμια υγειονομική κρίση για να συνειδητοποιήσουμε τη σημασία της ανιδιοτελούς συνεργασίας μεταξύ των κρατών και την ανάγκη να θέτουμε την αξία του ανθρώπου πάνω από κάθε εθνικό εγωισμό;

Η πανδημία είναι μία από τις παγκόσμιες προκλήσεις που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε. Το ερώτημα είναι πώς θα διαχειριστούμε άλλες παρόμοιες κρίσεις που χρήζουν άμεσης δράσης, όπως η κλιματική αλλαγή, η φτώχεια ή οι ανισότητες. Θα είμαστε το ίδιο αποτελεσματικοί;

Η εμπειρία αυτή θα σου δώσει την δυνατότητα να συνεισφέρεις έμπρακτα σε έναν από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, να συνεργαστείς με άτομα από όλο τον κόσμο και να γνωρίσεις διαφορετικές κουλτούρες και μέρη του πλανήτη.

Ποιος Είναι ο Ρόλος των Νέων σε Όλο Αυτό;

Την απάντηση μου την έδωσε η AIESEC: “το να κάνουμε καλύτερη την κοινωνία μας δεν είναι επιλογή, είναι ευθύνη όλων μας”.

Αυτό που αισθάνομαι είναι ότι είμαστε η νέα γενιά, οι πολίτες του αύριο, και είναι στο χέρι μας να αγωνιστούμε για έναν κόσμο μέσα στον οποίο θα θέλουμε να ζούμε. Για έναν κόσμο δικαιότερο, πιο ειρηνικό, για έναν πλανήτη υγιή και βιώσιμο. Οι νέοι οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, με όραμα και ελπίδα την αλλαγή.

αθηΝΕΑ Meets AIESEC

Έχοντας ως σκοπό την ανάπτυξη των ηγετικών δεξιοτήτων στους νέους μέσα από διαπολιτισμικές ανταλλαγές, η ΑΙESEC στοχεύει στην προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη των νέων ως μία επένδυση στο μέλλον. Μάλιστα, από το 2015, συνεργάζεται με τον ΟΗΕ με σκοπό την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Έτσι, στο πλαίσιο αυτό, η AIESEC πραγματοποιεί διαπολιτισμικές ανταλλαγές μέσω των προγραμμάτων Global Volunteer, Global Talent & Global Teacher, καθώς και λοιπές δράσεις. Ας τα δούμε πιο αναλυτικά.

“Το να κάνουμε καλύτερη την κοινωνία μας δεν είναι επιλογή, είναι ευθύνη όλων μας.”

Global Volunteer

Tο Global Volunteer είναι το πρόγραμμα εθελοντισμού της AIESEC στο εξωτερικό, που σου δίνει την ευκαιρία, σε μόλις 6 έως 8 εβδομάδες, να αναπτύξεις τα ηγετικά σου χαρακτηριστικά, δημιουργώντας παράλληλα θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία.

Η εμπειρία αυτή θα σου δώσει την δυνατότητα να συνεισφέρεις έμπρακτα σε έναν από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, να αναπτύξεις δεξιότητες, να συνεργαστείς με άτομα από όλο τον κόσμο και να γνωρίσεις διαφορετικές κουλτούρες και μέρη του πλανήτη.

Οι χώρες στις οποίες πραγματοποιούνται εθελοντικές ανταλλαγές, είναι η Αίγυπτος, η Ρουμανία και η Ιταλία, μεταξύ πολλών άλλων.

Global Talent

Μέσω του προγράμματος Global Talent, η AIESEC προσβλέπει να χτίσει τους ηγέτες του αύριο και να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των νέων με την αγορά εργασίας. Το Global Talent είναι το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης σε μια startup ή μια εταιρεία στο εξωτερικό, διάρκειας από 6 εβδομάδες έως 18 μήνες.

Η συμμετοχή στο Global Talent σου δίνει τη δυνατότητα να εργαστείς σε ένα διαπολιτισμικό περιβάλλον και να αναπτύξεις τις γνώσεις, τις δεξιότητες αλλά και το δίκτυο σου, γεγονός που αυξάνει την ανταγωνιστικότητά σου στην αγορά εργασίας.

Global Teacher

Το Global Teacher είναι ένα πρόγραμμα πρακτικής άσκησης  σε έναν εκπαιδευτικό φορέα στο εξωτερικό, διάρκειας από 9 εβδομάδες έως 78 εβδομάδες. Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε για να απαντήσει στις ανάγκες των νέων εκπαιδευτικών για περισσότερες ευκαιρίες στον κλάδο της εκπαίδευσης.

Η συμμετοχή στο Global Teacher προσφέρει την δυνατότητα να αλληλεπιδράσεις ως  συμμετέχων ή συμμετέχουσα με το εκπαιδευτικό σύστημα μιας ξένης χώρας, να προσφέρεις και να λάβεις νέες γνώσεις και εφόδια, γεγονός που αυξάνει επίσης την ανταγωνιστικότητά σου στην αγορά εργασίας.

Youth Speak Forum

Πέρα από τις διαπολιτισμικές ανταλλαγές, η AIESEC πραγματοποιεί δράσεις ενεργοποίησης και ενδυνάμωσης των νέων. Το Youth Speak Forum, για το οποίο σας έχουμε ξαναμιλήσει εδώ στην αθηΝΕΑ, είναι το event που σίγουρα δεν πρέπει να χάσεις, καθώς είναι ένα forum από νέους/ες για νέους/ες!

Γιατί Να Γίνεις Μέλος της AIESEC;

Ως μέλος της AIESEC μπορείς να ασχοληθείς με τρεις τομείς.

Ο πρώτος αφορά τις Εισερχομένες Ανταλλαγές. Ο ρόλος σου θα είναι να κλείνεις συνεργασίες με οργανισμούς και να βοηθάς τους συμμετέχοντες των προγραμμάτων στην εμπειρία τους στην Ελλάδα.

Ο δεύτερος είναι οι Εξερχόμενες Ανταλλαγές, όπου βοηθάς τους ενδιαφερόμενους να βρουν το κατάλληλο πρόγραμμα γι’ αυτούς και υποστηρίζεις τους συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια της εμπειρίας τους.

Ο τρίτος είναι ο τομέας του Marketing. Εκεί πραγματοποιείς δραστηριότητες με σκοπό την ενημέρωση για τα προγράμματα ανταλλαγής της AIESEC, την οποία εκπροσωπείς στο εξωτερικό περιβάλλον.

Ως μέλος του οργανισμού τα οφέλη είναι πολλά. Τα σημαντικότερα είναι ότι αφήνεις έναν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία, αναπτύσσεις soft και hard skills και γνωρίζεις άλλους νέους με τα ίδια ενδιαφέροντα με εσένα.

Οι αιτήσεις για νέα μέλη ανοίγουν 2 φορές τον χρόνο, τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβρη. Μπορεί ο καθένας και η καθεμία να μένει συντονισμένος/η στις σελίδες της AIESEC σε Instagram και Facebook.

 Η Ομάδα

Όταν ζήτησα από κάποια μέλη της AIESEC να μας περιγράψουν την ομάδα τους με τρεις λέξεις μου απάντησαν: σεβασμός – ενέργεια – υπευθυνότητα. Πρόκειται για μία ομάδα δέκα νέων με ατελείωτη ενέργεια και όρεξη για δημιουργία, την οποία διοχετεύουν στην υπόλοιπη νεανική κοινότητα, δημιουργώντας συνεχώς νέες ευκαιρίες ανάπτυξης.

Φροντίζουν να πραγματοποιούν τις δράσεις και τα προγράμματα τους με υπευθυνότητα και ασφάλεια, όπως οι νέες συνθήκες το απαιτούν, και πάντα μέσα σε ένα κλίμα σεβασμού προς όλους και αποδοχής της διαφορετικότητας. H ομάδα τους, ως εθνική επιτροπή, αποτελείται από 10 άτομα από όλη την Ελλάδα και μία κοπέλα από την Κόστα Ρίκα.

Σήμερα, η AIESEC Ελλάδος έχει φυσική παρουσία σε πάνω από 7 πανεπιστήμια σε όλη την Ελλάδα και συνεχώς επεκτείνεται. Μόλις τα τελευταία 2 χρόνια, 2.000 νέοι έχουν συμμετάσχει στα προγράμματά τους και πλέον μετρούν πάνω από 300 ενεργά μέλη στον οργανισμό τους.

Youth4Youth

Είναι πλέον γνωστό ότι, σε αυτήν την στήλη, αυτό που ψάχνουμε είναι η αλλαγή. Άραγε, σε ποια αλλαγή πιστεύει η AIESEC; Τους ρώτησα λοιπόν, δεν άντεξα… και μου απάντησαν με ενθουσιασμό: “η κοινότητα αυτή ανέκαθεν πίστευε και πιστεύει ότι οι νέοι/ες είναι το κλειδί για να έρθει η αλλαγή στον κόσμο. Η αλλαγή στο να γίνει ο κόσμος καλύτερος, να αποδεχθεί όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας ή σεξουαλικού προσανατολισμού”.

Δε σας κρύβω ότι η απάντησή τους με γέμισε αισιοδοξία και όνειρα για το μέλλον, ένα μέλλον το οποίο μας ανήκει.

Τι περιμένετε λοιπόν! Join the team! Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την AIESEC εδώ.

Διαβάστε ακόμη στην αθηΝΕΑ:

Ψηφιακή Αποσύνδεση στην Εργασία: Δικαίωμα ή Πολυτέλεια;

Διεθνές Διαδικτυακό Συνέδριο: ESG for Banks, Firms and Institutional Investors: Advances and Challenges

17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης και YouthSpeak Forum 2021

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
COMMUNICATIONS MANAGER
COMMUNICATIONS MANAGER

Η Αντωνέλα Σκιαδαρέση είναι Communications Manager στην αθηΝΕΑ. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών, ενώ μέρος των σπουδών της το πραγματοποίησε στη γαλλική πόλη του κρασιού, το Μπορντώ, με κατεύθυνση διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Το 2021 ταξίδεψε στις Βρυξέλλες όπου έκανε πρακτική στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμη, έχει ασχοληθεί με τον πρωταθλητισμό στο σκάκι και στο Tae Kwon Do ως μέλος της εθνικής ομάδας. Σήμερα σκοπεύει να εφαρμόσει όσα της δίδαξε ο αθλητισμός στην καθημερινή της ζωή, θέτοντας υψηλούς στόχους για το αύριο. Είναι αισιόδοξη και πιστεύει ιδιαιτέρα στη δυναμική των νέων. Γι’ αυτό και ανέλαβε να ανοίξει ένα παράθυρο επικοινωνίας μαζί τους, μέσω της στήλης #YOUTH4YOUTH στην αθηΝΕΑ. Αγαπά τον καφέ, τα βιβλία και φυσικά... τα ταξίδια!

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+