Tip για μια Επιτυχημένη YouthXChange Εμπειρία

Ανταλλαγή

Μέχρι σήμερα στη στήλη αυτή έχουμε διαβάσει διάφορες ιστορίες νέων που πήραν την τολμηρή απόφαση και ταξίδεψαν μακριά προκειμένου να ζήσουν την εμπειρία της ανταλλαγής. Ιστορίες που μας έδειξαν ότι μια τέτοια εμπειρία μπορεί κυριολεκτικά να αλλάξει τη ζωή μας. Όμως, η απόφαση αυτή δεν είναι απλή, χρειάζεται προγραμματισμό και σωστή προετοιμασία.

Η Ελένη Κισίρη, η οποία έχει αναλάβει την επιμέλεια του υλικού της στήλης εκ μέρους της AIESEC, μας εισάγει στον κόσμο των ανταλλαγών μέσω μιας πιο πρακτικής ματιάς. Μας δίνει 4 tip που πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζει κάποιος προτού ζήσει την πρώτη του YouthXChange εμπειρία.

Ανταλλαγή

4 Πράγματα που Πρέπει να Ξέρεις Προτού Επιχειρήσεις την Ανταλλαγή

Ο ενθουσιασμός, το άγχος, η ανυπομονησία είναι απόλυτα αναμενόμενα και αποδεκτά συναισθήματα για κάποιον προτού επιχειρήσει την (πρώτη) του ανταλλαγή. Η ζωή σε ένα ξένο περιβάλλον φαίνεται δύσκολη και η διαδικασία βουνό. Δεν πρέπει απλώς να προσαρμοστείς στη νέα σου καθημερινότητα ή να αντιμετωπίσεις τα νέα “struggle” της ενήλικης ζωής. Επιπλέον, χρειάζεται να λύσεις διαδικαστικά θέματα, από το πιο απλό (να έχεις εξασφαλίσει τα γεύματά σου) έως πιο σύνθετα (να βρεις ένα αξιοπρεπές μέρος διαμονής). Γι’ αυτό χρειάζεται ένα άτομο ή και μια ομάδα ατόμων που, είτε έχουν περάσει κάτι παρόμοιο είτε όχι, να μπορούν να σε καθοδηγήσουν σε αυτή τη διαφορετική αλλά και όμορφη εμπειρία.

Να τέσσερα πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να σκεφτείς πριν από την αναχώρησή σου και πώς η AIESEC σε βοηθά σε αυτά:

1. Διαμονή

ΑνταλλαγήΟ χώρος όπου θα μένεις κατά τη διάρκεια του προγράμματος το οποίο επέλεξες είναι πολύ σημαντική παράμετρος, γι’ αυτό και πρέπει να διευθετηθεί από την αρχή της διαδικασίας. Κανείς δεν θέλει να φτάσει στον προορισμό του και να συνειδητοποιήσει ότι δεν έχει κάπου να μείνει. Η τοποθεσία, οι εγκαταστάσεις και το κόστος είναι καθοριστικοί παράγοντες για την επιλογή του χώρου κατοικίας στο πρόγραμμα. Η AIESEC φροντίζει για αυτό το κομμάτι, είτε παρέχοντας δωρεάν διαμονή στο πρόγραμμα που επέλεξες είτε δίνοντας συμβουλές και βοηθώντας καθ’ όλη τη διαδικασία αναζήτησης χώρου.

2. Ταξιδιωτικά Έγγραφα

Ας θυμόμαστε πάντα τα 2 “Ε”: ΕΓΚΥΡΗ και ΕΓΚΑΙΡΗ συγκέντρωση των ταξιδιωτικών εγγράφων που απαιτούνται. Διαβατήριο, ταυτότητα, άδειες διαμονής, έως και αεροπορικά εισιτήρια, είναι πολύ σημαντικό να είναι έτοιμα για χρήση πριν από την αναχώρησή σου και πριν από την έναρξη του προγράμματός σου. Μετά την αίτησή σου και την έγκρισή σου για συμμετοχή σε συγκεκριμένο πρόγραμμα, ξεκινά η διαδικασία της σχετικής έκδοσης και απόκτησης, με την καθοδήγηση και βοήθεια του manager που σου έχει διατεθεί από την AIESEC.

3. Υποστηρικτικό Δίκτυο

ΑνταλλαγήΣημαντικό είναι επίσης το δίκτυο υποστήριξης και γνωριμιών. Το να έχεις κάποιον με τον οποίο μπορείς να μιλήσεις, να ανταλλάξεις ιδέες και συμβουλές, βοηθά πολύ στην προσαρμογή σου εκεί. Νέα πρόσωπα, νέες κοινωνικές επαφές σε ένα καινούργιο περιβάλλον, σίγουρα όλα αυτά φαντάζουν τρομακτικά. Το δίκτυο της AIESEC όμως θα βρίσκεται δίπλα σου σε κάθε νέα γνωριμία. Το networking στα καλύτερά του! Με το “Buddy Program” να τίθεται σε εφαρμογή από την πρώτη στιγμή της αποδοχής σου στο πρόγραμμα, θα έχεις στη διάθεσή σου ένα άτομο από την AIESEC Ελλάδας και ένα από τη χώρα του προγράμματος για να επικοινωνείς και να είναι δίπλα σου σε όλη τη διάρκεια της εμπειρίας.

4. Ανάπτυξη Μέσω του Προγράμματος

Βασικός στόχος των προγραμμάτων της AIESEC είναι η προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξή σου σε ένα περιβάλλον που σου παρέχει νέες ευκαιρίες και σε ωθεί να δίνεις τον καλύτερό σου εαυτό, ενώ παράλληλα μπορείς και αναπτύσσεις τα ηγετικά σου χαρακτηριστικά. Δοκίμασε τα όριά σου και γίνε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Χτίσε το βιογραφικό σου και ανακάλυψε τον κόσμο!

Τελευταία συμβουλή, ως bonus για εκείνους που έφτασαν ως το τέλος: να ζητάς πάντα βοήθεια όταν θεωρείς και νιώθεις ότι τη χρειάζεσαι. Υπάρχουν άτομα που θα είναι πάντα εκεί για να σου την παρέχουν, γνωρίζοντας πως έτσι θα μπορείς να κάνεις το ίδιο για τους επόμενους.

***

Η AIESEC είναι το μεγαλύτερο δίκτυο που αποτελείται και διοικείται αποκλειστικά από άτομα ηλικίας 18-30 ετών, με παρουσία σε περισσότερες από 120 χώρες και περιοχές. Σκοπός της είναι η ανάπτυξη ηγετικών δεξιοτήτων στους νέους μέσα από διαπολιτισμικές ανταλλαγές, εθελοντικής φύσης ή πρακτικής άσκησης. Από το 2015, η AIESEC συνεργάζεται με τον ΟΗΕ, με σκοπό την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Στοιχεία Επικοινωνίας:
Ελένη Κισίρη – Media Manager AIESEC στην Ελλάδα
+30 6909149703

Δείτε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Οι Επιλογές του Σήμερα και τα Αποτελέσματα του Αύριο

Μάθημα Ζωής No.1: Ποτέ Μην τα Παρατάς

Από τον “Μικρόκοσμο” στην Αίγυπτο

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η AIESEC είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος, μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός ανεξάρτητος οργανισμός που διοικείται από νέους για νέους. Εκτείνεται σε 128 χώρες και επικράτειες, αποτελείται από +70.000 ενεργά μέλη.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+