Γνωρίζοντας τα Προγράμματα Ανταλλαγής

AIESEC

Η πρώτη επαφή που είχες με την AIESEC μπορεί να ήταν τα προηγούμενα άρθρα της στήλης. Οι εμπειρίες στην Αίγυπτο, στη Ρουμανία, στο Μαρόκο και στη Σρι Λάνκα πιθανόν φαίνονται ιδανικές, ή όχι και τόσο, ανάλογα πάντα με τον χαρακτήρα σου και τα “θέλω” σου. Για αυτό τον λόγο είναι σημαντικό να επιλέξεις προσεκτικά και με τα κατάλληλα κριτήρια το πρόγραμμα της συμμετοχής σου.

Τα προγράμματα ανταλλαγής είναι 2 ειδών:

 1. Πρακτικής: Global Talent & Global Teacher
 2. Εθελοντισμού: Global Volunteer.

AIESECΤα δύο αυτά προγράμματα έχουν έναν κοινό στόχο: την ανάπτυξη των ηγετικών χαρακτηριστικών αυτών που συμμετέχουν. Κατά τα άλλα διαφοροποιούνται, και ειδικά στους λόγους για τους οποίους κάποιος επιλέγει να συμμετάσχει σε ένα από αυτά.

Τα προγράμματα πρακτικής έχουν στόχο την παροχή μιας αντιπροσωπευτικής εμπειρίας σε ένα διεθνές περιβάλλον εργασίας. Η ένταξή σου σε μια ομάδα εργασίας, τα επαγγελματικά και επικοινωνιακά skills που αναπτύσσεις και, εννοείται, η προϋπηρεσία που αποκτάς είναι ανεκτίμητα εργαλεία τόσο για την αγορά εργασίας στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Σημαντικά στοιχεία που πρέπει να λάβεις υπόψη πριν από την επιλογή του προγράμματος πρακτικής είναι:

 1. Η ανταγωνιστικότητα του βιογραφικού σου τη δεδομένη στιγμή
 2. Το αντικείμενο που σε ενδιαφέρει.

Όσον αφορά τα προγράμματα εθελοντισμού Global Volunteer της AIESEC, στηρίζονται σε έναν από τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ. Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί:

 1. Μηδενική φτώχεια
 2. Μηδενική πείνα
 3. Καλή υγεία και ευημερία
 4. Ποιοτική εκπαίδευση
 5. Ισότητα των φύλων
 6. Καθαρό νερό και αποχέτευση
 7. Φτηνή και καθαρή ενέργεια
 8. Αξιοπρεπής εργασία και οικονομική ανάπτυξη
 9. Βιομηχανία, καινοτομία και υποδομές
 10. Λιγότερες ανισότητες
 11. Βιώσιμες πόλεις και κοινότητες
 12. Υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή
 13. Δράση για το κλίμα
 14. Ζωή στο νερό
 15. Ζωή στη στεριά
 16. Ειρήνη, δικαιοσύνη και ισχυροί θεσμοί
 17. Συνεργασία για τους στόχους.

Μετά την πανδημία, η AIESEC, λόγω των αλλαγών και των νέων δεδομένων που δημιουργήθηκαν, αναθεώρησε και τα δικά της δεδομένα και έθεσε συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης των προγραμμάτων της. Τα μέλη της σε όλο τον κόσμο δούλεψαν σκληρά προκειμένου να συνεχίσουν να παρέχουν τις ίδιες και ακόμα καλύτερης ποιότητας εθελοντικές εμπειρίες σε άτομα που θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο και να συμβάλλουν στην εκπλήρωση των παραπάνω στόχων.

Έπειτα από μήνες δουλειάς, σε ό,τι αφορά στα προγράμματα ανταλλαγής εθελοντισμού Global Volunteer η Ελλάδα βρέθηκε ανάμεσα στις 3 πρώτες χώρες που επανεκκινήθηκαν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα.

Λάβε και εσύ μέρος σε ένα πρόγραμμα ανταλλαγής της AIESEC. Γνώρισε νέα άτομα, ανάπτυξε τις δεξιότητες και τις δυνατότητές σου, εμπλούτισε το βιογραφικό σου και ζήσε μια σημαντική διαπολιτισμική εμπειρία. Αναζήτησε περισσότερες πληροφορίες και βρες το ιδανικό πρόγραμμα για σένα στο website.

Δείτε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Σρι Λάνκα: Ένας Άλλος Κόσμος

Οι Πράξεις σου Έχουν Αντίκτυπο

Επαναπροσδιορίζοντας τις Επιλογές μας

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η Ελένη Κισίρη βρίσκεται φέτος στο 2ο έτος των σπουδών της, στο τμήμα οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Χόμπι της: ο αθλητισμός, νέες εμπειρίες και η AIESEC. Αγαπάει τα ταξίδια γιατί μέσω αυτών μαθαίνει και ανακαλύπτει τον κόσμο. Μπορεί να μην έχει προλάβει να κάνει όσα ταξίδια ήθελε η ίδια τον τελευταίο χρόνο, όμως μέσω των ανταλλαγών που της αφηγούνται όσοι τις έζησαν, νιώθει ότι έχει ζήσει αρκετά.

DEI

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+